Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 586
  • 453
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не се очаква да махнат този критерий иманно заради родителската психоза по така нареченате елитни училища.Авторката на темата търси най-доброто за детето си според нейните разбирания и критерии. В това няма нищо лошо. Но какво да кажат родителите,които живеят непосредствено до тези"елитни" у-ща а децата им не могат да бъдат записани там?

Не разбирам защо приемате нещата като или/или. Не виждам проблем, ако приемът е да речем с изпити и живеещите срещу училището се представят добре, да бъдат записани там. А доколкото съм наясно тези форуми за именно за това- да се споделят мнения!
проблемът е, че училището е елитно само в твоите очи и в очите на още 5-6 майки и тази "елитност" ще лиши децата, живеещи срещу него, от възможността да учат на 2 преки от дома си, а ще трябва да пътуват примерно една спирка с рейса, докато ти пътуваш 7 спирки с две превозни средства, за да си заведеш детето в елитното училище, толкова ли е трудно за разбиране  newsm78

# 121

Но..... мисля си, че когато става дума за такива училища, които са уникални по рода си, например руските училища (133 и 35), 18 СОУ, където се изучават източни езици още от начален курс, 20 ОУ, с ранно езиково обучение по немски и френски и др., местоживеенето не би трябвало да е от значение!!! Така всички, които не са от района на практика са дискриминирани!!! Децата не могат да учат там, но в същото време няма алтернатива на тези училища. Тъкмо за това смятам, че това е дискриминация.

Да припомня какво всъщност безпокоеше авторката, пък вие къде я пратихте!

Просто и на мен не ми звучи логично всички деца, които живеят на бул. Прага, например, да учат немски, всички, които живеят на Стамболийски английски, а онези на Шишман-руски.
Без право на избор.
Чуждият език в училище не е бонус, а е задължителен, все пак.

# 122
Дианичка,не приемай нещата толкова лично. Момичетта не са недобронамерени към теб. Просто споделятсвоя опит. А за изпит изобщо не съм съгласна. Тук говорим за училище за първолаци,а не за Итън. Аз ти пожелавам да запишеш детето си там където желаеш,но дано да не е за сметка на някое друго дете. Успех!

Благодаря ти, Ева!
Само погледни поста преди твоя и ще се увериш, че не за недоброжелателност става дума, а за откровена злоба. Здраве да е! Явно и тук е място като всички други, хора всякакви!
 Аз разбира се уважавам и с интерес прочетох всички мнения и споделен опит. Но не всички постове са такива. А наистина ми се искаше да обсъдим конкретната тема!

# 123
  • София
Децата не са крепостни, че да не могат да учат на друго място. Едва ли точката за местоживеене е единствената решаваща, че и на всичко отгоре не всяко училище я има, както се разбра. По0скоро да търси врръзки.

Дианичка, стига си пищяла и си се правила на жертва!

Не виждам как точно ще има алтернатива на екзотични за нашите географски ширини езици като японски, китайски и арабски, то е екзотично самото им наличие в училище в начален курс!

# 124

Но..... мисля си, че когато става дума за такива училища, които са уникални по рода си, например руските училища (133 и 35), 18 СОУ, където се изучават източни езици още от начален курс, 20 ОУ, с ранно езиково обучение по немски и френски и др., местоживеенето не би трябвало да е от значение!!! Така всички, които не са от района на практика са дискриминирани!!! Децата не могат да учат там, но в същото време няма алтернатива на тези училища. Тъкмо за това смятам, че това е дискриминация.

Да припомня какво всъщност безпокоеше авторката, пък вие къде я пратихте!

Просто и на мен не ми звучи логично всички деца, които живеят на бул. Прага, например, да учат немски, всички, които живеят на Стамболийски английски, а онези на Шишман-руски.
Без право на избор.
Чуждият език в училище не е бонус, а е задължителен, все пак.

Благодаря ти, Нова, че го напомни! Peace

# 125
Не познавам училищата в София, но в центъра на Варна се разиграва нещо подобно от години. Три училища, нарочени от родители за елитни, обират деца от целия град. Ок, обаче в центъра също живеят деца. И започва едно чакане, едно надлъгване, смяна на адресни регистрации............ Най-жалкото в цялата история е, че точно в тези училища се работи много слабо, тъй като си лежат на старата слава. Познавам десетки родители, осъзнали се що годе навреме, които са преместили децата си, за да разберат, че в малките квартални училища е най-доброто място за децата им. Разбира се - и началният учител. А за качествено обучение по езици се плаща. Ясно е, добрите учители си изкарват прилични пари, защото специалността им позволява. Който си цени труда и има възможност, няма да работи за жълти стотинки, да си хаби спокойствието и нервите. Колко струва един урок по език? И колко може да изкараш за ден? Е, кой е луд да работи за 500 лева............

# 126
Не познавам училищата в София, но в центъра на Варна се разиграва нещо подобно от години. Три училища, нарочени от родители за елитни, обират деца от целия град. Ок, обаче в центъра също живеят деца. И започва едно чакане, едно надлъгване, смяна на адресни регистрации............ Най-жалкото в цялата история е, че точно в тези училища се работи много слабо, тъй като си лежат на старата слава. Познавам десетки родители, осъзнали се що годе навреме, които са преместили децата си, за да разберат, че в малките квартални училища е най-доброто място за децата им. Разбира се - и началният учител. А за качествено обучение по езици се плаща. Ясно е, добрите учители си изкарват прилични пари, защото специалността им позволява. Който си цени труда и има възможност, няма да работи за жълти стотинки, да си хаби спокойствието и нервите. Колко струва един урок по език? И колко може да изкараш за ден? Е, кой е луд да работи за 500 лева............

Да така е в много от случаите! Но написаното от теб само затвърждава мнението ми, че критерият за местоживеене е неадекватен, погледнато и от двете страни! Laughing

# 127
Само че този критерий е един вид задължителен. Знам за случаи, в които са писани жалби, че дете, живеещо срещу училището не е прието и РИО се намесва.

# 128
  • София
Ох, темата пак стана адски весела, особено в момента със "злост" и "злоба"! Що ли винаги се стига до тук?  Grinning

# 129
Нова е абсолютно права,че всяко у-ще трябва да предлага и немски,френски,руски езици и то на добро ниво,но за съжаление реалността е друга. Японски и китайски ми звучат като екзотика пък и колко учители по китайски познавате? Mr. Green Родителите някак са склонни дансе изхвърлят с изучаването на чужд език особено в ДГ  Shocked и първи клас. Според мен тогава е най-важно да усвоят българската азбука и правопис,а чак след това латинската. Чужд език не би трябвало да се учи преди 3-тиклас-моля не ме убивайте,просто лично мнение. Тогава биха могли да разберат елементарни граматически понятия,а не само да повтарят като папагали.
Щом има въведени единни образователни изисквания то те трябва да важат за всички у-ща а не само за т.наречените"елитни". Значи другите просто не ги изпълняват.

# 130
  • София
Нова е абсолютно права,че всяко у-ще трябва да предлага и немски,френски,руски езици и то на добро ниво,но за съжаление реалността е друга. ...

newsm78 Не ми се сърди, приеми, че трупам "точки от мнения" по твоя "постинг", ма някак не разбрах как точно трябва да предлага...

# 131
Нова е абсолютно права,че всяко у-ще трябва да предлага и немски,френски,руски езици и то на добро ниво,но за съжаление реалността е друга. ...

newsm78 Не ми се сърди, приеми, че трупам "точки от мнения" по твоя "постинг", ма някак не разбрах как точно трябва да предлага...

Хич нямам предвид да се предлага във всяко училище избор като в езикова школа, не съм и написала такова нещо, нито го очаквам, нито го смятам за нормално.
Интересно, ако таткото например е китаец и живеем в Младост, какъв е шансът детето ни да учи китайски в училището, в което се учи китайски?
Дали поне за такива семейства има опция?

И пак напомням, че става въпрос за задължителен за изучаване в училище език, като какъв да е се определя от.......адресната регистрация.
Нищо необичайно.

Последна редакция: чт, 10 май 2012, 22:33 от нова

# 132
  • София
и на мен ми е любопитно, сигурно под ръчичка с таткото или акт за раждане на детето, в койтопише нещо като Чан Мън. А какво е стане, ако децата на всички китайци в София трябва да учат китайски? Че и китайският не е май само един, а са няколко вида.  Laughing А какво ще ги правим индийците?

# 133
Но написаното от теб само затвърждава мнението ми, че критерият за местоживеене е неадекватен, погледнато и от двете страни!
Кои две страни, бе моме? Ние живеем на 20 метра от кварталното училище. Искаш да ми кажеш, че трябва да си влача детето до другия край на града, щото местоживеенето не е важно и понеже кокона Пена, която живее на 15 км от нас е решила, че детИтУ трЕбЕ да учи суахили от невръстни години?
Ще ми бъде много интересно да те чета след като излязат резултатите от НУКК. Mr. Green

# 134
  • София
о, ама те и кандидати за НУКК ли са? Ааа, ясно, затовва толкова ми се обиди мацката като написах това свято име НУКК и кандидатите с известните имена и пачките! Въх, въх, стана страшно!

Общи условия

Активация на акаунт