МАЙ 2012 - тема 15

• 38 599
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
Ехаа, Нонолита, честит ти голям мъж! Браво на вас! Simple Smile Жив и здрав да е, послушен да расте и само да ви радва!   bouquet

Хайде днес чакаме нови бебчета! Имаме възможност за поне 4!  Mr. Green  Нищо, че времето е лошо, тъкмо мамите няма да се мъчат в жегите...давайте момичета! Успех на всички!  Hug Hug Hug

# 676
rali4ka85, много благодаря за отговора. Надявам се нашия батко също да не ревнува много. За сега все му говори, все го целува по корема, пък ще видим.  Praynig

# 677
Честито на всички, които вече гушкат малките бебоци.  babyuu passifier  ylinfant

Момичета аз съм вече доста притеснена.. Sad Датата за секциото ми я изместиха от 22 на 19 май, защото били заети другите дни, и ми казаха, че можело да се наложи и в кувиоз да стои бебко.  Cry Не е ли много ранна тази дата според вас?  Rolling Eyes

Кога ти е термина по принцип? Бебенцето малко ли е, че искат да стой в кувиоз?

BPD и FL си му отговарят на седмицата. А терминът ми е 30 май, но доктора каза, че момчетата се адаптирали по-трудно, дори няколко дни по-рано да са извадени. Много ми е притеснено...  Rolling Eyes

# 678
Inssan, не се притеснявай. Моя син се роди 4000 кг., нормално раждане за 4 часа. Без никакви усложнения и проблеми, и въпреки това беше 12 часа под наблюдение в кувиоз. На сестра ми детето, беше 36 часа в кувиоз, а той се роди 4250кг. Явно самите бебета са стресирани и те искат да ги наблюдават.
Мисля си дори, че при секцио бебетата са стресирани повече, защото както си спиш на топло в коремчето на майка ти, някой нахълтва хващате за краката и те вади, на студено, светло и започва да те пипа да бърка в устата...... Миличките хич не им е лесно и на тях. Щом е нормални размери за възрастта си няма да е проблем.

# 679
  • София
Здравейте момичета и честито на новите майчета!

Преди две години в мрачен и дъждовен ден като днешния се роди синът ми Никола. Искам да ви почерпя, макар и виртуално за здравето на моето порастнало момченце. Понеже много обичаме колите, и тортата ни е на такава тематика (нашата е малко по-малка, но чак довечера ще имам снимки).

С нетърпение очаквам бебчетата, които ще се родят на тази дата, въпреки мрачния ден навън.
За сега нямам много време да пиша, но пък ви чета редовно.

# 680
Dilqnski, честити празник! Да ти е живо и здраво момченцете! Много да те радва и той и бебека, безгрижно и весело детство!

# 681
Честит рожден ден на Никола! Жив и здрав да ти е, много да се разбират с бебчето и да бъдете едно прекрасно семейство! Тортата е много хубава! Simple Smile Весело изкарване ви пожелавам и да направите много снимки, после и ние да ви се радваме! Simple Smile

# 682
Добро утро. Simple Smile

Dilqnski, честит рожден ден на мъника ти. Да е жив и здрав. Simple Smile

Бе да ви питам от снощи супер много ме наболява един мускул долу между краката на пубиса - ама снощи като ме заболя и ме боли като ходя, или като си мърдам краката. Докято лежа в покой не ме боли, но реша ли да се завъртя и болииии. Се едно няква мускулна треска ме е хванала.  newsm78
Предполагам не е нещо сериозно, как мислите?

# 683
ЛЛЛ,

Имам нужда от съвет как да намаля количеството на произвежданата кърма. Още в болницата, на следващия ден след секциото имах много коластра, Крис засука още от първия път и досега си се храни съвсем нормално, приблизително на три часа. Проблемът е, че гърдите ми станаха огромни и много болят. Появи се голяма бучка под дясната мишница в болницата, която успях да премахна в последствие вкъщи. В МД всички повтаряха само "цеди, цеди, цеди". Ама и да цедя, кърмата няма край.

За да отпуша каналчетата опитах следните неща:

Окситоцин 5000 единици 1 ампула    + 0,9% натриев хлорид 1 ампула . Смесих ги и по две капки във всяка ноздра.

Започнах да пия Лецитин 3х1 на ден.

Опитах и хомеопатия Bryonia 9CH - 6 гранулки на 2 часа.

Да кажем, че се отпушиха. Проблемът е, че след като малкия се нахрани, гърдите продължават да са тежки, понякога и доста болезнени. Цедя с ел. помпа, около 50-100мл след като той е ял. С това малко ми олеква, но определено е много далеч от това да не са напрегнати и болезнени.

Мажа зърната с Лансинох, опитах и компресите със зелеви листа между храненията и топлите компреси или влизането под топъл душ преди да се храним. Под душа съответно се цеди най-лесно, но колкото и да цедя - край няма, а облекчението, ако постигна такова, е за часове.

Няколко нощи не спах, с усещането, че ще се пръсна, болеше много, а от снощи пак си имам болезнената бучка под дясната мишница. Та, бихте ли ми препоръчали с какво мога да намаля количеството кърма, освен с това да давам няколко поредни пъти само от едната, за да излъжа организма. Имам предвид има ли вариант за някакво лекарство или друг начин, който да редуцира свръхлактацията? Ако и днес е така, вече отивам на мамолог, но ми се иска да съм пробвала всичко преди това.

Благодаря предварително.

Привет Anjella  и честит ти син Кристиян!   bouquet
 Гърдите в първите седмици след раждането често произвеждат повече от необходимото за бебето мляко и много майки ги усещат препълнени и тежки. Честото кърмене, за тази възраст поне 8-12 кърмения за денонощие (поне 3-4 от тях през нощта) обикновено е от значение за доброто наддаване на бебето и предотвратяването на запушвания и твърди участъци на гърдите, които могат да се получат в резултат на неизсукано в гърдите мляко и пропуснати хранения.
 Би ли споделила колко кърмения ви се събират за денонощие, на поискване ли кърмиш или спазваш някакъв режим? Как редуваш гърдите на всяко кърмене?  Бебето суче ли активно ( да чуваш как преглъща или да виждаш как се мърдат мускулчетата на личицето му) ?
 Допълнителното изцеждане на гърдите, когато не се цели стимулация на лактрацията би могло да допринесе за тяхното препълване, тъй като то подава сигнал на организма на майката, че има нужда да произведе още мляко.
 Би могла наред с топлите душове, Лецитина , компресите и всички мерки които си взела, да опиташ да предлагаш по-често на бебето да суче. Добре би било да се предлага само едната гърда на всяко хранене, и едва след като бебето я е изпразнило и ако има нужда от още би могло да се предложи другата. Ако бебето не пожелае да суче от втората гърда, а я усещаш болезнена и твърда би могла да изцедиш съвсем малко мляко, колкото да отпусне леко.
  Блоковото кърмене, когато има свръхлактация също би могло да способства за по-бързото регулиране на количаството на млякото. Това означава на няколко поредни кърмения да предлагаш само едната гърда, а не следващите няколко другата, като следиш гърдата от която не суче и при нужда  я изцеждаш съвсем малко, за да се облекчи.
  Понякога в началото кърменето би могло да не започне като на книга, но с малка реорганизация и промени постепенно нещата да влязат в един приятен и изпълнен с позитивни емоции ритъм.
 Ще се радвам да пишеш как сте и ако имаш нужда да сме полезни с още идеи!  Hug

# 684
  • София близо до Витоша
Добро утро. Simple Smile

Dilqnski, честит рожден ден на мъника ти. Да е жив и здрав. Simple Smile

Бе да ви питам от снощи супер много ме наболява един мускул долу между краката на пубиса - ама снощи като ме заболя и ме боли като ходя, или като си мърдам краката. Докято лежа в покой не ме боли, но реша ли да се завъртя и болииии. Се едно няква мускулна треска ме е хванала.  newsm78
Предполагам не е нещо сериозно, как мислите?

И аз имах същите болки , док каза че е от тежеста .

# 685
ЛЛЛ
И аз имам въпрос - от няколко кърмения насам зърното на едната гърда е станало ужасно чувствително и болезнено. При засукване на бебчо ме боли много, по време на кърменето се успокоява (стига дребен да не се заиграе, че обикновено преди да започне да се храни го дъвче и плюе  Joy) и вече накрая като приключим го усещам ужасно болезнено, чак парещо. Мажа се с Лансинох след всяко кърмене, което успокоява зърното за определен момент. Нямам видими ранички или разранявания. С какво друго мога да се мажа или съответно да правя компрес, за да се облекчи това неприятно и болезнено усещане? 

Привет jo_anna ,
 Кърменето обичайно би трябвало да носи приятни усещания и комфорт и за майката и за бебето. Когато има някаква болка това е сигнал, че нещо има нужда да се коригира и промени. Най-често дискомфорт и болка в зърното би могло да се получи в резултат на недобро засукване, поемане на гърдата. Има някои  неща за които би могла да следиш когато му предлагаш да суче:
 - позицията на тялото на Максим : коремчето му да е обърнато към твоето коремче, а ушенце, рамо и бедро погледнати отгоре да са разположени мислено в една линия, тоест тялото му да не е извито, а изцяло обърнато към теб
 - обхващането на гърдата  да е с широко отворена уста, бебето да е обхванало част или цялата ареола, поемайки зърното навътре в гърдата. При плитко поемане зърното  то би могло да попадне върху твърдото небце в устната кухина на бебето, където не е защитено от триене и натиск по време на сукане.
 Ако в началото или по време на кърмене усетиш болка или дискомфорт би могла да прекъснеш нежно кърменето, като поставиш чисто кутре в ъгълчетата на устенцата на Максим и пръплъзнеш между челюстите му, за да се освободи вакуума. След това отново може да опиташ да го поставиш на гърда, след като е отворил широко устенца и поема дълбоко зърното.
 Ето и едно клипче с добро и недобро засукване, което би могло да ти е от полза.
 Смяната на позата за кърмене също би могла да се окаже полезна стратегия. Би могла да експериментираш и опиташ някои от позите , показани тук и да избереш тези от тях, които са най-удобни и за двама ви.
 Би ли споделила също и как намираш цвета на зърната, променен ли е си и усещаш ли парене не само непосредствено след кърмене?
 Би могла да се опиташ да ходиш колкото е възможно или понякога без сутиен, ако ползваш подплънки за гърди да следиш да не се събира влага и да ги сменяш често, за да се поддържа кожата суха. Би било добре и  да избягваш прекалено честото измиване на гърдите (и използването на сапун и други препарати) което може да измие естествения им защитен слой, създаден от жлезите на Монгомъри, разположени около ареолата и да изсуши прекалено кожата около зърната и да ги направи по-уязвими.
 Ще се радвам да ни държиш в течение и да споделиш дали някои от стратегиите са дали позитивен резултат!  Hug

# 686
момичета прокървих...не знам дали е тапата, защото е само при избърсването- не е слузесто ,както го описвате. Какво ще ме посъветвате -да тичам ли за преглед?

# 687
  • София - Младост 1А
Привет момичета,

Първо да кажа на 6mati - бягай на лекар без да се замисляш!!! Прокървяването не е шега работа!!!

Успях само на пазар да отида днес. Отказах всичките останали излизания. Много гадно времето бе... да не си покажеш носа навън.

Inssan, на мен 3 дни не ми се виждат много по-рано. Термина ти е в края на Май. Значи 10 дни по-рано ще правят секциото. Аз лично не виждам причина да стои бебето в кувиоз. Дори и малките като тегло бебета, които са си доносени не стоят в кувиоз.
Пък това дето доктора ти го е казал...  newsm78 Пепи се роди 9 дни по-рано и нищо му нямаше.

Elliee, аз с първото раждане не съм носила колан. Доста време ми се прибира корема, но това си е до структура. Сега пак нямам намерение да нося, но ще видим. Една приятелка каза, че ще ми даде да пробвам.
За лохиите минават до 40 дни след раждането. А за възстановяването на овулацията и съответно на менструацията би следвало до месец-два след това.

Дилянски, жив и здрав да е Никола! Весело изкарване на празника!   bouquet

Jia_m, още малко и всичко ще ти мине. И мен ме боли... един мускул дето като ме заболи и ми парализира целия крак. Направо съм като саката. Ама още малко и ще ми мине.

Ох аз чакам новини от Жани... така ме е стегнало под лъжичката...

# 688
  • София
Здравейте и от мен

Dilqnski, да ти е живо и здраво детенцето, весело изкарване на празника пожелавам и ще чакаме снимки.

6mati, аз те съветвам да отидеш веднага на лекар, колкото и а е малко прокървяването не е шега.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 12:58 от tzveti 1

# 689
Привет момичета Simple Smile и ние вече сме си у дома Simple Smile

Inssan моят термин беше за 30.05 и реално в 38-та седмица се роди Стефан - напълно развит и завидните 3 кг и 640грама, при 51 см.  Стабилно ни изненада.

Сега се боря със странното чувство  да сме си у дома... сякаш Жани никога не е била малка...
Кърмим се успешно, но гърдите ми вече преливат, а помпата не помага... Оставила съм го на поискване, но той сам си прави паузи от по 2ч и 30мин. - 3ч.

Отивам да поспа, че сме с колики вече... всичко си имаме от сега... гледам пъпа със страх...  Лек следобед, на тези, на които им предстои раждане - няма нищо по- уникално Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт