Стволови клетки

• 6 136
  • 31
  •   1
Отговори
  • София и там където не се пуши
 http://www.novatv.bg/news/view/2012/05/02/30005/%D0%9B%D0%B5%D1% … 0%B8%D0%B7%D0%B0/
Днес много се впечатлих от предаване на Кафе, където говориха НЕ само за лечение на деца с ДЦП.

Исках да пусна репортажа в старата тема, но не я намерих. Нека има една информация. Надявам се и майки с опит да разкажат тук.

# 1
В темата за аутистичния спектър имаше дискусия "за" и "против" на сегашния етап на развитие на науката.
Известно е, че стволовите клетки са единствения източник на клетки които могат да възпроизвеждат всички клетки в човешкия организъм.
Мисля, че в клюкарника имаше и тема относно създаване на органи от стволови клетки.
Въпросът за клонирането и различните опасения относно него е също актуален.
Развитието на науката в частност на медицината не може да се отрича защото това е един от начините за живот и лечение на нашите деца и въобще на хората.
Като родител на дете аутист, обаче не бих прибягвала към подобна процедура преди да се изяснят причините за аутизма.
На сегашния етап присаждането на стволови клетки и тежка процедура с доста отклонения / не добре познати и изучени/ и не бих искала детето ми да служи за експеримент при случаи, че заболяването не е животозастрашаващо.

# 2
Да, аз съм чела дискусията там и познавам мама, която има невероятен резултат с този метод.

Доколкото знам, това вече не се прави в България. Споделете който знае.

# 3
Ако не съм се объркала, се говореше отново да бъде разрешена тази процедура в нашата страна.
Може би някой по запознат ще каже.
Автотрансплантацията се използва и при лечение на левкемия. Благодарение на нея има доста спасени хора. Като източник на транпласанти стволовите клетки от един и същи организъм са незаменими.
Начин за замразяване и съхранение  на стволови клетки от ембриони е известен, както и набавянето им от костния мозък / стига последния да не е засегнат/.
Темата е доста актуална и за мен един, а може би единствения начин за спасяване на много деца.

# 4
Скъпи родители на болни дечица ,
дано повече от вас прочетат назад в темите и в литературата която могат да намерят за  стволовите клетки.Необятни са възможностите на този вид терапия.Може да се каже и не съвсем изучени макар че има много постижения.Аз мисля че този вид терапия може да бъде толкова успешна ,че да откъсне голямо и апетитно парче от печалбите на фармацефтичните компании .
Мисля че и резултатите които са постигнали учените досега никак не са нищожни но някой няма интерес толкова лесно да се лекуват много тежки заболявания.
В б-я ги спряха заради пари.Е тези пари са вече усвоени/в александровска направиха отделение за трансплантации/ така че болница Иван Рилски чака разрешение да ги възобнови,но май и се изчака чаканката.И на много родители също.Виждате руснаците какви пари лапат.В българия    около 5-10 пъти по-евтино.
Затова си заслужава национален протест, а не за някакви си увеличения на детските с 20 лв.
Дано се случи нещо такова .Спасението на давещия се е в неговите ръце.
Разбира се който се запознае по подробно ще види че освен да се правят тези трансплантации,трябва да се правят и както трябва.
Това също не е непостижимо.
Само дето останалите в българия лекари като че ли ще се избият за пари.Като не могат да потопят пръста в меда и на другите не дават да го топят.
Къде ли не се обаждах ,къде ли не питах но тази кауза се сблъсква с нещо непробиваемо.
Дори в народното събрание има някакво лоби което е против.
Лекарите плюят наляво и надясно по метода -че бил експериментален
а всъщото време точно така лекуват чрез проба грешка.
Дано повече родители на болни деца и техни приятели прочетат и да се направи нещо по въпроса.
ДАНО  ДАНО  ДАНО

# 5
мanka благодаря за информацията. Наистина ДАНО това стане скоро.

# 6
В момента по Нова ТВ отново говорят за стволовите клетки и показват процедура при взимате от млечно зъбче. Ще пусна линк малко по-късно.
И все пак задавам си въпроса, защо се взимат, като не могат да се използуват в България  newsm78 .

http://play.novatv.bg/program/nakafe

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 11:28 от Dorothy

# 7
Стволови клетки от възрастен човек се вземат от костния мозък.
Процедурата не е толкова проста.
За опити - не зная. Все пак това се води донорство.
Може би, трябва да се включи медицинско лице.

# 8

Днес обясняваха за стволови клетки, които се взимат от мазнините. Явно всички сега се информираме.

# 9
  • София
Снежа, ако се интересуваш от темата, мога да те насоча към медицинско лице с което да разговаряш. Тук все пак е форум, и никой медик не е длъжен да ни чете и ни отговаря на чуденките.

Ти да не би да бъркаш трансплантиране на костен мозък с трансплантация на стволови клетки. А процедурата по извличане на костния мозък е наистина много проста, сложното идва по късно, когато се извлича стволовата клетка от костния мозък или от друга тъкан.

# 10
и аз също бях впечатлена от предаването на кафе за стволовите клетки за съжаление го хванах накрая не съм чела и не съм информирана но доктора там каза че се прилагат и при деца в застой на психо-моторно развитие забавяне незнам от вчера го мисля доста.

# 11

но доктора там каза че се прилагат и при деца в застой на психо-моторно развитие забавяне незнам от вчера го мисля доста.

При това много успешно - има го накрая в първия линк горе.

Ето и днешното предаване http://www.novatv.bg/news/view/2012/05/04/30110/%D0%9C%D0%B0%D1% … 1%82%D0%BA%D0%B8/

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 13:27 от Dorothy

# 12
Не, не се интересувам от темата на този етап, като начин за използване.
Собствените стволови клетки имат един недостиг / освен положителната страна/, че носят твоята генна информация.

# 13
  • София
Снежа63. Благодаря тогава, че ни информираш.
 Сега аз ще те информирам  Wink С инплантиране на автоложни клетки се избягва риска да се омешат собствените гени с чужда ДНК.

Несериозно ми се вижда пластичен хирург и кардиохирург да обясняват за стволовите клетки. Според мен би било най добре да бъдат поканени специалисти от клиниката по генетика, където извличаха клетките и са работили с тази материя. Тези двама лекари в студиото едва ли са имали досег с това за което са поканени. Странно нещо са медиите.

Пояснявам -  Автоложни клетки  е термина написан в епикризата на сина ми след тази трансплантация.

Ето и част от епикризата му - за който се интересува.
Цитат
След проведен ЯМР е консултиран с неврохирург и се приема за декомпресия на спиналните коренчета, детето е подходящо и за едноетапно, съчетано с декомпресията инфузиране на автоложни, прогениторни хемопоетични клетки, с оглед клинични и експериментални данни за възможно подобрение в неврологичния статус.
И към края на епикризата пише следното
Цитат
Родителите са информирани подробно за осъществяването на манипулацията, без да бъде гарантирано подобрение по отношение на неврологичния дефицит.
  Така си беше  Wink

# 14
Катина за коя клиника по генетика говориш и за кои специалисти точно?Аз там специалист не видях освен ако не си е пазил способностите само за себе си.
В предаването от 3 май имаше поканен ембриолог .Гледах и друг специалист но не запомних името .
Коментираше темата по запазването на клетки от плацента и доста компетентно си говореше човека.
Изобщо най -добре е да се покани цитолог може би , а не медик за да разясни кои са и колко вида и какво могат стволовите клетки.
На вас са ви направили автоложни защото това се правеше тогава и това беше възможно да се прави и не на последно място това ви е вършило работа.
Нещата сега стоят така-има изградено отделение и банка ,но няма клиника с разрешително да прави тези манипулации.Явно  нещо предстои да се случи надявам се.

Общи условия

Активация на акаунт