Математически турнири - 16

• 118 141
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ех, значиии- как не го сложиха следващата седмица.
На 17-ти е последния мач от първенството на сина ми . Sad
Не може да не отиде на СМт заради кандидатстването в СМГ. Много тъпо.
Часа поне знае ли се?
Ако е от 9,30 -10,00 имаме шанс да стигнем поне за втората част на мача. Sad

Герка, може и да не ходи: взимат се най - добрите три резултата от 4 състезания.
Ние със сигурност ще го пропуснем, защото с човека точно по това време сме на световно по шах в чужбина Simple Smile И той е 4-ти клас, искаме да кандидатства, но видях, че взимат трите най - високи резултата от 4 състезания и решението беше еднозначно Simple Smile Да, намалят му се шансовете, но за мен СМГ не е фикс идея, за него никак даже, а това ще му е първото световно първенство, върхът на повече от 3 години труд... така че реших нещата в полза на щастливо и усмихнато дете, макар и потенциално НЕприето Simple Smile

За сметка на това отиваме утре в Габрово на "Хитър Петър". 
На него отнемат точки за грешен отговор, та ще се възползвам да взема участие и в другата тема, за отнемането на точки за грешен отговор: аз съм съгласна, че така е по - справедливо. Иначе при тестови състезания, няма как да се знае, кой е играл на тото.
Затова харесвам много повече състезания със задачи за описване.

На нас ни се е случвало да измести бланката с един въпрос от 5-ти въпрос нататък: негов си е проблема, при само една сгрешена задача получи малко над 50% точки, добре че имаше задача за описване Simple Smile.
Случвало му се е и да си прибере перфектно описано, вярно решение на една задача от 4 у дома  Mr. Green Като отделял празните листи от тези за предаване, втора задача отишла при празните Simple Smile Толкова сълзи накуп рядко съм виждала, щеше да има пълните точки на Роман Хайнацки миналата година...
Пак си е негов проблем, от сега нататък не вярвам да не провери какво предава и дали бланката е наред Simple Smile А ако не провери - пак си е негов проблем, все някога ще свикне, макар и с цената на сълзи Simple Smile
Това е част от това да ги научим да внимават Wink

# 556
rally , Успех на Световното! При вас няма място за колебание!

Сами ще отиде на състезанието ,а не на мач, защото мача няма да е от трудните.  Остава да видим на пролет програмата и ако се случи тогава мач срещу силен съперник ще смятаме точки до момента и дали може да си позволи лукса да рискува да не отиде.

babaadi, Hug!

# 557
Хитър Петър трябва да е приключило.Знае ли някой  кога ще излязат задачите?

# 558
  • София
Надявам се до довечера. За резултати са им казали утре вечер.
Всичко, което успях да изкопча беше "В Етъра сме, хайде чао"  Rolling Eyes

# 559
И ние сме там, но госпожицата  не си е включила звука на телефона и се чух само с госпожата.

# 560
Нашите вчера бяха в Етъра и по музеи. Много им хареса. Накупили подаръци.
Вече пътуват за София. В буса щяха да им проверяват задачите.

# 561
Да Ви попитам СМГ  имат ли общежития?

# 562
Пак да ви върна на една задача за втори клас от състезанието "Черноризец Храбър" - 1.11.2011 г. - задача 12 - за селата и бензиностанцията.
Какъв е методът на решаване?
Само откривам закономерност, че при такава аритметична прогресия, отговорът е следващото число в редицата... Ама що ...
задачите:
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2011/11/CHH-2011-2-klas-U.pdf

# 563
  • Варна
Пак да ви върна на една задача за втори клас от състезанието "Черноризец Храбър" - 1.11.2011 г. - задача 12 - за селата и бензиностанцията.
Само откривам закономерност, че при такава аритметична прогресия, отговорът е следващото число в редицата... Ама що ...
задачите:
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2011/11/CHH-2011-2-klas-U.pdf

На мен ми се стува, че бензиностанцията трябва да е в точка Л, тоест на 6+8=14 км, защото така другото най-далечно село Н ще е на 22 км, което е възможно най-малкото разстояние. Защото ако се построи в т.М, тогава разстоянито до И е 24 км, което е повече от 14 в първия вариант. Това е единствената ми логика, обаче, само сравнявам и нищо повече. Не знам дали съм права.

# 564
  • София
Където и да се построи бензиностанцията разстоянието, което трябва да измине човек от и И и от Н общо е 36. Значи можем да игнорираме мнението на И и Н. По същия начин К и М. Остава мнението на Л и там е бензиностанцията.

# 565
Може да се докаже, че бензиностанцията трябва да е в лявото или дясното най-близкото село до средата на пътя (т.е. в Л или М), но не със знания от 2 клас Sad
За децата в тази възраст остава да проверят колко е сумата от пътищата при отговор А) и после да проверяват за следващите отговори. По индукция може да забележат, че увеличавайки дистанцията до бензиностанцията с 1 км и сумата на растоянията от всички села до нея също се увеличава с 1 км, което би им спестило сметките за отговори Г) и Д)
Предполагам, това е имал предвид и авторът на задачата за да подреди точно по този начин отговорите. (Същото би било ако отговорите са А) 24   Б) 23   В) 22   Г) 21   Д) 20 , но децата чисто психологически изпитват известен дискомфорт при реверсивни редици и логики)

# 566
  • София
И ние я решавахме по този начин, а именно с проверка на отговорите и при кое разположение се получава като сума най-малкото разстояние. Признавам си, че съпругът ми го измисли.  Embarassed
Аз като примерна и праволинейна се разрових из ума си за възможни решения, но нито едно не ми идваше удобно за обяснение във втори клас. Ползата според него е да се знае, че и така може да се подходи, когато е дадена тема във вид на тест, т.е. измежду дадените отговори да се избере правилния с непосредствена проверка.

# 567
Благодаря на всички!
Където и да се построи бензиностанцията разстоянието, което трябва да измине човек от и И и от Н общо е 36. Значи можем да игнорираме мнението на И и Н. По същия начин К и М. Остава мнението на Л и там е бензиностанцията.

Това ми звучи най-логично.
Установих нещо като формула:) Разстоянието, на което трябва да се построи бензиностанцията е разстоянието между К и М (18 км в задачата) минус два пъти стъпката на прогресията. Т.е. при други числа, няма да е точно в средното село.
Разигравах го и с нечетни числа, и със стъпка 4 напр.
Но дете втори клас без посочени отговори и да ги проверява, ще се справи, ако проиграе всички километри (от 1 до 36.....)

# 568
  • ride my bike...
http://www.smb-gabrovo.hit.bg/2012.html
Резултатите от Габрово

# 569
  • Русе
Laluni, при мен не се отваря дали проблема е в моя РС?

Общи условия

Активация на акаунт