CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 268
  • 796
  •   1
Отговори
# 435
Да точно това е за инспекцията по труда.Става напълно ясно , че нещата не се правят както е по КТ и КСО.....
за съжеление и аз съм работила в такива фирми.Но повече неискам да го правя и затова си търся работа в фирма, където да ме осигуряват на реална заплата.

# 436
 Аз дори и да имах допълнителни стабилни доходи не бих останала в нас да си клатя краката. Обичам да имам контакт с хора и да съм постоянно в движение. Нещо, което само с ходене по кафета с приятели не ми е достатъчно.

[/quote]
Именно! И аз това имах предвид. А и човек или си е съвестен или не, независимо колко пари му " капят". Досега заплатата ми на всяка една работа, която съм работила, е била по-малка от дохода ми от наем, който плучавам. Тоест, със и без работа, бих могла да оцелея и да живея прилично. Преди години имах колежка, която беше изключително зле материално. Заплатите ни бяха малки, а тя беше и самотна майка.Е, докато аз идвах по-рано и си отивах по-късно, за да успея да свърша всичко, тя не спря да лъже, да отсъства от работа, да вади фалшиви болнични, да злоупотребява със служебни средства, със служебните телефони и какво ли още не. Шефът ми беше забранил наши близки да идват да стоят в офиса, а се оказа, че гаджето й е изгонено от къщата на жена си и спи в офиса по време на нощните смени. Шефът го хвана, веднъж, два пъти, три пъти, накрая я уволни.Докато моят приятел един-едниствен път дойде да ми донесе нещо спешно, подаде ми го през прага и си тръгна.Даже шефът ми се учуди тогава, и ме попита защо не съм поканила приятеля ми поне да седне за малко, тъй като идваше от друг град и си тръгна веднага.Ама веднъж като са ми казали " никакви близки в офиса", за мен това е правило, което не се нарушава. Така че, със или без финансова помощ или ставаш за работа или не ставаш. То много хора, които са съвсем изпаднали са на това положение, именно от мързел, безсъвестност, и безотговорност.

# 437
Да точно това е за инспекцията по труда.Става напълно ясно , че нещата не се правят както е по КТ и КСО.....
за съжеление и аз съм работила в такива фирми.Но повече неискам да го правя и затова си търся работа в фирма, където да ме осигуряват на реална заплата.

Осигуровките се поемат изцяло от фирмата на мен ми звучи повече като работодателя плаща и частта осигуровки, която съгласно КСО е за сметка на служителя. Това не е в ущърб на служителя  newsm78 Не разбирам. Към КТ какво да се адресира? Осигуряват ми платен годишен отпуск, гадовете!

# 438
  • Перник
aniese, права си - или ставаш, или не. Твоята колежка ми напомни една позната от преди години - имаха 3 деца, тя беше по майчинство и разчитаха само на майчинството, защото мъжът и заявяше "аз за 200 лева няма да работя" - просто го мързеше.

# 439
В някой фирми си е привилегия. В тази, в която аз работя те осигуряват на по малка заплата, а другото на ръка. Когато излязох болничен и после по майчинство не са ми давали останалите пари на ръка, както би било редно. Иначе ни се втълпяваше как нарочно така пестели, че да имаме ние по - големи заплати. Отделно при 20 дни годишна отпуска, ти се разрешават 15, а другите ако искаш се водят неплатена. Плюс това нямаш право да си ги пускаш на веднъж, а на части. Обаче естествено те карат да се разписваш на документ написан и принтиран от счетоводството, че си ползвал 20 дни отпуска и то на веднъж на дати измислени от тях.
Явно да си осигуряван на реална заплата и да имаш 20 дни ПГО си е привилегия.

Забравих да напиша и принуждаването веднъж годишно да си пускаш фиктивно неплатена отпуска един месец, пак с цел спрестяване на осигуровки.

А финансова помощ за мен и моите разбирания е да имаш някой или нещо, което да те издържа и да работиш за удоволствие или просто ей така да си запълваш времето. Това са моите разбирания. Аз дори и да имах допълнителни стабилни доходи не бих останала в нас да си клатя краката. Обичам да имам контакт с хора и да съм постоянно в движение. Нещо, което само с ходене по кафета с приятели не ми е достатъчно.

Не знаех,че при неплатен отпуск не се плащат осигуровки.Странно Tired

# 440
http://www.jobs.bg/f1436918

Е, на работодателите явно не може да се угоди! Тук пък изричното изискване е да не си работил никъде до сега. Защо ли?

# 441

Не знаех,че при неплатен отпуск не се плащат осигуровки.Странно Tired

Няма нищо странно. Осигуровката е процент от изплатеното възнаграждение. Като няма възнаграждение е процент от нищо. Само здравно осигуряване се дължи по време на неплатен отпуск. Осигуровката е за сметка на страна, инициирала ползването на неплатения отпуск и е в размер на 8% от половината минимална работна заплата.

# 442
http://www.jobs.bg/f1436918

Е, на работодателите явно не може да се угоди! Тук пък изричното изискване е да не си работил никъде до сега. Защо ли?

Уфф, ама и на кандидатите не може да се угоди. Като се иска опит - аман от тия с техните изисквания за опит. Като не се иска опит - тия пък сега, да нямам опит!

Една от възможните причини е че, когато човек работи на дадено място, той възприема фирмената култура на това място. Отивайки на друго, вече има заложено определено разбиране за това как трябва да се правят нещата. Което понякога трябва да се замени с абсолютно нови порядки. Това изисква време. Лично аз, при все че съм с достатъчно години опит и то точно в тази сфера, съм имала много тежки периоди на адаптация, когато съм сменяла сектора на дейност. Да преминеш от производство към финансов сектор или обратното е много, много трудно. Просто корпоративната култура е ужасно разлина. Нещата които работят в застрахователна компания например, изобщо не работят в цеха с машините.

Затова понякога работодателите предпочитат да вземат някой без каквато и да е корпоративна култура, отколкото някой с грешната корпоратвина култура. Знаеш ли колко е трудно да адаптираш търговец на Крафт в Нестле например?

# 443
Корпорацията БКТВ? Laughing Да им имам и корпорацията, горко на тези, които ще се обучават там. И интересно какво трябва да е това средно-специално? Защо не висше например? Може би средното трябва да е със специалност "БКТВ"...

# 444
  • РазГрад
Корпорацията БКТВ? Laughing Да им имам и корпорацията, горко на тези, които ще се обучават там. И интересно какво трябва да е това средно-специално? Защо не висше например? Може би средното трябва да е със специалност "БКТВ"...

Joy Joy
Много интересно...би трябвало да е висше - магистърска степен е за предпочитане. Владеенето на 2 чужди езика също предимство.. newsm78 Joy

# 445

Ох, ама ти странно четеш, да ти кажа. Къде намери думата корпорация? Това първо.
Средно специално образование е разграничение от средно общообразователно училище. Това е обява от телевизия.

В обявата пише това, което е необходимо и достатъчно. Никой няма да застреля кандидатката, ако има висше. Но просто така казват на кандидатите, че на тях това висше не им е необходимо и съответно те няма да плащато повече, заради по-високия ценз.

Ако искаха висше, коментарите щяха да са - айде сега, за секретарка - висше. За какво пък и е това висше?

Хората очевидно търсят човек на възраст 19 - 21, 22. И тъй като е незаконно да напишат подобно нещо, те го правят по законен начин - средно образование, завършила на скоро. Висшето, при положение че е поне 4 години за бакалавър, няма как да даде като кандидат някой на 19-20.

# 446
Ами няма угодия  Mr. Green и от двете страни. Факт е,че обявата е странна, но Зина е права--най-вероятно искат младо девойче.

# 447
  • Варна
може да е по програма от БТ " Ново начало" за кандидати до 29 години

# 448
може да е по програма от БТ " Ново начало" за кандидати до 29 години

Тогава лицето трябва да има регистрация в БТ. Работодателят наема от БТ. Не си пуска сам обявите. А и тази програма е за временна заетост.

# 449
  • Варна
може и сам да си пусне обявата като този http://www.jobs.bg/f1438172
РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ЖЕЛАЕЩИ ДА НАЕМАТ НА РАБОТА МЛАДЕЖИ ДО 29-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ по проект „Ново начало – от образование към заетост”.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 20:48 от Естера

Общи условия

Активация на акаунт