Турска кухня *5*

• 523 837
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 405
Момичета, вчера реших да направя любимия си турски десерт, който не пропускам да си поръчам, когато посещавам Турция - казан диби. Правих го по рецептата, която е дадена в първия пост, но нещо не се получи така, както го знам от турските ресторанти.... Оригиналният крем е един такъв много жилав, направо се реже, а моят - и на вкус, и на консистенция - си стана като обикновен млечен крем с нишесте.
Може би е трябвало да го варя повече време или пък да сложа повече оризово брашно и нишесте  newsm78
Турците даже го сервираха нарязан в цилиндрична форма, като руло, което също ми е любопитно как го постигат ...
Освен това турският имаше и някакъв по-особен аромат, който не може да се дължи само на ванилията - предполагам слагат нещо като розова вода, истинска дъвка или кой знае какво ....

Ако имате някакви идеи или опит по въпроса, ще се радвам да споделите - много искам да му хвана цаката на това казан диби  Crazy

# 406
  • Плевен

Турците даже го сервираха нарязан в цилиндрична форма, като руло, което също ми е любопитно как го постигат ...
Освен това турският имаше и някакъв по-особен аромат, който не може да се дължи само на ванилията - предполагам слагат нещо като розова вода, истинска дъвка или кой знае какво ....

използват специална машинка за навиването му на такива цилиндърчета, а розовата вода е тайната съставка, която го прави така уникално като аромат, правилно си се досетила Simple Smile наръсват го често и със смес от какао и малко канела

# 407
  • Истанбул
В класическата рецепта за казандиби няма какао и канела Naughty,загарът се получава от посипаната пудра захар на дъното на тепсията ,отгоре муаллебито и така се слага на оджака и се върти на равни интервали ,като лекичко се повдига крайчеца на тепсията ,за да се види дали е вече готово.След като сметнем ,че десерта е готов ,сваляме от огъня =изчакваме окло половин час да изстине,а после се слага в хладилника най=малко за около 2=3 часа,след това се нарязва на правоъгълници и с помощта на шпатула се навива на руло,.

# 408
  • Казанлък of all places
И пак според класическата рецепта се ароматизира с дамла сакъз ( не знам на български как е, май е дъвката това).

# 409
  • Истанбул
В сместа,която се излива върху пудрата захар се слагат 2=3 зрънца дамла сакъз=естествена дъвка=мастикс.

# 410

Момичета, помагайте, ако обичате! Подариха ми тези две пакетчета, обясниха ми какво се правят, ама кой да помни толкова......... Embarassed Голямата кутия е със срок на годност до юли, но на малкото пакетче му изтича срока на годност скоро. Та, подскажете какво да направя с тях? Снимах гърба на кутията, има рецепта, доколкото схващам. newsm78   bouquet

# 411
  • Истанбул
Лабрексче,малкото пакетче е махлеп=подправка ,която се използва за подобряване на миризмата в гевреците,особено ,които се правят по религиозните празници,може да се сложи на питки.Слага се в брашното около 1 чаена лъцица.
А второто е оризово брашно,слага се в кремове ,муаллебита и т.н=аз го слагам като правя един сиропиран индийски сладкиш/ Hug

# 412
haksev, много благодаря! Да го ударя сега на едно геврекопечене newsm78, няма да е лошо. Grinning Това нещо като при нашите симиди ли е? Май в тях слагат нещо, имат един особен аромат.
А за другото мислех, че самото то става на някакъв десерт. Ако си писала рецептата на индийския сладкиш, дай, моля те, линк! Praynig   bouquet

# 413
  • Истанбул
Гледай сега как те обърках Praynig,сиропирания сладкиш го правя с брашно и пшеничено нишесте ,а досата се прави за по-бързо с оризово брашно.Досата е един вид палачинка с пълнеж по желание.

А джаелебито е сладкиш =много крехък и с прекрасен аромат.

http://www.youtube.com/watch?v=PgRoSICZRlk

# 414
........а досата се прави за по-бързо с оризово брашно.Досата е един вид палачинка с пълнеж по желание.
А джаелебито е сладкиш =много крехък и с прекрасен аромат.
http://www.youtube.com/watch?v=PgRoSICZRlk

Хич не си ме объркала, щото аз така и не съм се оправила кое за какво! Grinning Искаш да кажеш, че това в кутията е оризово брашно? Ако е така, ще му изнамеря употреба. Благодаря за линка!  bouquet
Ох, ама много съм заспала! Сега видях, че под големите букви пиринч не знам си какво, си пише оризово брашно....... ooooh!

# 415
Махлеп аз слагам и в млякото ей така мляко, махлеп и захар  Laughing за пиене Simple Smile

Като стана въпрос за Гевреци скоро правих станах като тези в Истанбул  Laughing  Heart Eyes Blush

Simit by Dry Thyme, on Flickr

# 416
Лабрекс, аз съм правила това

IMG_0373 copy by sladka hapka (Rossi), on Flickr
по тази рецепта: http://www.yogurtland.com/2006/04/02/mahlep-cake/

Мащерке, разтваря ли се тоя махлеп в млякото? Аз салеп слагам, особено зимата, с канела... ама ти сега ме изненада  newsm78

# 417
Сладка Хапка махлепа остава с канелата отгоре, не съм го разбърквала не знам дали ще се разтвори Simple Smile
Пробвала съм и в салепа да сложа махлеп докато го варя  Laughing Имах излишък от махлеп та за това... Laughing

# 418
Суха Мащерка,може ли рецептата за съблазнителните гевречета?

# 419
Суха Мащерка,може ли рецептата за съблазнителните гевречета?

Вода, брашно и мая:)

Сусамени гевреци

Общи условия

Активация на акаунт