Бременни майки в чужбина - Тема 43

• 45 796
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
  • Switzerland
Имаме си още едно бебенце :

Благодаря. за стиснатите палци .Всичко мина като по вода вчера.В 9:42 се появи на бял свят нашето съкровище Александър.С мерки манекенски 3030 гр и 52 см.Бях 24 часа в интензивното.Но сега съм в нормална стая .С Алекс се кърмим и за сега всичко е наред.Ще пиша пак скоро
Диваненцето

И пак - да е жив и здрав манекена , да слушка и да папка  Simple Smile  Hug

Августа Xбраво за резултата за ГД  Hug до колкото знам желязото с храна трудно би могла да си  го вдигнеш , няма значение какви количества консумираш  Peace
Ingy  и на теб поздравления за резултатите от амниото , да разбираме ли , че си с розов щтъркел  newsm78 Завиждам ти за почивката  Embarassed мен хич няма да ме стопли  Sad
eva_82 не се притеснявай миличка и твоя резултат ще е наред  Hug
За езиците и ние май ще сме като Кора - аз говоря на български , тати на немски а между нас си говорим на английски , че аз нещо хич не успявам да го преборя тоя немски  Embarassed , май доста съм изветряла с тая бременност , но се надявам като се появи дребен да се върне поне част сиво вещество в тиквата ми , че така не е на добре  doh
Оставям ви сладурки , много гуш от мен  Hug Hug Hug

# 556
Бебевалеж  Party Party Party newsm44

MilaB, благодаря ти за хубавите новини   bouquet

Честити Лея на Бебелина и Александър на Диваненцето Големи да ви порастнат децата и много да ви радват

Августа, Ingy, поздравления за добрите резултати, продължавайте в същия дух  Hug.
Августа, подкрепям Мила, трябва да ядеш огромни количества зелении, за да си набавиш желязото тоях, което по принцип на тоя етап се поизчерпва от депата в организма. Аз поемах някакви количества и с витамините за бременни, но се оказа, че не е достатъчно. Ще видим другата седмица разбирам ли се с тоя препарат.
MilaB, и аз получавам болезнени ритници  ooooh!. Имам едно чувствително място ниско долу вляво не знам какво има там, но като го нацели (някои дни по 2-3 пъти) цялата подскачам, все едно някой ми забива игла  Shocked. Стават силни вече. А сутринта така почна да рита точно под струята вода от душа, която му брабанеше по къщурката, че не се сдържах и избухнах в смях  Joy. Понякога има усещането, че отвръша на определнео стимули - глаения, говорене, ама все се чудя истинки ли са тези наши форми на комуникация или са плод на моето въображение  newsm78
Ingy, това с липсата на въздух по време на презентации е често срещано при бременните  Wink, много хубава почивка сте си направили, браво.
eva_82, палчета за добри резултати и на теб  Hug
lyuckanova, благодарности за инфото и успех с дечицата  Hug
В.В., радвам се, че ще се видиш и с другата щерка  Hug

Относно езиците, трудно е, но децата само ще спечелят от многоезична среда. Мойта шефка и семейстов и говоря перфектно френски, защото са живели във Франция 10 години. Но дъщеря и се съпротивлявала и не искала да говори с нея и родата на френски изобщо като била малка, а сега вече като порастнал човек казала: мамо, защо не говори повече на френски с мен, щеше да е хубаво да го знам Simple Smile

А за работата и децата - е, не е честно. Как точно са ни обработили мозъците не разбирам, но всички майки се чувства виновни. Почти не познавам майка, която да си гледа децата и да не се чувства непълноценнна и виновна за това. Също така почти не познавам майка, която да работи, докато е малко детето й и също да не се чувства виновна, ами не е честно  #Cussing out. Ако можех да избирам, щях да си стоя вкъщи поне една година след раждането (естествено без пари, защото САЩ имат политиката на Нова Гвинея като дойде реч за отпуск по майчинство  Rolling Eyes), но тъпите имиграционни истории  #2gunfire ме принуждават да си търся работа. Дано успея да намеря нещо с преподаване за по-малко часове извън вкъщи. А за преди раждането имам нужда да ми е окупиран мозъка, правя го заради себе си, иначе аз ще си намеря занимавки вкъщи, но свободния ми мозък ще почне да мисля глупости, познавам си се аз  Whistling. Радвайте се а това, което имате и хич да не ви пука. Никой няма право да има каквито и да било очаквания от нас, да си ... таковат таковата  Whistling

Прегръдки  Hug

# 557
  • САЩ
Честито на Бебелина и Диваненцето, да са живи и здрави бебоците и много много приятни мигове със семействата им. На мамите, бързо възстановяване

# 558

Честити бебчовци на Диваненцето и на Бебелинка!!! Много щастие и радости вкъщи оттук нататък!

Августа
би ли споделила защо НЕ на раждането по гръб и имаш ли някакъв материал за четене по този въпрос? Мерси.

Дарлена таковата много ми хареса като го каза!  Hug Гушки! При мен пък ситуацията е такава, че шефката промотира мъжете в моя екип, с по-малко опит и знания, само защото си мисли, че отсъствията ми по майчинство ще бъдат по година и повече и това ме изнервя безумно и е много не справедливо. Всъщност аз преминах през същото и в БГ, като тогава вярвах, че на Запад няма да е така Simple Smile но уви. Ама както и да е, може би има по-важни неща в живота от работата и кариерата. Та така. Simple Smile

# 559
Ама както и да е, може би има по-важни неща в живота от работата и кариерата. Та така. Simple Smile

има ДЕЦАТА! Hug

# 560
Честити Лея на Бебелина и Александър на Диваненцето - Много здраве и големи да ви порастнат децата, много радост и успехи да ви носят. На мамите бързо възстановяване. 

Тъйкато и тук се обсъжда темата за ЕГН-тата и паспортите, аз постнах в темата на чужбинските бебета, това което знам и сега ви го копирам и тук.

За ЕГН-то и БГ паспорта:

За ЕГН-то да ви кажа аз какво разбрах. Помолих моята кумица (която е адвокат в БГ) да отиде до полицията и общината и да разпита. Резултата: За ЕГН-то има нужда от акта за раждане издаден ви от съответната община в чужбина и да се сложи апостил (за Канада трябва да се изпрати във външно министерство за да се сложи апостил-а). След това се превежда (може да се направи и в БГ) и се легализира превода. И накрая с тези документи се подава молба по образец в общината (ние ще го направим с пълномощник) и след уречения срок в зависимост от общината ЕГН-то и българския акт за раждане са готови. Срокове за издаване няма единствено ако го направите до 2 години ще получите 200 лева от БГ държава за раждане на детето. След този срок няма да ви бъде платено нищо.

За БГ паспорта: По принцип е задължително да се издадат БГ документи при условие че детето е БГ гражданин. Но и тук има вратичка. Ако имате друго гражданство и детето също то когато си отивате в БГ и детето влиза с чуждия паспорт на другата държава никой няма право да ви задължи да влизате с БГ документи единствено с чуждия паспорт не можете да останете в БГ за повече от 1 месец иначе ви трябва виза за по дълъг период поне за Канадското гражданство е така тай като имаме визи с Канада.

Тъй като аз не възнамерявам за сега да оставам за по дълго време в Бг от един месец няма да вадя БГ паспорт. За ЕГН-то смятам да го вадя , ако Консула дойде във Ванкувър за консулските дни в края на Юли, понеже трябва да направя пълномощното а до Торонто или Отава ще ми излезне като да си ида до БГ.

Та това е което аз разбрах. Надявам се да съм ви била полезна.

Гуш на всички и стиснати палци на следващите наред да раждат.

# 561
Честити бебенца на Диването и на Бебелина!!!
Ingyсупер ваканция и прекрасни резултати от тестовете!!!  Hug
Аз започвам да се съмнявам,че е Юни месец вече #Cussing out Вчера беше слунчевко ,но хладно.Днес вече вали като из ведро.Не е спряло от 5 сутринта.и е 14 градуса навън smile3515 Бях планувала да си измия прозорците днес.Не съм ги пипала от Март!Ужасни са!Прашни и на капки от дъждовете smile3518 Днес се обадих на Бибианка ,да и съобща,че много ми е липсвала през последните месеци,та ей така съм взела ,че съм забременяла  CrazyПрихна да се смее сладураната и ме чака утре в 10  Mr. Green
Хайде от мен прекрасен и слънчев ден(на които имат такъв)!! Hug

# 562
Здравейте,
да се включа с малко допълнение към поста на aneda:

За ЕГН:
Когато си заявявате акта за раждане, си поискайте два броя - единия оригинал ще си го ползвате, а другия при подаване в Българската община ще ви го вземат и то задължително оригинален документ! В държавите, в които издават дълъг и къс можете да си поръчате късия за общината.
Когато си вземете акта го пращате за Апостил /ако държавата е подписала Хагската конвенция/ или за заверка от Външното министерство на държавата издател. Ако ползвате вторият вариант, после ви трябва презаверка от Българското посолство/консулство във съответната държава или тяхното посолство/консулство в България. Ако нямат в България, то в това, което отговаря за Бг. Печатът Апостил се слага във Външно министерство или Министерство на Правосъдието на съответната държава.
Има държави, освободени от легализация на документите: http://www.mfa.bg/content/2011/5/28/3.pdf

Превод се прави задължително в България, в оторизирана фирма и се заверява подписа на преводача и заверката на посолството /ако има такава/ в консулски отдел на външно министерство. Преводаческите фирми предлагат услугата те да занесат/изпратят документа за заверки и да си го получите готов от тях. Тук са цените само на заверките. Имайте предвид, че за да не е безумно скъпо е добре да има повече време и за превода и за легализацията. Понеже там не се необходими, вариант е да пратите документа на някого в Бг и той да го занесе във фирмата за преводи. Не забравяйте да изпишете имената на населено място и ако бащата е чужденец как ги изкате на български, какти и всякакви имена с особености /Мариана/Марияна/, за да не се налагат поправки после.

Преведеният и легализиран документ се подава в общината по последен адрес на майката и българския акт за раждане става за две седмици. За помощта за раждане, понякога я отказват, защото сме в чужбина, понякога искат и двамата родители... и нещо за което не съм сигурна, но срока е до 1 година от раждането на детето. То това е и срока за издаване на Бг документи по закон.

Преди да замина в България работех във фирма за преводи и легализация, оттам ми е информацията.

Мисля си, след като вече има ЕГН детето, после не може ли да се направи паспорт и в най-близката дипломатическа мисия...

Sarnia, това в подписа ми е линк към брошура на Естествено, която съдържа препоръки и упражнения, които аз имам тук в книжката от пренаталния курс. Насочено е към раждащите в България, които отиват да раждат и биват вързани към машина за тонове, без никаква възможност за раздвижване.

ПС: сайта на Естествено не ми се отваря, имам предвид това: http://www.bnews.bg/article-37563

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 17:03 от Августа

# 563
  • на брега на морето
Честити бебчета на Диваненцето и Бебелина! Grinning Да са ви живи и здрави, а на вас бързо възстановяване! Hug  bouquet

С тея ЕГН, актове за раждане не ми стана много ясно. Имам няколко въпроса, касаещи бг-част. Значи 1во се прави ЕГН и Бг-акт за раждане на бебето? Те могат да се направят и от др. човек с пълномощно? И отнемат 2 седмици? А за бг-паспорт на бебето трябва да си отидем в Бг и колко време ще отнеме? Някой има ли представа? Не ми се ще да стоим в Бг повече от 2 седмици, а и нямаме възможност. Rolling Eyes Дали ще успеем за този срок...оф... Tired

# 564
Мелина_3,

за даването на документа за превод няма нужда от пълномощно. За общината дали може с пълномощно е най-добре да се пита в самата община.
За паспорта: точно се чудех дали след като е извадено ЕГН не може да се извади паспорт в посолството, щото ако и там се чака и трябва да присъстват двамата родители ми е в повече.

# 565
  • California
Здравейте,
Ние миналото лято си ходихме в България за 3 седмици. Успяхме да извадиме ЕГН на малкия, но паспорт не успяхме. Обаче ни увериха, че става и в бг консулството на държавата, в която живее детето   Peace
Още не сме го направили, че засега ходене в България нямаме.

# 566
  • на брега на морето
Августа, тук в норвежкото посолство не става да се вади бг-паспорт. Дават пасаван и с него се ходи в Бг за паспорт. Остава да се надяваме, че все пак за паспортите има и бърза поръчка. Rolling Eyes

# 567
Срокове за издаване няма единствено ако го направите до 2 години ще получите 200 лева от БГ държава за раждане на детето. След този срок няма да ви бъде платено нищо.

Срокове за издаването има, но повечето служители ще си затворят очите, тъй като надали някой с новородено ще се юрне към родината да си го регистрира в 6-месечен срок.
Относно еднократната помощ, като постоянно пребиваващи в чужбина нямате право на нея. При подаването на документи за тази помощ се подписва изрично декларация, че детето се отглежда на територията на РБГ, което очевидно не е така. Ако подпишете такава декларация, това си е чиста проба измама  Peace

За БГ паспорта: По принцип е задължително да се издадат БГ документи при условие че детето е БГ гражданин. Но и тук има вратичка. Ако имате друго гражданство и детето също то когато си отивате в БГ и детето влиза с чуждия паспорт на другата държава никой няма право да ви задължи да влизате с БГ документи единствено с чуждия паспорт не можете да останете в БГ за повече от 1 месец иначе ви трябва виза за по дълъг период поне за Канадското гражданство е така тай като имаме визи с Канада.

Според закона всеки български гражданин ( тоест всяко лице, което има ЕГН) е длъжно да преминава границата на РБГ с български документи за самоличност. Това е все едно ако аз имам българско и американско гражданство да се направя на интересна и да се пробвам да вляза в щатите с Бг паспорта. Досещате се, че това е пълен абсурд, също както е пълен абсурд Бг гражданин да влиза в страната с чуждестранен паспорт. Цитираният срок за безвизово пребиваване също не е верен- срокът е 90 дни и лицето трябва да се регистрира в полицията  Peace .
Изобщо цялата цитирана информация по-горе е супер подвеждаща  Rolling Eyes .

А, да, за паспортите. Задграничен паспорт може да се извади само в посолства, където имат възможност да ви вземат биометрични данни ( не всички са оборудвани). Първи паспорт на дете се вади задължително в присъствие на двамата родители, не става с пълномощно. Също така става само с обикновена поръчка ( тоест за 1 месец), тъй като, забележете, трябва упълномощено дете да дойде на адрес и да види на място къде живеят родителите и детето ( това ако го вадите в Бг)  ooooh! ooooh! ooooh! . Последно малоумно нововъведение е от миналата година. Поради тези и други малоумия моето дете за сега не е Бг гражданин и не знам дали ще стане, ако зависи само от мен- не  Rolling Eyes .

Августа[/b] би ли споделила защо НЕ на раждането по гръб

Имаше едно много хубаво изказване по темата, което ще си позволя да цитирам: "Единствената по-неподходяща поза за раждане от тази по гръб е челната стойка!"
http://www.dailymail.co.uk/health/article-180563/Dont-birth-lying-down.html Разбира се има още безкрайно много информация по темата в нета  Peace .

Честито на новообебилите се !

# 568
  • Немция
4естити рожби на Диваненце и Бебелина! Пожелавам им много май4ини радости и колкото се може по-малко бебешки неволи! Grinning

Августа, и моето желязо е ниско, май по4ти вси4ки бременни са така. Преди 2 месеца правих по друга при4ина крьвни изследвания, там се вижда , 4е имам завишени левкоцити и нисък хемоглобин, под границата. Rolling Eyes Така беше и с първото дете, изсмуква ми соковете на живота Mr. Green. Сега пия желязо на билкова основа, а отскоро ми вклю4иха и желязо на таблетки- уж онова на билковата основа не било достатъ4но.

# 569
Като гледам условията за вадене на паспорт, трябва да има специална награда за родителите, решили да го направят... И еднократна помощ в размер на поне 2000 лева.

Общи условия

Активация на акаунт