Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са критериите и условията за социално майчинство?
Какви са условията за майчинство, ако съм работила и студентка?
Какви са възможностите за майчинство, ако имам стаж и ме назначат на работа преди 45-те дни болничен?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са критериите и условията за социално майчинство?
За да получите социално майчинство от 100 лева на месец, общият доход на човек в семейството трябва да е под или равен на 350 лева бруто. Освен това имате право на помощ за бременност от 150 лева, ако отговаряте на изискването за доход. За първото дете има помощ при раждане от 250 лева. За да получите социално майчинство, трябва да имате доход под или равен на 350 лв бруто на човек в семейството. Ако сте безработен и вашият доход на човек е под 350 лв бруто, имате право на социално майчинство - 100 лв на месец за една година. Условното изискване за доход до 350 лева на член от семейството се разглежда за последните 12 месеца преди раждането на бебето.
-
Какви са условията за майчинство, ако съм работила и студентка?
Ако в момента сте заети, имате право на платен отпуск по майчинство. Освен това можете да получите социално майчинство от 100 лв на месец, ако доходът в семейството ви е под или равен на 350 лв бруто на човек. Освен това имате право на помощ за бременност и детски. Освен това можете да получите помощ за студенти от 2880 лв, ако запишете редовна магистратура.
-
Какви са възможностите за майчинство, ако имам стаж и ме назначат на работа преди 45-те дни болничен?
Ако имате 12 месеца осигурителен стаж, можете да получите обезщетение за майчинство. Ако започнете работа преди издаването на болничния лист за 45 дни и натрупате необходимия стаж, ще започнете да получавате обезщетение. През първата година майчинството е около 290 лв., а през втората година е 240 лв.
-
Какви са възможностите за майчинство, ако имам само 4 месеца трудов стаж и се запиша в някоя фирма след 3-4 месеца?
-
Как се изчислява обезщетението за майчинство, ако имам стаж и започна работа преди издаването на 45-дневния болничен?