(Био) зеленчукова градина 16

• 69 293
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Титинко,и аз реших да замервам.Е,верно,че е малко нероден моя Петко,но е резонно.
Все пак искам да разбера от 50 торби с тор,компост,почва какво ще родя.Всичко е на повдигнати,изкуственно създадени лехи.На плевел(бозелък по резерватски) мога да си взема олимпийската титла. Joy
Рорик,човекът в градинския център вика,че когато садим есенен чесън земята есенно отдава топлина.Бавно изстива,което благоприятства чесъновия зародиш.
На пролет върви обратния процес.Нагряване,който стресира 1-2 месеца растежа.
И при мен без лукова муха жълтеят връхчетата.
Писах,че използвам азотиране с настойка от люцерна.И сено от детелина.
От тук режа,там завивам.Въртя биото,майкоо. Hug
Теди,пиши по-често.Брой ме за своя студентка.Кака,де! Laughing
А Австралия да качи фотоси!То-хубаво плъховете домашни животни,а кенкурата?
Как се пише множественно число на кенгуро... Embarassed
Питанка-кажете,бре!На какво растояние се прореждат моркови?

# 406
Цитат
Питанка-кажете,бре!На какво растояние се прореждат моркови?
Според Вълка,( по спомени, защото много отдавна не се е вяскал) разстоянието между морковите е толкова, колкото полегнал мъжки палец Hug

# 407
  • на пъпа на Златията
Оуу   ,Вес
К"ъв го сакаш такъв си го направи тоа .... морков.Кеф ти дълъг , кеф ти дебел. Като го сакаш дълъг го качи на връа на леата, Като го сакаш дебел му отпущи  повече ... разстояние.. К"ъв си го напраиш , такъв ше си го имаш тоа ... морков.Я го праа по-дълъг , що не моа го ....рендосвам като е къс.
Станаате мириканки ,почнаате да не мислите. немаа ни срамите. Не моете да измислите к"ъв  ... морков да си напраите.Питате градинскио център. А ма , ха..

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 21:25 от rorik

# 408
Дъжд-няма!
Снощи фуча,тряска,стана студено,но не капна капчица  Cry
Толкова е сухо,че пръстта от кавалите се свлича от вятъра...
Снощи колтучих доматите и видях,че са плъзнали цикадките-време е за борба с тях преди да са заразили с вируси.
Стискайте палци,започвам експеримент-извлек от девисил,според едни писания морял всякакви гадинки.Рецептата е на 10 литра вода 1 кг. суха маса.Аз накълцах  5 кг пресен и го залях с вода.Трябвало да престои 36 часа,да се прецеди и напръска.Сега съм в чуденка да напръскам ли всичко и да рискувам да повредя  newsm78 или да третирам само част,да изчакам за резултат и тогава другите.Но пък риска е не напръсканото да си хване вируси.Ще решавам в движение.Но пък цяла вечер си припомнях и нямам спомен да съм виждала буболечки или въшки по девисила-може и да ги гони.А ръцете ми още миришат да премазан девисил  Joy
Рорик,пролетния чесън жълтее от студеното-това не му пречи да прави глави.
Вес,представи си колко искаш да са дебели морковите ти и остави по толкова между тях.Аз ще трябва да пресявам моркови-бяха тръгнали,но от сушата нещо се поизгубиха.
Вчера докато говорех с клиент пред магазина от една дупка в тревната площ се измъкна огромен мокър плъх.Погледна към нас,сякаш да каже"здрасти" и съвсем спокойно се намъкна под вратата на съседния гараж.Не ми се мисли къде е бил и къде ще иде,защото в съседство има ресторант с лятна градина  Shocked
И лука ми от есента за зелен се омани.Не разбирам-няма влага,откъде се взе тази гъба  newsm78.
По лозите са плъзнали листозавивачки,а снощи откъснах три листа с много странен пригор-от жегата и вятъра ли е?Според мама е възможно също да е мана.

