CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 197
  • 796
  •   1
Отговори
# 630
Къде са тия фирми с немски ,изобщо не съм срещала да се търси немски на нормално разговорно ниво .За банките-ами мислех си ,че там работят компетентни обучени хора.Но след като назначиха масово продавачки работили в магазини си промених мнението. То момичетата нямат нито специалност ,нито усет за тази работа.Уж правят обучения, ама от всяко дърво не ставало свирка .
И с този английски -ами не всеки има пари да си плаща курсове за езика , когато е без работа.Съгласете се, че ако се започне работа с такова изизскване, нека работодателя да  предложи такъв курс,тогава служителя ще има и мотивацията да го учи.

Хора, разберете, това не е вече соца. Никой няма да Ви повика на работа заради сините Ви очи, трябва инвестиране. Защо аз мога още да изплащам студентския си кредит примерно, а някой реве, че никой не му плащал курса по английски. Че то с един курс не става, плюс това и това не е извинение, защото и такива курсове има вече по програми.

Мотивацията, пак ще кажа, идва от самите нас, никой не е длъжен да ни мотивира.

# 631
Като започнете с този език....разбирам ви, защото сте в София. )
Но, по провинцията...какъв ти език, какви ти 5лв. Тук чужди фирми няма...то няма и месни, какво остава за чужди. Хората ходят да копат на село, че да има с какво да си направят зимнина....
Хайде нека не преувеличаваме, как е абсолютно задължително да знаеш поне 2езика, за да си намериш работа. Да, в София сигурно е така....но както се разбра, това не е единственият град в БГ.

# 632
  • БГ
E  знам ,че трябва да се инвестира.Но като си с едно висше, 2 магистратури, 2 езика  , 9 години стаж във финансовата сфера  и си седиш у дома, къде е мотивацията ? Дала съм пари за езици и какво ? В малкия град нямаш ли човек -нямаш работа .Това е истината .На кака Пена не й гледат тук колко езика има а кого познава.
А тия курсове в малкия град знаете ли как се практикуват-ако има група има курс,като няма група  от изисквания брой хора-няма курс.Опитвахме с приятелка за програмата Аз мога и Аз мога повече, е няма бройки, в малкия град на никой не му се ходи на курс ,който е няколко месеца явно.
и тази система нещо не работи . ooooh!

# 633
  • Перник
SvetlaK, а как е минала изобщо предварителният подбор и интервюто?

Не е. Назначиха я по заместване на друга колежка, т.е. без конкурс. Тя изкара 2 месеца, видя, че работата е сериозна и напусна.

# 634
Но, по провинцията...какъв ти език, какви ти 5лв. Тук чужди фирми няма...то няма и месни, какво остава за чужди. Хората ходят да копат на село, че да има с какво да си направят зимнина....
Хайде нека не преувеличаваме, как е абсолютно задължително да знаеш поне 2езика, за да си намериш работа. Да, в София сигурно е така....но както се разбра, това не е единственият град в БГ.

Със сигурност можеш да си намериш работа и без български език дори да владееш на приемливо ниво. Аз просто казвам, че изискванията за английски език в обявите не са пресилени в повечето случаи и наистина за добра позиция в чужда компания владеенето на чужд език е задължително. Но пък има и по-ниски позиции, които естествено са по-натоварени и по-ниско платени, но за тях език не се изисква. Да, колегите от големите търговски вериги не търсят касиерки с английски език. Те ако случайно намерят такава, я правят шефка на касиерките. Но в същото време, имат отдели тези големи търговски вериги, в които английски език е задължителен.

# 635
E  знам ,че трябва да се инвестира.Но като си с едно висше, 2 магистратури, 2 езика  , 9 години стаж във финансовата сфера  и си седиш у дома, къде е мотивацията ? Дала съм пари за езици и какво ? В малкия град нямаш ли човек -нямаш работа .Това е истината .На кака Пена не й гледат тук колко езика има а кого познава.
А тия курсове в малкия град знаете ли как се практикуват-ако има група има курс,като няма група  от изисквания брой хора-няма курс.Опитвахме с приятелка за програмата Аз мога и Аз мога повече, е няма бройки, в малкия град на никой не му се ходи на курс ,който е няколко месеца явно.
и тази система нещо не работи . ooooh!

Не знам къкав ти е опита, но има доста международни сайтове, на които специалисти дават платени консултации. Точно във финансовата и данъчно-осигурителната сфера. През тези 9 години опит сигурно си завързала контакт с финансисти на достатъчно високо ниво, за да те препоръчат за консултант в такъв сайт. Освен източник на доход, тези места са и добра реклама за теб самата.

