CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 279
  • 796
  •   1
Отговори
# 510
Като стане въпрос за работа и заплащане и се започва и дават примери все от София.
Ама хайде приемете, че живеят хора и в други градове и те работят и те трябва да се издържат.
Че в министерство Х, кака Петя взема 2000лв заплата мен какво ме интересува? Когато реалността извън София, че дори и в нея по отношение на заплатите за администрация и държавна работа далеч не е такава.
За младши експерт заплащането започва от 420лв.

Оххх, а като започнете така - в София е едно, а в провинцията друго....

В София заплащането е малко по-високо, но разходите са много по-големи. В провинцията не ви отнема по два часа и 6 лева на ден за да отидете на работа нали? Градините в София са най-скъпите....да не започвам, че няма да спра. Защото имам пряк повод за съпоставка.

В София заплащането за младши експерт също започва от 420 лева. Въпросът не е от къде започва, а къде свършва. Защото само бонусите го правят 800 лева. Да не говорим за парите за дрехи, очила, храна и не можете да си представите какво още.

# 511
ZinaSt, изглежда не си ме разбрала.
Да, в София в министество Х и държавен служител Х може и да вземат 1200лв. примерно...но в провинцията такава заплата в държавната администрация я вземат единици.
И ако в София има пари да се раздават бонуси....то на много други места няма.
Въпроса беше в това да се спрат да се дават примери само със София, тя не е единственият град за живеене и работа.
То по другите градове хората не пътуват и работят на 5мин от дома си....хайде стига вече...

# 512
А не е ли редно заплатата на една и съща категория служител да бъде еднаква независимо в кой град е?

# 513
  • Sofia
Аз също мога да потвърдя, че в София разходите са много - както за трчнспорт, така и за наем,ако нямаш собствено жилище и това е доста сериознен разход, който няма как да се избегне. Като сметнеш разходите за наем понякога цифрите между София и другите градове се изравняват. Този спор обаче няма смисъл да го водим заради омразата на хората към София и хората, живеещите в София и по много други причини. Съяо така сега като се преместят администрациите в страната (макар за мен това да е безумие по мног причини), вероятно няма да има разлика в заплащането в държавните структури.

# 514
vaflichka, на мен ми е интересно, от къде и защо мислите, че хората в провинцията имат по 2-3жилища и си живеят в собствени такива?
От всичките ни приятели, имаме точно един такъв, който с много бачкане и труд успя да си купи собствено жилище. Всички останали живеят или под наем, или изплащат ипотека.
Много хора работят около и извън града, което също си е разход за транспорт, както и да го погледнеш...
Просто прави лошо впечатление, когато навсякъде, за всяко нещо и постоянно се обяснява как в София било еди какво си....а едва ли не, другите са някакви си богопомазани и не могат да се сравняват със столичани...

# 515
Дали ще успея леко да ви отклоня от темата за държавната администрация с въпросчета.

Пускам си СВ-то по обяви в jobs-а. И пускам с бутона "кандидатствай" има ли значение ако не е изрично упоменато да не става така и аз да си мисля само, че я пускам  newsm78. Получавам на мейла си потвърждение. Но обявите нямат никакви други адреси, телефони и т.н. Та как да съм сигурна, че това нещо ще се прочете.

Друго, колко време след изпращането на СВ-то да чакам за обаждане. Трябва ли да изтече обявата, за да започнат да се обаждат.

# 516
Аз също мога да потвърдя, че в София разходите са много - както за трчнспорт, така и за наем,ако нямаш собствено жилище и това е доста сериознен разход, който няма как да се избегне. Като сметнеш разходите за наем понякога цифрите между София и другите градове се изравняват. Този спор обаче няма смисъл да го водим заради омразата на хората към София и хората, живеещите в София и по много други причини. Съяо така сега като се преместят администрациите в страната (макар за мен това да е безумие по мног причини), вероятно няма да има разлика в заплащането в държавните структури.

Тая тема не е за тук! Факт е, че в София са всички централи и това е нормално - чужденците искат инфраструктура - бизнес сгради, летище, магистрали, щото така са свикнали и това е нормално. Не е нормално, че другите градове нямат много работи. Много ни се иска обаче и ние да имаме стандарта на софиянци. Но пък ми е ужасно тъпо - преди няколко години ми се наложи да търся в София Пристанищна администрация -  #Crazy какво прави в София newsm78 не е нормално, нали!? Аз от Варна да се вдигна и да бия пътя... #2gunfire

# 517
Като стане въпрос за работа и заплащане и се започва и дават примери все от София.
Ама хайде приемете, че живеят хора и в други градове и те работят и те трябва да се издържат.
Че в министерство Х, кака Петя взема 2000лв заплата мен какво ме интересува? Когато реалността извън София, че дори и в нея по отношение на заплатите за администрация и държавна работа далеч не е такава.
За младши експерт заплащането започва от 420лв.

Оххх, а като започнете така - в София е едно, а в провинцията друго....

В София заплащането е малко по-високо, но разходите са много по-големи. В провинцията не ви отнема по два часа и 6 лева на ден за да отидете на работа нали? Градините в София са най-скъпите....да не започвам, че няма да спра. Защото имам пряк повод за съпоставка.

В София заплащането за младши експерт също започва от 420 лева. Въпросът не е от къде започва, а къде свършва. Защото само бонусите го правят 800 лева. Да не говорим за парите за дрехи, очила, храна и не можете да си представите какво още.

Съгласна съм със Зина. Аз също имам възможност да съпоставям между два, даже между три града. Третият обаче не го броя, защото е курорт и ситуацията е различна. Обаче следя едновременно обявите, които излизат за Бургас и за София. Разликата, която виждам във предлаганите заплати или е в рамките на стотина лева или изобщо я няма. При всички положения, ако има разлика тя се стопява по пътищата на София. От жилището ми в Младост 4, не мога да отида почти никъде, без да сменя поне два транспорта. В Бургас си ходя почти навсякъде пеша. Да не говорим пък за дошлите в София, които живеят на квартира. С какво са толкова по-добре финансово в София, като половината от заплатата отива за квартира, или за изплащане на новозакупено жилище.

# 518
aniese, Бургас е сравнително голям град....
И сравнения само по обяви и заплащане в тях е несериозно да се прави....
Защо не сравнявате с градове като Русе, Стара Загора (макар че при тях има добре развита промишленост), Плевен, Велико Търново. Тогава ще видите, че дори в джобс обявите за работа са нищожно малки, а заплащането е с много по-големи разлики от 100лв.
А за изплащането на жилища и наеми....хората в другите градове сигурно имат по 1-2такива според вас...
Няма смисъл от коментирането на тази тема....едно време имаше една реклама на сладолед....накрая се казваше...."сега в София....а по-късно и в останалите градове". )))

# 519
За да не остане някой с погрешно впечетление искам да вмъкна,че не всички заплати са "големи" в столицата.Все още се предлага работа за минималната заплата,а вярвам,че и има хора,които работят на такава.Това не е прецедент.Имам позната например,която работи като счетоводител в БАН за 300 лв.

# 520
  • София
Друго, колко време след изпращането на СВ-то да чакам за обаждане. Трябва ли да изтече обявата, за да започнат да се обаждат.
Ние чакаме да изтече срока на обявата и тогава звъним. Насрочват се интервюта, например с 10 човека в рамките на няколко дни. Ако никой не ни хареса, пак се гледат СВ. Може и отново да се пусне обява. Принципно оставяме по 30-40мин между кандидатите за първо интервю.

Често се обаждат и хора да питат дали сме им получили СВ-то от jobs, което е малко кофти, защото ЧР не мога да ги занимавам с всеки човек отделно. Ако съдя по нас, то би трябвало всички автобиографии, пуснати през сайта, да се четат от фирмите Peace

# 521
Сравнявам само места, в които съм живяла и живея. В Плевен не познавам никого, но в Русе, Верико Търново и Стара Загора имам близки, работят не се оплакват. Даже мой приятел от Велико Търново няколко пъти си смени работата, по свое желание и винаги си намира. Не казвам, че в провинцията не е трудно, но си мисля, че хората, които не живеят в София са с доста стара предства за ситуацията в София, от преди кризата. Казвам го, защото и аз съм една от тях, от две години живея в столицата. Като се местехме, едва ли не си мислех, че на другия ден ще съм на работа. Е, след повече от две години, все още не съм. И сега като си говоря с мои приятели от провинцията, всеки казва "ама как така в София има проблем с намирането на работа?" или " В София работа има и заплатите са големи". Каква полза, ако в София излизат много повече обяви, отколкото в другите градове, като кандидатстващите за всяка от тях са около 500 души? Обявените места са повече, но колко повече са и кандидатите? Имайте предвид, че за тези места кандидатстват освен и без това многото жители на София и такива, които живеят в радиус от стотина км.- от Перник и Радомир, та до Ботевград, Враца и Монтана чак.
А като казах, че в София се изплащат жилища или се живее под наем, нямах предвид, че хората в другите градове, имат по няколко апартамента, а това, че ако дойдат да търсят работа в София ще им бъде много по-трудно и разликата в заплащането ще се стопи покрай наеми и заеми.
Самият факт, че сме дошлаи преди години от Бургас, имаме си собствено жилище и въпреки това, в момента търсим работа отново в Бургас и ако си намерим, зарязваме всичко и тръгваме обратно, красноречиво говори за истинската ситуаци

# 522
  • В Балкана
emely ти в понеделник не беше ли на интервю?  newsm78
Как мина?

# 523
  • Варна
Има едно радио ,което казва "Добро утро на София,България и света !"

# 524
Дали ще успея леко да ви отклоня от темата за държавната администрация с въпросчета.

Пускам си СВ-то по обяви в jobs-а. И пускам с бутона "кандидатствай" има ли значение ако не е изрично упоменато да не става така и аз да си мисля само, че я пускам  newsm78. Получавам на мейла си потвърждение. Но обявите нямат никакви други адреси, телефони и т.н. Та как да съм сигурна, че това нещо ще се прочете.

Практиката е различна в при всеки работодател. Ние например не чакаме да изтече обявата. Всеки ден преглеждаме пристигналите кандидатури и ако някой ни хареса - каним го на интервю. Имаме случай, в който преди да изтече обявата, вече сме имали назначен човек.

Никога не можеш да си сигурна, че CV-то ти ще се прочете. Това, което мога да ти потвърдя е, че щом получаваш потвръждение - документите ти са получени. Но дали ще ги прочетат.....това е съвсем друго. Ние например четем всички получени кандидатури. Но ако имаме случай, като по-горе споменатия, когато преди изтичането на обявата вече сме си харесали човек, тогава CV-тата, пристигнали след това, не ги чета подробно.

Общи условия

Активация на акаунт