CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 303
  • 796
  •   1
Отговори
# 525
aniese, Бургас е сравнително голям град....
И сравнения само по обяви и заплащане в тях е несериозно да се прави....
Защо не сравнявате с градове като Русе, Стара Загора (макар че при тях има добре развита промишленост), Плевен, Велико Търново. Тогава ще видите, че дори в джобс обявите за работа са нищожно малки, а заплащането е с много по-големи разлики от 100лв.
А за изплащането на жилища и наеми....хората в другите градове сигурно имат по 1-2такива според вас...
Няма смисъл от коментирането на тази тема....едно време имаше една реклама на сладолед....накрая се казваше...."сега в София....а по-късно и в останалите градове". )))

Преди време търсиха HR мениджър за една банка. Проблемът име беше, че централата на тази банка е във Варна. Търсиха, търсиха специалист във Варна и накрая си наеха от София. Проблемът на по-малките градове (не че Варна е малък град) e, че там има недостиг на специалисти. В повечето случаи хората, които търсят работа са с общи специалности и без кой знае какъв специфичен опит. А на тези хора навсякъде им е трудно. В София им е два пъти по-трудно дори, защото такива като тях - бол. А заплатата за подобен труд навсякъде е ниска. Плаща се за умения, опит и колкото по-специфични са - толкова по-добре.

Всичките ми познати от Русе и Стара Загора живеят много по-спокойно от познатите ми в София. Защото в София е лудница - скъпо и напрегнато. Не е за всеки. Нормално е да се плаща повече, защото всичко струва повече. Ти каза, че Бургас е сравнително голям град. Е, аз живея в София и Бургас. С една и съща заплата. И тази заплата, която в София едва ми стига (често не ми стига), в Бургас не мога да я изхарча.....

Заплатите вероятно са по-високи в София, от колкото в другите градове (не за всички), което е точно толкова нормално, колкото е нормално заплатите в Лондон или Виена да са по-високи от тези в София. Като е толкова лесно да се печелят много пари в София - ми елате в София да видите колко е лесно.

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 08:22 от ZinaSt

# 526
emely ти в понеделник не беше ли на интервю?  newsm78
Как мина?
Отпаднах Confused

# 527
Би следвало стажа да и се зачита, като за пълно работно време
ето една статия от днес по въпроса http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=132828

Не така смело  Naughty

Red Velvet, трудов или осигурителен стаж те интересува.

По повод статията, отпускът е в пълен размер, защото ТРУДОВИЯ стаж се зачита изцяло. Но осигурителния - не.

Аз говоря за новия закон за отглеждане на дете(за родител става дума) ако има някакво значение. Получихме няколко различни мнения  Crazy

Относно обявите в jobs.bg--всички автобиографии се получават. Дали се четат--аз лично ги чета всичките.

И аз,ако имам същата добра и платена работа, няма да се застоя в София. То трафик, мръсотия, навалица, селяния....Обаче за цените не съм съгласна, аз не съм от София и като ходя един път в годината там откъдето съм, цените ми се виждат безумно високи. Не съм съгласна за цената на живота. Нито тока, нито водата, нито храната масово не са с по-високи цени в София.

# 528
  • София
До колкото разбрах става въпрос за ...работник/служител работещ на нормално работно време 8ч., който се е възползвал от промени в закона за намалено работно време при определени условия...в случая отглеждане на дете до 3г. Ако съм те разбрала правилно, не би следвало нещо да се промени в трудовият или осигурителният стаж.
Но Зина е абсолютно права, че разлика има при работа на 6ч.
Ако случаят е толкова специфичен може би е най-добре  да отправите въпрос тук http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/listing.asp?catid=28

Поне аз така бих постъпила ....
Не е редно да давам съвети, но исках да обясня какво имам предвид с предишното си мнение. Беше глупаво от моя страна да се намесвам

# 529
  • Перник
Като отворихме темата за София и провинцията, видно от профила ми е къде живея  Mr. Green Трета година работя в София. Повече от година и половина си бях с провинциалната заплата, но разходите ми бяха значително по-високи. Има значение дори в коя част на София работиш - до миналата година, в "Изгрев" обядвах за 3 лв., обаче в центъра това е много трудно, да не кажа невъзможно. Пътувам по-дълго време, заради задръстванията в центъра, което ми оставя и по-малко свободно време за семейството ми.
Всеки ден с надежда гледам обявите в джобса и съм готова да се върна на работа в провинцията за по-малко пари, отколкото получавам в момента, но подходящи обяви просто няма. Sad

За това колко време след изпращане на CV се обаждат - обаждали са ми се след 2 часа, както и след 2 седмици, явно всеки работодател има различна практика.

# 530
ZinaSt, щом живееш извън София, значи не си специалист а "шир-потреба"...
Интересно мислене и схващане....

# 531

Винаги сте много раними на тези тема...

Аз съм сигурна,че Зина имаше предвид друго, макар често да е по-рязка. А може би има защо?

# 532

Аз съм сигурна,че Зина имаше предвид друго, макар често да е по-рязка. А може би има защо?

Какво друго да е имала предвид??? То си беше ясно написано...
Просто не точно с тези думи...

Само че ми е интересно, ако всички бяха специалисти...от какво точно и как ще се издържа икономиката? Като няма кой да бачка....ще сме много "хай...."

# 533
  • Перник
Като си говорим за специалисти и София, имате ли идея изобщо какви фирми има в България? И си работят кротко в провинцията. В Етрополе например произвеждат бебешки шишета и биберони - не е като да не им трябват специалисти, ама явно са си ги намерили хората. Бенефициент, който изнесе част от производството си от София в провинцията ми е споделял, че с парите, с които в София плаща наем, си изплаща кредита за собственотот помещение в провинцията, че в общината и всички други институции го посрещат като инвеститор, а в София му казвали, че не е единствен и трябва да чака.
Ето, правителството строи магистрали, ще има инфраструктура не само в/около София  Wink Така че, лека полека може и да се уравновесят нещата.  Peace

# 534
А дано,че тук не можем да поемем повече народ. А и за какво да идват хора от други градове, по-добре там да е изнесено даденото производство или център, или квото е там.

# 535
  • София
Ние например четем всички получени кандидатури. Но ако имаме случай, като по-горе споменатия, когато преди изтичането на обявата вече сме си харесали човек, тогава CV-тата, пристигнали след това, не ги чета подробно.

А тази практика не е ли некоректна спрямо хората, които продължават да изпращат кандидатурите си  Wink

# 536
Може да се спре обявата например. Аз като работя единични позиции (рядко ми се случва), я спирам. Но ние така или иначе не ползваме една обява само за едно място в повечето случаи.

# 537
Ние например четем всички получени кандидатури. Но ако имаме случай, като по-горе споменатия, когато преди изтичането на обявата вече сме си харесали човек, тогава CV-тата, пристигнали след това, не ги чета подробно.

А тази практика не е ли некоректна спрямо хората, които продължават да изпращат кандидатурите си  Wink

Не бих казала. Естесвено всеки има право на мнение. За мен е загуба на време да чета CV-та, след като позицията е вече затворена. Затова и препоръчвам на всички да кандидатстват възможно най-рано. Кандидати, които се размотават, могат само да загубят от това. Ако още първия ден пристигнат 5-6- подходящи кандидатури, следващите може и изобщо да не стигнат до интервю. И това е нормално. Работодателите обикновено искат човек сега и веднага. Защо да чакам 2 седмици, ако оше първия ден имам подходящи кандидатури? Започвам си подбора с тези, които са се организирали навреме.

Може да се спре обявата например. Аз като работя единични позиции (рядко ми се случва), я спирам. Но ние така или иначе не ползваме една обява само за едно място в повечето случаи.

Разбира се, че спираме обявата. Това е задължително. Иначе откровено си лъжем , ако не я спрем. Но въпреки това, кандидатите като са я видели преди седмица и са видели краен срок, изобщо не се съобразяват с това, че обявата вече я няма. Пак си кандидатстват. Често и след крайния срок кандидатстват.

# 538
ZinaSt, щом живееш извън София, значи не си специалист а "шир-потреба"...
Интересно мислене и схващане....

Първо, "шир потреба" за мен не звучи обидно. Звучи универсално и търсено. Лесно продаваемо.
Второ, не съм казала че всички извън София са неспециалисти. Само казвам, че концентрацията на специалисти е значително по-висока в София.

Интерсено е, да. Но е и съвсем нормално. Не знам защо на теб ти прозвуча обидно. Ето например аз съм "шир потреба". Мога да работя навсякъде. Законодателството е едно и също и в София и в Тутракан. Съпругът ми обаче е с много специфична насоченост. Добре платена, но не до там конвертируема. И 4-те фирми, които използват такива специалисти като него са в София. И съответно - ние също сме в София. Защото нямаме избор. Така е с повечето специалисти. 

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 10:54 от ZinaSt

# 539
Би следвало стажа да и се зачита, като за пълно работно време
ето една статия от днес по въпроса http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=132828

Не така смело  Naughty

Red Velvet, трудов или осигурителен стаж те интересува.

По повод статията, отпускът е в пълен размер, защото ТРУДОВИЯ стаж се зачита изцяло. Но осигурителния - не.

Аз говоря за новия закон за отглеждане на дете(за родител става дума) ако има някакво значение. Получихме няколко различни мнения  Crazy

Относно обявите в jobs.bg--всички автобиографии се получават. Дали се четат--аз лично ги чета всичките.

И аз,ако имам същата добра и платена работа, няма да се застоя в София. То трафик, мръсотия, навалица, селяния....Обаче за цените не съм съгласна, аз не съм от София и като ходя един път в годината там откъдето съм, цените ми се виждат безумно високи. Не съм съгласна за цената на живота. Нито тока, нито водата, нито храната масово не са с по-високи цени в София.

А кой е този нов закон? За чл. 138 от КТ ли говориш или за нещо друго. Защото Закон за отглеждане на дете няма.
Питам, за да не те заблудя (не се заяждам   Hug )

Aко става дума за възможността да се договаря намалено работно време, съгл. чл. 138 от КТ, тогава осигурителния стаж не е равен на трудовия. Осигурителният стаж отговаря на отработените часове. Съответно и възнаграждението следва да се преизчисли, но това е по преценка на работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт