Четвърти клас- матурите пред нас, безсилни са в тоз час!

• 55 286
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Всички тези класации са относителни и не дават реалното положение :
- децата не са равнопоставени ,в едно училище в денят на матурите
не се учи , а в друго - с пълни домашни ;
- в едно училище децата са по 12 в стая, в друго - както винаги
и не на последно място - класната ,която провежда тест , а при други - външен преподавател.
Мисля, че върху тези неща трябва да се помисли , а и да не забравяме ПОДСКАЗВАНЕТО ,
което оформя класацията за МОН.
Без да искам да обидя някого, малко ми се струва "превувеличено" окупирането на първите места от частните у-ща, но и аз ако бях на тяхно място и от това ми зависеха приходите за бъдещи години...
С това по никакъв начин не искам да омаловажа постиженията на умните деца, браво на всички.

# 136
  • София
От публикуваното до момента ми прави ми впечатление, че при всички училища резултатите по ЧП са по-високи, отколкото по другите два предмета.

# 137
  • Варна
От публикуваното до момента ми прави ми впечатление, че при всички училища резултатите по ЧП са по-високи, отколкото по другите два предмета.
По ЧО обаче няма да е така Simple Smile

# 138
По ЧО обаче няма да е така Simple Smile
Логично, като се има предвид обема на материала, чудя се как не им включиха и биология и химия и физика... в един изпит  newsm78

# 139
  • Варна
E, те са включени в ЧП.

# 140
Всички тези класации са относителни и не дават реалното положение :
- децата не са равнопоставени ,в едно училище в денят на матурите
не се учи , а в друго - с пълни домашни ;
- в едно училище децата са по 12 в стая, в друго - както винаги
и не на последно място - класната ,която провежда тест , а при други - външен преподавател.
Мисля, че върху тези неща трябва да се помисли ,а и да не забравяме ПОДСКАЗВАНЕТО,
което оформя класацията за МОН.
Вярвайте на децата и се радвайте на успехите им !
Успех и утре ! Peace

Сега разбрах защо учителите толкова искат децата да се представят добре на тези тестове  ooooh! И не случайно подчертах в цитата по горе тези думи ! Питах сина ми - пазили са ги външни учителки и не са им давали да си подсказват е-ли да им казват нещо! НО забелязах че съседно на нас у-ще , което се носи с доста по- лоша слава от това на сина ми и лично познавам деца които от там дойдоха в нашето имат по- висок резултат !  Naughty Ха познайте защо- до сега 3 пъти идват да ме уверяват да запиша щерката при тях  Mr. Green добре че баткото учи другаде, та се измъквам само с отговора че ще учи при брат си за да са заедно, че ми писна от агитация и въпроси - ама защо така?!! А госпожите на сина ми от изобщо не им се налага да обикалят квартала и да " набират" ученици!

# 141
  • No Line On The Horizon
Факт е, че т.н. "Матури" изобщо не са обективни. Кому е нужно да се преекспонират нещата, естествено за сметка на децата? Та това са най-обикновенни контролни!

# 142
  • София
Освен, че не са обективни, матурите покриват само някакъв минимум, така че и училището с най-нехайните ученици да има голям шанс да го покрие. От резултатите от тях не може да се съди за едно по-задълбочено познаване на материала.
А на лесните въпроси и най-знаещите и най-малко знаещите се предстваят горе долу еднакво. И едните и другите знаят отговорите и могат да объркат нещо от невнимание.

# 143
Въпросите по ЧП бяха обидно елементарни. Моето диване се объркало, защото прочело до първата буква "Т" и решило, че става дума за "триене", а не за "трептене". Като видя вкъщи какви ги е свършил, му идеше да се изяде от яд. Беше убеден, че няма нито една грешка.
За назидание го накарах да реши 5-6 теста по ЧО като чете на глас въпросите!

# 144
И все пак училища в София с резултати 6-12т, за какво говорим??? Ако оградят само "а" отговор, без да четат, сигурно ще имат същия резултат.

И това е част от нашето образование, а пък да не говорим за смесените райони.

Преди години работех като преводач из дивите(като природа) места, особено в североизточна Б-я, там учителите преподаваха на турски (с български учебници), превеждаха се уроците в час, така че и учителите-българи бяха принудени да го правят и с годините научаваха турски. Познавах детенцето на една от жените, които държеше къщата, много мила и работлива туркиня, с перфектен български, но нейния син във 2-ри клас не можеше да каже 2 думи.

Дали да питам как протичат матурите там?!?

# 145
Хахаха, baibibi, моята щерка чете на глас задачи по математика след теста. И вече намира тъпите ъгли и с просто око. Laughing

Тестовете за външното оценяване са наистина учудващо лесни - никакъв критерий за нивото на подготавка на децата не могат да бъдат.

# 146
  • Пловдив

Дали да питам как протичат матурите там?!?

Погледни статистиката за тези райони. Резултатите, поне за мен, са отчайващи. При такива лесни тестове, по критериите в училищата от големите градове, там има ранг от типа на 10, 12, 14, което е в пълна сила и за училищата от селата около Пловдив. За какво говорим изобщо. Нивото на образование в селата е под всякаква критика. Ако ще и градината да я направят задължителна още на 3 години, пак ще има деца в първи клас, които не говорят български. При нас всичко е на хартия.
За пример ще дам Франция - децата тръгват на градина на 3 години и места има за всички. Там се говори само на френски и в първи клас всички говорят езика. Учителите са араби, африканци, китайци ... всякакви, но говорят на френски. Но и семействата им осъзнават, че това е важно, докато у нас някой е заинтересован в тези райони да живее необразован народ, за да го водят за носа.   

# 147
  • Варна
Не знам МОМН какво цели с тези лесни тестове. newsm78 Колкото и да са лесни, винаги ще има райони и места, където нивото да е отчайващо. Все пак, колкото да  подсказват, децата като не знаят български,освен да вземат да им решат тестовете не знам какво друго им остава на квесторите ooooh! Но пък е обидно за децата, които са учили 4 години, да ги приравняват по този начин. За останалите се оценяват не знания, а това кой кокло се е разсеял докато зачертава елементарните въпроси Crossing Arms  А сега какво - 90% от децата са се справили за "Отличен" #Crazy

Кого залъгваме по този начин не знам...По мое време имаше деца, които оставаха да повтарят класовете и то по повече от веднъж. Еми като не знае - ще повтаря, а не да завърши задължителното училище на всяка цена неграмотен

# 148
  • София
Аз, също съм съгласна, че матурите не са съвсем обективни като провеждане ( т.е. условията не са еднакви навсякъде bowuu), но все пак дават някакъв приблизителен ориентир за ситуацията в училището. Peace На мен ми прави впечатление, че добрите училища в София (за които се борят всички деца, изключвам частните) са напред в класацията и децата са се представили достойно!Първите 50-60 училища за мен са си на едно (много добро) ниво! Peace Това е личното ми мнение! Peace
 След като наистина матурите са лесни, тогава е отчайващ фактът, че има места със среден успех между 6 и 10 ooooh!

# 149
  • Пловдив
Не знам МОМН какво цели с тези лесни тестове. newsm78 Колкото и да са лесни, винаги ще има райони и места, където нивото да е отчайващо. Все пак, колкото да  подсказват, децата като не знаят български,освен да вземат да им решат тестовете не знам какво друго им остава на квесторите ooooh! Но пък е обидно за децата, които са учили 4 години, да ги приравняват по този начин. За останалите се оценяват не знания, а това кой кокло се е разсеял докато зачертава елементарните въпроси Crossing Arms  А сега какво - 90% от децата са се справили за "Отличен" #Crazy

Кого залъгваме по този начин не знам...По мое време имаше деца, които оставаха да повтарят класовете и то по повече от веднъж. Еми като не знае - ще повтаря, а не да завърши задължителното училище на всяка цена неграмотен

90% Отличен е в големите градове, общата картинка съвсем не е такава - средно 14 точки

Общи условия

Активация на акаунт