# 409
Отчет от днес - 434 гр корнишони. Температурите са доста високи ( 37С) та май ще започна да поливам през ден

Последна редакция: сб, 05 май 2012, 10:03 от Titina

# 410
А Австралия да качи фотоси!То-хубаво плъховете домашни животни,а кенкурата?
Как се пише множественно число на кенгуро... Embarassed

[/quote]

Веселче, готово: http://gugy.snimka.bg/australia-and-oceania-and-antarctica/gradina.674704
това ми е магданоза, току що покарал. Тъкмо навих половинът да ми скове оградка, че да засипя с хубава пръст и той докато го скове, аз докато засипя и магданоза си поникна. Сега смятам да добавям по малко пръст докато расте.
Ей ги и самораслите домати http://gugy.snimka.bg/australia-and-oceania-and-antarctica/gradi … a.674704.27111756
Репички http://gugy.snimka.bg/australia-and-oceania-and-antarctica/gradi … a.674704.27111760
Краставици http://gugy.snimka.bg/australia-and-oceania-and-antarctica/gradi … a.674704.27111758 (бсе саморасли)
нататък има и расад китки разни.
Качих и малко залези и дворчета за разкош.
А кенгурото май са кенгура в мн. ч. ама и аз не съм сигурна де. Сега ще дебна плъховете да снимам. Има една две снимки на саксийките ми на стената, в които за около ден имаше прекрасни теменужки, но гадинките ги изровиха бсичките.

Последна редакция: сб, 05 май 2012, 10:16 от Down Under

# 411
  • на пъпа на Златията
Дедо Боже ей така ръсна да не е без хич.

Титина,
Колко бройки са тия корнишонки?
Моите корнишонки при такива температура и често поливане изгарят.

Никога не съм се заглеждала по разни летящи, пълзящи,  гадини в градината ми. Сега се загледяах , като ви четях. Ами имам ги в изобилие.Да чукна на дърво ,  от преди 3 години  когато нещо ми  зарази доматите  и почнаха да чернеят от върха  надолу , заедно с доматчетата, не съм имала други поражения.Така си живееха разстенията , само с колорадския бръмбар не мога да се справя.
Вили , какви са пораженията от цикадката?

Последна редакция: сб, 05 май 2012, 10:16 от rorik

# 412
8 броя бяха... останаха 2 ( просто изядох другите) Mr. Green
rorik, тук и влажността е доста висока, но поливам с капково ( предполагам и пръскачките ги мокрят, но не ми се става в 4 сутринта да проверявам)

# 413
  • София
Здравейте! Досега не съм писала тук, но в момента имам нужда от съвет. От две места ми дадоха разсад на домати. От първото място корените са здрави и хубави. Вторите обаче са по-слаби и издължени и това, което ме притеснява е, че имат по стъблата някакви пъпчици.
Снимката е с лошо качество, дано да се ориентирате. Дали има опасност да се заразят и хубавите корени ако ги засадя всичките днес? Предварително ви благодаря!   bouquet

# 414
При нас валя вчера... и разтиняви... А си бях наумила да почвам пипера, че прерасна... Но нищо... Сега градината е свежа, а и малко по-хладно от предните дни, че горките домати (пресадените) се влачеха по земята като червеи... Не можех да ги позная умират ли, само си почиват ли... Сега стоят прави...

rorik, колорадския бръмбар с какво го бориш? Чувала/чела съм за канабис, но признавам не съм пробвала... На село баща ми изпръскваше де що има отрова против бръмбара, но бях малка, за да опитвам да сея канабис... А гадините там изяждаха не само картофите, а де що има зелено... Презимуваха под мазилката на къщата, ужасно упорито добиче...  Sick

# 415
  • на пъпа на Златията
Зайка,
Добре дошла!
И аз съм имала такива стъбла. Не са загивали растенията.Мисля че не е болест.Да не си е такъв сорта? Да кажат специалистите?Доматите ти са за садене като гледам. Сади ги , че се мъчат .Вече са готови да цъфтят.

# 416
~♥◦Зайка◦♥~,тия "пъпчици"всъщност са зачатъци на корени.Като тръгнеш да разсаждаш сложи стръковете легнали/до там където са се закривили сами/,ако трябва подпри с бучици пръст да стои изправено стеблото на вън.Ще си развият допълнителните корени и ще имаш много силни растения  Peace
Рорик,цикадките,белокрилката и разните трипсове разнасят вирусни болести като жилкова некроза,върхово гниене,тютюнева и краставична мозайка и други.Гадинките смучат от растение на радтение и едно да е болно бързо пренасят вирусите на другите.Много често тези болести се бъркат с мана,често казват "чернилката ми умори доматите,киселинния дъжд...",а всъщност това са вируси.И когато се проявят симптомите,растението вече е обречено.По тази причина се води борба против инсектите.Сами по себе си те няма как да изсмучат толкова,че да унищожат растението.Както става с колорадския бръмбар примерно-оглозгва всичко.Белокрилката пък отделя едно черна слуз по листата,наричат я "медена роса"и растението не може да диша.

Down Under,кажи,че това китно дворче с цветята е твоето и идвам на вечерен коктейл  Hug

# 417
Стискайте палци,започвам експеримент-извлек от девисил,според едни писания морял всякакви гадинки.Рецептата е на 10 литра вода 1 кг. суха маса.Аз накълцах  5 кг пресен и го залях с вода.Трябвало да престои 36 часа,да се прецеди и напръска.Сега съм в чуденка да напръскам ли всичко и да рискувам да повредя  newsm78 или да третирам само част,да изчакам за резултат и тогава другите.Но пък риска е не напръсканото да си хване вируси.Ще решавам в движение.Но

ще чакаме резултата Praynig, мисля че ще е подобре да пръскаш на части, на така получената настойка и добави и малко веро 

аз па приготвих запарка от глухарче, за сега ги изгоних неканните, след седмица пак ша ги пръскам  newsm78

# 418
  • на пъпа на Златията
stelt77,
В Златията не стават картофи.За това  не садех,Ставаха в едно място до Огоста, песъчлив чернозем, лека почва , ама го изоставих .Ама ги обичам . За това от 3 години почнах да експериментирам в двора.
Изводите ми са.
1. Препаратите сега са менте. 2. Въпреки това като ги ползвах при експериментите , ползвах половин доза от указаното.3.Колорадския бръмбар се приспособява към отровите - каквато и концентрация да ползваш ,втори път, не умират..
Ако ползваш препарати трябва при всяко пръскане да е различен.
4. БЕРИ ГИ НА РЪКА заедно с наплютите листа .Удобно е. Виждат се.Излизат привечер да се хранят.
Гадовете се прехвърлиха от комшията.Експериментирах само на 5 стръка.. Той ги пръскал с БИ 58.Така направих и аз по указанията за пръскане., Грешка.Останаха  живи. .Пробвах с регент. Умряха .Ама тази отрова била много силна. Картофите  от експерименталните стръкове  отидоха на торището.Останалите стръкове ги брах на ръка в един буркан , затворих с капачка. и ги оставих да се опекат на слънцето.Мислех тази година да експериментирам със сама китка , ама помощниците ми чистници ми изхвърлили отгледаните стъбла.Ще експериментирам с гръчкавите люти чушки или с лютивите румънки..Надявам се  тези отрови да са по-силни , по -био   от купените и гадовете да не се приспособяват.

Последна редакция: сб, 05 май 2012, 14:01 от rorik

# 419
Ех Вили, това точно не е моето, но и моето става все по-хубаво, или пук аз все повече се привързвам, така че заповядай на по коктейл под палмата и до розите.

Общи условия

Активация на акаунт