Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 530
  • 453
  •   1
Отговори
# 285
dianichka 1, по-напред цитираха мнение, което дава информация как е уредено това в САЩ. За две европейски страни зная, че също се взима под внимание адресната регистрация. На който не му изнася, записва децата си в частно училище. Никак не сме уникални с това изискване.

Ами сигурно, но предполагам, ще се съгласиш, че в България не всеки може да си позволи да запише детето си в частно училище, докато в САЩ и Европа това не е толкова непосилно, предвид стандартите им. А и според мен не е необходимо детето да учи в частно училище, при положение, че има държавни училища, които предлагат същите неща. Може би след време частните училища да станат и много по-добри от държавните, не знам.  newsm78 И Дай Боже всички да могат за записват децата си там, но струва ми се, в момента ситуацията не е такава.

Не знам за какво говориш, но май и ти не знаеш. Един от критериите за хубав квартал е наличието на хубави училища. От там и наемите и цените на имотите са по-високи, пропърти таксите също, с които пък се финансират училищата. Днес преди обяд бях с едни приятели, които живеят 10 години в САЩ и в момента се местят от един щат в друг заради работата на мъжа. Показваха ми снимки на къщата, която възнамеряват да наемат и коментираха, че наемът е нисък (хиляда и нещо долара). Попитах да не би кварталът нещо да не е хубав, отговориха ми "Не, не, има хубави училища".  Wink Казаха ми нещо, което и много други хора са ми казвали. Районирането е строго определено. Може на една улица две съседни къщи да са в района на две различни училища и това се спазва.
А това със стандарта го остави. То на другата улица тревата все е по-зелена, но като вземеш да плащаш 1000+ долара мед. застраховка за семейството ти, 1000+ долара застраховка на къщата (живееха в район с урагани) и тези неща са всеки месец, като знаеш, че от като се родят децата трябва да спестяваш за университет и други такива харчове, за които ние тук въобще не мислим, тогава говори за стандарти и частни училища. В масовия случай хората се стремят да вадят повече пари за да живеят в хубави квартали, за да учат децата им на добри места. Това е схемата.
Между другото докато гледах тях и децата им днес се сетих за тази тема и много ме напуши на смях. Какви изпити за първолаци, какви математики, какви чужди езици?!   Crazy Най-много плуване и някакъв спорт или танци.

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 18:30 от Анонимен

# 286
  • София
В Швейцария например дори съобразяват районите на училището така, че да не се пресичат оживените улици на съответния квартал, за да може след един-два месеца адаптация децата да могат да се прибират сами.  Wink

# 287
  • София
много хубаво си го описала! Мен не само ме напушва смях, ами дори ме хваща яд на нашеннското плиткоумие да плюем всичко, което ни изглежда достъпно, и затова не оценяваме. Май доста ххора не разбират, че все още са/сме късметлии, че социалното и материално разслоение не е с рязко очертани граници и все още в ед клас могат да учат децата на продавачка от супермаркета, таксиметров шофьор, на инженер и на професор в университета, както и все още децата ни имат екстрата да са на общообразователна що-годе със сходно качество в повечето училища, и че все още не са им отрязани пътищата  към това детето на продавачката да стане лекар или адвокат, защото не са го "профилирали" още от първи или пети клас да става монтажник на дограма или шофьор. Само след десетина години всичките тези благинки ще са безвъзвратно изчезнали и следващото поколение деца, изтеглили късата клечка да са от обикновени семейства, дори няма да могат да помиришат добра гимназия, защото няма да могат да си позволят подготовката, да не говорим за университет! И с кварталите баш ще стане същото, то вече е започнало, и училището в квартал Х вече съвсем ще е извън класацията, барабар с жителите наквартала. Все още има някакви остатъци от хранителната супа на прехода и относителна мобилност в социално и образователно отношениие и се възползвайте докато е време, вместо да ревете!

# 288
dianichka 1, идея си нямаш що е то сегрегация. Само трябва да се радваш, че в БГ все още е няма.
Момичета са споделили вече. За образованието се мисли веднага след като детето се роди и се подават документи според района, в който живееш.

нова споменава на няколко пъти "среда" и "навън".
За тези неща се мисли още докато детето е малко, най-много 4-5 г.
4 кл., 7кл вече си е късно.....Трудно те приемат ако не си израснал в конкретната среда.

Права си, Анди!  Wink

# 289
Анди,страхотен пост!  bouquet Казала си го съвсев точно. Днес разглеждах темата За НУКК и се удивлявам как има нормални хора,които да причиняват това на децата си. Едно напълно снобарско у-ще-и в каква среда ще попадне едно будно и ученолюбиво дете на ообикновени родители? Все деца на нашенския"елит". Те явно по рождение генетична обусловеност се раждат свръхталантливи,без никакви изключения. Искам детето ми да учи сред нормални деца,а не сред баровски гъзарчета които живеят с мисълта че са центъра на вселената. после нека да се профилира според знанията,заложбите е трудът си.

# 290
Анди,страхотен пост!  bouquet Казала си го съвсев точно. Днес разглеждах темата За НУКК и се удивлявам как има нормални хора,които да причиняват това на децата си. Едно напълно снобарско у-ще-и в каква среда ще попадне едно будно и ученолюбиво дете на ообикновени родители? Все деца на нашенския"елит". Те явно по рождение генетична обусловеност се раждат свръхталантливи,без никакви изключения. Искам детето ми да учи сред нормални деца,а не сред баровски гъзарчета които живеят с мисълта че са центъра на вселената. после нека да се профилира според знанията,заложбите е трудът си.

Абе не е точно така, най-малкото защото това е само едната гледна точка, но с тези коментари ще навлезем в много дълбоки води.  Sunglasses

# 291
Готова съм да чуя и другата.

# 292
Венсеремос!!!! Wink

много хубаво си го описала! Мен не само ме напушва смях, ами дори ме хваща яд на нашеннското плиткоумие да плюем всичко, което ни изглежда достъпно, и затова не оценяваме. Май доста ххора не разбират, че все още са/сме късметлии, че социалното и материално разслоение не е с рязко очертани граници и все още в ед клас могат да учат децата на продавачка от супермаркета, таксиметров шофьор, на инженер и на професор в университета, както и все още децата ни имат екстрата да са на общообразователна що-годе със сходно качество в повечето училища, и че все още не са им отрязани пътищата  към това детето на продавачката да стане лекар или адвокат, защото не са го "профилирали" още от първи или пети клас да става монтажник на дограма или шофьор. Само след десетина години всичките тези благинки ще са безвъзвратно изчезнали и следващото поколение деца, изтеглили късата клечка да са от обикновени семейства, дори няма да могат да помиришат добра гимназия, защото няма да могат да си позволят подготовката, да не говорим за университет! И с кварталите баш ще стане същото, то вече е започнало, и училището в квартал Х вече съвсем ще е извън класацията, барабар с жителите наквартала. Все още има някакви остатъци от хранителната супа на прехода и относителна мобилност в социално и образователно отношениие и се възползвайте докато е време, вместо да ревете!

Така е, само че това, което ти определяш като бонус за мен е недостатък.
Децата не са само или на "баровци-гъзарчета" или на миньори, има едно нещо, наречено средна класа, което крепи обществото, но тук не съществува каквото и да е, което да помогне на средната класа да се припознае като такава.
Нито като жилищни райони, нито като околно пространство, нито като детски заведения....
Децата ни няма към какво да се стремят, оставайки в тази държава, защото тук я няма средната класа със съответните и класови придобивки, а това погубва ентусиазмът у хората.
Не знам кое всъщност му е хубавото на това.

# 293
НУКК е специфичен нашенски случай. Елитните училища на Запад дават добра подготовка, благодарение на която възпитаниците им влизат в Айви лигата да речем и си продължават развитието по бързата писта на база на знания, макар и скъпо платени. НУКК не дава такава супер подготовка. То е по-скоро един резерват, в който дечицата на изтъкнати родители да си изкарат образованието, а последващите етапи се подсигуряват с парички, а не със знанията, добити в училището.

# 294
Венсеремос!!!! Wink

Така е, само че това, което ти определяш като бонус за мен е недостатък.
Децата не са само или на "баровци-гъзарчета" или на миньори, има едно нещо, наречено средна класа, което крепи обществото, но тук не съществува каквото и да е, което да помогне на средната класа да се припознае като такава.
Нито като жилищни райони, нито като околно пространство, нито като детски заведения....
Децата ни няма към какво да се стремят, оставайки в тази държава, защото тук я няма средната класа със съответните и класови придобивки, а това погубва ентусиазмът у хората.
Не знам кое всъщност му е хубавото на това.

За мен е удоволствие да чета така добре аргументирани мнения! Подкрепям те, Нова!

# 295
НУКК е специфичен нашенски случай. Елитните училища на Запад дават добра подготовка, благодарение на която възпитаниците им влизат в Айви лигата да речем и си продължават развитието по бързата писта на база на знания, макар и скъпо платени. НУКК не дава такава супер подготовка. То е по-скоро един резерват, в който дечицата на изтъкнати родители да си изкарат образованието, а последващите етапи се подсигуряват с парички, а не със знанията, добити в училището.

Сигурно е така, съгласна съм, че става дума за "нашенски случай". Но ако имаше повече "НУКК-ове" (в смисъл на позитивите) нещата щяха да изглеждат различно.

# 296

Абе не е точно така, най-малкото защото това е само едната гледна точка, но с тези коментари ще навлезем в много дълбоки води.  Sunglasses

Да, доста се "разшири" темата!  Wink

# 297
Нова,така е защото ние от един социален строй скочихме в нещо,което и аз не знам как да опиша-някакъв миш-маш. Естествено,че я няма класическата средна класа и имам усещането ,че нарочно не и се даде възможност да просъществува,но това е друга тема. Андариел явно имаше предвид,че повечето деца са от сравнително близка социална среда,а големите богаташи и социалните маргинали са на двата полюса. Поне аз така го разбрах,но може и да греша. Все още както казва тя и детето на продавачката ако има желание и способности(независимо какво ще струва това на родителите му) ще може после да си търси по-добра реализация,а не до остане на определено стъпало.

# 298
Мисля,че Черна станция го е казала много точно. Хубава работа ама българска.

# 299
  • София
не разделям децата на гъзарчета и на миньорски, като си прочела в поста ми. Децата винаги имат към какво да се стремят, стига по социални критерии да не им се подрежат крилата още в първи клас или в детската градина и да им кажат "за това училище се ходина изпит, и ако не влезеш, сбогом, Гергино, значи ще станеш зидаро-мазач и по-добре се примири с това още отсега". Палачинката много лесно се обръща и от дете на заможни родители, живеещи в добър квартал с добри училища, за една нощ може да се окаже дете на безработни родители, на които дори покривът над главата е взет от банката. Постоянно се случва хора да губят работа и дом. Тогава дали детето ще остане в това хубаво училище и дали ще има шансове за добро "профилиране"?

Забелязвам, че когато станне въпрос за входни изпити за първокласници и за набедени за елитни, уникални и не знам какви училища, където средата била подбрана и "елитна", все привърженици на тази идея са хора, които за момента са в добро финансово здраве (или се самовъзприемат като много бллизко до това), смятат се за успешни, могат да наемат учител да им подготвя детето за прословутия изпит за НУКК, и/или разбира се, нямат никакво, ама никакво съмнение, че техните деца са страшно умни и много заслужават точно това, което искат родителите. И разбира се, по никакъв начин не допускат, че утре могат да се окажат извън борда, барабар с децата си, и тогава вече приемът чрез изпити няма да им изглежда толкова справедлив.

Като стана въпрос за НУКК, не е нещо особено. Ако погледнете класиранаията и участията по обичайните олимпиади, там децата от това училище не са кой знае каква бройка, нито резултатите имм са уникално добри. За такова "елитно" училище четири-пет деца на първи кръг на олимпиада  за всеки клас си е мижава работа, по толкова пращат обикновените "неелитни" училища.

Общи условия

Активация на акаунт