Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 510
  • 453
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Е, чак пък толкова - от години пътуваме с децата от Люлин до центъра - нищо ни няма Mr. GreenИдеалния вариант е твоя, ама кой да прибира децата на обяд, да ги храни и учи?

По другия въпрос - нищо уникално няма в уникалните училища. Голямата учи в едно от изброените, освен превъзходната ни класна, нищо друго свястно няма там. Госпожата по езика го дава пет за четири, училищното ръководство също, в класа средата е нормална като всяко училище.

Критериите са си нормални - има за всекиго по нещо, за мен пък щеше да е проблем ако беше задължително местоживеенето. 

# 256
Е, чак пък толкова - от години пътуваме с децата от Люлин до центъра - нищо ни няма Mr. GreenИдеалния вариант е твоя, ама кой да прибира децата на обяд, да ги храни и учи?

----------------------------------------------------------------------------
за мен пък щеше да е проблем ако беше задължително местоживеенето.  

Добре де, казвате че ви е удобно да учат децата на центъра, защото работите на центъра. Е кой ги прибира, учи и храни във вашия вариант? До обяд ли работите само или следобяд? И така да е, какво правите? Минавате след работа покрай училище, вземате децата и обратно в Люлин? Не е ли същото, ако като се прибирате след работа в Люлин си приберете детето от местното училище, а към трети-четвърти клас и то само да го прави?
Моето дете учи наблизо до нас, но тъй като не работим на половин ден, след училище или преди това (според смяната) ходи на частна занималня, която пак е до училище, т.е. до нас. Следващата учебна година възнамерявам да я науча да ходи и да се връща сама, както и да учи сама. Синът ми го правеше в трети клас.
Местоработата ми няма нищо общо с района на училището, пък и за 7 години фирмата ни смени четири офиса в най-различни посоки на града, включително в центъра и бизнес сграда до летището. Мъжът ми през половината време не е в България, родителите ни не стават за тези дейности, така че се оправям сама. Не мога да си представя ако трябваше да пътувам до и от училище до нас какво щеше да е, но всеки си знае. Може би е въпрос на организация.
Но тази работа с местоработата и близостта на училището до нея нещо не ми е ясна.

# 257
  • Варна.
Позволявам си да цитирам потребител plamenhk с мнението му от друга подобна тема, защото от това, което съм чела тук това мнение е най-близо до моето.

" Ок, как според вас трябва да става приемането?

Не е сложно, но за съжаление България не e от страните където нещата стават по нормален ред. Освен това привилегиите под най различна форма са  трейд марк за пост комунистическите държави - нали за това са се борили другарите. Никак не им се иска да изтърват кокъла. 

1. Трябва да има система за откриване и обучение на надарени и свръх надарени деца в отделни у-ща.

2. Приемането да става по местоживеене, като броят на местата в у-щата е съобразен с този на децата живеещи в квартала.

3. Ако броят на децата е по голям от местата да се гледа първо адресната регистрация на собственото жилище на родителите а на второ място адр. регистрация преди записа, но не по малко от 1г от регистрирането.  След изчерването на кандидатите по горе описаните начини се пристъпва към избор на кандидатите със срок на местоживеене в района по малък от 1г.
При възникване на проблем да се представи нотариално заверен  договор за наем.

4. Ако останат незаписани деца поради липса на място, децата чиито родители са живяли най кратко под наем в този район се записват в най близкото у-ще където има свободни места."

Намирам за добре учителите на първокласниците да посещават домовете им. Подозирам, както вече е коментирано, че по отношение на най-желаните училища, на повечето адреси няма да се намерят тези семейства. Тогава би могло децата да се преместват по-назад в списъка и след като се запишат реално живеещите в района на училището, първите споменати да се класират при свободни вече места.

Това ще е мой проблем в края на месеца, когато са датите за подаване на документи в нашето квартално училище. Знам, че ще има много родители подготвили адресна регистрация в района, училището е желано и е твърде възможно да не се видим в списъка на приетите, точно защото номера с адресната регистрация си минава.

# 258
  • София

----------------------------------------------------------------------------
за мен пък щеше да е проблем ако беше задължително местоживеенето.  

Добре де, казвате че ви е удобно да учат децата на центъра, защото работите на центъра. Е кой ги прибира, учи и храни във вашия вариант? До обяд ли работите само или следобяд? И така да е, какво правите? Минавате след работа покрай училище, вземате децата и обратно в Люлин? Не е ли същото, ако като се прибирате след работа в Люлин си приберете детето от местното училище, а към трети-четвърти клас и то само да го прави?
Моето дете учи наблизо до нас, но тъй като не работим на половин ден, след училище или преди това (според смяната) ходи на частна занималня, която пак е до училище, т.е. до нас. Следващата учебна година възнамерявам да я науча да ходи и да се връща сама, както и да учи сама. Синът ми го правеше в трети клас.
Местоработата ми няма нищо общо с района на училището, пък и за 7 години фирмата ни смени четири офиса в най-различни посоки на града, включително в центъра и бизнес сграда до летището. Мъжът ми през половината време не е в България, родителите ни не стават за тези дейности, така че се оправям сама. Не мога да си представя ако трябваше да пътувам до и от училище до нас какво щеше да е, но всеки си знае. Може би е въпрос на организация.
Но тази работа с местоработата и близостта на училището до нея нещо не ми е ясна.

Кварталното ни е на две спирки, занималнята до 17 ч. - никакъв шанс да я прибирам. Единици са тези, които се прибират сами в четвърти клас. Свиква се с пътуването, добре че е метрото. Mr. Green

# 259
Намирам за добре учителите на първокласниците да посещават домовете им. Подозирам, както вече е коментирано, че по отношение на най-желаните училища, на повечето адреси няма да се намерят тези семейства. Тогава би могло децата да се преместват по-назад в списъка и след като се запишат реално живеещите в района на училището, първите споменати да се класират при свободни вече места.

От какъв зор? Това не е проблем на учителите.
Преди години се ходеше по домовете с друга цел. Сега ще ме поканят / ако изобщо ми отворят / да видя битовите условия ли?

# 260
  • Варна.

От какъв зор? Това не е проблем на учителите.
Преди години се ходеше по домовете с друга цел. Сега ще ме поканят / ако изобщо ми отворят / да видя битовите условия ли?

След като самото училище е въвело критерий местожителство, би следвало да упражнява някакъв контрол до каква степен подадените данни кореспондират с действителността. Работа е на директора да планира по какъв начин ще се извършва такава проверка, дали чрез подчинените му учители или по друг начин.

# 261
  • София
да, бе, то остава и учителите да обикалят, за да проверяват адресната регистрация! Според мен цялата история с училищата в първи клас е една истерия, също като по модните парцалки. Стадна история, а не че има някакви обективни критерии, по които родителите да се водят. Аз затова подсказах един начин за ориентиране - резултатите от разните състезания, на които се явяват децата от различните училища. Там ще видите, че за София се въртят общо-взето едни и същи, като ще се изненадате, че в списъка има училища, които не са смятани за много модерни и елитни, включително такива от комплексите.

# 262
След като самото училище е въвело критерий местожителство, би следвало да упражнява някакъв контрол до каква степен подадените данни кореспондират с действителността. Работа е на директора да планира по какъв начин ще се извършва такава проверка, дали чрез подчинените му учители или по друг начин.

Учителите не са полицаи. Критерият местоживеене се удостоверява с адрес по лична карта. То само това остана - да ходим по къщите и да питаме кой къде спи. Я дайте нещо по-разумно.

# 263
Може да се изисква нотариално заверен договор за наем или нотариален акт. Ако има желание ще се намери начин за пресичане на шашмите.Стига да не са ощетени децата от квартала,всеки родител да избира у-ще,което смята за "елитнно",но не за сметка на деца,за които то е районно и са в правото си да учат там. Не разбирам тази мания да разкарваш едно дете през цяла София,но въпрос на личен избор

# 264
лично аз не виждам проблем в системата, дори смятам принципите й като доста добри - има специализирани училища, в които се приемат деца от първи клас, поради естеството на занятието и там се приема с някакъв предварителен подбор, за който дори детето не е нужно да е имало опит. Очевидно е, че няма смисъл да те приемат в музикалното, ако нямаш слух, или в балетното ако си закръглен или с тромава походка. Конкретно това с НУКК е някаква странна измишльотина, създадена да обслужва децата на отговорните другари, а не че децата са полугениални, и тази нишка си важи и сега. Всички останали училища са общообразователни, обикновени училища, всяко от които гледа да сложи нещо на кукичката - език, рисуване, хореография, дизайн и каквото там им скефне, но основно следват един и същ учебен план и няма нищо уникално в тях. И няма никакъв смисъл от профилиране след четвърти клас, защото децата все още не са минали общообразователната подготовка. Как, например, ще разбера аз, че детето ми е талантливо в химията, като те започват да учат химия реално в седми клас, като в шести само я загатват?

Това, което е нужно,  е да се повдигне качеството на общообразователната подготовка във всички училища, за да имат децата стабилна основа, пък след седми клас вече ще е ясно кого накъде го влече и може да се профилира. Но да профилираш 10-годишни деца, които нямат почти никаква информация за дяловете на човешкото познание, също и са абсолютно неориентирани какво им се удава и какво ги влече, е зорлем вкарване в рамки от страна на родителите и системата. Ранното профилиране е новият вариант на класовото разделение - всеки си има отредено място, което не напуска и няма как да напусне, защото му е отрязан достъпът до всякакви странични пътища и той на практика може да е много добър с мотиката, но няма никаква идея как се сади, и затова ще си остане профилиран с мотиката още от дете.

Андариел, според мен пък всичко е всичко е сбъркано в системата, защото дори след 7-ми клас децата ни не се профилират по интереси, и дори и детето ти да има интерес към химията, то няма да отиде в техникума по химия (имаше и такъв), ако е с висок бал, а ще отиде в някоя езикова, независимо от интересите си, за да попадне в сходна среда. Ако има висок бал и иска да става архитект, инженер или ИТ, ще иде в СМГ, а не в строителния или в някой друг техникум. Пак заради средата.
Подборът е извършен не по интереси, а по потенциал и крайната цел е не нито общото образование, нито профилираното, а възможностите, които им дава езиковата за навън.
Хората не ги вълнуват просто интереси и реализация, ако ги вълнуваха, техникумите щяха да са най-търсени, а не езиковите, които са трамплин за навън.
Това е истината, независимо колко си говорим как е важно децата...интересите им на 14...колко е рано на 10...или какво е на 7.

# 265
  • София
За средните, че и за висшите училища е такава системата и в чужбина, не е някаква уникална нашенска измишльотина - за да влезеш да учиш нещо, което обикновено е с висока стойност и голяма конкуренция, трябва да постигнеш определени резултати по определени предмети. Никой не постила килимчето само заради едното желание. Да изкара на изпитите в седми клас шестици, пък да пише желанията както намери за добре! В Япония и Китай е още по-зле, защото там децата ги юрват по курсове и уроци още преди началното училище, защото има жестоки изпити, кито определят коловоза на това дете за цял живот, там дори нямат екстрата до пубертета да са сравнително на равна нога. А гимназиите винаги са най-търсени, защото по подразбиране завършващите ги отиват да учат в университет и получават по-широка общообразователна подготовка. Техникумите са професионални училища, които трябва да подготвят работници със средно образование, които да започнат работа в завода, банката или друго място още утре, затова и на тях много не им търсят общообразователните предмети, а наблягат на специализираните. В Германия е същото - ако не изкараш успех за гимназия, отиваш в техникум и ставаш работник.

На 14 интересите им са относително по-устойчиви от тези на 10 или на 7 години и това се вижда най-добре при извънкласните занимания - днес иска да ходи на танци, а след шест месеца решава, че не е за него и тръгва на пиано, после на кръжок по история и така до седми клас. Но един родител възприема това за нормално и казва, че детето трябва да опитва. Е, защо тогава същото това дете трябва от малко да бъде нарочено, че е с определен интерес и да бъде записано в определено училище, като става въпрос за същата незрялост?

# 266
Аз затова подсказах един начин за ориентиране - резултатите от разните състезания, на които се явяват децата от различните училища.

Що ли ми трябваше.Пак се върнах в изходна позиция, т.е. училището, към което сме се насочили излезе с едни от най-добрите резултати по произволно избрано състезание и произволно избран предмет/каквото първо ми се отвори /т.е. напливът ще е голям.

# 267
  • София
поне ще си наясно, че не си жертва на модата.  Simple Smile

# 268
Като дискутираме темата за "елитните" училища, какво ми направи впечатление от резултатите на националното състезание на СБНУ за първокласници   http://sbnu.org/results.php:

73 СОУ - само 2 деца с 50 точки
23 СОУ - 5 деца с 50 точки
същевременно в съвсем обикновените 2 СОУ и 36 СОУ децата с макс. резултат са съответно 6 и 5
На фона на тези постижения бройката от 16 деца от ЧСОУ "Увекинд" е впечатляваща.

За мен елитарността на дадено училище личи именно от представянето на възпитаниците му на състезания, олимпиади и т.н. Имам злощастен опит с една такава "елитна" детска градина - пълна пародия, показност и лустро без никакво съдържание.

# 269
Резултатите на учениците от дадено училище, отчитайте след края на 4-ти клас. Следете външното оценяване, за да имате поглед върху всички, не върху избрани. Участващите в състезания за често подтиквани от родителска амбиция, нито е задължително да са най-добрите ученици, нито да се явява изобщо, който и да е от даден клас.

Постигнатото от детето ми на състезанията през тази година няма нищо общо с училището му, което пък не значи, че то, училището, в частност класния ръководител, не са дали знания, умения и пр., които са помогнали заедно с допълнителната подготовка за доброто му представяне.

Общи условия

Активация на акаунт