(Био) зеленчукова градина 16

• 68 637
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
И моят джоджен понякога става лепкав, но аз всъщност винаги го бера много рано, преди гадовете да го нападнат, замразявам  и суша. Вече набрах първа реколта. При мен е като плевел.

Не беше ли зехтинено-сапунената емулсия срещу въшки? Мисля, че тя ги задушаваше.

# 661
На какво разстояние ти е пипера? Аз май го засадих доста нагъсто  newsm78

Получи ми се някъде на около педя разстояние... Обаче и на мен ми се вижда гъстичко...  newsm78    Вкъщи е war for territory...  Laughing   

Срещу въшките - калинки... Има ли някъде ферма за калинки и по колко ги продават килото?  Thinking

# 662
  • DE
Здравейте!
Като се е почнало за въшките да питам и аз "Доктор" Amica дали да си напръскам дюлята с някаква
цитронена отвара.
Зябелязвам по листата едни малки зеленикави гадини.

# 663
по въпроса за джождена-защо не пробвате с чесън?аз ги трепя вече два пъти с него-друг е въпроса ,че се появиха днес пак,преди малко видях гадинка  #Cussing out явно това ще ми е занимание за цяло лято  Whistling

ето малко снимки   -още не съм вързала краставиците  Blush

# 664
  • забравих си мисълта...
А какво се прави с чесъна, Mamagemelar. Съжалявам, че така питам, но аз нищо не разбирам, не съм се занимавала никога с подобни  неща. Цялата ни градина до преди около 2-3 години беше само с трева и тук там цветя и дървета. Откакто майка е при нас, иска да си сади някои неща, a въшки по джоджена... и на нея не и´ е се случвало никога в BG и сега се питаме по кой най-безопасен начин да се отървем от въшките.

# 665
момичета тази година голям ентусиазъм в градината кипи/от моя страна/-явно е заразно newsm78Голям мерак имам да засея червено цвекло,та вупроса ми е има ли нещо по - специфично в отглеждането му,и какво обича?Мислех да го сея зад живия плет-да се напоява от капковото (с един куршум- два заека Mr. Green),а и е слънчево почти през целия ден,нооооо..........дали е подходящо?Да се похваля,моите жълти черита-джуджета вече нацъфтяха строени в съндъци  на перваза ,а кога и по точно дали ще вържат?

# 666
  • Варна-София
Ах, хубаво е на вилата надвечер. Отидохме след работа - всички птички заети с разни важни работи по ранната череша. Само синигерите се щурат - те череши не ядат, но хранят пилетата в металната тръба и внимават какво правим.

Видях първи симптоми на алтернария по домати - пак ще се разправям тази година с нея. Трябва да си припомня рецептата със сода. Ако някой има и друго еко-био лечение да казва.

За въшки имам две любими рецепти, там където едната не помага, то другата със сигурност ще помогне. Различни са въшките, на различни диети и различно реагират на разтворите. Трябва да пробвате и да намерите вашето решение. По джоджена съм нямала въшки никога. Давам моите по-долу, но рецепти за въшки има доста, така че не се ограничавайте и изпробвайте различни.

1. против розови въшки по роза, черна бобена въшка и черни въшки по праскова - доматени колтуци –Събраните колтуци се заливат с вода – колкото да покрие и с ръка се „перат” докато се размажат на парцал (тъкмо се разкисва мръсното по пръстите). Стои поне 1 час или пренощува. Налива се през цедка в машина за пръскане. Добавя се още толкова вода с няколко капки сапун (пропорция 2 с.л. на 10 литра; изчислява се пропорционално)

2. против всякакви въшки и белокрилка - зехтин и течен сапун–1 с.л. течен сапун (не веро), 1 с.л. зехтин (не олио). Разбърква се с пръсти, докато стане гладка емулсия. Добавя се 1 литър вода

Има рецепти с коприва, лук, чесън, синап, ревен - на когото каквото му е лесно и му се намира под ръка. Пробвайте и кажете кое действа.

# 667
А какво се прави с чесъна, Mamagemelar. Съжалявам, че така питам, но аз нищо не разбирам, не съм се занимавала никога с подобни  неща.

Виж и тука

Hug

# 668
Здравейте,позволете на една на нова градинарка Simple Smile да се присъедини към групата ви.Справям се малко трудно с кирилицата,но се надявам да посвикна Rolling Eyes.Живея в Истанбул от 11 години,а от миналата  си имам и градина,малка е,но съм се амбицирала да я направя хубава .Записах се дори на курс по градинарство,цхе си нямах и понятие дори от най-елементарните неста....Сте ви следя с интерес ,застото в градината съм отделила място и за зеленчуци...простете ,но някои букви се губят Confused

# 669
  • на пъпа на Златията
Добре дошла , бенмари !

Не се притеснявай за буквите.Ние не сме запетайковци.Пишем и на северозападен резерватски, ще  приемем ,  твоите букви като югоизточен  резерватски.

Калинки имам за износ , ама не се справят с въшките по джоджена.

# 670
интересно видео, особено за ръчното опрашване е след 3:30 минута

# 671
  • забравих си мисълта...
Ердинч, Amica 1 благодаря ви за отговорите.
 Hug

# 672
Всъщност хоята ми е отрупана с цвят ,въпреки че расте в малка саксия и почти няма пръст.Единствено я поливам.Прозорецът е западен ,но на първия етаж под едни липи.Всички се чудим от какво живее и цъфти.Сутрин като отворя вратата ,   bouquetв стаята мирише упойващо силно.

Според една книга, растенията цъфтят и плододават защото... страдат. Тъй като не се движат, семената са единственият им начин на избягат от текущото място. При благоприятна среда, те развиват предимно вегетативните си органи - стъбла, листа.
От тук идваше извода, че на листните и кореноплодите трябва да им се създават приятни условия на живот, докато на плодовите да им се напомна от време на време да плододават, чрез засушаване, засенчване и т.н.

Ако човек се замисли още малко, ще види, че и при хората нещата са подобни.

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 11:04 от manandy

# 673
  • Добрич
Амика, настойката от колтуците дали може да се съхранява като цитрусовата например? И могат ли да се смесват няколко неща при пръскането- напр. пепелна вода с цитрусова настойка? newsm78
Нали съм с много дини под една мишница, трябва да си улеснявам нещата, че времето все не стига.

# 674
Vili да и върви по вода на госпожицата Hug

Тези трепети и мен очакват и чак не ми се вярва ,че бързо ,бързо ще дойдат.Нашата госпожица е едва първи клас,но зная ,че ей сега ще дойде и абитюренството.

Пожелавам на всички хубав и усмихнат ден Simple Smile
При нас вали и утре ще вали та в градината няма да влизам.

Общи условия

Активация на акаунт