ГЕНЕТИЧНИ И ИМУНОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ - ТЕМА 6

• 115 641
  • 791
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,искам да ви попитам дали някой е правил следните изследвания:ТSH,TAT,MAT,NK лимфоцити,антифосфолипидни антитела,генни мутации,асоцирани с тромбофилия.Знаете ли дали мога да ги направя по задравната каса,и ако не колко ще ми струва да си ги направя.И двамата с мъжа ми ли трябва да ги правим всичките

# 166
  • София
Здравейте,искам да ви попитам дали някой е правил следните изследвания:ТSH,TAT,MAT,NK лимфоцити,антифосфолипидни антитела,генни мутации,асоцирани с тромбофилия.Знаете ли дали мога да ги направя по задравната каса,и ако не колко ще ми струва да си ги направя.И двамата с мъжа ми ли трябва да ги правим всичките
Мдаааааа. По каса може да се пусне само ТСХ и ФТ4, всичко останало е бацайлен.
Зависи къде се пускат останалите....цените са различни, но общо взето към 1000лв ще стигнат.

# 167
  • София
Правила съм всичките,мъжът ти само кариотип,другите са за теб.Тромбофилия-около130лв,Нк клетки също,АФА-50лв,щитовидни хормони+ТАТ и МАТ 45лв(в Рамус).

# 168
Здравейте!
След неуспешно ИКСИ докторът ни прати да направим генетични изследвания(заради лоша морфология на сперматозоидите). Пуснахме  на двамата партньори (нормален резултат). Но това, което все още ме тревожи е - дали  покрива изследването за делеции на Y хромозомата и дали не трябва и SDI да направим. Само да поясня, че нямаме морфология, а заключенията за лошото качество са след ИКСИ-то.   

# 169
  • Sofia
Здравейте!
След неуспешно ИКСИ докторът ни прати да направим генетични изследвания(заради лоша морфология на сперматозоидите). Пуснахме  на двамата партньори (нормален резултат). Но това, което все още ме тревожи е - дали  покрива изследването за делеции на Y хромозомата и дали не трябва и SDI да направим. Само да поясня, че нямаме морфология, а заключенията за лошото качество са след ИКСИ-то.   

При нашия кариотип в МД изрично ни казаха момичетата, че трябва отделно да направим микроделециите в националната генетична лаборатория. После тук дискутирахме с момичетата, според някои кариотипа покрива и микроделециите. А за СДИ теста.. ами.. и той както и генетичните, ще ви даде една информация, която просто приемате, няма лечение, а какво значи тази информация.. не знам дали някой може да ви каже наистина. При нас резултатите от СДИ не бяха драматично зле (по моя преценка) с около 4-5 единици под референтните, но нашия доктор като ги видя направо изпадна в паника, той нямал бременна пациентка с показател над 25 единици, обречени сме, да подаваме документи за осиновяване. Коства много да запазиш самообладание. Аз отговорих, че значи аз ще съм му първата бременна с тези показатели. Факт - бременна съм. Благодарение пак на този доктор де, просто при него понякога емоциите са малко в повече и прибързано. Но, какво ни препоръчаха на нас ембриолозите заради тези лоши СДИ показатели - изпразване 5-6 дни последователно, 2 дни въздържание и тогава се дава материал. Така направихме при последното ни ИКСИ и то беше успешно. Ембриоложката каза, че качествата на спермата са били много по добри.

Успех! Силно стиснати палци от нас.  Hug Hug

# 170
Барво, много се радвам за вас. Разбирам колко шокиращо е било изказването на доктора, но важен е резултата в линииката ти Simple Smile. Това ми вдъхва капка надежда в тия тежки моменти, в които се налага да се "бориш" с нещо неосезаемо и неподвластно на външна намеса.
А по темата - днес питах генетичката за микроделециите и тя заяви, че те са включени в изследването за кариотип. Остава да направим и SDI, но както споменаваш - това само дава информация и не се "поправя".
А ако не е нахално и неудобно - къде и какво правихте при последната процедура (ИКСИ,ИМСИ)?

# 171
Здравейте,
имам доста завишени NK клетки (31%) и Доц. Конова ми назначи вливане на интралипид 20% 4 мл разтворен в 250мл 0,9% NaCl.
Обаждах се в МЦ Св.Пантелеймон, но там казаха че трябва да им кажа за колко време трябва да се влее (за колко часа)   Rolling Eyes
Някой има ли инфо за колко часа се влива?
Много благодаря. Hug

# 172
  • София
Зависи колко бързо тече системата?най-добре е да ти направят вливката, в клиниката,където ходиш.

# 173
Благодаря ти ivankaka за бързият отговор. Клиниката, в която ходя от няколко месеца е тази на Д-р Стаменов, но доколкото знам там няма да приемат препоръките на Доц. Конова, защото той държи на неговите имунолози, но аз не съм съгласна с тяхното предписание Rolling Eyes
Затова реших да се насоча към Доц. Конова.
Оказа се че имам и някои генетични мутации и ще трябва при евентуална следваща бременност да слагам и фраксипарин.
Иначе досега имам 2 аборта - 1 мисед и 1 кухо яйце.
Писах мейл на Конова, дано ми отговори бързо.
 Hug Hug

# 174
  • София
Много са ти високи НК клетките,само с интралипид няма да стане PeaceТрябва си и вливка на имуноглобулин-Имуновенин,Киовиг или нещо друго.Прием на Омега в големи количества и евентуално включване и на кортикостероиди.

# 175
  • София
Писах мейл на Конова, дано ми отговори бързо.
 Hug Hug

Дано, аз от 2009-та й "чакам"отговора...бях с 3 аборта 2 миседа и 1 кухо яйце....
Благодарение на д-р Сигридов от екипа на д-р Стаменов Wink и там всички +имунолозите детето ми е вече на година и 7 месеца  Heart Eyes

Аз при гранични НК клекти ,но завишени Б лимфоцити до 7-ми месец вливах Киовиг, сега доколкото знам работят с Октагам,а пък заради антителата на щитовидната бах на кортикостероиди до 16 г.с включително.+фраксипарин,аспирин протект и неупоген Wink

# 176
Благодаря Ви момичета Hug
Buena esperanza права си за всичко това. Интралипида е само при планиране на бременност + различни имуностимуланти, иначе терапията е с имуновенин + Омега при бременност + аспирин+ фраксипарин.
magnet_for_happiness, много се радвам че имаш това съкровище - синът ти. Да е жив и здрав. Дай Боже всеки му. Страшно много сила е нужна да преминеш през това през което ти за тази мечта да стане реалност.
Не съм се срещала с Д-р Сигридов, чувала съм само невероятни неща за него, както и за всички от клиника Надежда. Аз също споделям това мнение, просто не ми се получи с имунолозите Simple Smile
Хубава вечер на всички  bouquet  Hug

# 177
  • София
НК клетките не се повлияват от днес за утре,за съжаление.Освен това ако сега са високи,то при забременяване ще скочат още.Омега в ударни дози ( азпиех по 8 на ден Барлийнс) се почва преди забременяване.Ако ще правиш ЕТ,най-добре вливки имуновенин+интралипид 10 дни  преди трансфера.Не знам какво са ти изписали имуноложките в Малинов,но и на Конова терапията не е адекватна Peace
Аз лично правиш вливки с Октагам,преди трансфер,после в 5 г.с.,после в 10г.с..Понесе ми много добре,смъкнах ги на 14 % и спрях,защото финансово не можехме да си поволим повече вливки,ако имах пари,щях да продължа Rolling EyesСлава Богу,след излизане от първи триместър те са нормални,но и до сега си пия омегата,само че по 2-поддържаща доза.Кортикостероиди пих до 13г.с.

# 178
Здравейте на всички,

Тази тема не знам защо ми е убягвала досега. Но в момента започвам сериозно да се замислям по тези въпроси след като заради генетични аномалии на заченатото ми с ин витро бебе, се наложи да го абортирам в 3-ти месец от бременността.

Аз съм пациентка на клиника Надежда. Имам правени имунолигични изследвания през 2011 г. правени в Плевен, където има подчертан текст с червено. След малко ще ви цитирам какво пише. Но лекарите от Надежда не обърнаха особено внимание на тези изследвания и казаха, че може по-нататък да ми ги направят при тях, което не знам какво точно идеше да рече. По време на бременността взимах всяка вечер по една таблетка аспирин протект и два пъти на ден фолиева киселина мета.

А ето какво гласят изследванията ми:

Анти нуклеарни тела: 0, 55 -
Анти кардилопин IgG: 4,60 -
Анти кардилопин IgM: 3, 46 -
Анти bGpI ß IgG: 3,73 -
Анти bGpI ß IgМ: 3, 82 -
Общи Т- лимфоцити: 70, 48%
Субпопулация NK kletki: 10, 24%

Резултати от генетични изследвания

Фактор V Leiden:
Хомозиготен носител по нормален алел

Мутация G20210A в Протромбиновия ген:
Хомозиготен носител по нормален алел

Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:

Хомозиготен носител по мутантен алел

Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1):
(носителство на генотип 4G/4G):

носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:

Дефекттът в ензима MTHFR се установява в над 5-10% от общата популация. Този генетичен дефект може да предизвика понижение на нивото на фолиевата кисленина и повишение на хомоцистена в кръвната плазма - състояния, които е възможно да доведат до прекъсване на бременността и/или развитие на дефекти на невралната тръба на плода.
Интерпретацията на резултата от тези изследвания трябва да се разглежда като елемент от целия набор от изследвания ( имунолоични, хромозомни), провеждани при жени с репрудуктивни неудачи и има отношение към крайния риск за подпбни усложнения при следващи бременности.

Уместна е консултация със специалист- генетик.

Това последното мен силно ме притесняваше през цялото време и сега ме е яд, че беше някак си пропуснато.

Някой от вас имал ли е подобни проблеми и може ли да сподели опита си. Не знам при това положение уместно ли е изобщо да продължавам с опитите. Страува ми се, че това е било причината за генетичните аномалии на плода.

# 179
  • София
Трябва да пиеш само и единствено метилирана фолиева киселина (Л-метилфолат),нпаример Неофолик Мета PeaceОт обикновената няма смисъл да пиеш,защото не я усвояваш.Каква доза обаче трябва да взимаш,това не мога да кажа.Според мен си за Фраксипарин/Клексан терапия също.
не е лошо да се обърне внимание и на Т-лимфоцитите (вливка на имуноглобулин).
Каква всъщност е причината за аборта по мед.прчини,какво точно му беше на плода-изоставане,малоформация,незатворен гръбнак?
Много съжалявам,преживяла съм го,психичекста травма се преживява трудно TiredКураж!

Общи условия

Активация на акаунт