Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 536
  • 453
  •   1
Отговори
# 195
  • София
...Определени училища (а те не са толкова много), да бъдат извадени от списъка "квартални" и приемът в тях да се извършва според възможностите на децата, а не според общите критерии! ...

Ок, съгласих се, само че тези "определени училища", трябва първо да бъдат определени според едни обективни критерии и изисквания, не според родителските виждания за "елитност" и "уникалност"...

# 196
И още нещо да добавя: нито веднъж не съм употребила думата "елитни". През цялото време говоря за училищата, които предлагат нещо повече и/или по- различно от останалите и нямат алтернатива!
Моля, не ми преписвайте твърдения, които не съм изказвала!

# 197
...Определени училища (а те не са толкова много), да бъдат извадени от списъка "квартални" и приемът в тях да се извършва според възможностите на децата, а не според общите критерии! ...

Ок, съгласих се, само че тези "определени училища", трябва първо да бъдат определени според едни обективни критерии и изисквания, не според родителските виждания за "елитност" и "уникалност"...

Разбира се! Още в началото на темата писах, че това е работа на съответните органи, а не на родителите!

# 198
А какво ще кажеш за онези деца, които идват с много добра предучилищна подготовка? (Убедена съм, че си попадала на много такива)? Те нямат ли право да учат там, където родителите им преценят?

Не бих казала, че имат право, защото на тази възраст подготовката зависи от късмет и родителски амбиции, а не от качествата на детето и от положения труд. Прекалено рано е децата да се делят на 1 и 2 качество преди да са имали шанс да се развият. Да не говорим, че ранното развитие съвсем не е гаранция за по-висш интелект. Затова най-ранният момент за пресяване е след 4 клас.
Пак казвам - твоята позиция е изцяло формирана от факта, че имаш умно дете и си наблягала на подготовката. Ама масата си имаме съвсем нормални деца и не харесваме това сваляне на възрастта на състезателността.

# 199
  • София
По0скоро си мисли, че има  умно дете. Ако го издухат в класирането в НУКК ще видим какво ще каже. "Който с каквото е надарен  - това да учи от малък!" - цитат от един много показателен български филм.

# 200
А какво ще кажеш за онези деца, които идват с много добра предучилищна подготовка? (Убедена съм, че си попадала на много такива)? Те нямат ли право да учат там, където родителите им преценят?

Не бих казала, че имат право, защото на тази възраст подготовката зависи от късмет и родителски амбиции, а не от качествата на детето и от положения труд. Прекалено рано е децата да се делят на 1 и 2 качество преди да са имали шанс да се развият. Да не говорим, че ранното развитие съвсем не е гаранция за по-висш интелект. Затова най-ранният момент за пресяване е след 4 клас.
Пак казвам - твоята позиция е изцяло формирана от факта, че имаш умно дете и си наблягала на подготовката. Ама масата си имаме съвсем нормални деца и не харесваме това сваляне на възрастта на състезателността.

Аз не знам защо така се получава, вероятно не четете всичките ми постове! Давам си сметка за всичко това, което казваш и определено не деля децата на 1 и 2 качество! Ама в никакъв случай!!! За това отново повтарям, че през цялото време имам предвид само някои училища! Всеки родител може сам да прецени за детето си дали да го изпрати на изпит или да го запише по общия ред. Какъв е проблемът?

# 201
  • София
четем, четем! И много добре те разбираме. Но някои не сме съгласни с теб, а ти си мислиш,че нещо не четем.

# 202
Някой хора пак взеха да сипят ярост!  newsm62 Наистина съм впечатлена от изрази като "издухат", когато говорим за деца в предучилищна възраст! Още по-странно е това, че явно смята, че познава детето ми по-добре от мен самата!  Laughing
Силно се надявам с въпросната кака да не живеем в един и същи квартал, така че да няма никакви шансове децата ни да попаднат в едно и също училище!

# 203
  • София
НякоЙ хора поне са научили множественото число. Да вземеш да седнеш и ти отново на чина в първи клас, че там се учат тези "малки подробности"! къде си тръгнала да се буташ, като елементарно нещо от правописа и граматиката не знаеш!

# 204
За това отново повтарям, че през цялото време имам предвид само някои училища! Всеки родител може сам да прецени за детето си дали да го изпрати на изпит или да го запише по общия ред. Какъв е проблемът?

Проблемът е, че ти и известен брой други родители самосиндикално си решавате кои да са тези някои училища и така ощетявате децата в квартала, които не са виновни, че кварталното им училище се е понравило на семейства от другия край на града. Друго ще е, ако министерството реши официално - това ще е спортно училище с национален прием, това ще е балетно, това музикално, това математическо и пр.

# 205
За това отново повтарям, че през цялото време имам предвид само някои училища! Всеки родител може сам да прецени за детето си дали да го изпрати на изпит или да го запише по общия ред. Какъв е проблемът?

Проблемът е, че ти и известен брой други родители самосиндикално си решавате кои да са тези някои училища и така ощетявате децата в квартала, които не са виновни, че кварталното им училище се е понравило на семейства от другия край на града. Друго ще е, ако министерството реши официално - това ще е спортно училище с национален прием, това ще е балетно, това музикално, това математическо и пр.

А не, не си права! Вече написах, че и аз като теб смятам, че това е работа на компетентните органи! Всъщност доста подробно описах по-напред позицията си. Пък и нали сме наясно, че нещата (дори да искаме) не завият от нас! Laughing

# 206
А не, не си права! Вече написах, че и аз като теб смятам, че това е работа на компетентните органи! Всъщност доста подробно описах по-напред позицията си. Пък и нали сме наясно, че нещата (дори да искаме) не завият от нас! Laughing

Написала си това:

Цитат
Но..... мисля си, че когато става дума за такива училища, които са уникални по рода си, например руските училища (133 и 35), 18 СОУ, където се изучават източни езици още от начален курс, 20 ОУ, с ранно езиково обучение по немски и френски и др., местоживеенето не би трябвало да е от значение!!!

Т.е. сама си си избрала уникалните училища.

# 207
  • София
няма нищо уникално в тези училища, които ти си изброила. Обикновени квартални училища, в които има по една паралелка екзотични езици като японски и китайски и толкова. Също като "румънското" училище. Ако тръгнем по твоята логика, всяко училище, което реши да направи една паралелка с някакъв екзотичен език, трябва все да стане специално. Че то, утре букваално всяко училище може да го направи и тогава какво следва? Училище ХХ бива дръпнато като унникално, защото предлага суахили или езика на еленките ли?

# 208

Както ти е удобно, Check Please.
Явно не си разбрала- аз се шегувам. За мен е важен критерият "местожителство в района".

Аууу...  Embarassed
Слагай по една икона де.  Peace

# 209

Не зная във Варна как е, но в София от три съседни училища едното се пука по шевовете, а другите две едвам събират по една-две паралелки първи клас.
Същото е и тук.В едното училище в квартала са по 6 паралелки в началните класове,а другото по 1 или 2.

В кварталите май е така. Гео Милев по едно време го бяха обявили за най-най-доброто измежду най-добрите и всички се натискаха там. На центъра обаче училищата са малко и всичките се пукат по шефовете, въпреки че деца наоколо не живеят толкова много. Директорът на Климент отдавна има мераци да надстроява два етажа, защото 6-7 паралелки не му стигат. Миналата година побъркаха родителите - една седмица първа смяна, една втора, после три дена първа, две седмици втора и така цяла година. Не могат да се поберат. Че и гимназия има.

Общи условия

Активация на акаунт