Турска кухня *5*

• 523 665
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Я да пусна аз една АНКЕТА:

Кое ви е любимото турско ястие?

Моите са:
1. Су бюрег /водна баница/              - винаги, когато ходя там си купувам. Много е мекичка.
2. Мусака с патладжани и бешамел  - Прекрасна е! Бешамела е с настърган пармезан.

su buregi - много крехка и мекичка водна баница:

patlican musakka - няма картофи, полята е с бешамел с настърган кашкавал отгоре

Последна редакция: пт, 28 юни 2013, 12:55 от sylya

# 556
аз се включвам с adana kebabi, patlican ezmesi ve kunefe Simple Smile
mmmmm   chef

# 557
  • Пловдив
Ist благодаря за информацията. Тученицата май беше сурова в млечната салата.

LoveisTheAnswer, зa Адана Кебаб и Кюнефето знам, но какво представлява  patlican ezmesi ?
Потърсих да видя картинка и попаднах на 1 страхотна рецепта, която ядох като гарнитура/салата/ в Мармарис.  Там беше с патладжани. Сега видях снимката и в нета + рецептата на Октай Уста. Може ли някой да я преведе?
Ето я:
http://kolayyemektarifleri.biz/salata-tarifleri/patlican-salatasi.html

Ето и снимката:

Ако е това, то наистина е много вкусно. Но аз съм пристрастна и обичам много патладжани. Знам, че в двореца Топ Капъ - по времето на султаните са се приготвяли по 72 различни ястия с патладжани на ДЕН.

Понеже виждам, че никой не е писал след мен, може ли да помоля и за превод на това:
http://www.bizimyemeklerimiz.com/besamel-soslu-bostan-patlican.html
Ето снимка:

Последна редакция: пт, 28 юни 2013, 13:24 от sylya

# 558
  • ...живея на последния етаж...
Али назик - нали сме на патладжанена вълна:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=ali%20nazik&so … 4YApihN0RCu3PkLXw

и кьонефе, естествено  Grinning

# 559
patlican ezmesi е едно мезенце, което се прави с печен патладжан, който се намачква с кисело мляко ,чесън, зехтин и лимон. Става нещо като млечна салата с патладжан. мнооого е вкусно.

# 560
  • Пловдив
Крас....Ива този Ali Nazik прилича много на Хюнкарбеенди-то, но е кисело мляко, а при хюнкарбеенди е с бешамел и с по-едри късчета месо.

LoveIsTheAnswer видях го какво е. Името му било Еzme Patlıcan и било едно и също с арабското Бабагануш /ако се вярва на прочетеното/.
Семейството на моя баща са преселници от Егейска Македония и там КЬОПОЛО наричат това:
- 4-5 печени патладжани/цели с корите/
- 2-3 скилидки счукан чесън
- 1 кофичка кисело мляко
- сол на вкус

В тава за около 45-50 мин. се изпичат патладжаните с корите/цели/. Както са горещи се слагат под течаща вода и се обелват. Махат се дръжките. Избеляват при беленето. 1-2 обелени патладжана се запържват с малко олио. После се счукват, посоляват и смесват с киселото мляко и чесана. Разбъркват се до хомогенна смес. Може да се сложи и 1 с.л. майонеза

Останалите патладжани се прибират в хладилника за вечерна порция кьополо.
Изглежда горе-долу ето така:

# 561
sylya , пак заповядай! За тученицата - само сурова и в салата, поне за сега.
Су борега много го харесвам, като се сдобия с тава и купени кори, ще я правя, че от рецептите, които четох как да си ги приготвя сама, за сега се въздържам.
Много готвят с патладжан и според мен 72 рецепти са малко, знаят повече, аз правих с тях и баница.

# 562
Ist благодаря за информацията. Тученицата май беше сурова в млечната салата.

LoveisTheAnswer, зa Адана Кебаб и Кюнефето знам, но какво представлява  patlican ezmesi ?
Потърсих да видя картинка и попаднах на 1 страхотна рецепта, която ядох като гарнитура/салата/ в Мармарис.  Там беше с патладжани. Сега видях снимката и в нета + рецептата на Октай Уста. Може ли някой да я преведе?
Ето я:
http://kolayyemektarifleri.biz/salata-tarifleri/patlican-salatasi.html

Ето и снимката:

Ако е това, то наистина е много вкусно. Но аз съм пристрастна и обичам много патладжани. Знам, че в двореца Топ Капъ - по времето на султаните са се приготвяли по 72 различни ястия с патладжани на ДЕН.

Понеже виждам, че никой не е писал след мен, може ли да помоля и за превод на това:
http://www.bizimyemeklerimiz.com/besamel-soslu-bostan-patlican.html
Ето снимка:

Че е вкусно, сто процента е вкусно, но как да си го приготвим и ние като няма превод на рецептата Grinning Laughing Laughing Rolling Eyes Rolling Eyes
Моля Ви момичета показвате много хубави неща и това е прекрасно,но имайте милост към тези, който имат нужда от превод на рецептите за приготвяне на тези вкусотии Thinking Thinking Hug

# 563
Патладжан салата/първа рецепта/
1.5кг патладжан/някакъв сорт предполагам се използва за салати/
Сока на половин лимон
100гр.зелен пипер
100гр.червен пипер
4 скилидки чесън
Половин връзка магданоз
3 домата
Половин водна чаша зехтин

Патладжана/продупчен с вилица или нож на няколко места/,доматите и пипера се пекат.
Разбъркайте в съд сока от лимон,зехтина и солта.Към този сос добавете обеления и нарязан/накълцан/на дребно патладжан.Доматите и чушките се изчистават от семките и кожата,нарязват се на кубчета и се добавят към птладжана.Чесана се бели ,намачква и добавя към останалата смес.Всичко се разбърква хубаво.Готавата салата се поръсва с нарязания на ситно магданоз.

# 564
Патладжан със сос бешемел/втора рецепта/-малко объркано е написан тази рецепта в сайта.
4 бр.патладжан
250гр.къйма
150гр.маргарин/масло/
2,5с.л.брашно
1в.ч.прясно мляко
Сол,черен пипер
Патладжана продупчен на няколко места се пече на котлона или във фурната.Готовия патладжан се разполовява и вътрешната му част се изкарва и смила.В тиган изпържваме лука и къймата, след което добавяме патладжана,солта и черния пипер.
Бешамел сос: в тенджера разтапяме маргарина/маслото/ ,добавяме брашното и на слаб огън бъркаме докато брашното промени цвета си.При постояно бъркане добавяме млякото.Готовия сос смесете с къймата.Напълнете патладжаните.Отгоре настържете кашкавал и запечете за 10 минути във фурната.
ДА ВИ Е СЛАДКО

# 565
gyulche11 много благодаря!! Heart Eyes  bouquet

# 566
  • Пловдив
gyulche11 благодаря ти!
В рецептата за салатата с патладжан, патладжана пече ли се или се пържи?

# 567
sylya, пекат се!
Това също е турска рецепта - Палачинково руло / Кrep-börek

# 568
  • Пловдив
Лелеееееее........ обичам я аз турската кухня. Браво на тях!

Странно нещо е живота! Цял живот още от дете в училище/по времето на комунизма/ ни насаждаха омраза към Турция и турците. Че били цигани, че се отнасяли зле с жените и т.н.
Колко вода изтече и колко време мина от тогава и как стана така, просто не разбрахме/говоря за себе си и семейството си, а и за други мои познати/, но Турция от страна, която ни учеха да мразим се превърна в ЛЮБИМАТА ни държава след България. Със страхотни впечатления сме/аз и всички мои познати били там/ както от обикновенните хора, така и от кухнята им и от прогресът на страната им и гостоприемството им и от редът в държавата им. Тя непрекъснато се променя и винаги нещо се доизкусурява.
Не Честно! Няма такава държава. Никога не мрънка, че Евросъюза трябва да и дава пари. Никога не хленчи, че историята я е ощетила.... Турция просто строи и прогресира.
Била съм в много държави, някой от които "доста прехвалени".
Без да си кривя душата ще кажа, че Турция е доста по-добре устроена от тях, а те просто "лежат на стара кълка/слава". Даже щях да се хващам да уча турски... ей така за кеф, а и защото имат само 1 род но като видях, че имат 6 падежа... по аналогия с руския взех че се отказах.

Много словоизлеателна станах, но като не мога да си позволя да ходя много често там.... то поне да си направя някои хубави неща от Турската кухня тук на място. Благодаря ви за преводите на рецептите момичета и момчета/защото има и момчета тук/. Ще продължавам да ви следя.

# 569
Не е по темата, но ще ти кажа, че винаги има по-добра държава. Наскоро питах две приятелки за живота в Турция и тя ми разказа доста потресаващи истории. Не е до държава, и тук /засега съм още в Турция/ има доста объркани неща, наливат се пари в големите градове и курортите. А има населени места,  в които канализацията и водоснабдяването още не са открити. И тук много хора се борят за оцеляване.
Колкото до историята, не ни е насаждано да ги мразим, то и германците трябва да мразим по тази причина. По-скоро изводите трябва да са, че сме били силни, имали сме хора с идеи, хора с ясна цел и борба. И от уроците по история, лично за мен, извода е да се гордея, че съм българка. Че сме били силен и способен народ и където и да живея, каквато  да е страната ми тя ще си остане моята родина и едва ли ще я обичам повече някоя друга.
Хората са хора, навсякъде по света, но винаги има такива, които не са хора. Изобщо няма значение каква народност са, цвят на кожа или религия, а кой какво ни насажда и ние на кого ще вярваме е друг въпрос. И между впрочем, една от съседките ми е туркиня, родена в България, учила и живяла до навършване на 20 години, 15 години работила в Германия и последните 25 в Турция. Много ми беше интересно да слушам нейните разкази и сравнения. Накрая заключи, че е добре там където имаш работа и пари. И в Англия за някой е добре, но за белите български роби никога няма да е прекрасна.
Да не задълбавам на турците какво им насаждат, и тях ги делят и им промиват мозъците! Наскоро една туркиня каза, че не се мисли за обикновения човек да живее по-добре, защото този дето е гладен и беден, няма възможност да изучи децата си и се бори всеки ден с тежкия живот изобщо не го интересува, че Турция строи и прогресира, защото те няма  да го видят този прогрес цял живот. И тя каза, че за България си мисли, че е много добре, защото има крем Здраве за детето си, с него му лекувала всички рани.
Само да ти дам тема за размисъл - след като има контрабанда между  двете  държави коя е по-корумпирана?
В едно отношение са много напред, но в друго са много назад.
И кога влязоха в Евро съюза, че да искат пари?

И аз като теб излях доста и за да не мислиш, че с лошо и лично към теб, и написаното от теб, с леко шеговит тон да попитам - българската баница ли е турски бюрек или турския бюрек е българска баница?  Laughing

Те хората им хленчат, не държавата, но тя им връща със сила.
Интересна ми беше твоята гледна точка!

Ето, това е от техен вестник , направих снимката за телчето, но много ми хареса за фон, много точно илюстрира ситуацията и тук, и у нас, че май и навсякъде по света.

Общи условия

Активация на акаунт