Любители на котки тема 60

• 42 432
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Не виждам някъде да съм обобщила че всички домашно развъдени котета са болнави и дефектни. Казах само, че аргументът с бедността не оправдава тези които произвеждат споменатите проблемни котета или тези които им ги купуват. В повечето случаи това се прави за печалба, на гърба на хората които нямат пари но имат желание. Но дори и сантиментални да са причините, аз визирах резултата конкретно от неправилното, несериозно или неумело развъждане. Човек и добри намерения да има, когато не може или не знае как да проучи генетичната история на котките които чифтосва, винаги има риск от кръвосмешение и проблеми, особено с по-редки породи чиито представители в страната вероятно са потомци на малка шепа котки внесени от чужбина и размножавани помежду си.

ми ако котетата не приличат на породата или са увредени, кой балък ще даде пари за тях, следователно пак трябва да има някаква мисъл и познания.
Балъци има предостатъчно - виж само колко хора се кълнат че котката им трябва да е руска синя, или "поне" някоя баба руска синя да е имала, само защото е чисто сива, въпреки че са я намерили на улицата; колко настояват че обикновената им дългокосместа котка е "ангорска" само защото има дълга козина. Мен ако питаш, повечето хора са "балъци". Малко са истинските познавачи на една порода. Аз чета много и се интересувам от котки и кучета, но въпреки това не съм убедена че мога да разпозная дали едно коте е от дадена порода или не. Особено защото когато са още малки е по-трудно да се определи породата. Така че купувачите в голяма степен се доверяват сляпо. Колкото до уврежданията, много от тях не си личат на пръв поглед, и няма как да знаеш когато го купуваш. Чак впоследствие като вземе да развива здравословни проблеми, осъзнаваш какво си купил, но тогава е вече късно. Нещата изобщо не са толкова елементарни и очевидни както ги описваш. А и хората са много наивни и в голяма част невежи, особено заслепени от желанието си да имат точно такова животно на възможно най-ниска цена.

# 376
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Ей затова съм фен на най-чистокръвната от всички породи - уличната превъзходна европейска дворна котка! smile3521

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ГЕРГЬОВЧЕТА! bishop smile3540  cook  Nature Sunny

kikaha1 , трудна ти е задачата по нацелуването на Грейчони  hahaha от всички ни, ама няма кой друг да я свърши! Тази сутрин го започвай от мое име! Laughing

ИКСИ, и ти да нацелуваш мустакатото си момиче по муЧуната! Голяма ловджийка ти е! А Писанчо що ли така ми напомня за мъжа в семейството - сАмо лежи и чака всичко на готово! hahaha И за Стуенчо скоро нищо не си писала. Naughty

Добре дошли на новите пухчета - двете бели мадами Белла и Адела, и другото пухче Бриджит, които са само за гушене и мачкане! Heart Eyes Да са живи и здрави на мамите си! Hug Мис Нели е тази, която може да ви включи на първа страница на следващата тема. Ще трябва, някъде към 48-49 страница от тази тема, да И изпратите на лични необходимите данни, ако не греша.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 11:10 от profesorkata_1

# 377
  • София
ЧЕСТИ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
Да са живи и здрави!
Hug  bouquet

Ще наваксам с четенето и тогава ще пиша повече Wink

# 378
  • на брега на морето
                                         ГЕРЧЕ, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

# 379
Дидитка, принципно си права. Дадох примера с моята маца в смисъл, че нито е от най-скъпите, нито от най-изчистена порода, нито пък аз съм специалист по развъждане. Но това не означава непременно болни и дефектни котета. Онези, които се размножават сами на свобода и разчитат само на естествения подбор са успели да оцелеят кой знае откога. А относно породистите - колкото по-чиста порода, толкова повече генетични проблеми. Където човек се бърка в природата е така.

# 380
А относно породистите - колкото по-чиста порода, толкова повече генетични проблеми

Тук се крие майсторството на професионалния брийдър - постиганене на чисти белези на породата, с максимално минимизиране на генетичните проблеми, които я съпътстват.

profesorkata_1 не грешиш, по всяко време всеки може да ми праща ЛС за включване в новата тема.

Kath не не, не са вредни спрейовете (само не пръскайте в очите, нали), мислта ми беше, да не се премести просто на друго място. За отблъскване може да пробваш и натъркване на мястото със цитруси.

# 381
Добре дошли на новите котета!  Hug Двете бели пухени възглавнички са страшно сладки  Heart Eyes И всички други, разбира се.

Относно дискусията за британските и по принцип породистите котки, искам само да отбележа че аргументът "нямаме пари за истинска" не оправдава безразборното домашно развъждане на болнави и дефектни кръвосмесени котета, или продажбата на какви да е под претекст че са породисти. Като нямаш пари, няма да имаш породиста котка. Има достатъчно голям избор на други. То и аз искам мерцедес за сто лева, ама няма, и това че не мога да си го купя не ми дава правото да подхранвам черния пазар на ментетата, защото за разлика от фалшивите маратонки и други евтини ментета, тук става въпрос за живи същества които търпят здравословни проблеми в резултат.

Другото нещо което искам да коментирам, което често се споменава, е митът че породистите котки изискват "специална" храна от висок клас, само защото са породисти, пък видиш ли селските обикновени могат да живеят и на попара. Глупости. Храносмилателната система на всички котки е еднаква, и уличните се нуждаят от добра храна точно толкова колкото и аристокотките. Единственото, по което породистите се различават, е че често са дефектни в резултат на малкия генен фонд на породата, имат вродени болести или повишени рискове за това-онова, което от своя страна може да наложи определена диета. Но това е защото и когато не са здрави, а не защото са специални. Но много често потенциалните собственици биват наплашвани че породистите животни имали "скъпа поддръжка" защото изисквали черен хайвер в златна паничка. И съответно хората се чувстват виновни ако не могат да си го позволят, когато всъщност това не е необходимо. Само защото самото животно е скъпо като първоначална цена, не значи че може да живее само в палат със собствена прислуга и специална храна  Wink Скъпата поддръжка идва от медицинските разходи за болестите, които съпътстват много породи, особено когато животното идва от съмнителен развъждач.

И аз не съм съгласна с тези твърдения,още повече за болнави и дефектни котета.Незнам защо не разбирате заплождането на котки....ами то си е в природата,те имат нужди...не говоря дайс ега всеки месец да ражда....говоря примерно 1-2 пъти да си направя поколение,като си запазя по едно,а другите ги подаря на грижовни стопани.А какво лошо има и дори печалбата?Повечето котки нима не са купени?Дори,ако искаш хубава породиста от примерно изложбени родители...никой няма да я подари....моята котка също е купена и не съжалявам.Искала съм такава,купила съм....не всеки трябва да подарява котета.Но това не го прави по-лош стопанин....освен вече в случаите на злоупотреба.То дори едно дете да си осиновиш,искат пари...не виждам нещо лошо,който е решил да ги продаде...дори напротив мисля си че като дадеш куп пари за нещо после ще се грижиш за него,отколкото подарък,защото точно че ей така си го получил и може да захвърлиш след месец-два-година.Мое мнение разбира се,но просто не виждам нещо лошо в заплождането на котките.Аз лично искам още едно коте,както искам и още едно дете....затова смятам да я заплодя и ще си чакам новия член.

Относно храната...не е само "специална" за специалните котки.Не защото са породисти трябва да им се дава само супер храната.То е и до хранене-примерно моята я храня само с паучове-мисля си,че там си набавя всичко...един вид нашата манджа със сос...мисля,че е много по-добре от гранулирана,все едно постоянно да караш на сухи храни...до какво води?

Единственото, по което породистите се различават, е че често са дефектни в резултат на малкия генен фонд на породата, имат вродени болести или повишени рискове за това-онова.....
Ще ме извиняваш,но това са пълни глупости.Само защото са породисти и са значи дефектни и с вродени болести ли?Това не е така изобщо.
Нормално е като си взимаш породиста котка,грижите за нея да са по-големи,както казват от другите....разбира се,че е така.Примерно дългокосместите искат всеки ден ресане,почистване на муцунката,около дупето.....особено персийките поради късия слъзен канал трябва да им се чистят всеки ден очиките,дори често имат проблеми там....дава им се малко по-специална храна особено на мъжкарите,ако искаш да ти живее дълги години,защото ако му даваш гранулирана храна,често получава проблеми с пикочния канал и води до фатален край....така,че имат си грижи.Също поради големият косъм често имах топки косми в стомаха за разлика от обикновените котки и  затова четкането всеки ден е задължително,както и даването на витамини против голямото скубене и съответно специална храна за космите топки в корема и т.н.Така че е нормално като си взимаш определен любимец да знаеш какво точно взимаш и какви грижи ще трябва да полагаш.

# 382
ekita прочети и следващия пост на Дидитка, адресира повечето неща, които си коментирала. Извинявай , но коментара зза неразбирането на заплождане на котета не мога да приема точно от теб, при положение че се опитваш да заплодиш котка на 1г. Това е абсолютно противопоказно и всеки, които се е поинтересувал наистина от въпроса, това ще е първото нещо, което ще прочете- подходяща възраст. Ето затова тук сме противници на домашното развъждане - защото поради незнание се застрашава живота и здравето на животното.

Проблема с храненето само с  паучове е, че съдържат 80 до 90% вода. Ако пауча е с по-ниско или средно  качество, останалите проценти са предимно въглехидрати, а не протеин, от който котката има нужда най-вече. Затова паучовете са предвидени като лакомство, а не  като основна храна (не случайно се продават в такива размери).

# 383
Говорила съм и с ветеринари,казали са ми че мога да я заплодя след 1 г като навърши...чела съм,че е добре да е поне на 1,5 г ...аз не съм казала,че още днес отиваме да се заплождаме...след 1-2 м мисля,че е нормално.Уличните котки нима не са заплождат още на по 7-8 м още с първото разгонване и си имат и здрави котенца....така че мисля,че няма да има проблеми дай Боже,то и на 5 г да е винаги може да има....
Котка,която не яде гранулирана храна и консерви,,,с какво друго предлагате да се храни?От първия ден си ги яде и си ги обича паучовете,като яде по 2-3 на ден.Взимам и на Wiskas и си ги харесва много.

# 384
Изкарах си аз една възглавничка вънка за столчето и по едно време гледам г-н Галинчо се нагмездил на нея Simple Smile И от там се сетих че като малак си спеше на нея по цяло лято.Май и това лято ще е така:

не му стига възглавничката ,но и на масата за кафенцето си поляга и поспива  Stuck Out Tongue

# 385
  • на брега на морето
Пачек, мина ли ти яда заради зайчето? Като го гледам каква опашка е отвъртял... разбойник ниеден.

Момичета, Кюнка е силно бременна. И то от един отвратителен, ама наистина отвратителен котарак.
Сега непрекъснато я мисля къде ще роди, как ще роди (много е малка, няма и годинка), как ще кърми, как ще опази бебетата. Храненето от мен, няма проблеми.

# 386
На колко месеца е?Аз знам,че преди годинката не е много хубаво,но дано роди здрави котета и всичко да е наред!Желая успех! Hug

# 387
Пачек, мина ли ти яда заради зайчето? Като го гледам каква опашка е отвъртял... разбойник ниеден.

Момичета, Кюнка е силно бременна. И то от един отвратителен, ама наистина отвратителен котарак.
Сега непрекъснато я мисля къде ще роди, как ще роди (много е малка, няма и годинка), как ще кърми, как ще опази бебетата. Храненето от мен, няма проблеми.
мина ми много бързо,утешавах се че има още 36 Wink Laughing та бързо забравих за трагичната случка.

# 388
Аз пък не разбирам някои хора не четат ли извън форума, че тези неща идват толкова изненадващо и стряскащо, че чак и да ги отричате от раз. Има много, много статии от ветеринари, специалисти и учени по темата за породите и тяхното развъждане, включително много разследвания и анализи на качеството на породите, статистики на превалентността на болести и дефекти сред различните популации - домашно развъждани сравнено с професионално развъждани и т.н. Много от най-известните породи, както котки така и кучета - например немската овчарка, сиамската и персийската котки - са дегенерирали ужасно като порода точно в резултат на неправилно развъждане. Защото за да си "заплодиш" котката не значи да имаш само желанието, и може би "родословие", а да знаеш кои са били родителите й, кои на мъжкия, имат ли общ прародител и колко далече назад, и най-важното, имат ли самите котки които заплождаш някакви болести, дори скрити (може да са носители) които могат да предадат на поколението. При професионален развъждач, всичко това се следи, и само на най-здравите котки, които са минали прегледи и тестове при квалифициран ветеринар, се позволява да правят поколение. А не на коя да е котка само защото си е моя и искам да има бебета, пък после защо да не ги продам... В много случаи на пръв поглед може да не се виждат проблеми, но в много случаи не е така, и общият резултат е явен, за който се интересува да прочете за това.

Нормално е като си взимаш породиста котка,грижите за нея да са по-големи,както казват от другите....разбира се,че е така.Примерно дългокосместите искат всеки ден ресане,почистване на муцунката,около дупето.....особено персийките поради късия слъзен канал трябва да им се чистят всеки ден очиките,дори често имат проблеми там....дава им се малко по-специална храна особено на мъжкарите,ако искаш да ти живее дълги години,защото ако му даваш гранулирана храна,често получава проблеми с пикочния канал и води до фатален край....така,че имат си грижи.Също поради големият косъм често имах топки косми в стомаха за разлика от обикновените котки и  затова четкането всеки ден е задължително,както и даването на витамини против голямото скубене и съответно специална храна за космите топки в корема и т.н.Така че е нормално като си взимаш определен любимец да знаеш какво точно взимаш и какви грижи ще трябва да полагаш.
Повечето неща които споменаваш важат за всички котки по принцип, не са изисквания само за конкретна порода. Ресането на козина не е "скъпа поддръжка". Сухата храна прави проблеми на мъжки котки от всякакви породи, дори и на безпородните, така че и това не се брои като изискване на конкретна порода. "Ако искаш да ти живее дълго" важи за всички котки относно качествената грижа. Виж, очи нос и т.н. които трябва да се чистят всекидневно - това вече е директен резултат от и дефект на породата, и е добър пример за нейното изкривяване. Първоначалните персийки не са имали такива сплескани муцуни, но повече и повече хора са решавали да чифтосват само най-сплесканите защото така са им харесвали, и впоследствие муцуните им стават толкова деформирани, че не могат да функционират правилно без всекидневна помощ (съответно котките не могат да дишат добре.. но на никой не му пука за това). След изследване на щетите върху котките, ветеринари и организации за защита на животните се обединяват срещу това и успяват да извоюват промяна на стандарта на породата, който вече не позволява носът да е на нивото на очите - трябва да бъде по-ниско, за да се позволи на котката да може да диша. Но, ако не се беше намесил някой с познанието и загрижеността да спре това развитие на породата, всичко живо щеше да си продължава по старому. Но се чудя, колко от домашните развъждачи знаят това? На колко им пука? Без натиска на официалния породен стандарт, към който професионалните развъждачи трябва да се придържат, останалите все още могат да си правят каквото си искат... и все още се произвеждат котета с плоски муцуни които сълзят и не могат да дишат добре.

Мога да пиша още много, и всичкото е легитимна информация от източници чиято работа е да разследват тия неща, не си го изсмуквам от пръстите. С две думи, най-големият риск при развъждането на породисти котки е изначално малкият генен фонд, и липсата на контрол и тестване на всяко животно. В комбинация, двете доказано водят до бавната деградация на здравето на породата. Колкото до бездомните които се множат без контрол - при тях забравяш най-важният качествен контрол: естественият подбор. Болнави, слепи, глухи котета просто не оцеляват на улицата, природата отсява само най-здравите. Докато в домашни условия, оцеляват всички заради грижите, и такова сито няма освен ако някой не им го наложи отгоре. При професионалистите, това е стриктен стандарт и тестове. При останалите - в повечето случаи, нищо.

# 389
Ок,съгласна съм с всичко..явно е така,както казваш.Но не смятам толкова за грешно да си имаме още котенца,които няма да са лишени от грижи и внимание.Не съм професионален развъдник,дори ако имаме котенца ще ми е за първи път и определено няма да знам родословията на мъжкия,нито дори знам на моята...но това не пречи да си има здрави котенца.
Надявам се да не съм те обидила с нещо  Hug

Общи условия

Активация на акаунт