Домашна машина за сладолед

  • 148 520
  • 365
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 416
Вчера купих машината от Лидл.Купата стоя 24ч.Снощи направих смес за сладолед с 400мл мляко, малко масло, 200 мл сметана, 4 жълтъка,захар и ванилия.Тя стоя цяла нощ в хладилника.За  момента все още не е с добра гъстота, а машината върти 2ч и повече в камерата.Правя го на друго място в някакъв хладилник Беко.Вероятно камерата му не охлажда достатъчо добре.Ще я държа още пък каквото стане.

# 151
  • Мнения: 42
Вчера купих машината от Лидл.Купата стоя 24ч.Снощи направих смес за сладолед с 400мл мляко, малко масло, 200 мл сметана, 4 жълтъка,захар и ванилия.Тя стоя цяла нощ в хладилника.За  момента все още не е с добра гъстота, а машината върти 2ч и повече в камерата.Правя го на друго място в някакъв хладилник Беко.Вероятно камерата му не охлажда достатъчо добре.Ще я държа още пък каквото стане.
Машината не бива да върти повече от 40 мин. рискуваш да изгори , и не е нужно да е в камерата (въртенето става въпрос) Моята камера е нагласена на  -20 гр. за 24 часа като стои купата после сладоледа става за 20-30 мин. до ниво  на заледен крем (някак си се надига втвърдява и е ясно, че няма нужда да върти повече) и после го слагам в кутия във фризера за да стегне до край. Така пише и в упътването.

# 152
  • Мнения: 42
Не ви ли е страх да ползвате почти сурови жълтъци лятото?

Вчера се загледах в сметаните в Кауфланд. Имаше на Президент няколко вида Лайт. Имаше поне 4 Е-та.
Тези с 30% масленост (беше някаква кауфландска) са само сметана и карагенан.
Вместо бита сметана пробвали ли сте маскарпоне, заквасена сметана, филаделфия и т.н.? Дали ще е добре с тях?

Моят сладолед с кокосовото масло и мляко стегна във фризера, но се гребе. Все пак се усещат малко кристали. Не е достатъчно маслен.
Днес ще пробвам с лешников тахан в машината, но ще изчакам да направи 24 часа във фризера.
Жълтъците непременно поне се попарват с врящо мляко , единствено пъдпъдъчите може без топлинна обработка, те така са и по полезни. Със заквасена сметана сладоледа става трошлив сигурно защото слагат сухо мляко. Решила съм да пробвам с домашно , защото много ми се иска да стане със заквасено мляко по полезно е.

# 153
  • Мнения: 13 428
Козе мляко купувам от близко село от хора с договорка, но френско прясно козе мляко има и в Метро. Ако трябва да съм честна на него повече вярвам, отколкото на българското в кутии  Confused

Сладоледът правя малко на око. Около литър мляко сварявам и като заври в млековарката прибавям захар по-малко от 1 ч.ч. + 2 ванилии - 3-4 жълтъка и бъркам докато сместта стане с гъстотата на боза. Тогава се слага и шоколада - купувам от Била или Кауфланд шоколадов ганаш тъй като в него няма краве мяко. Сложен в горещата смес и бъркан шоколадът бързо се стопява и сместта става кафява. Оставям да изстине навън и после слагам в хладилника добре да изстине. След това вадя купата на уреда за сладолед от фризера и наливам добре охладената смес. Пускам да работи и прибирам работещия уред в хладилника. След час вече сладоледа е позамръзнал /не е като този по магазините, а много по-рехав/. Може да се сложат шоколадови точки и шоколадови парченца /купувам от Кауфланд/.
Редя в кутия - ред сладолед - ред изпечени несолени ядки - сладолед - ред бисквитки натрошени Орео - сладолед.

От Джъмбо съм купила формички за сладолед на клечка. Пълня и такива. Понякога им правя шоколадова сърцевина.

Ето и рецепта за ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД и идеи  Wink

# 154
  • София
  • Мнения: 3 271
the Дорис, много благодаря!  bouquet
Ще пробвам!

# 155
  • Мнения: 42
Благодаря the Дорис! Явно жълтъците правят хубав сладоледа и май колкото повече толкова по добре.
А как оползотворявате белтъците ? Аз правя от тях кокоски, но  ми се иска нещо без захар
Казваш литър мляко за лидълската машина мисля че е много. Купата е литър, но като започне да върти особено накрая се вдига. От 500 мл течност се изпълва цялата даже понякога на косъм да прелее. То и рецептите в книжката са за 400-500 мл., след това ми изпълва купа от литър сладолед.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 23:41 от elenaregulus

# 156
  • София
  • Мнения: 17 663

Взех си машина. Сега мноооого ми се иска да постигна пломбир - ама тая работа с жълтъците... просто няма да я бъде. Предварително ми е ясно, че ще постигна бъркани яйца. Не умея да правя кремове - има ли рецепта без варене? Имам кондензирано мляко, сметана (млечна, сладкарска), масло... но ме е страх от варенето на неща.
Малко помощ? Моля?

# 157
  • Мнения: 32 111
Аз пасирам плодове, мляко, сметана, малко захар (ако не е достатъчно сладко), понякога добавям кондензирано мляко. Оставям да се охлади за няколко часа в хладилника и после в машината. Ако се пасира със замразени плодове може веднага да се сложи в машинката. Simple Smile Но да няма останали парченца замразени плодове, че могат да одраскат купата! Peace

# 158
  • София
  • Мнения: 17 663

Ама как ги пасираш - т.е. в какво съотношение и става ли пухкаво и мазно, ами, като истински сладолед? Аз направих до тук само един опит - с кисело мляко - но това, което стана... ами, изядох го, ама хич не беше като истински сладолед. Беше много твърдо, а ако се остави малко да се размекне, ставаше на вода... с ягоди и кисело мляко беше.

# 159
  • Мнения: 42
Аз пасирам плодове, мляко, сметана, малко захар (ако не е достатъчно сладко), понякога добавям кондензирано мляко. Оставям да се охлади за няколко часа в хладилника и после в машината. Ако се пасира със замразени плодове може веднага да се сложи в машинката. Simple Smile Но да няма останали парченца замразени плодове, че могат да одраскат купата! Peace
Тази рецепта с плодовете става много вкусен сладолед, но в моя фризер на -20 гр. става много твърд от плодовете, аз го правих с круша и банан - убийствено вкусно но кофти консистенция

# 160
  • София
  • Мнения: 17 663

И аз съм с фризер на ниска температура - ти какви сладоледи, които да си стоят пухкави, правиш?

# 161
  • Мнения: 32 111

Ама как ги пасираш - т.е. в какво съотношение и става ли пухкаво и мазно, ами, като истински сладолед? Аз направих до тук само един опит - с кисело мляко - но това, което стана... ами, изядох го, ама хич не беше като истински сладолед. Беше много твърдо, а ако се остави малко да се размекне, ставаше на вода... с ягоди и кисело мляко беше.

Правех по една от рецептите в книжката, само не помня плодовете (с ягоди и банани съм пробвала) бяха ли в рецептата или аз ги добавях допълнително. Blush В рецептата си имаше и мляко, и сметана (тя бухва доста от бъркането на машината). Като истински сладолед с плод си става на вкус, достатъчно мазничък е Laughing- замразен във формичките за сладолед на клечка (пак лидълски) си е с консистенция на купешки плодов сладолед, но на вкус се усеща, че е по-истински. Simple Smile Добавям и ванилия- течна есенция. Heart Eyes

# 162
  • Мнения: 20 031
Това кратко варене на жълтъците изобщо не е достатъчно, за да убие салмонелата.
Кати, когато няма жълтъци, нищо не вариш. Разбиваш студената сметана на ниска степен с пудра захар и я добавяш към разбити плодове, какао и др.

Аз правих вчера със сметана, малко мляко, лешников тахан, захар и малко меласа. Мазен е, лесно се гребе, но много бързо се разтопява. Как да го избегна това?

Последна редакция: пт, 24 юни 2016, 09:00 от Пролетен дъждец

# 163
  • Мнения: 13 428
Това кратко варене на жълтъците изобщо не е достатъчно, за да убие салмонелата.

Кой и къде пише кратко варене на яйцата?
На този принцип не ядеш варени, пържени и панирао с яйца - термичната обработка е даже по-кратка от тази на крема. Много от супите се застройват със суров жълтък. Фрикасе и сосове с яйца. А домашната маьонеза няма НИКАКВА термична обработка.  Домашен крем от как свят светува се прави по този начин.

Относно обема на машината - моята побира литър.

# 164
  • Мнения: 20 031
Елена, е писала попарват.
Не съм видяла колко минути се варят на друго място.
Иначе тези изброени от теб неща, не ги ядем лятото в горещините, а и по принцип много рядко като омлет например.  Яйца варя 10мин на силен котлон един път в месеца сигурно. Фрикасета и др.даже не знаех, че се правят с яйца, защото не консумираме такива. Може и да съм параноик, но детето на моя приятелка кара салмонела от домашен крем с яйца.

Последна редакция: пт, 24 юни 2016, 09:45 от Пролетен дъждец

Общи условия

Активация на акаунт