Опитът е важен, знанията са важни, но едно е най-важно от всичко и това са контактите, които създаваме докато работим. Това, което повечето наричат връзки, всъщност е добра мрежа от контакти. Естествено е, като имам позиция, първо да звънна на тоз - онзи дали не познават някой подходящ.

Ето, сега търсим личен асистент на генералния директор. С отличен английски език. Ако ви кажа какво се изсипа в пощата като кандидатури  Tired Ужас. Не знам до края на обявата дали няма да се отчаям съвсем. 

И какво ми остава - звъня на колеги да ми препоръчат някой. Все пак на доста от тях им се налага да съкращават служители. За добрите, всички съжаляваме. И ако им се е наложило наскоро да съкратят някой, който е бил добър и ще се справи, защо да не ни свържат? Но това не са връзки. Това са контакти.

# 636

Със сигурност можеш да си намериш работа и без български език дори да владееш на приемливо ниво. Аз просто казвам, че изискванията за английски език в обявите не са пресилени в повечето случаи и наистина за добра позиция в чужда компания владеенето на чужд език е задължително. Но пък има и по-ниски позиции, които естествено са по-натоварени и по-ниско платени, но за тях език не се изисква. Да, колегите от големите търговски вериги не търсят касиерки с английски език. Те ако случайно намерят такава, я правят шефка на касиерките. Но в същото време, имат отдели тези големи търговски вериги, в които английски език е задължителен.

Голям смех, Зина, - знае ли енглиш и айде, шефка веднага  hahaha
А защо нищите толкова много тоя английски? И на децата вече е ясно, че трябва да се знае и говори, ако иска човек да работи на по-добро място. Няма нужда от спор! И в малките градове важи също в пълна сила. Работила съм и в малки градове - не е чак пък да няма чужди компании. А шефовете на касиерките не бяха с английски, моля да уточня  newsm53  . И не са длъжни фирмите да плащат курсовете, те просто търсят хора с английски. Това беше и преди кризата, когато имаше обяви и лесно се намираше работа. Учете, който не знае! Децата вече знаят от TV и нета, раждат се с английски.
Успех пожелавам на всички! Днес слънцето се усмихна най-накрая, дано и късметът би се усмихне!

# 637

И какво ми остава - звъня на колеги да ми препоръчат някой. Все пак на доста от тях им се налага да съкращават служители. За добрите, всички съжаляваме. И ако им се е наложило наскоро да съкратят някой, който е бил добър и ще се справи, защо да не ни свържат? Но това не са връзки. Това са контакти.

Зина, бъркаш, струва ми се, връзките с контактите Simple Smile Вие ЧР-специалистите се научихте да се "контактвате" на разни места, което е много хубаво за хора, които наистина си струват, но нямат връзки. Аз разбирам връзкарството по друг начин - там вие въобще не участвате, назначават се направо хора без избор, без нужната квалификация даже, но с късмета да си близък на шефа или там който и да е. Това е връзкарството, контактите са за тия като нас, дето нямат връзки Simple Smile

# 638
  • Под кленовите дървета
Това, че работодателите пищят от години, че няма кадри - факт. Ама за толкова години не видях нещо да мръдне. Няколко фирми провеждат обучения и до там. Примерът с банковия сектор е много показателен.
Дори и обученията не винаги са достатъчни, човек трябва да се потопи в работата за няколко месеца, за да "обръгне" и да бъде наистина полезен за фирмата.
Познавам толкова млади хора, които стоят без работа с месеци и познайте колко от тях мислят да остават в Бг - 0.
Кризата ще мине, тези които са се завърнали в момента пак ще избягат, предшествани от една нова вълна емигранти 2011 - 2012 г.
Тогава вече ще приема за релевантно да пищят, че нямат кадри, защото наистина няма да имат.

Само да те попитам, колко от тези хора знаят, да речем английски език (или друг чужд език) така, че да могат да си служат безпроблемно с него? Вероятно също клонят към 0. Защото на нас например работния език е английски. Е, опитай се да намериш счетоводител с английски език. Дори и да направиш компромис с опита, няма как да научиш кандидата на език.

Повечето, Зина, повечето, рядкост са тези без език. Никой няма кетап обаче, а на всякъде го изискват. Да, ама 350 лв. (не помня колко беше, но приблизително) за ТОИФЕЛ + курса за него преди това 500 лв. или подобен Кеймбридж сертификат, от къде да ги вземат?
Английския вече се знае минимум на разговорно ниво от всички които са около 30-те.
Плюс още един език - немски или френски.

Това му харесвах на предишния работодател, плащаше да се ходи на курс по английски и хората учеха и правиха тестове, не е като нищо да не научиха.

Зина, като каза за асистент - трети месец въртят една обява две агенции за личен асистент с френски език. Понякога се питам, тези хора осъзнават ли, че отличен фреснки може да се придобие само с живот във Франция, ако управителят е кебекуа - оле майко, още по-зле. Ми няма да намерят по простата причина, че тези с филологиите са или по кол центровете или извън Бг вече. ако толкова много им трябва щяха да харесат момиче с приличен френски, да й платят един курс ДЕЛФ или бизненс френски, с договор който я задължава да работи година и половина при тях, иначе връща парите за курса и тапията. Така процедираха в предишната ми работа.Спонсорираха всякакви сертификати, но с условие да бачкаш за тях определен период от време. Ако ТИ напуснеш плащаш всичко. Ако те те уволнят май не плащаш.

# 639

Голям смех, Зина, - знае ли енглиш и айде, шефка веднага  hahaha

Явно не съм се изразила коректно, но не съм имала предвид подобно нещо. Добра позиция не означава задължително шеф. (Ако имаш предвид шефката на касиерките, това беше пример, споделен ми от мой приятел, който е HR директор на една от големите вериги. Но все пак, примера е на ниво оперативна касова дейност.)

# 640

Зина, бъркаш, струва ми се, връзките с контактите Simple Smile Вие ЧР-специалистите се научихте да се "контактвате" на разни места, което е много хубаво за хора, които наистина си струват, но нямат връзки. Аз разбирам връзкарството по друг начин - там вие въобще не участвате, назначават се направо хора без избор, без нужната квалификация даже, но с късмета да си близък на шефа или там който и да е. Това е връзкарството, контактите са за тия като нас, дето нямат връзки Simple Smile

Аз пък оставам с впечатление, че с теб имаме предвид едно и също. И аз казвам, че това не са връзки.

# 641

На мен точно това ми се случи, на колега, който се познаваше с шефа от някъде си и се сдушиха съвсем, назначиха дъщеря му на мое място. Няма опит, студентка все още, обаче е на тате детето. Вдигнали са ръце от нея за няма и месец. Не казвам,ч е няма да се срави или научи след време, но до тогава фирмата ще търпи големи загуби и ще има проблеми. А отдела е много възлов и важен и не става с мотаене и чудене какво да направиш.

# 642

Повечето, Зина, повечето, рядкост са тези без език. Никой няма кетап обаче, а на всякъде го изискват. Да, ама 350 лв. (не помня колко беше, но приблизително) за ТОИФЕЛ + курса за него преди това 500 лв. или подобен Кеймбридж сертификат, от къде да ги вземат?
Английския вече се знае минимум на разговорно ниво от всички които са около 30-те.
Плюс още един език - немски или френски.

Това му харесвах на предишния работодател, плащаше да се ходи на курс по английски и хората учеха и правиха тестове, не е като нищо да не научиха.

Зина, като каза за асистент - трети месец въртят една обява две агенции за личен асистент с френски език. Понякога се питам, тези хора осъзнават ли, че отличен фреснки може да се придобие само с живот във Франция, ако управителят е кебекуа - оле майко, още по-зле. Ми няма да намерят по простата причина, че тези с филологиите са или по кол центровете или извън Бг вече. ако толкова много им трябва щяха да харесат момиче с приличен френски, да й платят един курс ДЕЛФ или бизненс френски, с договор който я задължава да работи година и половина при тях, иначе връща парите за курса и тапията. Така процедираха в предишната ми работа.Спонсорираха всякакви сертификати, но с условие да бачкаш за тях определен период от време. Ако ТИ напуснеш плащаш всичко. Ако те те уволнят май не плащаш.

Ако наистина знаят английски език, изобщо не им трябва курс, за да се явят на TOEFL. Изпитът е 220 долара.  Peace

Но пък аз никога не съм искала диплом. Просто провеждам разговор и разбирам - може ли да го говори този език или не. Не е толкова сложно.

Да искаш кетап е тъпо. Ако дойде някой, който 10 години е живял в англоговоряща държава няма да го взема, защото няма диплома за английския ли? Или ще му преснимам визата от паспорта като доказателство? Разбира се, че не. На мен ми е важно да го говори и да може да си върши работата, която в компанията в която работя, е 90% на английски език. Това е.

# 643
# 644
  • Под кленовите дървета
е явно само аз виждам обяви, в които искат сертификати Laughing
Карай да върви, следобед съм на интервю за организатор на конгрес, а днес ми изскочи още едно предложение, но повече ще разбера другата седмица.

От статията това ми харесва "За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. "

Като се погледна съм била голяма късметлийка. Попадам в тези 26%, е които не съм имала опит, но са видели в мен потенциал.

Общи условия

Активация на акаунт