Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 499
  • 453
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Първият кръгг олимпиади и състезания са показателни до голяма степен, защото по броя на участниците и резултатите им си личи доколко учителите са мотивирани да се занимават. Ако има само едно-две деца на първи кръг като участие, те може да са изключения и заслуга да имат предимно родителите и самите деца да са талантливи, но ако са се явили доста деца,  това първо говори за ангажираност от страна на училището, а резултатите показват и нивото на обучението в училище. Също така, толкова добрите деца, не биха стояли в училище, къето е зле, така че самото наличие на подобни деца, вече показва някакви положителни изводи.  във всеки случай има достатъчно количество училища, чиито деца никога не се явяват, което показва, че на ръководството не му пука и не иска да си дава зор с организацията на подобни прояви. Да, има я вероятността за подсказване, но тя си личи (мога да дам примерр с една скорошна олимпиада ппо биология, където всички явили се деца от едно училище бяха със 100 процента максимални резултати, което вече е доста подозрително). На външното оценяване в четвърти клас не бих разчитала, защото е възможно здраво подсказване заради оценяването на учителите, а не на децата.

# 271
Никой не постила килимчето само заради едното желание. Да изкара на изпитите в седми клас шестици, пък да пише желанията както намери за добре!..............В Германия е същото - ако не изкараш успех за гимназия, отиваш в техникум и ставаш работник.....

В много обаче от същите тези държави има подбор от 5-ти клас, не само от 8-ми.
Тогава още става ясен потокът към техникумите (професионално образование, средно) и потокът към ВУЗ.

Резултатите на 4-ти клас в част математика не могат да са критерий, защото доста деца се готвят за изпити в МГ и за училища с математически потоци.
Трябва да се гледат другите предмети, а пък след 7-ми клас съвсем няма гаранция за нищо, почти всички ходят на курсове, та не е ясно от училищата с представители на олимпиади и състезания кое е дало добрия резултат.
Но съм съгласна с теб за училищата без ни един участник, поне те могат да се отсеят Peace

# 272
  • София
Да, трябва да се гледат другите предмети, и то не само за седмокласниците, а за долните класове. Дори да приемем, че някои деца още от шести клас ходят на уроци и курсове по български и математика, те едва ли ходят на такива по история, география, чп и др., което означава, че ако доста деца се явяват и имат ненулеви резултати на първите кръгове на олимпиадите по всички предмети, то значи учителлите по тези предмети са добри. Конкретно за моите деца мога да кажа, че и в старото, и в новото училище учителите бяха добри по предметите, но в старото, олимпиади почти не се организираха или с триста мъки и разправии от страна на родители като мен, а в новото училище нещата като организация бяха значително по-добре и на мен не ми се е налагало да следя кога каква олимпиада има, което пък зависи от отношението на директора. Каквото отношение се създаде още на петокласниците към олимпиадите, такова си върди до седми клас, а за СОУ-тата и до дванайсти.

# 273
  • София
о

# 274
Не знам какво е уникалното на уникалните училища, но съм открила една уникална зависимост между задръстванията и учебната година - по време на ваканции, задръствания няма :Lil:

Ами честно казано някак не мога да повярвам, че тъкмо децата от начален курс са виновни за задръстванията! NeWS7
А през летните месеци почиват всички категории хора, не само учениците. Така че е напълно естествено и задръстванията да намалеят. Хайде да не търсим под вола теле?!

Ох,Дианичка, не знам в кой свят живееш, но когато висиш в Люлинското задръстване сутрин в осем  без двайсет между Опълченска и Ботев на - 20 градуса, натъпкани в не загрялата консерва,или смазани от навалицата в метрото, навлечени с грейки и клинове и със завист видиш моите деца станали преди половин час бодро крачещи, ще ти помахаме. Преди теб ще са в класната стая само по дънки и къси чорапи.

После моите си преобличат мокрите дрехи в къщи, хранят се с домашна храна, почиват, учат, ходят два пъти седмично на школа по английски и са много по-напред по език от съучениците си.

Трябва да се проумее, че критерият местожителство е най-важен.
За мен критерият месторабота е неразбираем. Цял ден ще е в училище за да могат след работа да си приберат детето. Ами това дете е с по-дълъг работен ден от родителите си. Кога ще почива?
Но пък по този начин понеже много хора работят в центъра се пълнят училищата, защото децата в центъра са много малко. И за да се привлекат деца и от там бюджет за училището се пускат кукичките за разширеното изучаване на езици. Но всеки си избира сам.

