Турска кухня *5*

• 523 837
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 390
  • София
сигурни ли сте, че искате снимки  Laughing

Ами това е - който ял - ял Simple Smile)))
Който не е - следващия път  Hug

# 391
  • Там, където ме обичат
Mомичета, много харесваме хляба, който сервират в турските ресторанти по магистралата между Пловдив и София, не им знам имената,  Embarassed но предполагам сте яли тези вкусотийки и се сещате за какво става дума.
Та, питането ми е, може ли вкъщи да се приготвя такъв или подобен хляб и ако може да споделите рецепта.  Praynig

# 392
Здравейте!
Идвам по нощите с един въпрос.

Имам и 1 пакет кори за баклава(bакlavalik yufka) 800gr.
Моля посъветвайте ме по коя рецепта да направя хубава баклава.
Предварително ви благодаря   bouquet

# 393
Здравейте, вече две година за Коледа правя баклавата по рецептата на Суха мащерка. Че е вкусна, спор няма. Особено като престои повече. Но винаги ми се отделя горния слой. Колежката ми и тя се оплака, че независимо дали е точена или с готови кори и при нея се получава така. Вчера донесоха в службата баклава направена от туркиня. Е, нямаше го описания проблем. Парчетата бяха все една от нарязана вафла. Хомогенно от всякъде. Та за тази тънкост, ако някой знае, моля за съвет.

# 394
  • Пловдив
1.Най отгоре трябва да има поне 7-8 кори между които да няма ядки
2.Мазнината накрая с големия черпак
http://www.youtube.com/watch?v=UXic1mBcZuc
По този начин на баклавата на "суха мащерка" може и са се отдели горната кора, но не и без да и помогнеш с виличка. Опитайте, ние гледаме малко несериозно на мазнината - трябва да е щедро количество и чиста. Утайката от маслото-нещото наподобяващо прясно мляко-не се слага- не е отровно, но баклавата не става красива, там където е попаднало това "мляко" баклавата се гърчи и при печенето почернява. Ако все пак не искате толкова много мазнина, след като я извадите от фурната докато е топла тавата я оставете наклонена към единия ъгъл на тавата-за 3-4 минути-ненужната мазнина сама си изтича.
Ето тук на тази баклава могат да се видят всички ефекти
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3457.msg192241.html#msg192241
-мазнината се изсипва отгоре-няма отделяне на горния слой и се виждат повечко кори отгоре
-черничкото, което се е получило е от утайката на маслото
/да ме извини, човека, който я е приготвил, защото наистина звучи като виц-баклава без захар/

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 23:17 от makak

# 395
И аз, след като гледах клипа със Звездев в Турция как се прави баклава, достигнах до този извод - трябва явно повече мазнина. Те даже и като редят корите с метличка впръскват масло, което масло казаха е специално. Има и още един тънък момент в рецептата, но късно го видях - след като се сложи маслото, се оставя няколко часа така да престои. Явно да поеме и отпусне тестото.Благодаря за съвета.

# 396
  • Пловдив
Аз имам проблем със запазването на зеления цвят на шам фъстъка при печенето на баклавата.
Слагам непечени на цвят са жълто-зелени, но след изпичане потъмняват като орех и в цялата тава да има 3-4 зеленки, а техните са си съвсем зелени. Приемам идейки за причините. /Не пека на силна фурна/

# 397
  • Балчик
Момичета, може ли някой да ми преведе тази рецепта  bouquet:
http://www.youtube.com/watch?v=JXrS-PNNZnE&list=UUgknoUIM-4D … pQeg&index=40

# 398
Момичета, може ли някой да ми преведе тази рецепта  bouquet:
http://www.youtube.com/watch?v=JXrS-PNNZnE&list=UUgknoUIM-4D … pQeg&index=40

Туршия от червено цвекло
2кг. цвекло, около 25-30 скилидки чесън, 4с.л морска сол, 2ч.л захар, 10 бр. дафинови листа, 6бр. карамфил, оцет и вода, колкото поеме.
  Обелват се и се нарязват на по- едро, Започватда се подреждат в буркана, като помежду им, от време на време се слагат от останалите продукти, сол, 1ч.л захар, накъсани даф. листа, каранфила счукан на две, скилидки чесън. Най-отгоре се слага останалата сол, 1ч.л захар, скилидки чесън, каранфил и даф.листа. Залива се с оцет /там е гроздов/ 1:3, останалата част се пълни с вода и за да не изплуват отгоре продуктите се слага пластмасова виличка. затваря се бурканът и се оставя 1 седмицана по-топло и 1 седмица на хладко място, след което е готово за консумиране.

# 399
  • Балчик
Благодаря много. Hug

# 400
Моля да ми съдействате.  PraynigНе съм много наясно с турската кухня, но днес по погрешка купих телешка кайма. и се чудя какво да направя. Някога бяхме опитвали в Турция едни телешки кюфтета пържени или панирани (не съм сигурна) с ориз вместо хляб и името им беше нещо като женски бедра.
Навярно сте обсъждали, но тъй като не отбирам от турски, нямам и идея как е името им, не мога да се ориентирам в рецептите Embarassed

Може би става въпрос за кадънбуду, но в тук посочената рецепта не се описват никакви подправки освен лук, а си спомням, че тогава точно ми се стори, че има някаква непозната за мен подправка в тези кюфтенца

Последна редакция: сб, 26 яну 2013, 17:30 от RoniBonboni

# 401

Може би става въпрос за кадънбуду, но в тук посочената рецепта не се описват никакви подправки освен лук, а си спомням, че тогава точно ми се стори, че има някаква непозната за мен подправка в тези кюфтенца

RoniBonboni да, става въпрос за кадънбуду, със лук е най точната рецепта, колкото повече лук толкова по вкусно месо/пълнеж според мене, в някои места се импровизира и със подправки като кимион, чер/червен пипер, бахар...магданоз... и пр.

Hug

# 402
Ердинч, благодаря ти, захващам се след малко

# 403
  • Истанбул
В клипа има нагледно как се приготвя кадънбуду кьофтеси  http://www.uzmantv.com/kadinbudu-kofte-nasil-yapilir   Тук жената използва голямо колич.кайма,но главния принцип е ,че половината месо се запича с лука,защото панировката трае кратко и месото ако не е предварително обработено кюфтетата ще останат сурови и се сварява наполовина  около една шепа ориз ,продуктите се смесват и се приготвят кюфтета ,които се панират.

# 404
Ясно, всичко щях да оплескам. Благодаря  bouquet
А нещо особено около панирането има ли?

Общи условия

Активация на акаунт