Турска кухня *5*

• 523 751
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ау, момичета, направо цена нямате, страшно ви благодаря!!!

Да, за прежда става въпрос, така че има смисъл, благодаря ви мноооого!

Чичко гугъл си мисли, че е контур...  Blush

Добре че сте вие!

# 481
Kaigi,  а как се приготвят като не се пържат.. Може ли малко разяснение.. Понеже тези които ядох бяха едни хубавки и мекиии. . Как се постига този ефект?  smile3506

# 482
Kaigi,  а как се приготвят като не се пържат.. Може ли малко разяснение.. Понеже тези които ядох бяха едни хубавки и мекиии. . Как се постига този ефект?  smile3506

Май за гьозлемето става въпрос ?! При нас се слага да кажем в тефлонов тиган и с много малко олио или без се запържва/запича  от двете страни, когато едната страна се зачерви се обръща с шпатула и почне да се зачервява другата страна, отгоре леко с лъжица се слага и нанася как да кажа- вода, в коят сме сложили олио, малко сол, но не голямо количество, колкото гьозлемето да се навлажни и обръщаме пак,  и същата процедура и за другата страна прилагаме и пак обръщаме. Цялата процедура става много бързо. И после готовите гьозлеми ги слагаме една в/у друга. 
Надявам се да съм успяла да обясня  Embarassed 
Може да пробваш от готови кори, гьозлемето като плик сгъваш и вътре със  натрошено сирене.

# 483
Благодаря за разяснението Невин Simple Smile трабва да се пробвам да направя, понеже когато ми донесоха от Турция останах много впе4атлвна от вкуса им. . Дано да се полу4и. . Стискайте палци Simple Smile

# 484
оригиналното така ли е -не много сладко?

не,  сладко си е,  например в сравнение със бонбоните лакта от едно време е не много сладко

Hug

може би има разлика между тукашната и вашата захар, затова увеличи захарта до 4 или 5сл. ОК

следващия път след смилането, опитай да ги начукаш във хаванчето със чукалото до много ситно или до гъста каша, също така приготвеното езме преди консумиране непременно трябва да престои около половин ден на хладно или  в хладилник.

Hug

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 05:41 от Ердинч

# 485
  • Пловдив
Хич, ама хич не е честно. Ердинч, много си жесток с тези картинки в края на деня, барем да беше раздал и по някоя салфетка да бършем лигите.
Прав си, тук захарта не е толкова сладка горе-долу 2:3 спрямо тази в Турция. Тук има една бяла тръстикова захар, която я доближава по сладост, но е значително по-скъпа и затова не е предпочитана за употреба. А и бомбоните "Лакта" изобщо не са като едно време онези със шарените станиолчета.

http://detstvoto.net/uploads/posts/2010-07/1279586364_kutii-s-ku … lakomstva__10.jpg

# 486
оригиналното така ли е -не много сладко?

не,  сладко си е,  например в сравнение със бонбоните лакта от едно време е не много сладко

Нямам спомен каква им беше сладоста на лактата,но винаги свързвам турските десерти=много сладки,аз така или иначе добавих още захар,защото обичам да ми е сладко,но ми беше интересно оригиналното каква му е сладоста.

# 487
  • Пловдив
Ето го езмето купено и опитано.

Сладко е, вкусно, бадемово..............

# 488
Много вкусна тема, поздравления за авторките!
Дъщеря ми яла в Турция гьозлеме с настъргани ябълки и захар, леко карамелизирана. Много моля за помощ! Познати ми донесоха от Турция кръгли кори /около 25 см. в диаметър/, леко запечени, в плик. Мисля да пробвам да ги запека на тефлонов тиган и да ги наръся с настъргани ябълки, дали ще стане  newsm78?

Имам и две кутийки някакъв вид кашкавал, навит като плитки, той директно ли се консумира? С какво си подхожда?

# 489
  • Пловдив
25 см. в диаметър за кори е много малко-мисля че това не са кори а някакъв вид хляб
Плетения кашкавал мисля че е "халуми" Тук в България се класифицира в "специални сирена – сирене за пържене и печене „Халуми”, „Акауи” и „Лабне”" нашето е нискомаслено и много солено, къса се на конци и се слага на салати.
Виж и тук https://www.google.bg/search?q=%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0 … p;bih=749#imgrc=_
има комбинации дори с диня.
Гьозлеме става с обикновените техни кори, които продават по 5 в плик за ок-2лири., сгъват се както са сгънати в плика и стават на тефлонов тиган.
http://zi4e57.blogspot.com/2012/11/blog-post_8.html        , тук има снимка на корите-разгледай.

# 490
  • Варна
Да се включа да ви следя, засега съм планувала мляко с ориз на фурна  bouquet

# 491
  • Истанбул
Плетеното сирене не е халуми PeaceТова са два различни вида сирена.Първото е характерно за Югоизточна ТР ,приготвя се от овче мляко и сложна технология.Халуми сиренети=в ТР се нарича хеллим пейнир е характерно за о.Кипър и се приготвя от козе мляко.

На нас дето са свикнали на бяло сламурено сирене това ни изглежда като кашкавал,но в ТР и това носи наименованието пейнир-сирене.Преди консумация опитай дали не е прекалено солено,ако е така го постави за около 12 часа в съд с вода.Обикновено се яде на закуска.

# 492
Обикновено се яде на закуска.

страхотно сирене, обичаме го след като се изпече на скара, препоръчвам  #Crazy

Hug

25 см. в диаметър за кори е много малко-мисля че това не са кори а някакъв вид хляб

и според мене става въпрос за лаваш хляб

опитай ги така

да пусна и рецепта за лаваш хляб

Вода...................300мл(може и комбинация от 200мл вода плюс 100мл п.мляко)
Сол.....................6г (1чл)
Брашо................500г
Инстант мая.......5г(1 и 1/2 чл)

меси се в машина за хляб до консистенция нелепнещо тесто по стените/ръцете (месцето на ухото)

втасва се половин час на стайна

изкарва се въздуха на втасалото тесто,

обръща се наопаки и се оставя за още 10на мин да поотпочине

късат се парчета със големина на портакал(зависи от тигана за печене)

оставят се парчетата да втасат около 20мин (през зимата за около45мин)

точат се със големина колкото диаметъра на тигана за печене

точените кори не бива да са много тънки/дебели

пече се в тиган без масло, до леко за червяване от двете страни като се внимава да не пресъхне

образуваните мехурчета по време на печеното се спукват

да ви е сладко  Hug

Цитат
Гьозлеме става с обикновените техни кори, които продават по 5 в плик за ок-2лири., сгъват се както са сгънати в плика и стават на тефлонов тиган.

в предишната страница Невин беше описала как се приготвя гюзлеме, ние също го правим по същия начин, препоръчвам, непременно опитайте, неверояатен е резултата

Hug

макак, браво  Hug

следващия път ако имаш възможност, от Едирне си поръчай/купи езме и от Арсланзаде или Кечечизаде

Последна редакция: сб, 13 апр 2013, 17:35 от Ердинч

# 493
  • Пловдив
Аз да питам за по-мързеливата работа:
Ако оставя първото втасване в машината за хляб- дали ще се получи, или му трябва по-бавно втасване.

От тази доза горе-долу колко нормални парчета ще изкарам. (Да няма война в къщи)

Ердинч:  Някой път моля, напиши и този хляб с който правите дюнерите в ТР- питка-две корички с голяма дупка в средата - (голямо обяснение спретнах, ама дано се сетиш.)
Имате още един интересен хляб, който се пече в затворен съд, но и тук съм зле с обясненията дори името не си спомням- звучеше като манджичка.

У нас наближават великденски празници и трябва да отдадем необходимата почит на хляба.

Тези сирена за които писах -халуми, маджули, лабне, дори има и мешалле съм виждала да ги правят в една мандра в Карлово, чиито собственик е ливанец, така, че е напълно възможно да са друг чешит-арабски. Опитвала съм ги, но няма да повторя -Всичките са  мн. солени и мн. твърди, на вид или плетени или на топки, дори има топки в саламура с подправки, стават за печене, защото са с малко мазнини и не се "разливат", но смятам че са далеч от традиционния вкус на българина за сирене или кашкавал.
Има стотици видове сирена, затова-не споря за вид, но първата асоциация, която ми дойде заради "плетката" беше с тях.

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 23:31 от makak

# 494
Миналата година ходих в техния магазин, но такива сирена не видях .... ммммм ще трябва пак ги посетя. Нещо не ми допаднаха техните продукти, ако трябва да бъда откровенна. 
Не мисля, че са далеч от вкуса на българина въпросните сирена, друг е въпроса дали са добре направени. Дори в Турция не винаги са сполучливи. Много внимавам, коя марка купувам или просто го опитвам преди да взема. Имат мек и приятен вкус, любими са на дъщеря ми, особено tel peyniri и dill peyniri. Labne е тип сирене-крема, дори майка ми която не е фенка на млечните продукти го обожава. Като цяло има много голямо разнообразие на сирена, ако имате възможност ги опитайте.

Общи условия

Активация на акаунт