Турска кухня *5*

  • 522 589
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 885
  • Мнения: 727
Рецепта за кори за гюлляч може и да се намери=знам ,че се прави от царевично нишесте и пшеничено брашно,смесва се с филтрирана вода и се получава специално тесто за гюлляч,но ми се струва ,че направата на самите кори е трудна.За да станат толкова тънки сигурно използват някакви магии Laughing Tестото се изсипва с специални тави подгрети около 150 градуса,водата се изпарява и после отделно се сушат корите.Но при всички случаи е по-удачно да се закупят.От един пакет излизат 3 средни тави сладкиш.Така ,че ако се закупят около 3 пакета ще имаш за дълго време.

Аха , това ми напомня , че преди гледах една рецепта за Шекинска баклава . Оризово брашно и вода се правят на "боза" и от специален уред на струйки пада върху специална нагорещена плоча ... и не се точи . Това само , че ще е без дупки

# 886
  • София
  • Мнения: 8 503
Аз защо си мисля че корите за гюляча са оризови.

# 887
  • Мнения: 727
А по пощата дали ще оцелеят  newsm78

# 888
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Хаджи и аз си мислех,че са оризови кори,но влязох в сайта на най-известните ,вековни производители на кори за гюлляч и там беше написано ,че е царевично нишесте и брашно.

За транспорт=не е беда ако има начупена кора,те преди да се потопят в тавата с млякото и да се натаманят за тавичката се чупят,аз така правя поне.


Този уред както го обяснявате прилича май на уреда  за направата на суров кадаиф.
http://www.youtube.com/watch?v=HutWPiv6rLo

# 889
  • Мнения: 727
http://www.youtube.com/watch?v=-1SA-To-kwE

Има нещо общо .

............................
Сетих се да попитам и какво е кеят хелва . Защото като гледах ми прилича на кръгла вафлена кора , дебела .
Бях видяла торта от кеят хелва с крем от тахан .

# 890
  • Мнения: 22 867

дядо хаджия,   bouquet

Хаджи и аз си мислех,че са оризови кори,но влязох в сайта на най-известните ,вековни производители на кори за гюлляч и там беше написано ,че е царевично нишесте и брашно.

И аз така си мислех, но погледнах последната опаковка и май е само нишесте newsm78 - три вида.

Скрит текст:




Рецептата:


# 891
# 892
  • България-Варна
  • Мнения: 87
Страхотни рецепти ще има нови идеи за вечеря, десерти  Laughing

# 893
  • Мнения: 727
Хайде и аз да споделя една супа , която ми харесва , точно е започнала да изкарва копривата  Simple Smile
Супа от коприва и царевично брашно
1 шепа попарена коприва
2 с.л. пшенично брашно
2 с.л. царевично брашно  /аз слагам царевичен грис/
олио , сол
1 л. пилешки бульон
Запържват се брашната в олиото разреждат се с бульона и се прибавя копривата . Сол на вкус . Вари се до готовност

# 894
  • България-Варна
  • Мнения: 87
А някой знае ли комбинацията на турското кафе което се предлага тук във Варна в ресторанта турския и в мола в кафенето.

# 895
  • Мнения: 727
Сега рецептата на друга една супа , която харесвам :
Хавуч чорбасъ
300 гр настъргани моркови
50 мл. зехтин
1 л. пилешки бульон
1-2 шепи тънко фиде
1 пилешко бутче / сварено , обезкостено , нарязано на хапки /
черен пипер , сол
Загрява се зехтина , запържват се в него морковите . Прибавя се месото . Налива се бульона . Чака се да се сварят морковите . 5 минути преди това се пуска фидето . Това става за не повече от 15 мин. Проверява се как е за сол . Сваля се от огъня и се подправя с чер пипер на вкус .

# 896
  • Мнения: 1 934
Аз знаех какво е шалгам от един роман  Simple Smile и много се изненадах когато миналата седмица го видях  наживо в турски ресторант. В пластмасови шишета е, не се прави на място.

За пловдивчани да пиша къде е този ресторант: бул "Христо Ботев"-винарна Бодила и Тарт Фламбе, на същия ред е и този ресторант  Simple Smile

# 897
  • Мнения: 727
Аз знаех какво е шалгам от един роман  Simple Smile и много се изненадах когато миналата седмица го видях  наживо в турски ресторант. В пластмасови шишета е, не се прави на място.

За пловдивчани да пиша къде е този ресторант: бул "Христо Ботев"-винарна Бодила и Тарт Фламбе, на същия ред е и този ресторант  Simple Smile

Благодаря за съдействието . Поръчах да ми вземат . Във филма казаха , че помагал за стомах и ще го пробвам и него

# 898
  • Мнения: 160
Мога ли да помоля някой по-запознат за рецепта на баклава" Момини устни" с точени кори? Благодаря предварително Simple Smile

# 899
  • Мнения: 1 934
http://gotvarskaknijka.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

Който му е интересно за шалгама да чете  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт