Турска кухня *5*

• 523 576
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 585
  • Казанлък of all places
Аз пък друго да питам. В турската тема едно момиче попита за зехтиновата марината за маслини, с подправки. Има ли рецепта за такъв зехтин?

# 586
Аз пък друго да питам. В турската тема едно момиче попита за зехтиновата марината за маслини, с подправки. Има ли рецепта за такъв зехтин?

Без да знам дали става въпрос за същото
зехтин, сол, суха мащерка, червен пипер (едро смлян)
и тук има:
http://www.turkishfoodandrecipes.com/2008/12/spicy-olive-oil-dip-baharatli.html

и тук:

1,5 ч.ч зехтин
2 чаени лъжички мащерка
2 чаени лъжички суха мента
1 или 2 ч.л червен пипер (едро смлян) pul biber
1 ч.л кимион
чесън по желание

В горните могат да се поставят и маслини разбира се.

Тук с маслини

200 gram yeşil zeytin
200 gram siyah zeytin
2 çorba kaşığı tane kişniş
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 çorba kaşığı kekik
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu

200 грама черни маслини
200 грама зелени маслини
2 с.л кориандър на зърна
1 чаена лъжичка червен пипер (едро смлян)
2 с.л. машерка - суха
1 кафена чашка зехтин
сока на един лимон

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 15:36 от Суха Мащерка

# 587
  • София

Скоро приготвих сок от червен босилек (  Reyhan Şerbeti). Много ми допадна! Споделям:

Има ли я някъде рецептата от този сок ?

# 588

Скоро приготвих сок от червен босилек (  Reyhan Şerbeti). Много ми допадна! Споделям:

Да! В блога ми.

# 589
  • София

Да! В блога ми.

Прозвуча ми като студен чай от босилек. Всъщност червен босилек много рядко съм срещал. С обикновения става ли ?

# 590
Не съм пробвала Дядо Хаджия - но според мен освен цвета на вкус ще е същия... Може вместо лимон тозу да се използва лимонов сок.

# 591
Суха мащерка, преди повече от месец се престраших да опитам въпросния червен босилек, предложиха ми да го сложа в салата, но аз го гледах доста подозрително, но все пак го помирисах и го опитах. Запомних наименованието, за да го проверя за какво се ползва още, но бях забравила. Благодаря за споделянето, че на няколко пъти ми се набива като текст в очите, но за кое по-напред време.

# 592
Суха мащерка, преди повече от месец се престраших да опитам въпросния червен босилек, предложиха ми да го сложа в салата, но аз го гледах доста подозрително, но все пак го помирисах и го опитах. Запомних наименованието, за да го проверя за какво се ползва още, но бях забравила. Благодаря за споделянето, че на няколко пъти ми се набива като текст в очите, но за кое по-напред време.

На вкус босилек като босилек, наистина стряскащ е само цвета Simple Smile
Представям си червено песто например - но не мога да намеря отново червен босилек:)) Laughing

# 593
Една идея за розов/червен цвят със сок от цвекло, в търсене на червен босилек Wink

# 594
# 595
Здравейте момичета  Hug
Имам въпрос , който не е много по темата, но вярвам че ще мога да получа отговор.
Скоро ще пътуваме до Истанбул.Преди време гледах един документален филм , в който показаха един ресторант ( ако не се лъжа до двореца Топкапъ , или на площад Хиподрума  newsm78 )
Та в този ресторант приготвяха ястия по рецепти на Султан Сюлейман.
Може ли да ми кажете името на ресторанта , и къде точно се намира  Grinning
И още , какви подправки бихте ми препоръчали да си купя от там ?
Благодаря ви за вниманието Simple Smile

# 596
Момичета,знаете ли рецепта за  супа от червена леща,различна от тази на първата страница. Миналата седмица ядох в Одрин,много вкусна,направих вкъщи,ама не е същата.Така,че ако знаете друга рецепта,казвайте.Благодаря!

# 597
MALZEMELER:

4 adet şırdan
250 grkıyma
500gr pirinç
500gr soğan
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ

İçi özenle temizlenmiş şırdanlar önce iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suylaçok defa yıkanır. İyice temizlendiği emin olunduktan sonra 1-2 saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden iyice yıkanır. Temizliğine oldukça önem verilmelidir. Şırdaın temizlenişi çok zahmetlidir.

YAPIMI

Soğanlar küçük parçacıklar halinde doğranır. Kıyma, Pirinç ve diğer malzemeler eklenerek iyice karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el ile iyice doldurulmalıdır. Bütün şırdanlar doldurulduktan hemen sonra tencereye güzelce yerleştirilir. 4 su bardağı su ve tuz ilave edilir, 60 dakika pişirilir. Üzerlerine isteğe bağlı olarak kimyon serpilip yenilmesi tavsiye edilir.

Здравейте ,съвсем случайно ми попадна тази рецепта и ако може някой да я преведе.Знам че се използва май стомаха от агне .Типична рецепта от района на Адана . Rolling Eyes

# 598
Супата от червена леща я правя така:

2к.ч червена леща се заливат с 5 ч.ч вода и се вари на слаб огън, заедно с 1 малка глава лук и няколко скилидки чесън, сол и олио на вкус. Лещата увира много бързо. След като заври се дърпа от огъня и се прави заприжка от малка глава лук, морков - настърган, 2 с.л салча (лютеница), червен пипер и олио. Пържи се до готовност, добавя се към супата и се оставя малко да покъкри. Аз я пасирам, добавям и чубрица. Може да се сервира и със заприжка с олио и червен пипер или олио и мента(чубрица).
Ако искаш по-здравословно може да пропуснеш запържването, а извариш всички продукти.

Без да знам какво е Şırdan (част от шкембето на агнето, но коя точно не знам)

4 броя Şırdan

250 гр. кайма
500 гр ориз
500 гр лук
1 с.л салча пиперена
1 ч.л сол
1 ч.л черен пипер

Тази част на шкембето трябва да се изчисти много добре. В студена /топла вода се изиства няколко пъти. След като се изчисти добре се накисва във вода с лимонов сок и сол за 1-2 часа и след това отново се измива и почиства.

Лукът се накълцва надребно. Смесва се с каймата, ориза и подправките. Пълнят се шкембетата. Нареждат се в тенджера заливат се с 4 в.ч вода и сол (вероятно на вкус и око) готви се 60 минути.
Сервира се с кимион.

С две думи сарми(долма) от шкембе. Пълнено агнешко шкембе.

# 599
Суха Мащерка,благодаря ти,направих я по здравословния начин,ще  я приготвя и със запръжката.Още веднъж ти благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт