Турска кухня *5*

• 523 617
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,
наскоро бях в Турция и си взех един голям пакет със ситен булгур и един пакет червена леща.
Бихте ли ми дали линкове към рецепти с тези продукти?

Предварително благодаря.   bouquet

# 211
Caipirinha комбинацията от тези продукти ми е любима и много обичам езо гелин чорба, късър (салатка) има линкове на първа страница и кюфтета от червена леща и булгур .

Аз много обичам чий кюфте  Laughing за вегетариански вариант съм чела, но забравих къде - рецептата беше с ядки орехи, лещници и подобни  Embarassed

# 212
А тази прословута паста от червени чушки къде може да се намери? За София става въпрос. Има ли я в някои от големите вериги?
Суха мащерка, мерси Simple Smile

# 213
Обикновенно я пропускам (ползвам лютеница  Laughing) но ако не може да се замени си приготвям пастата от сушени чушки (пипер) - цвят червен. Запарвам сушените чушки с вряла вода и след около 5 -10 минути прецеждам водата и чушките пасирам до образуването на еднородна смес. Ползвам по предназначение или добавям и други неща, и си прая пастет  Laughing

В софийски магазини не съм срещала, не съм и търсила де. Скоро попаднах на турски точени кори - онези пресните за баница и баклава  Shocked Купих, но си чакам вдъхновението  Party

# 214
Аз снощи импровизирах със ситния булгур. Леко го сварих и добавих нарязани на ситно домати, малко пикантина, черен пипер, червен пипер и кимион. Не стана лошо, тъй като обожавам вкуса на кимиона... Нямах време да чета рецепти.  Crazy

# 215
  • Казанлък of all places
Аз тъкмо бях на етапа да питам за пиперковата паста дали може да се направи в домашни условия,че моята турска натурална Simple Smile свърши. Мерси, Мащерче!

Кайпириня, не съм виждала никъде в големите вериги и затова си я купувам от Турция...ама като се сетя. Освен това предпоследния път бях купила такава за готвене, с изрично подчертаване пред мъжката част, че не се яде намазана на филия - да бе, да! Не се ядяла!  Mr. Green Сега обаче не ми я пипат, щото страшно гледам.

Снощи - какъв съвпадък! - правих Езогелин чорбасъ.

# 216
  • Истанбул
Ситният булгур не е нужно да се вари.Просто заливате с вряла вода булгура ,който сте си запланували=количеството вода да е около 1,5 пъти повече от количеството на булгура.Покривате и изчаквате около 20 минути =булгурът набъбва и е готов за консумация.Запържвате в тиган лук с малко салца или дом.пюре,премествате го от огъня.В това време си нарязвате краставиците,доматите ,пиперките,перата зелен лук,слагате малко сол и черен пипер,прибавяте лука,най=накрая заливате с наров сироп =ако няма може и лимонов сок,сервирате с листа от маруля и обирате овациите за късър. Peace

# 217
Момичета, чета уютната ви тема, а сега и пиша за съвет: искам да си направя кюнефе, имам прясно, безсолно и меко сирене, но нямам кадаиф. От София съм и, ако може да ми кажете от къде да си купя подходящ. Как се казва този кадаиф? Знам, че на арабски десертът се казва кнафе.

# 218
Аз тъкмо бях на етапа да питам за пиперковата паста дали може да се направи в домашни условия,че моята турска натурална Simple Smile свърши. Мерси, Мащерче!

в домашни може да пробваш и така:

Слагат се капиите в блендъра, осоляват се на вкус(непременно).
Смилат се капиите с блендъра на не много ситно и нa нe много едро, разстилат се в тава с дебелина пръст два и се слагат на слънце, всеки ден се разбъркват много добре, постепенно течността се изпарява и сместа става много гъста, като каша, не се позволява да се изсуши напълно.
Цялата операция трае около седмица(според времето), например тез всичките на снимката днеска се събраха на едно-две места(тука денем е около 30Ц а нощем е около 15Ц).
Готовата смес се натъпква много добре във стъклен съд или буркан, като се внимава да не остава мехурчета въздух, сипва се най отгоре малко зехтин колкото да покрие  повърхността за да не поеме въздух и със захлупен капак направо във хладилника.
Ползва се като добавка към гозбите, супите и т.н.
Половинката миналата година я прави в малки количества само за опит, бяхме останали много доволни и тази година с малко по голямо количество се повтаря опита.

Ако е в хладилника  не би трябвало да вкисва понеже има и сол, например в момента още си имаме капии от миналата година и нищо им нема.

Препоръчвам ви го

# 219
Интересно, покрива ли се с тензух, иначе много ще я кацат мухите тази паста  Thinking

На мен ми хрумна, че би могла и да се изсуши в дехидратор /който има/ или на 40-50 градуса във фурната  Peace

# 220
Интересно, покрива ли се с тензух, иначе много ще я кацат мухите тази паста  Thinking

На мен ми хрумна, че би могла и да се изсуши в дехидратор /който има/ или на 40-50 градуса във фурната  Peace

сушихме в стъклен балкон, па и мухите са много на рядко при назе newsm78

но евентуално няма да има мухи защото е осолена сместа  newsm78

мисля че може да се суши и във фурната

# 221
Каиги, а как правят "вегетарианското" чий кьофте? Само с булгур ли  newsm78

Булгур и подправки. В оригиналната рецепта каймата е сравнително малко, набляга се на булгура.

# 222
Каиги, мерси за отговора. Може да ги пробвам във вегетарианския му вариант  Simple Smile

# 223
  • Казанлък of all places
Снощи си забърках сместа на Мащерчето за кюфтенцата от червена леща. Излишно е да казвам,че го отпочнахме с лъжицата и сместа към тази сутрин вече е наполовина.  Laughing

# 224
Моля Ви напишете ми на турски как е черен сусам защото на 20.10.2012 ще ходя до Одрин и искам да си купя.Според вас какво друго да си донеса  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт