Избор на климатик

• 262 470
  • 1 651
  •   1
Отговори
# 165
То трябва да се каже нещо,иначе кой ще го предпочете пред Дайкина.

# 166
  • с/у ОколоМръсТното
КорНиШонка - затворете всички врати, пуснете климатика на 22-23 градуса, на макс. вентилация и не го пипайте поне 24ч. После увеличете пак градусите с максимум 2-3.
Въобще - не увеличавайте обема (не отваряйте врати към нови помещения), не варирайте в градусите с повече от 3-4 и оставете машината да влезе в режим.
Не позволявайте Т в стаята да падне под 20-21 градуса.

Нокрията е чудесен климатик, само се научете как да го ползвате.
Аз не разбрах... 24ка ли е Нокрията?

# 167
Шани и аз ще направя точно това с климатика в офиса  Peace Явно правилно съм забелязала, че при 22-23 градуса (оставен през нощта) работи много по-добре от 24-26 през деня  Crazy И тоя тука изключва често. Хайер е де... ама и в нас в хола е Хайер, по-нов модел, и въпреки марката си миналата година при всичките студове топли супер добре, не замръзна нито веднъж (тялото обаче е на терасата и е на закрито, т.е. навън е, но върху него не вали). И в момента в нас е супер температура, дори през нощта като е + го изключваме и се включва сам 1 час преди да станем и е баня в сятата - 24 градуса. Има изолация и дограма, ако това е от значение.

Тук в офиса обаче е по-различно - на първи етаж сме, отгоре няма нищо, 2 огромни витрини и климатика не смогва (освен че е с ремонтиран компресор). И е точно така - изключва често, духа хладно на моменти... (особено като му се повиши температурата). И в момента размразява... Та сега е на 23 градуса на макс вентилатор, както казахте пък да видим  Hug В помещението (20-тина квадрата може би, е 20 градуса...)

# 168
  • на брега на Дунав
Шани, вече те послушах и  настроих климатика както ме посъветва, сега остава да  пазя зорко никой да не го пипа,  защото в стаята е 19 градуса при зададени 23 градуса и затворена врата.  Това изключване на 40 минути веднага се отразява на температурата в стаята Sad. Иначе Нокрията е 18-ка, но сега като ме питаш дали не е 24-ка и ме хвърли в туш - да не би да се окаже, че е малка за помещението ни  newsm78. Честно да си кажа на няколко места гледах и дават различни квадрати за отопление точно  на 18-ката и това е много объркващо  Sad. Помещението, което отопляваме е с изложение юг-изток, тухла с вътрешна и външна изолация. Дограмите уж трябва да са хубави, защото е ново строителство, но като знам какви икономии правят строителите не смея да кажа, че е хубава ... и все пак не е зяпнала, стара дървена дограма Simple Smile. Квадратите ги писах по-горе, но пак ще се повторя 40-42 квадрата при 2,50 височина на таваните.

Ще се възползвам да попитам и още нещо ако може. Ще се наложи да вземем още един климатик за спалнята. Пиша я максимално 18 квадрата, за да има аванс,  но вътре в нея има нещо като дрешник така, че реално е  15 квадрата. Изложение юг-запад с две външни стени, а вътрешните са към помещения, които не се отопляват. Ако климатика трябва да е дайкин, кой модел според вас ще е най-удачен? Мислих си за   Daikin FTXS25GV, но не знам дали ще е достатъчен. Ужасно се обърквам с тия модели дайкини. Примерно някъде срещам записано FTXS25JV, а на други места FTXS25GV  не мога да разбера различни ли са тия модели и каква е разликата реално.  Ако имате някакво друго предложение освен Дайкин,моля ви да го споделите . Много се извинявам за дългите писаници   bouquet

Последна редакция: вт, 18 дек 2012, 15:41 от КорНиШонка

# 169
  • с/у ОколоМръсТното
но пак ще се повторя 40-42 квадрата при 2,50 височина на таваните.

Става 18-ка, защото е Нокрия.
Нужни са Ви 5.3 кВт по дефолт, а Нокрията ти осигурява 6.7кВт, съвсем приличен запас по мощност,  успокой се.  Hug
Колкото до спалнята и Професионалната серия на Дайкин с размер 25... Става, но предвид другите обстоятелства (неотопляеми и външни стени), можеш да заложиш и на 35-ца.
Гледаш да пише FTXS... а дали е GV или JV е маловажно (означава или модел от по-предна година или наименованията на вътрешно и външно тяло).
Пишеш, че живееш нейде около Дунава. Имай предвид, че влагата много "мори" климатиците. И затова те работят мнооого по-добре при минусови Т, но сух студ, отколкото при ниски положителни Т, с висока влажност.
Но като го вкараш в режим и не си играепш много-много с градусите, Нокрията ще се справи чудесно.

# 170
  • София
И аз да попитам  Blush Ще отсъстваме от вкъщи за около 5 дни. Какво да правим с климатика? Включен, изключен  Rolling Eyes да намалим само градусите ли и с колко? В момента работи на 22 - 23 градуса и се справя отлично. Не е ли рисковано да го оставим да работи сам толкова време? От друга страна ако го изключим и после е замръзнал, ще тръгне ли и има ли опасност от някаква повреда? Въобще съм в чуденка какво да правим и ще съм благодарна на съвети   bouquet

# 171
И аз да попитам  Blush Ще отсъстваме от вкъщи за около 5 дни. Какво да правим с климатика? Включен, изключен  Rolling Eyes да намалим само градусите ли и с колко? В момента работи на 22 - 23 градуса и се справя отлично. Не е ли рисковано да го оставим да работи сам толкова време? От друга страна ако го изключим и после е замръзнал, ще тръгне ли и има ли опасност от някаква повреда? Въобще съм в чуденка какво да правим и ще съм благодарна на съвети   bouquet

И аз щях да питам, защото заминаваме за Нова година, обаче решихме да го оставим на 18 градуса, да си включва компресора  Peace

# 172
  • на брега на Дунав
Аз се включва отново, за да споделя, какво се случи с климатика от вчера насам след, като го настроих според препоръките на Шани. От тогава насам чинно записвам кога и за колко време изключва, за да размразява и трябва да кажа, че за мен за съжаление резултатите са от странни по-странни. След настройката на градусите и вентилатора климатика изключи веднъж, но не засякох за колко време. След това работи цели 4 часа и 30 минути без да спре и аз доволна реших, че нещата тръгват към подобряване. Температурата в стаята бе 21-22 градуса и като изключим неприятното силно духане на вентилатора всичко беше ОК. Следващото  размразяване бе за 13 минути и след това  климатика пак започна да изключва на често между 1 час и 1 час и 30 минути, като размразяването траеше между 13 и 17 минути  Confused.
През нощта температурите от положителни станаха отрицателни и днес положението е повече от ненормално. Климатика не е замръзнал, но пак започна да бучи. След първото размразяване, което продължи 17 минути започнах да засичам отново и резултатите са следните:
- 1 час работа  - размразяване  21 минути  Shocked
- 28 минути работа размразяване 7 минути
- 1 час и 20 минути работа - размразяване 21 минути  Shocked
- 1 час и 30 минути работа - размразяване 21 минути  Shocked
След това нямах възможност да засичам , но следващото засечено разразяване траеше 11 минути.
Днес до ранния следобед нищо не пипах по настройките, после само смъкнах силата на вентилатора с една степен , защото духаше много силно, а в края на стаята където е е канапето и съответно, където стоим струята въздух си е доста хладна.
Като цяло климатика си поддържаше 21-22 градуса, но с всяко спиране за размразяване температурата падаше до 18 градуса Sad.
За да бъда коректна ще кажа, че сутринта, когато хванах климатика да размразява използвах момента, за да проветря стаята . Тогава температурата в стаята падна доста, но след като климатика включи му трябваха 15-тина минутки да вдигне градусите до 20. Не вярвам това да е някакъв проблем, защото все пак няма начин да не се проветрява, а и аз умишлено го направих когато климата не работеше, като сметнах, че така е по-добре.  newsm78
След тези перипетии мъжът ми за пореден път се обади на фирмата от която го взехме да дойдат да видят поне какво е това бучене и ще се оправят ли нещата след поставяне на тампони на външното тяло. Този път ни одустоиха с внимание. Констатацията бе, че наистина шуми и че тампоните едва ли ще помогнат, но ще пробват да сложат (не се знае кога защото тук времето се развали доста). Ако бученето спре добре, ако не спре ще го носят на ремонт  Rolling Eyes. Попитах нормално ли е да размразява за 21 минути и отговора на момчето бе категорично НЕ. Нокрията била супер машина и много топлела, такова поведение не е нормално, НО никой не каза, че ще вземат машината да я погледнат и да разберат какъв е проблема. Имах чувството, че за тях само бученето бе големия проблем, щото ни дразни шума, който се чува дори през 2 стаи.
Шани, според теб възможно ли е машината да има проблем с това поведение? Днес говорихме с един наш познат, който топли също с Нокрия тук в нашия град при същите климатични условия и той потвърди, че при  него такива проблеми няма и машината е бетон. Решили сме  да не оставим нещата така и да досаждаме на фирмата от, която го купихме докато не вземат да я погледнат, но искам да съм сигурна, че не сме някой параноици и наистина нещо не е наред, затова те питам дали според теб климата се държи нормално имайки предвид  гореописаните мои бележки.
Отново стана много дълго обяснението, съжалявам ако съм досадила   bouquet.
Шани, благодаря за отделеното време и съветите ти  Hug

# 173
Направо да идват да си проверяват машината  Peace

Защото аз също последвах съвета на Шани (много благодаря    bouquet) и от вчера сутринта до днес сутринта климатика беше на 23 градуса на макс вентилатор (4). После го настроих на 3 вентилатор и 26 градуса, в помещението е 22 градуса като съм описала какви са условията вътре. За първи път вали сняг и климатика топли  Crazy Иначе завалеше ли сняг започваше да изключва на половин час и да размразява дъъъълго, доста дълго и температурите падаха до 18 градуса, та се включваха и духалки  Tired Днес беше ок. А освен страничните фактори (2 големи витрини, приземен етаж, 3 външни стени, 1 вътрешна към неотопляем коридор, няма нищо над нас), като вземем предвид, че климатикът е Хайер - по-стар модел, с ремонтиран компресор... определено вашият не е наред (то и тоя май не е, ама все пак!).

# 174
  • на брега на Дунав
trеisy много се радвам, че нещата при теб са се оправили. Аз също много се надявах да видя положителен резултат, но явно нещо наистина не е наред. Sad. Поне се надявам тук от фирмата да се отнесат достатъчно сериозно и да вземат някакви мерки макар, че пък от друга страна ако в това време останем без климатик ще умрем от студ  ooooh!. Сега поне с всичките му номера все пак не сме на сибирски студ, но пък не ми се ще и да се примиря, че климатик за почти 3000 лв ще ми топи нервите  Rolling Eyes Много сложна ситуация се заформи  Confused

# 175
КорНиШонка, то и при най-добрата и хвалена техника има дефектни бройки - факт, което не значи че тези климатици не са много добри - напротив. Лошото е като изтеглите късата клечка. Говорете със сервиза за своевременни и бързи действия, дори за замяна на дефектната бройка. Ако се установи, а то в очевадно, както казах в нас сме с по-нов Хайер, който е на светлинни години от вашия (т.е. доста по-нисък клас е) и в нас е супер топло - ходим по къси ръкави и боси, а мъжът ми и по къси панталонки  Mr. Green Така че за мен си имате проблем. Трябва да го отстранят, ако нещо не искат кажете им, че ще сезирате КЗП и ако продължават да не реагират наистина сезирайте КЗП, но да се надяваме, че изобщо няма да се стигне до там, според мен ще го оправят/заменят  Peace

# 176
  • на брега на Дунав
Разбутвам темата отново, но се чувствам длъжна да споделя, какво се случи с нашия климатик. В крайна сметка от тукашната фирма приеха сериозно проблема и след консултация са разбрали, какъв може да е проблема. Оказа се, че в самия климатик фабрично поставят една подложка подобна на киче, която при една сериозна мъгла точно в деня, в който климатика започна здраво да бучи и да прави проблеми, е замръзнала безобразно. Тази подложка с всеки изминал ден продължавала да трупа лед, който стига до компресора и така го затормозява при работа. Не мога точно да го обясня, защото толкова ми е ясно и на мен, но факт е, че дойдоха махнаха тази подложка, която толкова беше замръзнала, че се наложи да размразяват с гореща вода, за да я отстранят, сложиха тампони и сега климатика направо мърка, а досадните спирания станаха на много по-големи интервали и за по-кратко време. В къщи вече е значително по-топло и много се се надявам повече да нямаме проблеми  Mr. Green .

# 177
  • София
КорНиШонка, радвам се, че проблемът не е бил сериозен. Топла и спокойна зима!

# 178
Моята домашна сага. Laughing
Имаме 3 стаен апартамент.Работят два климатика 12 Панасоник в две  стаи на 20градуса.Изложението е североизток /спалня и детска/ и югозапад /дневната/ Сега гледам термометъра ,който е на високо.Показва 22 градуса  Shocked.До сега не се бях сещала да го погледна.В този режим са ве4е десет дни.Като дойде сметката за тока ще говоря пак.В спалнята пускаме само ве4ер от 22 до 7 4аса.
Споделям това с вас и казвам,4е е доста приятно като температура.Не е студено в никакъв слу4ай.Все пак съм с 3 деца и не мога да го позволя Wink
Ина4е от Шани ще се възползвам отново ,като река да купувам климатик,4е засега се отказахме да ходим на  къщата през зимата.
Но,Панасоник преди 7г бе едно,а сега хи4 ги нямало до колкото разбрах.
Ние сме се спрели на Митцубиши или Фуджицу.

# 179
  • с/у ОколоМръсТното
Корнишонка, надявам се да сте с решени проблеми, защото наистина машината ви е звяр.
Нека посрещнете 2013та в топла и уютна къща   bouquet

treisy  Hug

Vali Simple Smile - ако са инвертори машините никакво спиране. Пък и 20 градуса е много ниска Т за отопление (осезаемо).
Аз имам 3 климатика. Работят 24/7 на 22-23 гадуса. Понякога ги увеличавам до 24-5 градуса, но рядко. И са на макс. вентилация.

Общи условия

Активация на акаунт