Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 514
  • 453
  •   1
Отговори
# 225
Въпросът е всички да имат равен достъп. Пък ако сятат, че нивото не е високо, да отидат, където искат, нали?

Не може всички да имат равен достъп. Като искаш свободен достъп, купи си апартаментче до училището, което смяташ за елитно, щом не са го обявили за специализирано и съответно нямаш право да пратиш детето си на изпит там.

# 226
  • София
Интересна тема...

# 227
Хайде стига се прави на жертва. А беше нападната (метафорично казано), защото явно си представител на кликата на мамите, които таковаха мамата на хубавите квартални училища. В общи линии получи аргументирани и съвсем културни отговори, но не ти харесва. Такива колко сме ги виждАли по училищните дворове.  ooooh!

Не виждам как бих могла да таковам мамата на кварталните училища?  Laughing Laughing Laughing Пък чак и клика??? Всъщност имам доста лични впечатления от много училища в София, директно от кухнята и уверявам те, има големи разлики, в много неща!

# 228
  • София
в такъв случай с лекота ще изброиш какво повече предлагат изброените от теб училища над задължителната програма и изисквания. Мога да повтарям въпроса си, докато е нужно, за да бъде полезно и на другите читатели. Дотук ти нищо, ама нищичко съществено не каза по тоззи въпрос.

# 229
Въпросът е всички да имат равен достъп. Пък ако сятат, че нивото не е високо, да отидат, където искат, нали?

Не може всички да имат равен достъп. Като искаш свободен достъп, купи си апартаментче до училището, което смяташ за елитно, щом не са го обявили за специализирано и съответно нямаш право да пратиш детето си на изпит там.

Има и по-леки варианти! thumbsup

Честно казано се удивлявам колко са изобретателни хората и как намират всякакви начини за да "отговарят" на критериите. Но защо да е така? Точно тези неща ме провокираха да започна темата, ама явно болшинството хора са доволни от съществуващия модел, така че продължаваме си по стария начин  Laughing

# 230
  • София
Те нещата са свързани помежду си. PeaceНаричаш училищата уникални заради предлаганото от тях нещо в повече.Което е равносилно на убеждението,често измамно, че училището е по-добро. Пример - немският език в начален курс не е нещо уникално,  на територията на София поне. 35 -то например предлага също обучение по немски още от 1 клас, наравно със 73-то и 20 -то. Но няма да запишеш детето си там, нали WinkТоест не говорим за достъп до каквато и да е  уникалност, а за чиста проба следване на модата, че едикое си училище е the best. Но щом не е уникално, най -естественото нещо е предимство да имат децата от района.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 23:44 от eine in Rente gegangene Nixe

# 231

Честно казано се удивлявам колко са изобретателни хората и как намират всякакви начини за да "отговарят" на критериите. Но защо да е така? Точно тези неща ме провокираха да започна темата, ама явно болшинството хора са доволни от съществуващия модел, така че продължаваме си по стария начин  Laughing

Няма по-леки варианти и не е нужно нищо да се изобретява. Това с местоживеенето и в социализма беше изобретено, защото е единственото което работи и въобще има някакъв смисъл, що се касае до обикновени училища. А началните всичките са такива, щом не става въпрос за изкуства. Даже спортните не са от първи клас.

# 232
Те нещата са свързани помежду си. PeaceНаричаш училищата уникални заради предлаганото от тях нещо в повече.Което е равносилно на убеждението,често измамно. че училището е по-добро. Пример - немският език в начален курс не е нещо уникално,  на територията на София поне. 35 -то например предлага също обучение по немски още от 1 клас, наравно със 73-то и 20 -то. Но няма да запишеш детето си там, нали WinkТоест не говорим за достъп до каквато и да е  уникалност, а за чиста проба следване на модата, че едикое си училище е the best. Но щом не е уникално, най -естественото нещо е предимство да имат децата от района.

С удоволствие бих избрала някое от изброените от теб училища всъщност. Тъкмо заради това, което предлагат. Дори и да не е обучението чак на някакво супер ниво, определено е поне над средното, нали? И то не само по немски, а и по общообразователните предмети. От друга страна поне аз не знам да има такова училище в Люлин, Надежда или Дружба. Ако ти знаеш, кажи ми  Simple Smile
Все пак територията на София не обхваща само централната градска част, нали?  Wink

# 233

Няма по-леки варианти и не е нужно нищо да се изобретява. Това с местоживеенето и в социализма беше изобретено, защото е единственото което работи и въобще има някакъв смисъл, що се касае до обикновени училища. А началните всичките са такива, щом не става въпрос за изкуства. Даже спортните не са от първи клас.

Нужно или не, то си е практика. Имаше и по времето на социализма. В моя клас бяхме около 10-ина деца от квартала, останалите пътуваха, някои от доста далеч. Така че и тогава беше, както и сега!

# 234
Така и не разбрах какво им има на критериите, прочитайки 16 стр., че чак и неадекватни били...?!
Абсолютно същите важат и на 3000 км от БГ!

# 235
Ако има нещо наистина неадекватно, това е ,че деца живеещи в близост до което и да е училище, има опасност да останат извън него за сметка на редица други критерии.

Напр. за Варна-сложили едно рисуване в "Климент" и хааайде, децата от Аспарухово и Владиславово - в Климент.Ама то нито е заради рисуването, нито самото училище е специализирано по изкуство.А защото има родители, които не могат да се примирят, че детето им няма да учи в "среда".И току-виж, някое дете, дето живее до оградата на училището остане извън класацията.Защото местоживеенето не е от първите критерии.

Друг е въпросът, че "Климент" наистина си е училище с име поне от 50 години и като кажеш"Климент" или "Кирил и Методий" -едва ли не пътят ти е по презумпция постлан с цветя и рози чак докато седнеш в министерското кресло.

Ето, такива странности/ наречени по-горе с една доста по -чепата, но и сполучлива фраза/точно родителските амбиции доведоха.
Друг е въпросът, че и местоживеенето го изкривяват с фалшиви адреси/ според градските легенди във Варна, имало 12 деца за първи клас, живеещи на един адрес ,като че ли катуните са се преместили току под руското училище.Но е слух, не зная вярно ли е/

# 236
Друг е въпросът, че и местоживеенето го изкривяват с фалшиви адреси/ според градските легенди във Варна, имало 12 деца за първи клас, живеещи на един адрес ,като че ли катуните са се преместили току под руското училище.Но е слух, не зная вярно ли е/

И аз не знам дали е вярно, но в моя клас само 1/2 живеят до училището. А всички са с регистрации в района  newsm53. Някои дори пътуват от околни на града местности. Рекордът ми е 30км.

# 237

Напр. за Варна-сложили едно рисуване в "Климент" и хааайде, децата от Аспарухово и Владиславово - в Климент.Ама то нито е заради рисуването, нито самото училище е специализирано по изкуство.А защото има родители, които не могат да се примирят, че детето им няма да учи в "среда".И току-виж, някое дете, дето живее до оградата на училището остане извън класацията.Защото местоживеенето не е от първите критерии.

Не е заради рисуването напливът отвсякъде там. Паралелката с рисуване е една и има изпит за нея, като приетите са само децата, които поне една година са ходили точно при определена учителка на уроци.  Wink Заради името е напливът, което не знам какво точно трябва да значи и разбира се за да се разкарват всеки ден мамите до центъра.  Laughing

В първи клас (като беше детето ми там) бях на един рожден ден, на който повечето майки бяха от Аспарухово и Галата. Смееха се, че всичките имат договори за наем на някакъв адрес на ул. Баба Рада (зад х-л Черно море), но никоя не знае къде точно е адресът. Той и директорът като ни събра на родителска среща в детската градина Пушкин за да си рекламира училището каза, че приема всякакви доказателства за адрес. Преди години като записах там сина ми, дойдоха на проверка да видят дали живеем на посочения адрес. Тогава училището още имаше 3 паралелки, още си беше хубаво, а настоящият директор беше само ямболско студентче по право във Варна.
За Руското не знам точно как са нещата, но всички които познавам и децата им учат от там са от Младост и Виница, а доста от децата в Кирил живеят в района на Руското. Те са си близо де.

п.п. В Кирил го няма това нещо. Четири паралелки деца, повечето живеят наоколо. Явно маркетингът им е слаб.  Mr. Green

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 08:10 от Анонимен

# 238
Преди години майка ми/ сега е пенсионирана учителка/ "обикаляше ученици", т.е. "ритуалът" беше учител, който ще поеме първи клас да минава по адреси/ вероятно според ДГ или не зная откъде се вземаха/ ,да се запознава с бъдещи първокласници и родителите им, да преценява домашната подготовка за първи клас- битови условия и др.Така наистина децата от една "махала" си учеха заедно поне до 7 -8 клас.Децата на учители имаха предимство Embarassed да учат в училището на родителите си, но на мен това предимство ми донесе само неприятности- пътуване с автобус, макар и две спирки, да не мога да си играя с децата след часовете и др.  В трети клас смених училището с по-близко по настояване на майка ми.

Затова оценявам важността на близостта на училището до дома, поне в началния курс, а и до 7 клас.

# 239
  • София
леле, леле, това училище да не дава златни удостоверения, че такъв наплив има! Изкукала работа!

Добрутро, Дианичка! Поентвам въпроса си - кои са тези неща в повече, които предлагат изброените училища, че да ги прави уникални? Комай ти самата не си убедена в това, което твърдиш, защото едно уникално нещо не можеш да посочиш!

Общи условия

Активация на акаунт