Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 432
  • 453
  •   1
Отговори
Здравейте! Като майка на бъдеща първокласничка, се сблъсках с "интересни" препятствия, свързани с критериите за прием. Сигурна съм, че не съм единствена и за това реших да пиша в отделна тема. Уточнявам, че моите впечатления се отнасят за гр. София.
Масово на първо място стои критерият за местоживеене. Съгласна съм, че когато става дума за кварталните училища, такъв признак е адекватен. (При все, че откакто има делегирани бюджети, няма напълно "обикновени" училища  Laughing)
Но..... мисля си, че когато става дума за такива училища, които са уникални по рода си, например руските училища (133 и 35), 18 СОУ, където се изучават източни езици още от начален курс, 20 ОУ, с ранно езиково обучение по немски и френски и др., местоживеенето не би трябвало да е от значение!!! Така всички, които не са от района на практика са дискриминирани!!! Децата не могат да учат там, но в същото време няма алтернатива на тези училища. Тъкмо за това смятам, че това е дискриминация.
Въпросът е решен единствено с училищата, свързани с култура и изкуство, например Музикалното училище и НУКК, където приемът се осъществява с изпит. Иначе музиканти например щеше да има само от района на училището Laughing
Мисля, че с езиковите училища нещата трябва да стоят по подобен начин.
Замислете се колко голям избор имат всички деца след завършване на седми клас! Могат да избират между десетки учебни заведения, профилирани в най-разнообразни направления! И това е така, защото е важна само оценката от изпита след седми клас, а не и местоживеенето. В същото време изборът на първокласниците е силно стеснен! Според мен, това е много несправедливо!

# 1
Ей сега ще дойдат накуп начални учители да те светнат, че децата не е добре да се профилират от първи клас... дори и от пети не е добре!!  ooooh!
Аз преживях нещо подобно с желанието си да запиша детето си в училище в провинцията, но в центъра на града. Такива неща като подаване на заявления няма, отиваш и се разбираш с директорката още септември и след 46 тото хлапе, чийто родители е харесала директорката другите духат супата...
Проблема е, че с новия закон за образованието е се цели точно това, да не се профилират децата преди 7 ми клас.

# 2
Tова е, защото според преобладаващото мнение на родители и чиновници в МОМН е недопустимо да се изпитват деца за прием в 1 клас. НУКК нарушаваt това правило, ама понеже са училище за "свои" хора. Музикалните и по изкуствата е ясно защо са изключение.

# 3
Ако децата не се профилират, то и училищата трябва да са уеднаквени, а е пределно ясно, че това няма как да стане, а и не мисля, че ще е правилно!
Дори и да не е с изпит приема (въпреки, че според мен няма нищо лошо в това, това е един много обективен критерий) абсурдно е местоживеенето или местоработата да са водещи!

# 4
  • Варна
Дори и да не е с изпит приема (въпреки, че според мен няма нищо лошо в това, това е един много обективен критерий) абсурдно е местоживеенето или местоработата да са водещи!

Така е! Peace
Но още по-абсурдно е ,един от водещите критерии да е - "някой от родителите да е  възпитаник на училището"  ooooh! Това за Руското училище във Варна Laughing Винаги ми е било чудно, кой мозък го измисли това Thinking Може би , нивото на обучение по руски е толкова ниско, че трябва задължително родителите да помагат newsm78. Или пък склонността към владеене на езика се предвава генетично Laughing Ако е така, моите деца ще са в МГ на квадрат, щото и двамата с баща им сме имали глупостта да учим там, а не във въпросното училище #Crazy

# 5

Така е! Peace
Но още по-абсурдно е ,един от водещите критерии да е - "някой от родителите да е  възпитаник на училището"  ooooh! Това за Руското училище във Варна Laughing Винаги ми е било чудно, кой мозък го измисли това Thinking Може би , нивото на обучение по руски е толкова ниско, че трябва задължително родителите да помагат newsm78. Или пък склонността към владеене на езика се предвава генетично Laughing Ако е така, моите деца ще са в МГ на квадрат, щото и двамата с баща им сме имали глупостта да учим там, а не във въпросното училище #Crazy

Подкрепям напълно!!!!

# 6
Но още по-абсурдно е ,един от водещите критерии да е - "някой от родителите да е  възпитаник на училището"  ooooh! Това за Руското училище във Варна Laughing Винаги ми е било чудно, кой мозък го измисли това Thinking

Всъщност това е традиция в най-добрите британски учебни заведения - щом родителите са учили там и децата имат запазено място. Не знам дали и в САЩ е така.
Там търси мозъка, който го е измислил. Нашите са го изкопирали.

# 7
  • Варна
Всъщност това е традиция в най-добрите британски учебни заведения - щом родителите са учили там и децата имат запазено място. Не знам дали и в САЩ е така.

Това за държавни училища ли се отнася? newsm78
Де и въпросното училище да беше и наполовина добро, като най-добрите британски училища, направо бих се записала отново в 1 клас, че белким ги огрее и децата на децата ми Hug

# 8
  • София
Не се сещам за критерий, който да обедини всички в щастливо единодушие!  Laughing Кои според вас са "адекватните"? (разбрахме се, че изпит за първи клас не е разрешен)
И ако може някой да ми дефинира "квартално училище". И к'во прайм, ако моите квартални, примерно, някой е набедил за "уникални"?

# 9
Но още по-абсурдно е ,един от водещите критерии да е - "някой от родителите да е  възпитаник на училището"  ooooh! Това за Руското училище във Варна Laughing Винаги ми е било чудно, кой мозък го измисли това Thinking

Не става ли дума по-скоро за средни и висши учебни заведения? Пък и всъщност няма значение, според мен е неправилно! Лошо няма децата да вървят след родителите си, аз също едно време учех в същото училище, където е учил баща ми, но това трябва да бъде просто личен избор, а не предимство при прием!!!!

# 10
  • София
Здравейте! Като майка на бъдеща първокласничка, се сблъсках с "интересни" препятствия, свързани с критериите за прием. Сигурна съм, че не съм единствена и за това реших да пиша в отделна тема. Уточнявам, че моите впечатления се отнасят за гр. София.
Масово на първо място стои критерият за местоживеене. Съгласна съм, че когато става дума за кварталните училища, такъв признак е адекватен. (При все, че откакто има делегирани бюджети, няма напълно "обикновени" училища  Laughing)
Но..... мисля си, че когато става дума за такива училища, които са уникални по рода си, например руските училища (133 и 35), 18 СОУ, където се изучават източни езици още от начален курс, 20 ОУ, с ранно езиково обучение по немски и френски и др., местоживеенето не би трябвало да е от значение!!! Така всички, които не са от района на практика са дискриминирани!!! Децата не могат да учат там, но в същото време няма алтернатива на тези училища. Тъкмо за това смятам, че това е дискриминация.
Въпросът е решен единствено с училищата, свързани с култура и изкуство, например Музикалното училище и НУКК, където приемът се осъществява с изпит. Иначе музиканти например щеше да има само от района на училището Laughing
Мисля, че с езиковите училища нещата трябва да стоят по подобен начин.
Замислете се колко голям избор имат всички деца след завършване на седми клас! Могат да избират между десетки учебни заведения, профилирани в най-разнообразни направления! И това е така, защото е важна само оценката от изпита след седми клас, а не и местоживеенето. В същото време изборът на първокласниците е силно стеснен! Според мен, това е много несправедливо!

Те СА квартални училища (18, 20 и др). Сега всяко училище още от първи клас е с разширено изучаване на нещо, родителите налапват кукичката, и забравят за важността на общообразователните предмети, особено на българския и математиката. Логично е местоживеенето или местоработата на родителите да е от значение, в края на краищата, първо трябва да се обслужат децата от квартала.

Без да съм учител споделям идеята, че профилирането от първи клас е по-скоро вредно за децата. В начална степен, а аз бих казала и за основен курс, се полагат основите на всичко, което детето ще ползва като знания и умения в следващите степени на образование, че и в живота.

# 11
Не се сещам за критерий, който да обедини всички в щастливо единодушие!  Laughing Кои според вас са "адекватните"? (разбрахме се, че изпит за първи клас не е разрешен)
И ако може някой да ми дефинира "квартално училище". И к'во прайм, ако моите квартални, примерно, някой е набедил за "уникални"?

Мисля, че има достатъчно много всякакви експерти, работни групи и т.н. по министерства, инспекторати и общини! Всъщност тяхна работа е да измислят адекватни критерии, така че болшинството хора да са доволни. А уникалните училища не са "набедени" за такива, а действително са такива! Ако наистина се налага да обяснявам кои са, то с две думи това са всички онези у-ща, които предлагат повече, от това, което е заложено в масовата програма. Друг признак, по който могат да бъдат разпознати е броя на желаещите да учат там! И последно: във всеки квартал има не само едно училище, особено в близост с уникалните има поне още няколко. Така че, ако държиш да се възползваш от критерия за местоживеене, спкойно можеш да постъпиш в съседното у-ще!

# 12
Andariel, не знам защо смяташ, че родителите забравят за общообразователните предмети. Това, че някой иска повече за детето си, не означава че прави избор между математика и английски, например!
А ако се вгледате в децата в групата в детската градина, ще видите, че те са се профилирали още от сега, сами! Всяко дете е уникално, има различни заложби и лично аз не виждам нищо лошо в това да му бъде дадена възможност да се развива от рано!!! Още повече, че именно тази възраст е най-сензитивния период в развитието на децата, така че според мен е напълно подходящо да се занимават задълбочено с изучаване на чужд език, музика или нещо друго! Стига вече с тая универсалност, не отмина ли вече времето на "всички хора сме еднакви, всестранно развити личности"!!!

# 13
Мисля, че във всеки квартал има точно по едно ОУ или СОУ. Оттатък булеварда често всъщност вече е друг квартал.

Защо да сме "се разбрали", че изпит в 1-ви клас е забранен? Laughing
След като сега се пише нов закон, е супер безсмислено той да повтаря стария, вместо да го коригира.

А и нали училищата имат делегиран бюджет, трябва да имат и повече свобода да привличат ученици, както и да ги побират, защото е нормално деца, поставени в група с деца със сходни възможности да се справят по-добре, отколкото ако са поставени в неподходяща среда.

# 14
Извинявай, ама май си поредната супер ентусиазирана млада мама Peace От сега мога да ти кажа, че май никое от тези училища не е наистина специално. Тези чужди езици са само фасада, а децата не научават нищо. Може в музикалното училище да е друго, но набедените специални и уникални начални училища са си като всички останали. Е, може средата да е по-добра, което е следствие на наплива, не на самото училище.

Общи условия

Активация на акаунт