Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 575
  • 453
  •   1
Отговори
# 180
  • София
при нас беше доста лесно, защото и двете деца караха предучилищна в същото училище и учителките, които щяха даа поемат първокласниците се запознаха с децата, също и директорката и заместник директорката ги опознаха за една година, затова говорих с тях те да преценят коя учителка е най-подходяща за детето. Проблеми имахме в четвърти клас с едното дете, когато класната им напусна и дойде една много кофти жена като човек. На другото дете учителката беше желязна. Имах време цяла година в предучилищната да наблюдавам какво става в училището и да преценя дали да оставя децата там за първи клас.

# 181
Благодаря ти за отговорите. Ние ще караме предучилищна в ДГ и макар да съм избрала учителка със солидна препоръка параноята ме гони,защото работя в у-ще(не съм учител) и виждам доста неща,които ме плашат.

# 182
  • Варна

Не зная във Варна как е, но в София от три съседни училища едното се пука по шевовете, а другите две едвам събират по една-две паралелки първи клас.
Същото е и тук.В едното училище в квартала са по 6 паралелки в началните класове,а другото по 1 или 2.

# 183
Да де, системата не е съвършена и не важи за всички училища, щом може да се заиграва с критериите за прием и дете, което живее непосредствено до училище да бъде заменено от дете, чиито родители са учили някога в това училище. Както споделиха по-назад.

Искам да попитам мамите,които имат по-големи децакато Нова, Андариел и някои други-споделете вие как избрахте учител и у-ще за децата си. Какви бяха критериите ви,отговориха ли на очакванията ви,с какви проблеми се сблъскахте? Искам да си"сверя часовника" пък и мисля,че мнението на хора с опит е важно и полезно.

Колебаех се дали да е до работата, дали да  е до вкъщи, избрах второто, води се сред добрите, на нас ни е квартално.
Срещнах се с две от учителките,разпитвах,  бяха ми препоръчани и от родители, от ДГ също, и двете много ми харесаха, но везните наклони това, че детето се чувстваше по-добре сред познати деца  и записахме доста деца  от групата в един клас.
За началната учителка никога не съм съжалявала, училището-нищо особено, тогава занималните бяха с по 30 деца, та моето си ходеше на съвсем друго място в частна занималня, на английски от 1-ви клас извън училище, на спорт пак извън училище.
Всъщност, от опцията училище сме ползвали само началната учителка, дори в стола почти не се е хранил (в частната имаше и храна), та бяхме доволни до 4-ти клас, а и той прекарваше там по някакви 4 часа на ден, та моето мнение не е кой знае колко обективно.
Но за времето, през което е бил в училище проблеми не сме имали никакви, учителката буквално бдеше над децата, научи ги и на житейски неща, не само на букви, направи много хубав колектив от тях.
Но ако беше на целодневно обучение, не съм сигурна дали това щеше да е училището, преди няколко години нямаше кръжоци, а спортът се изчерпваше с танци и някакво бойно изкуство.
От прогимназиален етап съм ужасно недоволна, все едно съм го преместила на Марс, а той си е в същото училище.
Та по този повод казвам, че е много, много важен учителят в начален курс, има родители, които не са доволни от начален курс в същото училище, но техните деца просто бяха в друг клас.

# 184
Нова,благодаря ти безкрайно.  bouquet В други теми сме били на противоположни мнения с теб,но виждам,че си взискателна майка,която има претенции към учителите,но пък и изисква много от детето си и тази позиция ми пасва идеално.
п.п Я вземете двете с Андариел да напишете един наръчник за майки на бъдещи ученици. Страхотна полза ще има. Mr. Green

# 185
Ако трябва да има елитарност в начален курс, то това е начинът- входен тест, които да отсява децата. Инак адресната регистрация още не зная дали дава повече умствен капацитет.
Тогава поне ще се знае защо едно училище има по 6 паралелки първи клас, а друго едвам събира една и това в един район/квартал.
Когато аз негодувам от училището, в което учи детето ми, дали от ръководство, дали от организация няма значение, ми се отговаря, че училището е елитно, училището е с име, със слава, какво съм седнала да придирям аз? Но ето, масово е- 90% от родителите от района са убедени, че правят най-доброто за детето си, записвайки го да учи там. От тях десетина процента разбират, че нещата не са баш такива, каквито изглеждат и предприемат крачката към преместване. Един от тях щях да бъда и аз. Просто късмет, случихме на класен ръководител. Останалото е  Stop

Напълно съм съгласна! Нещата трябва да се определят по много ясни признаци! Аз също зная за много случаи, когато определени училища са "навикани" за елитни, а всъщност децата не получават нищо! Но това не означава и че всички училища са еднакво добри/лоши.  Simple Smile
Касита, късмет на детенцето ти на новото място! Peace

# 186

п.п Я вземете двете с Андариел да напишете един наръчник за майки на бъдещи ученици. Страхотна полза ще има. Mr. Green

Мога да напиша "Наръчник по оцеляване в 5-ти клас". Mr. Green
Предполагам, обаче, че проблемите, които ние имахме от 5-ти клас за някои са почнали от 1-ви, та имат повече опит.
Вероятно има и такива, които пък нямат кой знае какви забележки към основното образование на децата си.
ПП. И не опира дори до взискателност, а до късмет.

# 187
Това за оцеляването впети клас го оставете за втори том. И на мен ми настръхва косата като си помисля ама няма как-всички ще вървим по вашите стъпки.

# 188
Начален учител съм и съм против входните тестове! Разказвам случай от преди 8-9 години. Поемам 1 клас. Имам момченце в класа, което в началото на годината четеше книгите на Карал Май, събираше и изваждаше до 100. Много богата обща култура, страхотен речников запас. Три седмици след началото на годината, училищната психоложка пуска тест за училищна готовност. Въпросното детенце излезе с най-нисък резултат. Просто беше много притеснително. Ако това дете трябваше да се явява на входен тест, сигурно щеше да е в някое училище с деца от контингента. (В момента е ученик в немската гимназия). Имам още много подобни примери. От тази година имам две дечица, които дойдоха с много лоша предучилищна подготовка. Сега завършват с отличен. На диктовка от страница и половина, допускат до 3-4 грешки. Четат гладко, събират и изваждат до 20 без проблем.
Основните критерий за прием трябва да са местоживеене, на второ място месторабота. Лично мнение.

Браво, Стиша! Това, че децата са постигнали такива високи успехи означава, че си си свършила добре работата! Какъвто е всъщност и смисълът на училището! На практика ти си извършила за себе си някакъв вид неформален и неофициален входен тест, а после и изходен. И си отчела разликата.
Случаят за който разказваш е много интересен, но едва ли може да бъде обобщаващ. Един случай преди 9 год.? newsm78 Не е ли възможно проблемът да е бил в самия тест, доколко той е "мерил" точно? Или пък в личността на психолога? (Понякога е възможна засечка там, щом си толкова години начален учител го знаеш добре) А какво ще кажеш за онези деца, които идват с много добра предучилищна подготовка? (Убедена съм, че си попадала на много такива)? Те нямат ли право да учат там, където родителите им преценят?
Благодаря ти за мнението ти, макар да не съвпада с моето.  Laughing , както и за тома, че си се аргументирала и за добрия тон!

# 189
  • София
на мен ми харесва идеята с наръчника. Но се съмнявам дали ще е особено популярен, защото хората си обичат илюзиите относно елитните училища със сто езика от първи клас, и хич няма да им е кефнякой да им ги разбие.

# 190
Все си мисля, че критерият местоживеене, който се споделя от повечето пишещи тук е справедлив, но не съвсем, защото погледнете напр. местоживеенето, което е основен критерий в 18 и 32 СОУ - квадрат от по една пряка около училищата, а ако си на другата пряка - е нямаш предимство.
Като смятаме, че предимство следва да има местоживеенето - защо в Горна баня приемат децата с приемен изпит, който няма нищо общо с показването на някакъви талант, кое му е по-специалното на това училище? Изпитът, вярвам, че повечето от вас са запознати си е чиста подготовка за материала за първи клас, малко логика и нищо друго. Е значи М-вото на културата може да прави изпити за първи клас, за да отсее деца, пък МОН, не може. Смятам, че няма нищо лошо за училищата, за които желаещите са повече от възможните места да има изпит. До колкото имам информация за двете училища с немски език със сдружение Шилер е нещо подобно - има изпит и някакво доплащане - полудържавно - получастно. Друг е въпросът, че е голяма вероятността тези изпити да са субективни и пак се връщаме в изходна позиция. Критерий местоживеене и всеки да се оправя както може.

Тъкмо това е и моята позиция! Определени училища (а те не са толкова много), да бъдат извадени от списъка "квартални" и приемът в тях да се извършва според възможностите на децата, а не според общите критерии! Убедена съм, че ако имаше повече училища, които да работят на принципа на горнобанското, там нямаше да бъде чак такъв наплива и да бъде обявявано за нещо изключително. Но в момента е факт, че подобни подборни процедури се правят единствено в училищата, които са към Министерството на културата.
Нямам нищо против за всички останали училища, настоящите критерии да си останат същите. Както и нямам нищо против кварталните училища изобщо. Единствено смятам, че всеки трябва да може да избира!

# 191
Аз мисля,че дори е вредно да се насажда у децата чувство на елитарност от такава ранна възраст.

Съвсем различно е да се занимаваш с изкуство, това са специфични възможности.
Но да определяме две деца , които не са постъпили все още в първи клас за такива с различни интелектуални възможности- е смешно и нелепо.

Ще се сведат нещата до абсурдност коя градина как подготвя децата, от там- коя ясла как ги подготвя и ще настъпи безумие, заплатено с цената на психическата адекватност на децата.

Ами да вземат да направят уеднаквени програми поне до 4 клас, че да мирясат всички майки.

Има резон в това, което казваш!!!! И разбира се, ще е по-добре,ако повече училища предлагат това, което в момента има само в някой. Но..... такава е реалността!

# 192
  • София
Тъкмо това е и моята позиция! Определени училища (а те не са толкова много), да бъдат извадени от списъка "квартални" и приемът в тях да се извършва според възможностите на децата, а не според общите критерии! Убедена съм, че ако имаше повече училища, които да работят на принципа на горнобанското, там нямаше да бъде чак такъв наплива и да бъде обявявано за нещо изключително. Но в момента е факт, че подобни подборни процедури се правят единствено в училищата, които са към Министерството на културата.
Нямам нищо против за всички останали училища, настоящите критерии да си останат същите. Както и нямам нищо против кварталните училища изобщо. Единствено смятам, че всеки трябва да може да избира!
добре де, сто човека те попитаха и ти не отговори - какво става ако моето квартално училище - единственото на близо, така че детето да ходи пеш, а не с градски транспорт, се окаже изведнъж елитно?
грешна ти е логиката - правилната теза, която е редно да се защитава е, че всички училища трябва да станат "елитни" и да предлагат образование на едно и също ниво, а не да вадим 5-6 от училищата като елитни, а в останалите да става каквото ще  Peace

# 193
Дианичка, в ДГ децата основно трябва "да са се наяли и наспали",а държа и да са се наиграли. Не ги оставяме само да го пасе някой докато съм на работа. За това учителите там са с предучилищна педагогика,обучени са как да "преподават уроци" на малките,учат ги да рисуват,пеят и т.н. Все пак ако едно дете чете,пише перфектно,смята таблицата за умножение и въобще е толкова напред с материала какво ще прави в първи клас? Децата са различни,но все пак трябва да има някакви единни критерии.

Не виждам никакво противоречие с моя пост?! И единни критерии има, казват се ДОИ-държавни образователни изисквания. Думите ми бяха насочени към хората, които твърдяха, че децата отиват напълно неподготвени в училище. А че освен да научават трябва да също да ядат, спят и играят спор няма!  Peace

# 194
добре де, сто човека те попитаха и ти не отговори - какво става ако моето квартално училище - единственото на близо, така че детето да ходи пеш, а не с градски транспорт, се окаже изведнъж елитно?
грешна ти е логиката - правилната теза, която е редно да се защитава е, че всички училища трябва да станат "елитни" и да предлагат образование на едно и също ниво, а не да вадим 5-6 от училищата като елитни, а в останалите да става каквото ще  Peace

Напротив, отговорих, още в началото на темата, върни се и прочети!

Общи условия

Активация на акаунт