Измъчват ме въпроси...

• 1 185
  • 3
  •   1
Отговори
  • гр. София
Здравейте! През ноември правих инсеминация, която беше успешна, но за съжаление се наложи да направя аборт - беше мисед. Тези дни ми откриха Автоимунен тиреоидит на Хашимото - TSH 10.32  µIU/ml   при реф. 0.27 - 4.2, Free Т4 (fT4) 10.95 ng/l   при реф.9.30 - 17, ТАТ (Tg Ат) 357.6   IU/ml при реф. 0 - 115, МАТ (TPO Ат)477.2 IU/ml при реф. 0 - 34. Назначиха ми лечение с Еутирокс по схема до достигане на 75мкг., като трябва да направя изследване на ТСХ-то след месец и половина. Според ендокриноложката дотогава може и да съм регулирала хормона и ако е така, ако гинеколозите не кажели друго, можело веднага да си направя нова инсеминация. Интересува ме, дали това е вярно и няма ли някакво изискване при подобно заболяване за определен интервал от време, през което трайно да е поддържана стойността на ТСХ хормона в норма. Каква е препоръчителната стойност, когато става въпрос за инсеминация?
Когато след аборта попитах, дали трябва да си правя някакви изследвания, в болницата ми казаха, че нямало нужда, а след 6 месеца да правя директно нова инсеминация.  Споменаха за генетични и имунологични изследвания, но те се правели след 2-3 аборта, а аз изпитвам ужас, че може да преживея това отново! След откриване на заболяването незнам, дали не трябва да направя и тези изследвания, бихте ли споделили мнението си по въпроса? Не е ли необходимо след аборт отново поне изследване за проходимост на тръбите?

# 1
Здравейте,  lina_babs,

Добре е да направите изследванията, които са Ви препоръчали. Стойностите на ТСХ, който са подходящи за забременяване са при ТСХ по-малко от 2,5. Инсеминацията може да се направи веднага след достигане на нормата.

Д-р Надя Магунска

Акушер - гинеколог, АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
  • гр. София
Здравейте, отново! Там е въпросът, че ми казаха, че нямало нужда да правя никакви изследвания след аборта, защото ми е първи. Но тогава още не знаех за заболяването, а ендокриноложката, при която започнах да се лекувам, каза че не знае, дали е необходимо да се правят още изследвания, когато се цели забременяване. Обясни ми само, че трябва преди това да вкараме ТСХ в норма. Точно това всъщност е въпросът ми - какви изследвания да направя при това заболяване и къде? Или е достатъчно просто да го лекувам без да изследвам нищо друго. Наистина ли не е нужно ново изследване за проходимостта на тръбите?

# 3
Здравейте!

При опити за забременяване, стойностите на тиреоидните хормони трябва да са в норма. Моят съвет към Вас е да предприемете нужното лечение, преди да започнете следващи опити за забременяване.

Поздрави,
Д-р Татяна Арабаджи
АГ Болница "Д-р Щерев"

Общи условия

Активация на акаунт