Турска кухня *5*

  • 522 494
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 22 867
....нямам време за точен превод, сори, но разгледай  тука, има снимки стъпка по стъпка, рецепта за лесна домашна баклава
продуктите:
1, за тестото:


Аз пък спретнах баклава по рецептата на Ердинч  bouquet, не знам колко съм я докарала до оригинала, но така ми хареса..... Heart Eyes, през минутки наглеждам тавата Embarassed, дано остане за утре. Grinning



Не вярвах, че ще се получи нещо, няма ме много по точенето. Тестото обаче е много еластично и приятно за работа, изобщо винаги съм мислила, че е сложно нещо да точиш кори за домашна баклава, но в този ѝ вариант правенето е удоволствие и никаква трудност. А резултатът повече от чудесен. Heart Eyes

Благодарности на Ердинчbouquet

# 751
  • Русе
  • Мнения: 7 144
Привет и от мен в тази тема!
Аз правих онзи ден баклава по рецептата на "Суха Мащерка". За първи път правя точена баклава. Тази за утре, отлежава, но направих и за проба в малка тавичка. Много се хареса. В рецептата пишеше, че в сиропа нищо не се слага, но след толкова четене пък и по съвет на приятелка(туркиня), днес реших да сложа лимонов сок в сиропа, уж да не се озахари. Стана по-рядък от този на пробната баклава и ми е кисел Sad Не, че ще остане баклавата, но за друг път ще си знам да не слагам нищо в сиропа.
labrex, много апетитно изглежда твоята баклава!

# 752
  • Мнения: 22 867

viki_1974 , и аз сложих лимонов сок в сиропа, има си го в рецептата. Може би просто повечко си сложила, затова ти киселее. На майка сиропът накиселява в баклавата, но ми харесва. Peace
Права си, апетитна е баклавичката, отивам да лягам, че само като я гледам ( а не се разминава само с гледане) и апетитът ми идва ли, идва......... Grinning  bouquet

# 753
  • Мнения: 293
labrex , баклавата ти е умопомрачителна! Баклавата ми е любимия десерт. Аз от дете не обичам пастички и тортички, но баклава никога не отказвам! И сега, като гледам твоята, ми идва да захапя екрана... Майстор си!

# 754
  • Мнения: 399
labrex,поздравления,чудесна е баклавата!Никога не съм точила кори за баклава,тъй като мисля,че това е само за майстори.labrex, как се точат 10 листа наведнъж,не е ли трудно особено за човек,който не е точил.Имали още от баклавата? Grinning

# 755
  • Мнения: 160
Да се отчета - пробвах да направя домашна сметана...нищо не стана!
Първо, млякото беше много гъсто, та го загорих. Прехвърлих в друг съд, но аромата на загоряло си остана. След това пет пъти претоплях и изстудявах...и накрая кво - един тъничък твърд каймак! Вторият вариант с разходката до Одрин обаче остава.


Когато варя домашно мляко го слагам на водна баня,че и аз имам горчив опит със загоряло  Peace
Доколкото знам от приятелки в България вече се продава животинска сметана.Провери в по-големите супермаркети,казаха ми и за Метро,че има.Трябва да питаш и да вземеш с по-висок процент масленост,защото иначе може да не се разбие.Слагаш малко захар на вкус и биеш с миксера  Peace
Весело посрещане на новата 2014 година,много здраве и късмет   bouquet

# 756
  • Мнения: 9 992
Загаря и и ако го вари 2 пъти в същата тенджера . На водна баня може и да се сгъсти , има така рецепта .

# 757
  • Мнения: 51

Благодарности на Ердинчbouquet


 Hug  labrex много вкусна и сполучлива изглежда баклавата  smile3525

как се точат 10 листа наведнъж,не е ли трудно особено за човек,който не е точил.



След 1ва минута  има подробности и нагледно за точенето или за всичкото в една купешка баклава.


ето и някои забележки от видеото:

Във видеото става въпрос за 2кг брашно, 8 яйца 20г сол и близо 500г вода и много обилно пшенично нишесте

меси  се около 15мин, замесва се тесто със консистенция колкото месцето на ухото

оставя се за 20мин да поотпочине покрита със влажна кърпа

разделя се на две тестото

разделя се на равни части(около 100г парчето)

разточва се със нишесте колкото чиния

всичките един върху друг, като помежду им поръсани със нишесте

покрива се със влажна кърпа и така 10мин

пак се поръсва по между им със нишесте

следва уголеменяване със длани и точилка

след известно точене следва разделяне на всяка пласт поръсване помежду им със нишесте и отново точене като цяло (тука подробно нагледно Simple Smile )

Плънката се слага след 15-20 кори, още толкова за отгоре и най накрая още с най малко 8 пласта и за ''лицето'' на баклавата

Между пластовете непременно се поръсва със масло, а върху последното не се поръсва за да не залепне в ножа при рязането

след нарязването полива се обилно със масло(във видеото е около 800г разтопено горещо чисто краве масло)

пече се в предварително загрята 180 или 200Ц около 45мин до златна повърхност

като се сиропира се внимава баклавата да е леко топла а шербета горещ

ако дойде вповече шербета не е проблем после се остранява излишъка, проблема е при недостига на шербет(затова винаги шербета се приготвя в повече количество)

за шербета 1.5л вода и 3кг захар и резенче лимон


Също и от мене много здраве и късмет за всички през новата 2014г!


 Hug

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 18:18 от Ердинч

# 758
  • Мнения: 293
Ердинч, благодаря !   bouquet Запазих си и видиата, и разясненията!
(Като ги гледам тия момчета как точат, си мисля, че аз ако се развихря като тях, на следващия ден ще имам яка мускулна треска!)

 Tada
Весело посрещане и успешна Нова 2014 г. на всички!

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 13:36 от nela_66

# 759
  • Мнения: 22 867
Ердинч, nela_66,  IKAFETO,  благодаря!  bouquet Ще ми се вирне носът! Grinning За пръв път правя такава баклава и наистина я започнах с нагласата, че няма да стане (освен това вчера ми беше много крив ден), но си казах, че като залея със сироп, все ще се яде. След изпичането беше един пръст, може би малко повече. Сиропът ми се стори много, напълни тавата, като залях, казах си, че е невъзможно да се поеме толкова вода. Завих с кърпи и оставих за известно време. Като отидох да погледна, тавата се беше напълнила, баклавата все едно беше подменена. Направо и аз съм смаяна от баклавичката и още не ми се вярва, че постигнах такъв успех (за мен си е направо успех). Просто рецептата е добра, но по рецептите на Ердинч всичко, което съм пробвала, все се е получавало, така че не се учудвам. Просто проблем ми беше точенето, не ми е силна страна. Пробвала съм няколко пъти, но не с кой знае какъв успех.

IKAFETO, точат се 10 кори без никакво усилие и се разточват. Понеже ползвам една къса точилчица, с нея ми беше малко трудно в началото и извадих дългата. Стана за нула време. Изобщо остатъчните усещания от правенето на баклавата са ми лесно и приятно. Замесването не ми е проблем, меся отдавна, точенето просто си стана без усилия и ядове. И накрая и баклавата взе че стана, дето не го очаквах.  Grinning Peace

# 760
  • Мнения: 160
Ердинч, nela_66,  IKAFETO,  благодаря!  bouquet Ще ми се вирне носът! Grinning За пръв път правя такава баклава и наистина я започнах с нагласата, че няма да стане (освен това вчера ми беше много крив ден), но си казах, че като залея със сироп, все ще се яде. След изпичането беше един пръст, може би малко повече. Сиропът ми се стори много, напълни тавата, като залях, казах си, че е невъзможно да се поеме толкова вода. Завих с кърпи и оставих за известно време. Като отидох да погледна, тавата се беше напълнила, баклавата все едно беше подменена. Направо и аз съм смаяна от баклавичката и още не ми се вярва, че постигнах такъв успех (за мен си е направо успех). Просто рецептата е добра, но по рецептите на Ердинч всичко, което съм пробвала, все се е получавало, така че не се учудвам. Просто проблем ми беше точенето, не ми е силна страна. Пробвала съм няколко пъти, но не с кой знае какъв успех.

IKAFETO, точат се 10 кори без никакво усилие и се разточват. Понеже ползвам една къса точилчица, с нея ми беше малко трудно в началото и извадих дългата. Стана за нула време. Изобщо остатъчните усещания от правенето на баклавата са ми лесно и приятно. Замесването не ми е проблем, меся отдавна, точенето просто си стана без усилия и ядове. И накрая и баклавата взе че стана, дето не го очаквах.  Grinning Peace

Лабрексче,страхотна ти се е получила баклавата!!! Поздравления :*  Гледах и видеото ,тези момчета са направили стотици тави с баклава,като гледам с каква лекота го правят.На видеото видях,че след като ги разточи всичките кори заедно,после с лекота се отделяха на листи без да има залепнали.При теб как беше? Разделя ли ги след като достигна размера на тавата или ги изглеждаше като една кора,която се е разделила сама на много листа при печенето? Изчетква ли излишното нишесте? Имам приятелка туркиня и съм опитвала домашно точена баклава мммм... Не може да се сравни с готовите кори,толкова е крехка и вкусна Simple Smile
Пожелавам ви щастлива нова година !

# 761
  • Мнения: 22 867

Лабрексче,страхотна ти се е получила баклавата!!! .............видях,че след като ги разточи всичките кори заедно,после с лекота се отделяха на листи без да има залепнали.При теб как беше? Разделя ли ги след като достигна размера на тавата или ги изглеждаше като една кора,която се е разделила сама на много листа при печенето? Изчетква ли излишното нишесте? Имам приятелка туркиня и съм опитвала домашно точена баклава мммм... Не може да се сравни с готовите кори,толкова е крехка и вкусна Simple Smile
Пожелавам ви щастлива нова година !

Pam73, благодаря!  bouquet  И на мен ми се стори страхотна! Grinning Майсторите и аз ги гледах, непостижима ми е тяхната лекота. Не съм махала излишно нишесте, ръсвах и с ръка го разнасях по цялата малка кора. Имаше малко отстрани по плота, но само си е падало. Като разточих 10-те кори на една, направо слагах в тавата, хич не съм гледала делят ли се или не. Embarassed Като се изпече баклавата, ми се видя тъничка, но, като залях със сиропа и го попи, се надигна и направо сама се разлисти. Всъщност, тогава видях, че е на слоеве. Но аз писах, за пръв път правя такава, просто вървях по рецептата. А на твоята приятелка туркиня със сигурност ще е много по-добра баклавата. И аз съм хапвала разни сладости от съседи турци, приятели на баба и дядо, страхотни вкусотии правеха. Освен баклава, имаше и други, но тогава не ми беше до готвене, месене, печене, други интереси имах. Grinning

# 762
  • Русе
  • Мнения: 7 144
Ехаа!
И ние с майка ми с интерес изгледахме сега клипчетата. Много ми беше интересно това с отделянето на листите.
Като го гледах този на второто клипче, хич не му завиждах. Когато бяхме това лято в Турция ми се струваха много 15-20 лв. за килограм баклава, но след като го видях този мъж как се поти - струва си парите.

Аз съм изпуснала. Embarassed Може ли рецептата за баклавата на Ердинч?

# 763
  • Мнения: 22 867

Аз съм изпуснала. Embarassed Може ли рецептата за баклавата на Ердинч?

С удоволствие, заповядай!  bouquet

# 764
  • Мнения: 51

Аз съм изпуснала. Embarassed Може ли рецептата за баклавата на Ердинч?

С удоволствие, заповядай!  bouquet

някой път ще ви напиша и за нещо друго

става въпрос за шьобиет баклава,

аз винаги си купувам от Антеп баклавата на Кочак дадена долу в снимката

според мене това е върха в баклавата







между другото тука баклавата се яде леко топла и също така може да се замрази във фризер но не се препоръчва да се съхранява в хладилник

весели празници на всички

 Hug

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 21:17 от Ердинч

Общи условия

Активация на акаунт