Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 569
  • 453
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Но написаното от теб само затвърждава мнението ми, че критерият за местоживеене е неадекватен, погледнато и от двете страни!
Кои две страни, бе моме? Ние живеем на 20 метра от кварталното училище. Искаш да ми кажеш, че трябва да си влача детето до другия край на града, щото местоживеенето не е важно и понеже кокона Пена, която живее на 15 км от нас е решила, че детИтУ трЕбЕ да учи суахили от невръстни години?
Ще ми бъде много интересно да те чета, ако не ви приемат отрочето в НУКК. Mr. Green
Дидеваааа..., гепи за изказа (дай 5 иам предвид!) Joy (ма, не си разбрала, не е въпросът точно баш за НУККК, иначе и ние щяхме да подкрепим някак си)... Laughing

Последна редакция: чт, 10 май 2012, 22:41 от Morrighan

# 136
  • София
Нова, никой не оспорва факта, че и подбор на такъв принцип също  е  несъвършен . Но пък и  да се твърди,  че неживеещите в квартала деца са дискриминирани, е твърде крайно. Така го вижда авторката положението  от своята камбанария. Друга пък майка ще  види дискриминация в това, че детето й не може да се  дореди да бъде първокласник в кварталното училище, защото някой го е набедил за "елитно" и  като такова се е напълнило с деца от всички краища на София.Кой тогава е онеправданият? newsm78 Няма угодия, винаги ще има недоволни.

# 137
Дидеваааа..., гепи за изказа (дай 5 иам предвид!) Joy (ма, не си разбрала, не е въпросът точно баш за НУККК, иначе и ние щяхме да подкрепим някак си)... Laughing
Пляс!  Grinning Въпросът не е за НУКК, но лицеят е от голямо значение за развитието на темата. Ако детето на авторката бъде прието там, тя вероятно ще загуби интерес към критериите за прием в останалите " елитни" училища, ако обаче не го приемат... Та затова ще ми е интересно да чета след обявяване на резултатите.

Няма угодия, винаги ще има недоволни.
Така е. А и дори приемът да става с проверка на способностите, НВО или с една дума - с изпит пак има недоволни - било от организацията, било от трудността на задачите, било от времетраенето на изпита и  т. н.

# 138
  • София
ужас, току що осъзнах, че нашето училище има паралелки с италиански и от тази година с руски език... дали ще е елитно след 2-3 години, щото се учи друг език, не английски Shocked

а за проверката на способностите - абе, хора, за първокласници ли говорим или за гимназии - училището е до нас, след година - две ще пращам детето само на училище и мога да го гледам от балкона, дали е стигнал до половината път /другия е в дървета, но мисля да пусна жалба до общината да ги отрежат, щото ми пречат да виждам пътя към училище на синчето и в същност ме дискриминират спрямо другите родители от другата страна на школото, които си виждат пътя  Thinking/. Какви ти способности и проверки на деца на 6 години, за да влезнат в училището до дома  ooooh!

# 139
Когато аз съм била ученичка ( и когато образованието беше добро) системата с кварталните училища функционираше на 100%. Всеки си знаеше в кое училище ще учи (кварталното), имаше си списъци, разпределения и нямаше хър-мър. Значи тази система има многогодишни традиции и явно е справедлива за най-голям брой деца.

Що се отнася до приема с подбор - логичната последователност е "подготовка - изпит". В случая с първокласниците обаче подготовка официално няма и нещата се обръщат на "изпит - подготовка", което е нелогично и дискриминиращо. Вярно е, че и при кандидатстване с изпити на по-късен етап винаги се налага да се вземат и извънредни уроци, но поне на теория принципът "подготовка - изпит" се спазва - твърди се, че наученото в клас по принцип е достатъчно за да.... А при кандидат-първолаците подготовка не е имало.

Авторката казва, че отстоява принципна позиция, а не своя интерес. Да, ама принципна позиция по принцип няма Twisted Evil Всяка принципна позиция е отражение на битието и интереса на съответния индивид. Колежката е уверена, че детето и е умно и подготвено и това формира принципната и позиция. Ако целта и беше кварталното училище мисля, че принципите щяха да бъдат други. Но ако все пак има някаква принципност, това е нашата, защото ние сме минали етапа на записване в 1 клас и наистина нямаме личен интерес в спора.

# 140
Когато искаш детето ти да учи сред подбрани по признак по-различен от адресна регистрация, то и входен тест е нужен. След вече две години предучилищна не отиват като tabula rasa в първи клас.

Детето ми учи в "моето" училище, за което като 6-годишна държах изпит, може и препитване да се нарече, и то сериозно. Оттогава му е и славата на "елитно". Днес определяща е адресната регистрация. Резултатите на учениците са показателни, че е някъде по-средата между добро и обикновено.

# 141
Здравейте, живея в центъра на София и работя до 17.30, синът ми ще е първокласник сега, най-удобното ми училище е това срещу нас 112 СОУ "Стоян Заимов"- на 5 м от входа ни (с опцията дори да се прибира сам). Чувала съм, а и съм виждала доста лоши неща за това училище, но критерият ми беше "свястна учителка". А самото училище е напълно дезорганизирано, дори нямат сайт - може би не случайно. Какво беше изумлението ми, когато се оказа, че не сме приети при госпожата, която сме избрали, защото съм си подала заявлението през м. март, и не били важни критериите, а кога си подал молбата...така ми каза зам. директорката. Между другото и местоработата ми е на територията на общината. Чудя се какво да правя - да се разправям ли, или просто да се откажа от училището - при такова стъкмяване на критериите и хаос, на какво ли ще научат детето ми? Между другото нямам никакви впечатления и информация за госпожата, при която са ни разпределили - Г-жа Игнатова...

# 142
Специално за 20-то смея да твърдя, че наистина не е квартално и поради това не е на 20 м. от къщите на хората, та то на 5-те кюшета сякаш е пълно с млади семейства с деца и блокове на по 12 етажа.
А преди и след часовете от там не може да се мине, сигурно защото е квартално училище и интересно защо тогава децата ги карат и взимат с автомобили.
Познавам деца, които пътуват по 5 спирки с тролей и учат в 20-то.

Но, доколкото виждам на сайта на 20-то, проблем няма, защото те са определили "микрорайон" с предимство, а останалите се приемат по номер на подаване.
Та затова явно има нощуващи в двора.

Първокласниците се приемат по следния ред:

-деца, които са от  микрорайона  на училището – срещу  лична  карта на родителя, непроменена след 01.01.2012 г.;
-братя и сестри на настоящи ученици в  20  ОУ;
-до 10 деца,   изучавали  немски  и  френски език в подготвителните групи на 167 ЦДГ, 87 ЦДГ, които са от района на 20 ОУ ” Тодор Минков”
-деца със СОП /специални образователни потребности
-деца близнаци;
-деца сираци;
-деца на учители в системата на образованието и служители от 20 ОУ;
-деца, извън микрорайона на училището по входящ номер.

http://todorminkov.com/index.php?option=com_content&view=art … news&Itemid=3

# 143
  • София
Когато искаш детето ти да учи сред подбрани по признак по-различен от адресна регистрация, то и входен тест е нужен. След вече две години предучилищна не отиват като tabula rasa в първи клас.
повярвай ми, отиват - синът ми отиде в първи клас абсолютно ненаучен на нищо, но тогава беше истерията с чистенето на отпуските от учителките в детските градини и за цялата ПУ година му се смениха една камара учителки, като основната му учителка беше музикалната педагожка на градината  ooooh! Е, поне започна да пее вярно Close

# 144
Дзвер, детето ми е набор на твоето. В класа му 70% от децата се чудят как да не заспят от скука.

# 145

Детето ми учи в "моето" училище, за което като 6-годишна държах изпит, може и препитване да се нарече, и то сериозно. Оттогава му е и славата на "елитно". Днес определяща е адресната регистрация. Резултатите на учениците са показателни, че е някъде по-средата между добро и обикновено.

newsm10 newsm10

# 146
  • София
Дзвер, детето ми е набор на твоето. В класа му 70% от децата се чудят как да не заспят от скука.
така е, и ние успяхме да наваксаме и вече последния месец е голяма скука, но виж образователните изисквания за първи клас - в момента това е положението и ако учителката няма амбиция да ги научи на нещо повече... но това е друга тема  Peace

# 147
повярвай ми, отиват - синът ми отиде в първи клас абсолютно ненаучен на нищо, но тогава беше истерията с чистенето на отпуските от учителките в детските градини и за цялата ПУ година му се смениха една камара учителки, като основната му учителка беше музикалната педагожка на градината  ooooh! Е, поне започна да пее вярно Close
Аааа, ето как ще опрем и до изпити за влизане и в някои от детските градини, че и в елитни ясли може да въведат изпит. Crazy

Лично за мен приоритетен език - #1 - английски, #2 немски.

По проблема на авторката смятам, че като започне отрочето първи клас ще погледне нещата от истинската им страна и нищо чудно и японски и китайски да и се изпарят от главата поне за известен период от време.

# 148
Децата не отиват неподготвени на училище! В детсата градина, а ако не са посещавали такава, то в подготвителен клас точно това правят! Подготвят! За училище,за първи клас! Жалко, ако сте смятали, че само отглеждат децата ви и е важно единствено дали са спали и яли!
И не само, че учат, а извършват и диагностика на знанията и уменията на децата, ако се поинтересувате, ще ви кажат какви са им резултатите!
Лично аз съм изключително доволна от подготовката, която дъщеря ми получи в детската градина!

# 149
Ако трябва да има елитарност в начален курс, то това е начинът- входен тест, които да отсява децата. Инак адресната регистрация още не зная дали дава повече умствен капацитет.
Тогава поне ще се знае защо едно училище има по 6 паралелки първи клас, а друго едвам събира една и това в един район/квартал.
Когато аз негодувам от училището, в което учи детето ми, дали от ръководство, дали от организация няма значение, ми се отговаря, че училището е елитно, училището е с име, със слава, какво съм седнала да придирям аз? Но ето, масово е- 90% от родителите от района са убедени, че правят най-доброто за детето си, записвайки го да учи там. От тях десетина процента разбират, че нещата не са баш такива, каквито изглеждат и предприемат крачката към преместване. Един от тях щях да бъда и аз. Просто късмет, случихме на класен ръководител. Останалото е  Stop

Общи условия

Активация на акаунт