(Био) зеленчукова градина 16

• 69 144
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
Аз днес разсадих пипера на вънка под найлон че вкъщи нещо не вървеше , да видим какво ще стане newsm78
Чесъна и при мен жълтее, ще ходя утре да търся коприва  и евентуално да го пръсна с коприва, но как се прави тази коприва , трябва да я сваря? какво е съотношението?
 Доматите и краставиците от парника мога ли и тях да ги пръскам с коприва?

# 91
  • Пазете Гор
Разсадът на Белла Донна може да е стресиран от пикирането, да не "харесва" почвата в кофичките или най-вероятно да му е студено. Като се позатопли - ще дръпне.

Директна сеитба на домати - от средата на май - нататък, най-добре юни, на мястото на граха примерно. Е, много зависи от мястото и сортовете.

За засаждането на постоянно място на доматения разсад са важни две неща - степента му на зрялост и времето навън. Аз засаждам шест-седем седмичен разсад около 10 май.

Много се меракладисах на един термометър за въздух, който "запаметява" минималната температура, достигната през нощта, или рано сутрин. Малко е скъпо - около 50 лв. Но еднозначно ще каже кога да изнесем доматите - когато не пада под 10-12 градуса нощната температура. Инак няма смисъл.

Много се чудех дали да не посея малко боб за зелен. Боднах пет гнезда експерименталнен сорт. По принцип фасулът за зелен е добре да се сее "стъпаловидно" във времето. Аз първо садя 50 гнезда, а по-нататък - през две седмици - по 10-15. Тъй докъм началото на юли.

И моят чесън се жлътна, но пък почна да прави топчици - глави.

# 92
Веселче Hug Днес валя и превалява към двайсетина пъти ooooh! Ту влизам в градината, ту тичам на сухо. Успях да прекопая граха, да сложа сминдух, да разсадя чубрица. Доматите от седмица пребивават на постоянното си място, нищо им няма, ако не беше си хапвала от тях една зайка, и по-добре щяха да са: http://s017.radikal.ru/i427/1204/fb/519287462fc1.jpg
Сладката царевица поникна. Също и няколко бобчета, и една тиква. Земята се е затоплила и избутва стърковете навън, време е Hug
Ето и Величко: http://s019.radikal.ru/i602/1204/f8/7001a97d3657.jpg
Щом чесъна жълтее-нападнат е от лукова муха. Снася яйца, те се развиват в ларви и и се вгризват в стъблото, то зажълтява и изостава в развитието си, а в последствие става негодно за консумация.

# 93
  • Пазете Гор
Величко е хубавец! Късоух е, или просто е много млад?

Земята се е затоплила и избутва стърковете навън, време е Hug

Браво, а при мене е студено. Ако погледнеш към баирите над Балканец, Ани, може би ще видиш горе-долу моята надморска височина. Пък и нямам цялостно слънчево греене. Но и не бързам. Хрупам марули, които полудяха във влагата. Режа ги наситно, с мноого чесън и преобилно с магданоз и лъжица-две кисело овче мляко, нощувало в тензух. Зехтин, сол...рано ли е за наздраве?

# 94
Куркума, ако погледна над Балканец, ще видя сняг. Така, както е при теб, е на Априлци- празна ми е градината там, само чесън и грах едва са наболи. Величко е много млад, ще пораснат ушите му, като подметки ще станат.
Как ще е рано- наздраве!

# 95
Привет!Благодаря за отговора,Амика!Обаче аз пръсках срещу акари със зехтин и,че цитрусови ли не щеш,с пелин....де що прочетох против акари правих.......като че ли като напръсках с пепел,май имат намерение да се оправят ,ама.......за растенето.......За птичия шербет като подсилващ ,да дръпнат какво ще кажете?Или е рано още?А за чесън,дето жълтее...защото и при мене се появи,редовно с коприва го подхранвам,значи не е гладен,ако е луковата муха,дали дървесната пепел няма да помогне-нали е против всякакви вредители уж?

# 96
Пръска ли се листата с коприва или се полива? Копривата сурова е бъркаме с вода и я оставаме да предстои?

# 97
Нещо интересно: микориза.
Ще ме прощавате за импулсивните ми включвания, но когато открия нещо интересно за мен (за микоризата чух на курса) - искам да го споделя.
Ако някой чете след време темите, така, както аз четях старите - може да попадне на нещо, което да му стане интересно.  
Хубавото на форумите е, че са вечен архив.Peace

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 21:05 от bushkata

# 98
Белла Донна, да няма сечение? Ако е така може да се спаси част от него

И аз за това си мислех. Не го поливам често, но като извадя загинало стебълце виждам, че почти няма коренчета. Листата се сбръчкват и изсъхват.

Разсадът на Белла Донна може да е стресиран от пикирането, да не "харесва" почвата в кофичките или най-вероятно да му е студено. Като се позатопли - ще дръпне.

Почвата в кофичките е смесена горска пръст с купена такава. Интересно е, че загива основно разсадът, който "закалявам", а другият на остъклената тераса се държи още, но не расте. Дано да дръпне, ама надали, липсва ми явно късмета на начинаещия  Confused. Ще разчитам май само на "рома"-та, посято директно в земята.

Мерси за съветите   bouquet

# 99
Записвам се в тази чудесна тема  bouquet

Онзи ден засадих лук домати краставица(семки под шише) тикви и чесън(вече за втори път..първия или изчезна или си имам подземен обитател който го хапна) Макар че времето си е хладничко...но тук от комшиите съм най назад..
Имам закъснял разсад от Бг семена...но и за тях ще намеря място в малкото ми място.
Захванах си от пак донесени от Бг земна ябълка и хрян на които много им се радвам.

Това ми е лимона засаден есента и вече с една пъпка.

# 100
  • Вече на светло в София
Белла Донна, да няма сечение? Ако е така може да се спаси част от него
И аз за това си мислех. Не го поливам често, но като извадя загинало стебълце виждам, че почти няма коренчета. Листата се сбръчкват и изсъхват.
Полей с превикур (проплант) незаразения ще ти се оправи и ще дръпне. Химия е, ама друг начин не зная Peace

# 101
Охоо, Лозева Hug
Добре дошла! Пловдивски ли са ти семената Laughing
Куркума,
никога не е рано за Наздраве, с тез зелени салатки. Бяха ми поизмръзнали къдравките, но се напериха точно навреме. С три яйца, само репичките ми са от пазара. И зехтина. Някой да си произвежда зехтин?

# 102
Имам няколко овошки, знаете. Едната упорито отказваше да цъфне, камо ли да върже. "Скарах" й се преди два месеца да беше. В момента цъфти. Мъничко, скромно, но цъфти.  Grinning
Какви идеи давате, страшни сте.   Simple Smile

Лейди, ти си много напред с градината, при нас едва цъфнаха овошките преди 7-10 дни.

А на Ани голямо наздраве!
 bdbaloni

# 103
  • Варна-София
Бел, закахърих се с твоя разсад. В какви точно кофички си ги пикирала? Пробити ли са, тоест предвиди ли свободно отцеждане? Да не са загнили корените от задържана вода? Доматеният пикиран разсад даже не трябва да се полива всеки ден.  

Чакайте на вас да се похваля. Нали опрашвах ръчно кайсиите с памуче. При едната случих на масовия цъфтеж и толкова отрупана никога, ама никога не съм я виждала. Утре ще направя снимки, че да знам, че това не е сън.

Валерика, подкарай краставичките наново. Посей директно в земята. Нещо в парника не им харесва - ту топло, ту студено.

Никлен, за копривата виж тук на 14-та страница долу. http://www.euranek.com/alter-agro/pdf/unit8_en.pdf
Не се вари.

Колкото повече се вглеждам в растенията, толкова повече болести откривам. Ето сега се запознах с крушовата краста. Слава богу, че се оказа акар, така че ще го почна веднага след цъфтежа с цитрусова настойка. Догодина ще почна, още с разлистването да третирам.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 23:00 от amica1

# 104
  • Русе
Ани честит рожден ден! Бъди здрава, много обичана и много щастлива! Желая ти пълна градина със зеленчуци.
  Моите чушки и домати са от една седмица насадени в градината. Издържаха доста силни ветрове, но изглеждат чудесно. Потъмнели са от слънцето, чак лилавеят стеблата и някои са цъфнали.Тази седмица ще слагам и патладжана и камбите. Градината ми е пълна и трябва да започвам да загърлям картофите.

Общи условия

Активация на акаунт