CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 296
  • 796
  •   1
Отговори
# 540
Аз не работя със законите дейно, колежката и тя. Не знам честно да ти кажа, просто попитах, защото всеки казва различно.  ooooh! Няма голямо значение де, тя просто беше объркана от заблудата. Точно за това става дума,за което и ти пишеш  Mr. Green То и възнаграждението й е по-малко,ама ние сме и на бонуси и е  ooooh!

# 541
И аз предположих, че е за това. Тогава трудовия стаж си е пълен, но осигурителния е по-малко. Един отработен месец и се брои за един месец трудов стаж, а осгурителния е спрямо отработените часове.

# 542
Какви са тия щуротии, ма, Зино? Осигурителния е спрямо внесените осигуровки. Кой го боли колко часа си бил на нивата, като само чорбаджията знае за това?

# 543
Какви са тия щуротии, ма, Зино? Осигурителния е спрямо внесените осигуровки. Кой го боли колко часа си бил на нивата, като само чорбаджията знае за това?

Като се абстрахираме от махленския тон, сериозно ли го пишеш това  Shocked Осигурителният ДОХОД е това, на което те осигуряват. Осигурителния СТАЖ е времето, за което се отнася този доход. А "чорбаджията" e длъжен да оповести факта за това за колко часа се отнася този осигурителен доход веднъж ежемесечно, посредством подаване на Декларация 1, втори път, при прекратяване на правоотношението, като впише в трудовата книжка "зачетеният трудов стаж НЕ Е равен на осгурителния стаж"  и трети път, като издаде удостоверение УП-3. Има цял кодекс, занимаващ се с този въпрос.

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 21:16 от ZinaSt

# 544
  • София
А тази практика не е ли некоректна спрямо хората, които продължават да изпращат кандидатурите си  Wink

Не бих казала. Естесвено всеки има право на мнение. За мен е загуба на време да чета CV-та, след като позицията е вече затворена. Затова и препоръчвам на всички да кандидатстват възможно най-рано. Кандидати, които се размотават, могат само да загубят от това. Ако още първия ден пристигнат 5-6- подходящи кандидатури, следващите може и изобщо да не стигнат до интервю. И това е нормално.
Може да се спре обявата например. Аз като работя единични позиции (рядко ми се случва), я спирам. Но ние така или иначе не ползваме една обява само за едно място в повечето случаи.
Разбира се, че спираме обявата. Това е задължително. Иначе откровено си лъжем , ако не я спрем. Но въпреки това, кандидатите като са я видели преди седмица и са видели краен срок, изобщо не се съобразяват с това, че обявата вече я няма. Пак си кандидатстват. Често и след крайния срок кандидатстват.
[/quote]

Ахъъъъм.... Хем спирате обявата, хем пристигат кандидатури Peace  Не съм запозната из основи, но след като изтече срок за обява, тя не отпада ли от сайта автоматично?
Едно уточнение да направя от личен опит - когато започнах да гледам сайтовете за работа, съм кандидатствала и по обяви, пуснати преди седмица. Нима това значи, че съм се 'размотавала'?  Simple Smile

# 545
Обявата се качва на сайта за определен срок. С изтичане на срока, автоматично се маха. Но работодателя може сам да я свали и преди да изтече този срок.

И въпреки свалянето на обявата, кандидатури продължават да пристигат. Факт. Не знам, според мен кандидатите си харесват обявата, разпечатват си я и после кандидатстват. Но поне едно 10% от CV-тата пристигат след като обявата вече е свалена по една или друга причина. ( В нашите обяви има и e-mail за кандидатвстване. Не е задължително през сайта, където е публикувана обявата да се кандидатства).

Иначе, когато видиш обявата, тогава кандидатстваш. Това е нормално. Просто е добре да имаш предвид, че ако обявата е пусната преди седмица, е възможно вече да са кандидатствали 200-300 човека по нея и подбиращите вече да провеждат интервюта. И ако 2-3 от интервютата минат добре, след два дни минават на второ, един е избран, договарят се и подбора приключва.

Не винаги е така. Случвало се е за 2 седмици да не получим и едно добро CV. Пускали сме обява по 2, дори 3 пъти. Но се е случвало и да затворим позиция за 2-3 дни.

# 546
Здравейте!Преди време някой беше кандидатствал в ПроКредит Банк .Имам няколко въпроса и ще бъда благодарна, ако ми пише. Може и лично.

# 547
Здравей, ААХ
аз кандидатствах септември миналата година. Минах първо интервю, което се проведе със специалист ЧР/имаше ден на на отворените врати или нещо подобно/. Поканиха ме на второ интервю в централата им в София. Там се проведе тест, на който мисля трябва да изкараш повече от 60 %, за да преминеш на събеседване с представители на отдел човешки ресурс. Аз минах теста, минах събеседването и казаха, че ще ме викнат до седмица за последното интервю. Е, това така и не се случи. Въобще не се и обадиха.
Това е. А обявата я пускаха още няколко пъти след това

# 548
  • Русе/ София
Много полезна тема - Благодаря  bouquet

# 549
http://jenite.bg/Кариера/Къде-грешим-в-LinkedIn-_l.a_c.93067_i.181376.html

много полезна статия за профил в LinkedIn

# 550
Аз започнах работата, за която бях споменала. Стана това,което очаквах - искат да ходя в събота, не ми изплащат парите така както ми бяха обещали, трябвало да съм по-ангажирана с фирмата т.е. при договорено работно време до 5 аз да стоя докато и последният работник не си свърши работата Wink Незнам какво да правя, изкарах един месец и една седмица. взела съм пари колкото за три седмици, шефовете се държат грубо и вулгарно с работниците , а договора,който съм сключила е с шест месеца изпитателен срок,а предизвестието е в полза на работодателя. Сега искам да напусна, но незнам дали ще ме пуснат?

# 551
didava, пускай предизвестие като не ти харесва. Искай да ти дадат входящ  номер, да не се увъртат след един месец, че не си ги предизвестила. А не се знае, може да те освободят веднага, да не се налага да работиш предизвестието. Но като не се чувстваш добре, няма какво да чакаш. Успех!

# 552
Ако откажат да те пуснат, в договора ти трябва да пише и работното ти време. Заплаши ги с инспекцията по труда, заради това, че те карат да работиш и събота. Обикновенно нови работници пускат веднага и ме съмнява да има проблем с това.

# 553
Аз започнах работата, за която бях споменала. Стана това,което очаквах - искат да ходя в събота, не ми изплащат парите така както ми бяха обещали, трябвало да съм по-ангажирана с фирмата т.е. при договорено работно време до 5 аз да стоя докато и последният работник не си свърши работата Wink Незнам какво да правя, изкарах един месец и една седмица. взела съм пари колкото за три седмици, шефовете се държат грубо и вулгарно с работниците , а договора,който съм сключила е с шест месеца изпитателен срок,а предизвестието е в полза на работодателя. Сега искам да напусна, но незнам дали ще ме пуснат?

КТ:
"Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие

Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)"

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 и чл. 123а, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
7а. (нова - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) работи по трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа, и сключи трудов договор с друг работодател, който не е предприятие, което осигурява временна работа.
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба;
10. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят преустанови дейността си;
11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие.

# 554
Здравейте  и от мен,

Днес отивам на Бюрото по Труда да се подпиша и гледам обява за технически сътрудник! Поисках адрес да отида, отивам и Управителката ме прие като надълго и широко ми обясни каква е работата, накрая се оказа, че работата е в магазин с 6-дневна работна седмица и работно време до 18:30часа! Казаха  ми, че съм одобрена, но аз отказах! Заплата 400лв!

Общи условия

Активация на акаунт