Турска кухня *5*

• 523 799
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 435
  И аз да помоля за превод з
а няколко думи
кишниш
ярма това го слагат в сместа чкъм булгура за ичли кюфтетата
чьокелек Hug

Може ли да ми напишеш думите на латиница, че тъй не мога да ги разбера. Чьокелек, аз го знам като сърцевина на плод, но в речника пише че е сметана. Ярма го знам като да сцепиш на две

Kişniş e кориандър
Yarma е ярма и на български Доколкото ме е известно ичли кьофте се прави от ситен булгур.
Çökelek e  вид извара от кисело мляко

# 436
  • Истанбул
Ярма е пшеница,която е отделена от обвивката си .Пшеницата се слага в конусовиден съд и започва да се бие ,нещо като грухана пшеница.Много използван продукт в Анадола,богат на вит/Б ,влакна.Използва се в приготвянето на супи,и други ястия,

# 437
  • Sofia
Не е ли като булгур

# 438
  • Истанбул

Да,но в български вариант.Булгурът в ТР преминава през по=различна технология,докато се получи/

# 439

Hug

специален сорт пшеница се сварява и се изсушава. След като се изсуши добре, преминава през различни и специфични технологии в следствие на което и се обелва кората.
Другото название на ярмата в Тр е dovme, точно преведено е бита пшеница

Hug

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 09:36 от Ердинч

# 440
Моля, ако можете да ми помогнете с рецепта за черен боб с масло в гъне (или не)... никак не ми е ясно, но моят мъж помни такава рецепта от детството си готвена в дом с традиционна турска кухня...

# 441
  • Пловдив
Искам да попитам Ердинч /като енциклопедист/, а и всички останали, ако имате идея за едно растение - рога някакви
http://www.google.bg/search?q=ke%C3%A7i+boynuzu&hl=en&tb … =1152&bih=712
виждала съм ги по пазарите в ТР. Горе-долу по картинките мисля, че това е нашият "рошков", но тук в Б-я е по-хилавичък и анемичен. Имам упорита кашлица от около 3 седмици, някъде четох, че тези рога помагат за кашлица. Тук в Б-я продават брашно от рошков-на пакетчето пише само-заместител на какао. Та въпросът ми е какво се правят тез рога, и каво им се пие против кашлица. Мога ли да постигна подобен резултат от рошковото брашно.

# 442
в превод е "кози рог", но да, това е рожков.
един бърз сърч и намираш доста информация за това растение. само че, никъде не видяш да се използва при кашлица. по-скоро при диарии и стомашни проблеми.
не е по темата, но при кашлица знам, че се правят лапи от синапено семе.

# 443
Искам да попитам Ердинч

Hug

нямам много време но набързо да ви преведа свойствата и едно описано вид лечение срещу задух, настинка и алергични подобни на един прочут професор  в Тр, и сори за спама в темата  Embarassed

Латинско наименование:          Ceratonia siliqua L.
Английско наименование:         Carob, St. John’s Bread, Locust bean
Немско наименование :             Johannisbrot

Характеристика:   предимно срещу и при алергичен задух, за разрушаване на белодробния оток,  импотентност, отхрачващо , за предотваряване рак на белия дроб, срещу астма, диария, запек, газове в стомаха, червата и пр. срещу менструални болки, преждевременна еякулация, и още много други

специално при децата подкрепя интелигентноста и развитието на костите им.

съдържа: в изобилие А, Б и Е витамини, калий, калций и фосфор. Concanavalin, Myo-inositol, Pentosane, Primverose, Tanin, Tocopherol, Xylose

например галовата киселина е със свойства като: болкоуспокояващо, антибактериален, срещу бронхит, пречиства черния дроб от токсини, ефективен срещу микробите, антисептичен, защита срещу рак, удар,

------------------

6-7 рога се измиват със студена вода, после се начупват на малки парчета със големина около 3-4см и се слагат направо във половин литър вряща вода, варят се на слаб огън 7-8 минути, сваля се от огъня, след като изстине разтвора се пълни във стъклени бутилки и се прибира в хладилника(разтвора има годност 3 дена, след 3 дена се приготвя нов)

всеки ден между закуската и преди вечеря се изпиват 100мл от разтвора и  се продължава така 20 дена. След 20 дена същата процедура още 15 дена но вече и със разтворена само една 1кл мед.(мед освен това количество разтворено в разтвора, не се препоръчва да се консумира когато се закусва, т.е.  в общо 35те дена)

внимание: за деца от 5 до 12 годишна възраст се приема само сутришната мярка, също така внимаваме за количеството на меда, не се препоръчва да се увеличава количеството мед и да се консумира отделно по време на закуска и пр.

------------------------------

също така извън това лечение и в нормално време тука се консумира направо сурово, особенно на гладен стомах

Забранен е изцяло за бременни

Надявам се да оздравеете бързо и мисля че първо и в най късо време да се прегледате при лекар, защото това според мене е само подпомагащо и тип народно/билково лечение

Ill непременно преглед първо при лекар  smile3513

помъчих се да преведа от страницата на професора, сори за грешките, Simple Smile взех да позабравям веке.... Ех старост старост годините си минуваат а ние старееме и се старееме се повеке Simple Smile

Скрит текст:
страницата на Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU

и тука http://keciboynuzu.gen.tr

професора от дясно втория

Последна редакция: сб, 16 фев 2013, 09:01 от Ердинч

# 444
  • Пловдив
   bouquet Сърдечно благодаря за инфото. Мисля, че не сме оспамили темата, защото всеки може да извлече полза и сам да прецени за какво може да използва туй чудо-РОГЦАТА- така разпостранени в Тр. и изследвани като билка. newsm78
Разбира се ходя по доктори от началото на месеца, вече ми омръзна да не се оправям и допълнително съм на народни-бабешки, дядови и каквито ви дойде наум илачи и мисля, че има ефект. Hug
 Stop и не се оплаквай от старостта-нали всички се надяваме да доживеем до старост.

и на  RoniBonboni една рецепта боб с масло
Печен зрял боб
Продукти:
300г зрял боб
1 домат
1 малък стрък праз лук
1ч.л. сол
1 морков
1 шарена чушка
50мл зеленчуково олио /30г краве масло/
1ч.л. червен пипер
щипка захар
1ч.л. сушен стрит джоджен

Приготвяне:
Бобът се накисва от предната вечер в тенджера с вода. На следващият ден се отцежда добре от водата. Налива се 600мл нова, чиста. Лукът се обелва, измива и нарязва много на ситно. Добавя се в тенджерата. Съдът се поставя на включен котлон. Оставя се да се вари на слаб огън 80 минути. Когато бобът е готов, се оттегля от котлона. Взема се пръстен гювеч. Доматът се измива, отрязва се капакът му и се настъргва на ренде. На дъното на гювеча се разпределя доматеният сок. След това се зарежда свареният боб заедно с водата и праза. Добавя се морков, измит и нарязан на колелца с къдраво ножче. Чушката се измива, почиства и реже на ленти. Зареждат се в гювеча. Поръсва се 1ч.л. сол, 1ч.л. червен пипер и щипка захар. Ястието се похлупва и се слага във фурната. Пече се на 250 градуса 30 минути. След това се отхлупва, налива се 50мл зеленчуковов олио /парче краве масло/ и се поръсва със сух стрит джоджен. Съдът се връща, както е отхлупен, във фурната. Ястието се запича за 20 минути. - незнам колко е турска.
крайния резултат много зависи от боба има разни видове за салата,за манджа...за гледане. Някои не стават за ядене каквото и да им сложиш в допълнение, дори след 3 часа варене дрънка. Другата рецепта в глинено нещо, която знам  е македонска-"тавче гравче", много мазен и с много чесън, печен боб.

Последна редакция: сб, 16 фев 2013, 22:42 от makak

# 445
Давам на децата петмез от рошков, сутрин на гладно, и двамата имат белодробни проблеми. Също и за укрепване на имунната система. Говорила съм с други майки и всички са доволни от рошкова, ако това е критерий  Grinning

# 446
  • Пловдив
Моля, турскоговорящи съфорумци да ме открехнете какво пише на третата тенджера

Предварително благодаря!

# 447
Моля, турскоговорящи съфорумци да ме открехнете какво пише на третата тенджера

Предварително благодаря!

750мл./ 3,5 чаши/  пр. мляко се слага в тенджера и отгоре се прибавя съдържанието на пакетчето.

На не много силен огън варете с постоянно бъркане, след като кипне, намалете огъня и още 3-4 мин. бъркайте и свалете от огъня.

След това намазваш с масло/маргарин дъното и стените на тава/тенджера с диаметър 26 см. Сместта наливаш в тава/тенджера  и слагаш на силен огън за 10-15 мин.Сваляш от котлона и оставяш да  изстине, след което слагаш в хладилника за 2 часа. При сервиране нарязваш на парченца и с помощта на шпатула  обръщаш  и сервираш.

Ако искаш да сервираш като руло, го направи в 30 см. тава.

Заповядай...

# 448
Не знам дали е от значение, но пише, че тавата е алуминиева. Също така като сложиш тавата на огъня/котлона трябва да я въртиш, движиш, за да може равномерно навсякъде да се зачерви.

# 449
  • Пловдив
Благодаря, момичета. От туй прахче трябва да се получи казан диби /на д-р Йоткер/. Купих си разни видове пакетчета на д-р Йоткер от Тр., до момента най-много ме впечатли малеби, в което имаше допълнително пакетче с ароматизирана на роза пудра захар за поръсване и едно друго със странно име име - нещо като кешкюл. Имам още едно такова завъртяно-тавук...., но за него ще ви питам по-натам.

Общи условия

Активация на акаунт