Турска кухня *5*

• 523 561
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 600
Мащерке, при нас пък само червен босилек, а обикновен няма. Ноооо, аз си отглеждам на балкона ... Една съседка слага от червения в късъра и също става много вкусно.

# 601
Не знам дали е много по темата, но специално за пловдивчани намерих магазин за месо. Забелязах че правят различни видове кебапи, както и предлагат различни  хранителни стоки от Турция. Мисля да го посетя тази седмица и да докладвам какво има, за сега съм гледала само снимки в социалната мрежа. Пускам снимка да го видите...

# 602
Здравейте!
Харесваме турската кухня и при възможност готвя по някое ястие.Тази супа от леща е наистина много лесна и вкусна.
Но сега съм в чуденка newsm78 и затова ще попитам тук.Само по време на Рамазана ли се продават от оризовите кори за гюлляч? Ние бяхме там тогава,хапнахме и си купихме цяла кутия,но не се сетих да си купя кори.А и нали трябва да са пресни като се приготвя сладкиша.

# 603
Но сега съм в чуденка newsm78 и затова ще попитам тук.Само по време на Рамазана ли се продават от оризовите кори за гюлляч? Ние бяхме там тогава,хапнахме и си купихме цяла кутия,но не се сетих да си купя кори.А и нали трябва да са пресни като се приготвя сладкиша.

Аз, не че съм спец, но много обичам гюлляч, та за корите. Това лято ми донесоха от Турция един пакет, наскоро правих и ми останаха няколко кори. На пакета срокът на годност е 5-ти месец 2015 година. Не знам какви са пресните, тези са твърди и сухи. Но крайният резултат беше  Heart Eyes Crazy Heart Eyes разкошен! Скоро ще направя и с останалите кори! Laughing
Е, ще се изфукам: Embarassed

# 604
Благодаря,labrex    bouquet
Сладкиша ти изглежда прекрасно .Сигурна съм,че и много вкусен.
Ще потърся кори,дано има да си купя,че всички вкъщи искат пак да си хапнат от тази вкуснотия.

# 605

Аз, не че съм спец, но много обичам гюлляч, та за корите. Това лято ми донесоха от Турция един пакет, наскоро правих и ми останаха няколко кори. На пакета срокът на годност е 5-ти месец 2015 година. Не знам какви са пресните, тези са твърди и сухи. Но крайният резултат беше  Heart Eyes Crazy Heart Eyes разкошен! Скоро ще направя и с останалите кори! Laughing
Е, ще се изфукам: Embarassed

Уф, що съм на диета!  Twisted Evil

# 606
Здравейте момичета  Hug
Имам въпрос , който не е много по темата, но вярвам че ще мога да получа отговор.
Скоро ще пътуваме до Истанбул.Преди време гледах един документален филм , в който показаха един ресторант ( ако не се лъжа до двореца Топкапъ , или на площад Хиподрума  newsm78 )
Та в този ресторант приготвяха ястия по рецепти на Султан Сюлейман.
Може ли да ми кажете името на ресторанта , и къде точно се намира  Grinning
И още , какви подправки бихте ми препоръчали да си купя от там ?
Благодаря ви за вниманието Simple Smile

мисля че става въпрос за Аситане Аситане

# 607
  • Истанбул
Оризовите кори са си сухи,такива са си в пакета.Обикновено един стандартен пакет е достатъчен за 2 тави сладкиш. По време на Рамазана има във всички супермаркети и магазини за хр,стоки.След Байрама могат да се намерят такива гори в специализираните малки дюкянчета за направа на пресни кори за баница,пресен кадаиф мантъи сладки,които се сиропират вкъщи.

Лабрекс,браво.Докарала си го като баш гюллач от Сарая  bouquet  bouquet  bouquet

# 608
  • До хладилника, който обичам
Добър ден с въпрос. Правих Супа с ориз и кисело мляко, но с посоченото количество течност е невъзможно да се получи супа. Стандартният ориз е 1:3 с течността, т.е. за 150гр ориз ще трябват около 450 мл течност (а в рецептата са 400мл кисело мляко, което не е съвсем течно, и 150 мл вода). Налях поне половин литър вода и в резултат пак получих гъста манджа, която трудно може да се нарече супа. Всичко в грамажа и поредността спазих (освен за водата). Дали има хитрост някаква или пропорциите са сгрешени?

# 609
Бу, според мен, без да съм на сто процента сигурна водата трябва да е 1,5 литра.

# 610
Не, защото правих справка и в блога на Берина, докато готвих. Аз налях значително повече вода, а трябваше и още повече да е, за да стане супа, а не течна манджа...

# 611
Добър ден с въпрос. Правих Супа с ориз и кисело мляко, но с посоченото количество течност е невъзможно да се получи супа. Стандартният ориз е 1:3 с течността, т.е. за 150гр ориз ще трябват около 450 мл течност (а в рецептата са 400мл кисело мляко, което не е съвсем течно, и 150 мл вода). Налях поне половин литър вода и в резултат пак получих гъста манджа, която трудно може да се нарече супа. Всичко в грамажа и поредността спазих (освен за водата). Дали има хитрост някаква или пропорциите са сгрешени?

Напомня ми на yayla corbasi. Наистина ориза е много  Rolling Eyes

Ето друга рецепта да се ориентираш (на drize):

Yayla çorba
8 в. чаши пилешки бульон и половин чаша ориз слагаш да врат на котлона.
В друг съд разбиваш 1 яйце, 2 водни чаши кисело мляко, 1 с.л. брашно , може и половин чаша вода да сложиш (аз не слагам).
Като стане ориза добавяш това в тенджерата.
Слагаш сол на вкус.

След 10-15 мин махаш от котлона.

Сервира се топла, със заливка от 2 с.л. олио или зехтин + 2 ч.л. джоджен, сгорещени на котлона!

и още една:

снимката от рецептата, която ти си посочила е от тук:

1 с.л брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 кафена чаша ориз
1 яйце
1 с.л маргарин
1 с.л мента, джоджен
сол
 червен пипер
10 водни чаши вода

Водата се оставя да заври и в нея се изспива ориза. Оставя се да се посвари.

В друг съд се разбива яйцето, брашното, киселото мляко. Добавя се на малки порции към горещата смес(да не се пресече) и се разбърква постоянно, на този етап може да се добави изсушения джоджен(мента). Добавя се сол след като се отстрани супата от огъня. Прави се заприжка от маслото и червения пипер и се слага при сервиране:)

# 612
Ясно, пропорциите са грешни явно. Говорим поне за литър вода за 150 гр ориз, тогава, а по-добре литър и половина, за да е супа (приемам, че оризът ще поеме половин литър вода при сваряването си).
Не, че и на манджа не се изяде Laughing но децата обявиха, че е ориз с кисело мляко (факт), никой не повярва, че е супа.

# 613
Ясно, пропорциите са грешни явно. Говорим поне за литър вода за 150 гр ориз, тогава, а по-добре литър и половина, за да е супа (приемам, че оризът ще поеме половин литър вода при сваряването си).
Не, че и на манджа не се изяде Laughing но децата обявиха, че е ориз с кисело мляко (факт), никой не повярва, че е супа.

Една от любимите ми супи е... Майка ми я прави фантастична, но честно казано аз не съм правила опита да я правя или поне не помня ..  Laughing Ще опитам и ще пиша тук:)
Може авторката на рецептата да е имала друго предвид:)

# 614
Лабрекс,браво.Докарала си го като баш гюллач от Сарая  bouquet  bouquet  bouquet

haksev, задобрявам, задобрявам.......в яденето! Grinning Все повече унищожавам като количество и ме гони голяма лакомия, все повече ми се иска да хапвам от него. При всяко положение е побългарен вариант, тоя път си намерих сироп от рози, та все пак имаше аромат, но иначе е с орехи. Както и да е, много, много  е вкусно! Heart Eyes  bouquet

Суха Мащерка, и аз на опашка за рецептата на майка ти. Имам спомен от детството, че съм яла такава супа. Лятно време ходех при баба, а тя имаше доста съседи турци и правеше много неща от тях. Нещо млечно-оризово като супа готвеше.  newsm78  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт