Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 113

• 50 657
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
Shatzy каза, че изчезва, за да няма спор, а и на мен ми се струва излишно да се коментират толкова очевидни неща, но не мога да се сдържа. Недоумявам как може да се каже, че всичко около втората сватба е излишно, че те нали си бяха женени. Бяха оженени, но как? С какви чувства? В каква атмосфера? Сватбата не е само формалност и документ, тя е послание, тя е обещание, тя е ритуал, напълнен със съдържание, тя е спомен за цял живот.
Пиша и пак се чудя на себе си, наистина ли трябва да се припомнят тези истини. Наистина ли има хора, останали равнодушни към преживяното от Фатмагюл и Керим, които не са разбрали техния стремеж да загърбят миналото и да започнат нов живот с любов и щастие.

Явно има такива хора! В предходната тема го казах, но много телеграфно. Сега няма да  разтегна локуми, но ще кажа, че тези думи на Shatzi , че Фатма не е моме с момите и жена с жените ме хвърли в потрес, както и това, че Фатма е един вид белязана и не трябва да се прави такава дандания, тоест да се прави такава пищна сватба. Сега разбирам защо заглавието на филма е риторичен въпрос.
Ами заради такива мнения.
Едно такова мнение ме кара веднага да направя профайлър на притежателката му.

Едно друго изречение, изречено от Решат го докара до този катарзис, а то е:
Не мога да го цитирам точно, но беше въпрос и укор към Мюнир, че заради една селянка с басмяна рокля са стигнали до това положение .
Да, селянката му виновна, че той унищожава личностни свободи и животи.

Двете мнения са коренно различни, но ми говорят страшно много, защото се отнасят до подценяване на личност. Тоест тази личност/Фатма/ трябва да е на мястото, което тези две мнения казват - да няма голама сватба и дандания и да си остане онази селянка с басмяна рокля, която да мълчи и дори да се извини, че е изнасилена.

# 46
Момичета,а мислите ли,че е възможно да се развие нещо повече от взаимно привличане и симпатии между Дениз и Емре.Според мен едва ли ще се стигне до много далеч,защото първо- няма време,тя ще трябва да се върне в Австралия.Разбира се може да поиска да остане с баща си до делото,но и това време не стига за техните разбирания.Второ-мисля си,че едва ли ще срещне разбиране от страна на родителите си,едва ли майка и вижда в Емре подходяща партия за дъщеря си,да не говорим толкова далече от Австралия.А и бащите са доста по-ревниви що се отнася до дъщерите.Аз очаквам дори и Керим да прояви някаква ревност, ако усети накъде вървят нещата,въпреки,че ще е раздвоен,защото харесва Емре.
Възможно е обаче като се разделят да продължат да си пишат и накрая ако дадат 5 години по-късно,да ги дадат вече женени и живеещи в Австралия, или пък в Турция,но тогава и Фахретин и жена му ще са се преселили там.

Тя и майка му на Емре ще е против - нали по начало недолюбва Фатмагюл и семейството. Чак се чудя как не се е скарала още на Емре, че ходи толкова често при Керим.  Wink Wink

# 47
Сватбата ,новия дом,новите взаимоотношения не са ли едно ново начало за Ф и К,и символично скъсване с миналото...А това за обичаите все пак не гледаме научно-популярен филм за културата на надена страна...

# 48
  • София
Милички,аз ви чета,обаче се включвам за малко,само защото съм провокирана от темата за нужната и ненужна сватба!
За мен сватбата и всички обичаи и ритуали имат особена стойност,най-вече за булката и младоженеца!
Фатмагюл и Керим са съпруг и съпруга по документи,но в сърцата си те никога не са изживели всички тези мънички детайлчета,ритуалчета и емоцийки,които радват всички нас,почитателите на тези събития.Имаха нужда от това. Peace
В този ред на мисли съм напълно съгласна с мненията на Dimony, НО с едно нещо не мога да се съглася- втората сватба на сем. Халваджан е пример точно за обратното-кич и излишна човешка суета.Там не намирам нито един от символите,които влагам в сватбата на Фг и Керим.
И ако Фг и Керим наистина имаха нужда от това събитие лично и само заради себе си,без да мислят за околните,сем.Халваджан търсят точно обратното-излишна демонстрация пред хората!
Това е лично мнение!
Dimony, с всичко друго написано от теб,аз лично съм напълно съгласна  Hug!

п.п. Относно Емре и Дениз, за мен това е подсказка,че татко Фахретин и семейство ще останат в Истанбул.

Shatzi  мисля че те  разбрах,искаш да кажеш,че Фг не е нито момиче,нито неомъжена жена.Факт,тя е някъде по средата.На теб са ти дошли в повече тези емоционални моменти,сякаш всички забравиха,че това не е истинска сватба.
Но Shatzi,това Е истинска сватба за Фг и Керим,може би от този ъгъл трябва да се опиташ да гледаш! Hug

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 16:37 от Л_Дани

# 49
# 50
lusia,  newsm10
Dimony, аз повече се притеснявам от реакцията на г-жа Бейхан, майката на Емре. В нейните очи милото момиче Дениз навярно е пропаднала, та тя се държи толкова свободно и непринудено. Родителите на Дениз, дори да не одобряват брак с Емре, едва ли ще окажат натиск върху дъщеря си, докато за родителите на Емре не съм сигурна. Всъщност не ми е ясно какво целят сценаристките с това внезапно харесване между двамата и защо така бързо и безжалостно елиминираха горкия Мехмет.  newsm12

dimana-nova много хубаво си го казала! Става дума за отношение към личността, което ние не приемаме категорично!

# 51
# 52
  • София

Честит Празник на всички,които днес имат празник и на всички българи!!!!
На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - мъченик за християнската вяра загинал през 303 г.
Едно поздравче:

На мен ми беше много интересна цялата серия и даже от втори сезон това е серията,която бих си пускала няколко пъти Peace Peace Peace
С тази сватба Ф. и К.казаха край на миналото,на кошмара,те започват от А,Б,тръгват по нов път,сякаш онези кошмари са станали с други хора.А и мечтата на всяка жена да се види с булчинска рокля,нима Ф. не го заслужава,това изстрадало ,скромно момиче.Тя осъществява една своя простичка мечта.....ако мечтите не можеха да създават ново бъдеще,животът щеше да бъде само безмислена измама!!!

# 53
за разведряване....
на гости на Муки -три години след репортажа на Малчева от 05.05.12.
Скрит текст:
....ади, слизай, Рахми...нашите тръгват....Фатмагюл, джанъм, набрала съм ти от мойте рози....чакай да ти сложа една в косите...а, кво...бодлите съм забравила..вай, вай...е, нищо, сложи ги в колата....чакай...ей ги терлиците, дето то наплетох...ама нали са чок гюзел...единия червен.., другия лилав...зимай, зимай... ще ти наплета още....ама моля ти се, как ще ме затрудняваш...аз на тебе ако не неплета , на кой...отворихте ли детската градина...ааа, запълнили сте местта...еее  машала..учителка по музика и танци намери ли...ако ти трябва помощ със сополанковците веднага ми се обади...ама моля ти се, как ще ме затрудняваш..., аз на тебе ако не помогна, на кой....кво   Мурат  ме вика...къде си сине...ама Фатмагюл ...Мурат е на училище...ей, къде  изчезна това момиче....ааа, Керим, добре че те хващам  на вратата..., чакай да ти нареша бретона..., я да те видя отзад...ей, пак си бил отдолу...тамам, тамам, млъквам...ето ти мекиците, за тебе ги напържих...,ама моля ти се как ще ме затрудняваш.., аз за тебе ако не напържа , за кой...айде другата неделя ви чакам...кво на рожден ден ли??...на Онур??  аааа  на жена му  Шехи???......не ги познавам....кво...не ви чувам...заминаха..Рахми..познаваш ли ги..аааа, не са от Ълдър..кво имал Онур...холдинг??...уффф,  ти па!!..., сигурно е ковач там....аааа, добри хора били..е, ще ги проверя все пак, че тия нашите всеки може да ги излъже....съседке, какво надничаш пак...заминаха нашите, заминаха....пак изпусна...еййй, проста жена...на всяка манджа мерудия...тц,тц......и как завижда....аллаа, аллаа...ох, не ме закачай Рахми,,,кво си оставил у пазвата ми, та само ровиш....зарад твоите мераци вчера не можах да ида у Мерим да видя как Кадир  бей е сменил крушката в банята....подхилкваш ли се нещо??...и Емре изпуснах да го пресрещна...да му кажа кой оркестър да наемат за сватбата, че тя майка му проста жена, ама и нашта Джени и тя...може ли така..., вместо да съветват младите, оставили ги сами да се оправят....тц,тц...да зема да и се обадя аз...ох Рахмиии, ..гъдел ме е....ама си и ти....хи хи... не мож да ми се наситиш  ... хихи.......  тамам.....тамам...айде набързо, че и в „Розата” трябва да тичам....всичко на мен чака....ох..Рахмииии
Джанъм,страшна си!
Те тез мераци... те тез ц*ц*....
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 54
Едно друго изречение, изречено от Решат го докара до този катарзис, а то е:
Не мога да го цитирам точно, но беше въпрос и укор към Мюнир, че заради една селянка с басмяна рокля са стигнали до това положение .
Да, селянката му виновна, че той унищожава личностни свободи и животи.

И на мен тези думи на Решат ми направиха ужасно впечатление, чак потръпнах от възмущение и погнуса, че някой може така да дели хората на селяни и по - горни. В някоя от предните серии и Ердоан каза нещо подобно - цитирам по памет " не може една селянка да ми развали живота" или нещо от сорта беше. Жалко е, че и в реалния живот има такива хора, които си мислят, че са нещо повече от другите и затова са недосегаеми.
Затова и ми се иска да бъдат справедливо наказани и си мисля, че след сватбата, сценаристите ще обърнат по-голямо внимание на техните мъки и образно казано - да видя как "бримката се затяга" около шиите им.

# 55
Л_Дани,аз този пример за семейство Хавалджан не го дадох като сравнение с Керим и Фатмагюл.Наистина съжалявам ако така съм разбрана.Имах предвид само това,че хора женени правят пак сватба много години по-късно.И те не са единствените,но сега не се сетих за други познати имена.А иначе няма защо да се повтарям и себе си и останалите-на едно мнение сме.Що се отнася до сватбата на Хавалджан,мен лично ме подразни не защо я правят,а защо нас ни занимават с нея.Но това се отнася и за други известни личности.Например,дразни ме всичко,което излъчват от личния живот на Божинов,включително и сватбата.

Емре не слуша особено много майка си,иначе нямаше да виси непрекъснато при Керим.Той доста възмъжа след казармата,открито застана на страната на приятелите си пред махленските клюкарки.Т.че неговия образ има също развитие.

# 56
  • Бургас
за разведряване....
на гости на Муки -три години след репортажа на Малчева от 05.05.12.
Скрит текст:
....ади, слизай, Рахми...нашите тръгват....Фатмагюл, джанъм, набрала съм ти от мойте рози....чакай да ти сложа една в косите...а, кво...бодлите съм забравила..вай, вай...е, нищо, сложи ги в колата....чакай...ей ги терлиците, дето то наплетох...ама нали са чок гюзел...единия червен.., другия лилав...зимай, зимай... ще ти наплета още....ама моля ти се, как ще ме затрудняваш...аз на тебе ако не неплета , на кой...отворихте ли детската градина...ааа, запълнили сте местта...еее  машала..учителка по музика и танци намери ли...ако ти трябва помощ със сополанковците веднага ми се обади...ама моля ти се, как ще ме затрудняваш..., аз на тебе ако не помогна, на кой....кво   Мурат  ме вика...къде си сине...ама Фатмагюл ...Мурат е на училище...ей, къде  изчезна това момиче....ааа, Керим, добре че те хващам  на вратата..., чакай да ти нареша бретона..., я да те видя отзад...ей, пак си бил отдолу...тамам, тамам, млъквам...ето ти мекиците, за тебе ги напържих...,ама моля ти се как ще ме затрудняваш.., аз за тебе ако не напържа , за кой...айде другата неделя ви чакам...кво на рожден ден ли??...на Онур??  аааа  на жена му  Шехи???......не ги познавам....кво...не ви чувам...заминаха..Рахми..познаваш ли ги..аааа, не са от Ълдър..кво имал Онур...холдинг??...уффф,  ти па!!..., сигурно е ковач там....аааа, добри хора били..е, ще ги проверя все пак, че тия нашите всеки може да ги излъже....съседке, какво надничаш пак...заминаха нашите, заминаха....пак изпусна...еййй, проста жена...на всяка манджа мерудия...тц,тц......и как завижда....аллаа, аллаа...ох, не ме закачай Рахми,,,кво си оставил у пазвата ми, та само ровиш....зарад твоите мераци вчера не можах да ида у Мерим да видя как Кадир  бей е сменил крушката в банята....подхилкваш ли се нещо??...и Емре изпуснах да го пресрещна...да му кажа кой оркестър да наемат за сватбата, че тя майка му проста жена, ама и нашта Джени и тя...може ли така..., вместо да съветват младите, оставили ги сами да се оправят....тц,тц...да зема да и се обадя аз...ох Рахмиии, ..гъдел ме е....ама си и ти....хи хи... не мож да ми се наситиш  ... хихи.......  тамам.....тамам...айде набързо, че и в „Розата” трябва да тичам....всичко на мен чака....ох..Рахмииии

Не е истина просто,паднах от смях  Joy"
Скрит текст:
пак си бил отдолу"ха ха ха

# 57
  • Разград

# 58
  • София
Dimony, ясно,сега те разбрах. Hug
Изобщо не харесах показността и кичът в тази сватба,направена демонстративно с пет рокли и купища пари...И затова се разпалих.
Но те /и всякакви други НикиЛо и Алисии/са една друга тема,която определено не си заслужава да се коментира.
 Hug

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 16:49 от Л_Дани

# 59

Това са реплики отправени към Перихан и Хилмие

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 16:52 от Dimony

Общи условия

Активация на акаунт