Турска кухня *5*

  • 521 461
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 870
  • София
  • Мнения: 562
Аз съм го опитвала този десерт
в Истанбул,но ми се стори прекалено сладък.
Впрочем на мен всички техни сладкиши са ми прекалено сладки.
Най- много харесвам и ми допада като вкус БАЛ СУДЖУК,и почти
всички видове турски локум.

# 871
  • Egypt
  • Мнения: 132

Момичета, какво е това? Залепнах за монитора! Heart Eyes Crazy



Хайде, че и на мен ми потекоха ......

Не знам??? Нека някой по запознат - да ни запознае и нас!!!!


Това е кунафа, по точно вид кунафа.

# 872
  • Истанбул
  • Мнения: 332
Бурма кадаиф-сладкото удовлствие на Ориента.Много известно в Газиантеп.
Ето един нагледен клип за тва как се прави.


http://www.youtube.com/watch?v=LdA0j88KT54

# 873
  • Мнения: 280
Бурма кадаиф-сладкото удовлствие на Ориента.Много известно в Газиантеп.
Ето един нагледен клип за тва как се прави.


http://www.youtube.com/watch?v=LdA0j88KT54

Огромно Благодаря smile3525 за клипчето Peace

# 874
  • Мнения: 1 934
Приказно вкусен изглежда този клип  Crazy Апропо, обожавам шам фъстък.

Някой има ли предложение как да сиропирам купешки кадаиф? На мен лично не ми е достатъчно просто да го полея с горещ сироп, защото ще ми липсват маслото+орехите  Confused

Преди съм заливала с горещ сироп, в който има разтопено масло и ставаше добре. Сега смятам да прибавя запечените орехи на тиган- ще пиша после за резултат  Simple Smile

Но ако някой има сполучлив опит, нека го сподели  Peace

Едно нещо ме вълнува, макар да не е за тази тема.

В Турция ядат доста сладки неща и доста въглехидратна храна, а не видях много пълни хора или греша?!?. Та се чудя как така се получава  newsm78

# 875
  • Egypt
  • Мнения: 132
Кливия, аз маслото го слагам в кадаифа и после заливам. А в заливката слагам лъжичка розова вода и мед. В сладкарницата ги правят със захар+ глюкоза.
Скрит текст:
При нас в Египет тия сладки неща се ядат само по Рамадана, и на празници, и то в една порция слагат 3-4 миниатюрни баклавички. В Турция с тях сервират нещо като разбит белтък/ безмаслена сметана, и аз не знам какво точно е, което не дава на сладкото да накърти Simple Smile

# 876
  • Мнения: 1 934
Файма, благодаря за съвета. Наистина, че така че е по-добре  Peace

Аз имам истинска розова вода- като измият казана в розоварната след сезона и раздават водата на розопроизводителите  Simple Smile

# 877
  • Пловдив
  • Мнения: 4 595
Ето ми го бюрекът с пилешко, нищо особено изглежда, но стана изключително вкусен:




И класическата баница със сирене:

# 878
  • Мнения: 727
И аз , се записвам   
Не съм изчела цялата тема , но искам да попитам знае ли някой какво е шалгам . В един филм го гледах нещо за пиене е . Предполагам да е някак си приготвено червено цвекло  newsm78

# 879
  • Мнения: 22 867
....... какво е шалгам . Предполагам да е някак си приготвено червено цвекло  newsm78

От морков и ряпа съм чела, ако е точно инфото, но имаше още май нещо лютиво, кисело........и на мен би ми било интересно да узная от първа ръка.  bouquet

# 880
  • София
  • Мнения: 8 499
....... какво е шалгам . Предполагам да е някак си приготвено червено цвекло  newsm78

От морков и ряпа съм чела, ако е точно инфото, но имаше още май нещо лютиво, кисело........и на мен би ми било интересно да узная от първа ръка.  bouquet

От втора ръка ето ви и една рецепта за шалган.

# 881
  • Мнения: 1 218
Понеже вчера правих, реших да напиша рецепта за пържени яйца с лук.

Пържени яйца с лук

В тиган се запържва/задушава голяма глава лук с 2 лъжици мазнина, докато лукът омекне. Посипва се с чаена лъжичка захар. Прави се място за 3 яйца на очи. Посолява се и се похлупва за малко, докато яйцата са готови. Отгоре се наръсва с чер и червен пипер, а може да се направи запръжка на червен пипер с олио. В оригиналната рецепта има и щипка канела.

# 882
  • Истанбул
  • Мнения: 332
Шалгамовата вода-букв.превод върви ръка за ръка с кебапите,в които често се използва животинска лой,така ,че тази напитка има свойството да балансира вкусовете-ако мога така да се изразя.За несвикнал човек като мен може и твърде да не му се хареса.Има тръпчиво=кисел вкус.За мен лично е бая солено,предлага се нормален и лютив.Приготвя се от вид ряпа-шалгам има и ввекло=червено и червен сорт моркови.

# 883
  • Мнения: 727
....... какво е шалгам . Предполагам да е някак си приготвено червено цвекло  newsm78

От морков и ряпа съм чела, ако е точно инфото, но имаше още май нещо лютиво, кисело........и на мен би ми било интересно да узная от първа ръка.  bouquet

От втора ръка ето ви и една рецепта за шалган.

Благодаря за рецептата на есен ще опитам .
..........
Искам да попитам  и за гюляч . Сумати и видео изгледах и рецепти изчетох и никъде няма рецепта за корите . Сега за едни кори да биеш 500 км . път Laughing

# 884
  • Истанбул
  • Мнения: 332
Рецепта за кори за гюлляч може и да се намери=знам ,че се прави от царевично нишесте и пшеничено брашно,смесва се с филтрирана вода и се получава специално тесто за гюлляч,но ми се струва ,че направата на самите кори е трудна.За да станат толкова тънки сигурно използват някакви магии Laughing Tестото се изсипва с специални тави подгрети около 150 градуса,водата се изпарява и после отделно се сушат корите.Но при всички случаи е по-удачно да се закупят.От един пакет излизат 3 средни тави сладкиш.Така ,че ако се закупят около 3 пакета ще имаш за дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт