(Био) зеленчукова градина 16

  • 68 641
  • 735
  •   2
Отговори
# 645
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Хоя се казва - hoya.

Вес, не се шашкай. Грахчетата, ядливите, (а не декоративните) са катерливи, а не увивни и стават високи над човешки бой само при много специални условия.
Аз имам такъв сорт, ама само когато ги посадя под палмета на шарена сянка и се хванат горе за клоните стават такива. Точно такъв е сорта, който се опитвам всячески да опазя.
Обикновено стават високи до кръста.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 16:11 от amica1

# 646
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
О, забравих да се похваля. smile3501Картофите под слама вече са около 30 см.високи / сяти са преди около 21 дни/ Сложих още слама и дъждът хубаво ги поля.Намерих още два покарали картофа в къщи и тях поставих върху мократа пръст и покрих със слама.Забравих да поръся с пепел ,но следващите ще ги посипя.
Всъщност хоята ми е отрупана с цвят ,въпреки че расте в малка саксия и почти няма пръст.Единствено я поливам.Прозорецът е западен ,но на първия етаж под едни липи.Всички се чудим от какво живее и цъфти.Сутрин като отворя вратата ,   bouquetв стаята мирише упойващо силно.
amica1 И моя единия грах  е висок около метър ,но го оставих да се хваща където намери .Май трябваше да му търся опора.Цъфти като декоративен със шарени цикламено червени цветове и е някакъв немски сорт.Него сях предзимно и оцеля.

# 647
  • Мнения: 22 036
Вили, да ти е живо и здраво детенцето. Сега те чакат още много тръпки и емоции и вярвам че ще са все хубави.

За краставиците по калъп - тук едва намирам някоя, дето и за ядене да става  Grinning. Едни дебели, прави и дълги, а народа гледа да избере най-най-голямата. Е разбирам ги - последно беше $4.00 бройката, но пък аз си намерих на пазара едни такива, леко кривички и мноооого пресни и само от тях купувам (вече ви е ясно че като производител не ставам). Та тези "нестандартни краставички са по 2-3 долара килото, а миналия месец ги кръстиха "японски" ooooh!. какво ли не измисля човек.
Да ви попитам: четах поста на Авоцет за асперйите и търсих снимки и това което открих беше много сходно с едно растение, което баба ми гледаше и му казваше аспарагус, но казваше че не се яде.
има ли различни видове? Питам защото имам огромен храст, който прилича подозрително много на аспержи, но е забутан и никога не сум гледала дали пуска цвят, а и тук нали са си вечно зелени повечето та се обърквам.

# 648
  • Мнения: 8 989
Ще си ги мерим ли? Wink  http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27231916

Моето цвете (и аз го знам като восъчно) е на поне 4-5 години, за пръв път цъфти сега, но пък ми харесва това за "хубавините"!

amica, пресния лук цял ли го замразяваш? Как се държи след размразяване?

# 649
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
кия
Добре дошъл/а !
Разказвай, питай!
Амбер, благодаря мнооого.   bouquet   Като ми остане време да я правя , ще питам Да усъвършенства мъж ти , описанието.

Майски празници!Зреят децата.Лек им път в живота!Да ви са живи и здрави!

# 650
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Пресния лук докато е замразен го режа, така е по-лесно и веднага в горещата тенджера. Някой скоро беше пуснал статия за нитратите и нитритите. Никакво бавно размразяване на зелении, защото де-що нитрати имат и стават на нитрити.

# 651
  • Русе
  • Мнения: 25
Замразявала съм пресен лук нарязан и суров в пликчета, без да е варен. Целия фризер се вмириса на лук и го изхвърлях. Не правете  моята грешка.

# 652
  • Мнения: 465
...Смея ли да напиша нещо друго след Баш Газдата Анн?! Hug
Подкрепям ,подкрепям.В магазините замразен лук не съм виждала.Особенно пък зелен.Чжте,радвайте му се на зелено.Зимата-на глави.Или балучки в саксия,чаша...
Анн,купих разсад на праз.На какво растояние да го бода?Стръкчета са нежни,корените преплетени.Да сложа по две три и да прекъсна по-дребните? Thinking
Докато се събудя и сигурно Австралия заспива. Laughing
Да.Имаше такова стайно растение-аспарагус.Мисля,че е от същия вид.Разликата е,че грудките на аспержите са дълбоко вкопани в почвата.40-50 см.В градинарство разтрудняваме растението при пролетното пробиване на почвата.И всъшност му изяждане ...копието.Важно,много е важно да бъде торна и песъчлива почва.
Да му е хладно и дъждовно.И да имаш мерак да режеш.Всеки ден.Че става на аспарагус.
Полезно.....и вкусно.  chef
Брех,не съм виждала восъчно цвете....

# 653
  • Русе
  • Мнения: 25
Вес праза го насадих  през 10см. Направих му една вада, че иска много вода. Хванал се е всичкия разсад, въпреки, че беше много дребен и крехък. Трябваше ми мястото на разсада и май го извадих по-рано, но явно не е много капризен. Водния лук разсадих на 20 см , че нали ще прави по-големи глави. Насаден е в редовете на доматите да използвам с едно поливане да се напояват и двете.

# 654
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Аз , режа зеления лук и в пликчета във камерата на хладилника.Не е имало замирисване на лук.

# 655
  • Мнения: 8 989
Аз само праз съм замразявала, нарязан, в добре затворено пликче, не миришат останалите неща.
Общо взето, не забелязвам в камерата да ми се омешват миризми - чушки, праз,  магданоз, копър, моркови, спанак и др. съм замразявала.
И риба държа там.  newsm78

# 656
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Бих искала да помоля за съвет относно джоджена. Миналата година хвана въшки и го изхвърлихме.  Предполагам, че въшки се появяват, защото тук при нас много вали, а може и да греша, не знам. Въпросът ми е, знае ли някой как да ги махнем, защото тази година пак започнаха да се появяват. Четох някъде, че човек може да ги измие със сапунена вода, но те са така здраво хванати в растението, ужас. А интересно, тези въшки ги има само по джоджена. Някой може ли да ми даде съвет, как да се отървем от тях, че джоджена съм си го взела от България и не искам да го загубим.
Предварително благодаря на всички, които желаят да ми дадат съвет.

# 657
  • Русе
  • Мнения: 25
 Venetta био препарат не мога да ти предложа, но има инсектициди с малък карантинен срок, които ще помогнат. В селскостопанските аптеки ще те посъветват.
  Тук използвам да ти благодаря за вкусните  ти кулинарни изкушения. Супер си!

# 658
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
И аз ти благодаря, Анн. Само не знам дали тук при нас в Австрия има такива аптеки. От цветарският магазин ми дадоха един био препарат уж, но нищо не помогна. Затова реших да попитам във вашата тема.

# 659
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
И аз , моля за отговор за джоджена?
До известно време е добре и после го налазват всякакви гадове.За да ви ориентирам , става лепкав.Въшки ли са?
Ако са , ще помогнат ли доматените култуци на Амика.Листата ми го чдат едни зелени бръмбарчета.Едно време ползвах вастак. Мисля ,че беше с кратък, 3 - дневен,  карантинен период 

Общи условия

Активация на акаунт