СТРАСТИ - градините в София кампания 2012/2013

• 144 597
  • 1 244
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
P. S.: Готово, оправих линка в горния пост  Peace

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 19:21 от Спящата

# 1 006
  • СОФИЯ
romanol, писмото на РИО е старо, но с него казват именно, че са задължени за деца над 3 г. Така е съгласно сегадействащия ЗНП. При среща в МОМН преди време, Кастрева потвърди тази им позиция, т.е. на едно мнение са със СНБМ по този въпрос. От МЗ обаче май са на друго мнение, няма нищо офиц, но такива реплики се чуха на последната РГ.
Сега на дневен ред са видовете ХЗ. Жалко че повече хора не взеха отношение по списъка от наредбата, още не е късно, няма насрочена РГ.

# 1 007
Кога стартира системата за прием за градините?

# 1 008
  • СОФИЯ
2008 г. Защо?

# 1 009
2008 г. Защо?
  неее кога е приема тази година. неправилно го написах.

# 1 010
  • СОФИЯ
2008 г. Защо?
  неее кога е приема тази година. неправилно го написах.

Laughing Свободните места ще обяват в края на февруари, класирането е края на април. Виж точните дати в календара на ИСОДЗ.

# 1 011
# 1 012
Моля Ви за разяснение, Живея във Връбница1 -админ. район Връбница, искам да кандидатствам за 24 ОДЗ (в Надежда 3, в съседство)-там пише допълнителен критерий:  "Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони) (Надежда)"
Значи ли това, че аз мога да имам 0.1т. и как?
защото в профила има място само за един район и е редно да попълня Връбница и в такъв случай няма как системата да ми начисли 0.1 отгоре
благодаря Ви Hug

# 1 013

Благодаря ти!   bouquet

Имам и още един въпрос - каква е разликата между:
 - Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община на поне единия от родителите /настойниците/ - 3 т.
 - Семейството живее на територията на административния район на СДЯ – 0,1 т.

Да разбирам, че ако си в района ти се дава още 0.1 т., нали така? А 3те точки са ако живееш в София? (говоря за документи, разбира се).

# 1 014
Смин, ще получите още 0,1т., само ако ДЗ е приело този допълнителен критерий  Peace
Когато си направите регистрацията и изберете ДЗ ще видите за всяко едно колко точки ще имате и къде се нареждате в опашката. Трябва да знаете, че децата се редят по точки и азбучен ред.

# 1 015
  • София
За СДЯ критерият от 0.1 за местоживеене в района е прието да се начислява автоматично, не зависи от яслата  Peace По същата причина явно и няма как да се начисли и за съседен район, защото това отново трябва да е посочено от ДЗ, а на СДЯ не е дадено такова право. Междудругото пак по тази причина нямаме никакъв шанс с бебето за яслата на каката, защото е в съседния район, нищо че ни е най-близката до вкъщи Rolling Eyes

# 1 016
  • София, Люлин-8
romanol, писмото на РИО е старо, но с него казват именно, че са задължени за деца над 3 г. Така е съгласно сегадействащия ЗНП. При среща в МОМН преди време, Кастрева потвърди тази им позиция, т.е. на едно мнение са със СНБМ по този въпрос. От МЗ обаче май са на друго мнение, няма нищо офиц, но такива реплики се чуха на последната РГ.
Сега на дневен ред са видовете ХЗ. Жалко че повече хора не взеха отношение по списъка от наредбата, още не е късно, няма насрочена РГ.

Значи да разбирам, че правилно тълкувам нещата. Според настоящият запис на наредбата, директорките са задължени да приемат деца със СОП и ХЗ над 3 г. възраст.
Но тъй като няма конкретна дефиниция за по-малките (под 3 г.) директорката може да го приеме или да не го приеме в зависимост от капацитетът на градината и кандидатстващите деца.
В този ред на мисли детето може да е на 3 г. и да е в яслена група, както са например набор 2010 г., то ако детето е родено февруари месец ще е навършили 3 г. нищо че е в яслена група и ако например решат да се местят като нас, то би следвало директорката да е задължена да приеме детето (със СОП или ХЗ) нищо, че все още се води 2-ра яслена група.
Лично според мен голяма част от директорките използват тази вратичка - липсата на регламентиран прием на деца с СОП/ХЗ под 3 г. възраст- за да си вкарват парашутисти, т.е. отказва се прием на деца с реални проблеми и на тяхно място се приемат такива с измислени диагнози, но къде подплатени с пликче, къде с връзки.

А тази директорка на 2 ОДЗ хич няма какво да я коментирам, то там работата е ясна, то бива бива алчност и наглост ама чак пак толкоз. Тя цитира наредбата, а изпратила ли е списък на всички деца за да удостовери, че те са над 3 г. възраст и тя е била задължена да ги приеме, защото в противен случай тя е имала законно право да откаже прием на децата. Много тънко се опитва де се измъкне ама тая школовка ми е позната  Wink
Лошото е че това продължава с години и ефект от проверките никакъв. Сега ще видим през тази кампания, какви места ще обявят след 1 седмица  Wink
Видях, че е цитирала един татко дето нещо не ми стана много ясно защо, не можах да открия за какъв пост става въпрос откривам само коментарите му в клюкарника и нашата тема за ЕПИЛЕПСИЯТА, но преди аз да почна да пиша там и не го познавам. Може ли някой да пусне линк към пълната публикация която е била в в. Телеграф, че не мога да я намеря само анонси ми излизат.

# 1 017
  • СОФИЯ
Телеграф няма електронно издание.
ЗНП е категоричен за над 3 г. възраст, но просто не го спазват.

# 1 018
  • София, Люлин-8

Да за над 3 г. са ЗАДЪЛЖЕНИ да приемат кандидатстващите даца с СОП или ХЗ (не го вадете от контекст, това е изключително важна подробност, точно там е вратичката, която се ползва и в момента).
Няма смисъл да спорим, талкувания различни още повече когато не е конкретно дефинирано в ЗНП.
Другата седмица ще направя една консултация с адвокат, да ми обясни чисто законово как би следвало да се тълкува.

# 1 019
  • СОФИЯ

Да за над 3 г. са ЗАДЪЛЖЕНИ да приемат кандидатстващите даца с СОП или ХЗ (не го вадете от контекст, това е изключително важна подробност, точно там е вратичката, която се ползва и в момента).
Няма смисъл да спорим, талкувания различни още повече когато не е конкретно дефинирано в ЗНП.
Другата седмица ще направя една консултация с адвокат, да ми обясни чисто законово как би следвало да се тълкува.

Аз не виждам спор. Кое не е конкретно дефинирано в ЗНП?

Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.

Общи условия

Активация на акаунт