(Био) зеленчукова градина 16

• 68 568
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Обожавам лавандула  Heart Eyes Имаме, но има странна удължена форма  newsm78

Касиса - Метро-вска покупка - се хвана и после изсъхна  newsm78

Надеждата ми е в боровинката  Peace, сега цъфти.

# 46
Бушка, и моя касис, и тоя на съседите, е на сянка и... абе на съседа е много хубав, аз като почна моя да го гледам надявам се и той да стане хубав  Laughing .
Иначе преди години баба и дядо беряха доста от него, така че сянката май не е проблем.
За примамването на охлювите в определен край на градината, не знам утре какво ще заваря, но предишни години при зеленчуците не сме имали такива проблеми, каквито вие ги описвате.
Всичката охлювщина се събира в градинката пред къщата, из винката много се мушат.
Там е сенчесто, влажно, явно си им харесва повече, отколкото нагоре из градината.
А дано това да важи и за тази година .

Куркума, сподели,моля те, за правилата за рязане на касиса. Аз есента рязах моя, ама понеже хич не жаля като подрязвам, може да съм се престарала малко. Нацъфтял е много по-малко от този на съседа, ама може моята резитба да е от тоя тип, дето връзва много на втората година Laughing .

# 47
Подреждах малко из двора. Имаше камари с дъски, под всяка голи охлюви. Още мънички. Чудех се, няма ли да ги омилостивя, ако оставя по-далечно място от зеленчуците на тяхно разположение. Да е влажно, да има гниещи клони и дори да им давам нещо за ядене там. Да се чувстват добре там и да не обикалят да ми закачат зеленчуците?

Миналата година не ги закачах и ми нахапаха почти всички зеленчуци... Тази им хванах цаката - хвърлям ги на кокошките...  Twisted Evil  Сорка, ама колкото повече храна даваш на охлювите, толкова повече ще се множат и щеш не щеш трябва да ги събираш и правиш нещо...

# 48
  • на брега на Дунава
Аз ходих до Метро ,но сушилнята ми се видя много малка.Видях друга за 80 и няколко лева,но за сега ще изчакам.Интересни са ми резултатите от сушенето/ако остане нещо от детенце/.
Моите доматки нямат цвят ,но имат по 6 листа.
Чушките на Рорик растат с мерак,но още са малки за градината.
Някой правил ли е спирала за подправки. newsm78
http://www.domigradina.com/tag/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0 … 0%B2%D0%BA%D0%B8/

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 23:54 от МХ

# 49

Някой правил ли е спирала за подправки. newsm78

Вчера я направих  Peace Малка е, но симпатична. Лавандулата  е на почетното място най-отгоре. Отдолу е джоджена. Ще сложа и чубрица, сминух (върви много добре, ако е той, разбира се  Laughing).
Сложих и малко цветя.
Какво друго може да има там  newsm78

Малка е сушилнята, макар че не съм виждала другите на живо. Но пък за 36 лв толкова.  Simple Smile

п.п. Моята няма общо с тази от линка - там има два кубика камък. Моята е съвсем нисичка.

# 50
  • на брега на Дунава
Може още да сложиш салвия /харесва ми на чай/, майорана, исоп, тарос, дивесил, целина/в  долния край ,където е по- влажно/.Снимай и покажи.Аз имам намерения да правя ,но още умувам къде точно да я разположа.Имам нещо подобно .А лавандулата съм си я отгледала от семенца.

# 51
О да, имам и салвия.
Голямо постижение да отгледаш лавандула от семе, аз не се справих.
Амика, прочетох за доматите. Пропуснала съм нещо много съществено - не се слагат един до друг различни сортове... А аз ги гласях за една леха. Имам доста различни видове.
Мисия невъзможна ми се струва да ги пръсна по лехите - ще засенчат всичко останало...
Оф, а от няколко дена правя скици кое къде да е. Ще се гръмна вече. ТО да имаше място и слънце - ок, ма като няма и е направо невъзможно да се правят големи размествания.  #Cussing out

# 52
Куркума много  ти благодаря  bouquet
Ще изчакам пък то ще си проличи.
Аз сега се притесних,защото ми просветна ,че от двете страни на мястото има лозя,а тях съответно ги пръскат.....  Wink всичко ще отиде в моята градинка Cry
Мястото е оградено само с телена мрежа и сега спасението ми може да е да забием колчета на гъсто като ограда.Друго не се сещам,защото за високи дувари сега пари няма,а как си мечтая сега за такива,че ми отиде биото. Confused

# 53
Снощи,влизайки в градината заварих щъркел да си краде от сламата,с която мулчирахме картофите  Joy.И двамата бяхме много изненадани-на мен в първия момент ми заприлича на градинска фигурка,само дето клюна му беше пълен със слама.Иначе щърка е от двойка,която гнезди във съседния двор-виждала съм ги да се разхождат из кокошия двор.И обикновено са накацали на нашите комини...Жалко,че нямаше как да го снимам.

# 54
  • Варна-София
 ... От една баба на пазара си купих и разсад джожен. Чудна миризма! Не като моя полу-ментов, дето го имам аз в една саксия. Но пък точно той е чуден за Мохито  Laughing ...

Умряла циганката, дето ме хвали, че аз сега да се похваля:
Лелите ми от София, колкото пъти идваха на морето все от нашия джоджен си вземаха. Казваха, че при тях е друг, по-ментов, а нашият бил истински.

То сигурно няма такова нещо като истински джоджен, защото сигурно е много изменчив, но ако някой търси "истински" мога да му пратя, при мен си се въди сам и ходи по градината.

Имам и още 2 вида мента, ей сегинка ще ги определя най-после. Запалих се.

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 08:55 от amica1

# 55
Добро утро,
Цитат
Снощи,влизайки в градината заварих щъркел да си краде от сламата,с която мулчирахме картофите  .И двамата бяхме много изненадани-на мен в първия момент ми заприлича на градинска фигурка,само дето клюна му беше пълен със слама.Иначе щърка е от двойка,която гнезди във съседния двор-виждала съм ги да се разхождат из кокошия двор.И обикновено са накацали на нашите комини...Жалко,че нямаше как да го снимам.
[/img]Вили толкова  мило ми стана ,като те прочетох Heart Eyes -направо невероятно!!!Пожелавам ти срещата ви да е била на късмет!!!
Цитат
при мен си се въди сам и ходи по градината.
[/quote]Амика и при мен на село имаше от този "истинския", дето не мирише на мента но май наистина се разхожда из градината.На това място, дето беше миналата гадина сега го няма ,та го издирвам .Появил се е на съвсем отдалечено и неочаквано място.

# 56
  • Вече на светло в София
Вчера си направих парник на балкона Grinning Днес ще е напълнен с домати и цветя
Ето едните домати . Това са по-едрите , а това са по-дребните Разликата им е 1 седмица. Вторите са сяти повторно, защото първото семе не поникна

# 57
И при нас джоджена не бие на мента и много познати го харесват.Сега местя джоджен  от едното място което беше на баир и нямаше вода та затова не гледахме кой знае какво и се чудя дали да не го засея извън градината ,че се разпространява също като троскот.

Да се похваля вчера спасих около 40 корена ягоди,направих си две лехички по двайсет корена и съм много щастлива.Дай боже и да се хванат всичките,че са много вкусен сорт.
На горното място преди имаше страшно много ягоди ,но поради липсата на вода в един момент на човек му писва и зарязахме всичко.И естественно за година и малко загубихме сума ти ягоди.
Ако знаете каква каша ми е в главата бъркочи от коприва ,пепел,цитросова настока,чета ,чета и като ,че ли повече се оплитам.
Сега ще взема една флашка и всичко ще си записвам там ,че дано ми се изясни кое, кога и на какво се пръска. Mr. Green
Тука им обяснявам ,че ще правя бъркоч от кокоши акита те ми се смеят ,ама после ще забравят и ще хапват сладко ,сладко Grinning

# 58
Не ми излиза от акъла проблема с разделянето на сортовете домати. Във вашите градини на какво разстояние са  горе-долу?  То, мисля си, има ли значение дали ще са един до друг, или ще ги делят 2-3 метра?
И за чушките ли важи същото?

# 59
  • Вече на светло в София
Не ми излиза от акъла проблема с разделянето на сортовете домати. Във вашите градини на какво разстояние са  горе-долу?  То, мисля си, има ли значение дали ще са един до друг, или ще ги делят 2-3 метра?
И за чушките ли важи същото?
Моите не са разделени. На редове са . два  реда - един сорт, 2 реда друг. Разстоянието е 60 см между двуредието, толково, колкото да се мушна с пръскачката Grinning ето виж тук   снимката от миналата година Всички са на една делничка Не се умесват сортовете Peace
и тук http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.24119008

Общи условия

Активация на акаунт