За мен най-важен е комфортът на моите деца.

Е, стига се, Asа, не падам от небето!  Laughing Децата стават жертва на задръстванията, точно както и всички ние. Само казвам, че не можем да ги обвиняваме за наличието на задръстванията. И съвсем не поставям въпроса, за това кое училище е по-подходящо-кварталното или друго някое. Всеки преценява сам за себе си, според нещата, които са важни за него. Идеята ми е, че трябва да имаме избор.

# 275

И няма нужда от ирония, че болшинството били доволни и щастливи. Просто това е най-малкото зло конкретно само за един проблем - записването на децата в 1 клас.

[/quote]

Не, не съм иронизирала никого. Наистина останах с такова впечатление!

# 276
  • София
Като дискутираме темата за "елитните" училища, какво ми направи впечатление от резултатите на националното състезание на СБНУ за първокласници   http://sbnu.org/results.php:

73 СОУ - само 2 деца с 50 точки
23 СОУ - 5 деца с 50 точки
същевременно в съвсем обикновените 2 СОУ и 36 СОУ децата с макс. резултат са съответно 6 и 5
На фона на тези постижения бройката от 16 деца от ЧСОУ "Увекинд" е впечатляваща.

Кат' ще да се вадят изводи от едно състезание, хайде сега разгледай и резултатите на третокласниците, примерно! Wink
Междудругото, баш в посочения линк цитираните от авторката "уникални" хич дори и не присъстват...

# 277
  • София
Правото на избор не би трябвало да се абсолютизира! Ами, ако всички първокласници искат да бъдат записани в 2-3 "елитни" училища, какво правим? Явяват се на субективен псевдоизпит по почина на НУКК?

# 278
Правото на избор не би трябвало да се абсолютизира! Ами, ако всички първокласници искат да бъдат записани в 2-3 "елитни" училища, какво правим? Явяват се на субективен псевдоизпит по почина на НУКК?

Е, в момента пък се абсолютизира адресната регистрация!  Laughing Laughing Laughing  Това пък вижда ли ти се чак толкова справедливо и обективно?
И пак казвам, че никога не съм говорила за "елитарност"

# 279
  • София
е, не, ти само им приписваш уникалност!  Laughing Но формално погледнато, и училището в циганската махала е уникално.

# 280
  • София
dianichka 1, по-напред цитираха мнение, което дава информация как е уредено това в САЩ. За две европейски страни зная, че също се взима под внимание адресната регистрация. На който не му изнася, записва децата си в частно училище. Никак не сме уникални с това изискване.

# 281
Всеки преценява сам за себе си, според нещата, които са важни за него. Идеята ми е, че трябва да имаме избор.
Именно. Като ти е толкова важно детето ти да учи от първи клас в определено училище и си наясно, че критерий " местоживеене" е с най-голяма тежест, намираш начин да го покриеш в съответния срок.
Избор имате. Какво ще направите, за да се реализира той зависи само от вас.  Peace

# 282
dianichka 1, по-напред цитираха мнение, което дава информация как е уредено това в САЩ. За две европейски страни зная, че също се взима под внимание адресната регистрация. На който не му изнася, записва децата си в частно училище. Никак не сме уникални с това изискване.

Ами сигурно, но предполагам, ще се съгласиш, че в България не всеки може да си позволи да запише детето си в частно училище, докато в САЩ и Европа това не е толкова непосилно, предвид стандартите им. А и според мен не е необходимо детето да учи в частно училище, при положение, че има държавни училища, които предлагат същите неща. Може би след време частните училища да станат и много по-добри от държавните, не знам.  newsm78 И Дай Боже всички да могат за записват децата си там, но струва ми се, в момента ситуацията не е такава.

# 283
Всеки преценява сам за себе си, според нещата, които са важни за него. Идеята ми е, че трябва да имаме избор.
Именно. Като ти е толкова важно детето ти да учи от първи клас в определено училище и си наясно, че критерий " местоживеене" е с най-голяма тежест, намираш начин да го покриеш в съответния срок.
Избор имате. Какво ще направите, за да се реализира той зависи само от вас.  Peace

Да, да, примери за това колкото искаш! Което и иде да покаже, че този критерий фактически "не работи" в много от случаите. Нужен ли е тогава?  Wink

# 284
Щом толкова много училища ( да не кажа всички), го поставят на първо място, очевидно е нужен.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт