Рим - шеста тема

• 100 416
  • 728
  •   2
Отговори
# 75
Мерси за разясненията на всички. Имам още едно питане. Избрахме да стигнем до Рим с полет от София до Венеция и от там с влак до Рим, понеже едно че излиза по-евтин пътя, отделно да разгледаме за час-два града. Ж.П. гарата се намира на островите в самата Венеция. Летището е в континенталната част малко по-навътре. Интересува ме ако някой е ползвал трансфер от летището, докъде е маршрута на буса - отново до самата Венеция (на островите) или до градчето на континенталната част Местре (или както се произнася Simple Smile)? Ползваме WizzAir, т.е. трансферът е на тази компания.

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 12:14 от Marian Petkov

# 76
Трансферът минава през Местре и влиза във Венеция. Оттам може и пеша да стигнете до гарата, сравнително бързо е. Но не знам къде може да си оставите багажа. Имай предвид, че трансфера е около час, а за час-два не съм сигурна колко ще успеете да видите от Венеция. Освен това там картите за лодките /вапорето/ са доста скъпи, а ако ходите пеша, това време изобщо няма да ви стигне. Автобусите спират в самото начало на Венеция, а интересните места са доста далече от там.
Но за Венеция има цяла тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=613210.0

# 77
А не, никакви лодки - не мога да плувам и не се качвам на нищо по вода Simple Smile Така че само пеша. А за времето - докъдето ни стигне, дотам. Самолетът каца в 9.05, а влакът ни е в 12.57. Това са три часа и половина грубо. Слагам час трансфер, нещо ако се забави тръгването на буса, та едно час-два остава за ходене пеш. И каквото успеем да видим за това време, толкоз, какво да се прави... Щеше ми се до Сан Марко да идем и даже мислех че бързо се стига до там пеша като гледам в Гугъл Ърт разстоянията, но сега ти казваш, че се пада далеч. Ама каквото е това, както стане. Мерси още веднъж за инфото и ако се появи нов въпрос в мен, ще пиша пак Simple Smile

# 78
  • София
Не е зле да се попребориш със страха и все пак да видиш най-известното място във Венеция. За малкото налично време вапоретката до Сан Марко е най-доброто решение - хем ще се "разходите'" по Канале Гранде, и ще видите всичко по пътя (Риалто, например), хем ще стигнете до Сан Марко.

Ако сте с багаж (както предполгам) може да го оставите на жп гарата, докато разглеждате.

Ако все пак не успееш да се качиш на лодката Simple Smile, имай предвид че гугъл дава около половин час пеша от гарата до Сан Марко, при положение, че не се загуби човек - пак е възможно и после наобратно.

# 79
Има/няма 3 км някъде е от авто/ж.п. гарата до Сан Марко като гледам Гугъл, та и аз към 30-тина минути слагам пътя в посока. Но като гледам какви лабиринти са, май е най-добре да си разпечатаме един Гугъл Ърт, защото я има безплатен Wi-Fi, я не  Laughing
И извинявам се за невежеството ми, но кое е най-известното място във Венеция? Мислех, че е именно Сан Марко...

# 80
Да, Сан Марко е най-известното място. Но 30 минути пеша няма да ти стигнат, точно заради тези лабиринти.  Simple Smile Освен това Уиз имат навика да закъсняват, после трансферът няма да тръгне веднага като кацнете, въпреки че е направен за този полет, така че може и да не остане хич време за разглеждане. Но ако остане, напълно подкрепям Лана да се престрашиш за лодките. И мен ме гонеше голямо шубе, но се оказа напразно. Освен това не си правиш сметката и за хилядите туристи там, които още повече забавят бързото придвижване. Ако пък имате възможност да вземете по-късен влак и да поразгледате все пак?

# 81
Ами влакът, за добро или лошо, вече е резервиран - тръгва в 12:57 от Venezia S. Lucia и пристига в 16:40 на Roma Termini за 19 евро. Та няма как. Колкото време има за Венеция, толкоз. Ако ли не, живот и здраве друг път. Тя и без друго се получи като евентуален бонус към разходката. Основното е да видим Рим - два пълни дни и един следобед с три нощувки надявам се да се окажат достатъчни Simple Smile

# 82
Цитат
Ами влакът, за добро или лошо, вече е резервиран - тръгва в 12:57 от Venezia S. Lucia и пристига в 16:40 на Roma Termini за 19 евро.....

Тогава приятно прекарване и ще чакаме снимки от пътуването!

# 83
Мерси.  bouquet
То има още време дотогава. Преди това (другата седмица) е Будапеща на ред  Blush
Само още един въпрос за Рим - имали ли сте проблем с Уиз Трансфер автобусите? Било да не дойдат или нещо друго? Понеже самолетът от Рим за София е рано сутринта и бусът ще ни иска по нощтите на гарата да ни вземе за летището, та да не стане фаул нещо...  newsm78

# 84
Не, не сме имали проблеми с тях. Използвали сме ги два пъти.

# 85
Здравейте!
Завърнахме се! Не ми остана време да пиша от самия Рим, както имах намерение.
За съжаление очакванията ми за адски жеги по време на екскурзията ни се оправдаха. Беше около 35 градуса, абсолютно ясно и слънчево, без грам облак. Просто няма начин една такава горещина да не окаже влияние върху разходките. Със сигурност бихме си изкарали доста по-приятно в по-прохладно време, но ще го имаме предвид за следващия път. Пътуващите в близко бъдеще мога да посъветвам да си носят шапки, слънчеви очила и мазила против слънчево изгаряне. Въпреки че специално шапки, чадъри за слънце и ветрила продават на всяка крачка услужливи тъмнокожи търговци с пакистанско,   индийски, африкански  и т.н. произход.

Ние пътувахме до Рим от Букурещ с една румънска авиокомпания Блу еър. Много доволни останахме от полета. От римското летище до Термини се придвижихме с автобус, за който предварително си бяхме купили билети по интернет. На място се получават огромни опашки. Автобусите се казват Теравижън, билетите са по 4 евро на човек. Пътуват около 50 минути до Термини. От там нататък - с метро. Метрото всъщност се оказа много удобен транспорт - ползвахме го ежедневно. Има спирки в близост до повечето забележителности. Билети по 1,5 евро - важат по час и нещо, така че може да направиш връзка с второ метро или автобус за едно билетче.

От забележителностите успяхме да разгледаме базиликата св. Петър / Ватикана/, ние отидохме към 17:30 ч. и все още имаше доста народ, представям си през деня какво е било. Наистина много ни хареса. Пиетата на Микеланджело наистина е впечатляваща. Защитена е от дебело стъкло.
Колизеума - от вън е доста по-внушителен. Може би, защото вътре не е останало почти нищо.  newsm78 Точно срещу Колизеума - Римския форум. Съветвам ви да влизате от входа срещу Колизеума, а не от този, който се намира малко по-надолу по улицата, защото това, което е за гледане е всъщност точно срещу Колизеума, а като се влезе по-отдолу просто се изкачва един баир.
Фонтана ди Треви - много е красив наистина, но от милионите туристи човек някак не успява да му се наслади достатъчно.
Испанските стълби - също тълпи от хора.
Базиликата Санта Мария Маджоре - много красива, хареса ми.
Базиликата св. Петър в окови - също. Там може да видите известната статуя на Микеланджело - Мойсей с десетте божи заповеди, както и самите окови на св. Петър.
Вила Бургезе нямахме късмет да разгледаме - оказа се, че няма билети до края на деня, а следващия ни ден беше отреден за ватиканските музеи. Явно ще я видим следващия път, живот и здраве. За сметка на това се разходихме много приятно в находящия се наблизо Биопарк, който се оказа огромен зоопарк. На децата много им хареса. Отделно от това вила Бургезе е заобиколена от огромен много приятен парк с хубава сянка.
Ватиканските музеи - огромни благодарности на темичката, че ни даде идеята да си купим билети он-лайн още преди да тръгнем за Рим. Отидохме и влязохме без да чакаме и минута. А опашката беше буквално километрична. Музеите са нещо огромно. В бърз ход, без много-много да се спираш пред всяко произведение, отнема към два часа да се разгледат. Сикстинската капела е нещо невероятно. За съжаление не позволяват да се снима. Полагат доста усилия да я запазят - в залата не прониква слънчева светлина и се поддържа постоянна температура под 25 градуса.
Площад Навона - с много красив фонтан и множество улични художници. Приятно и интересно за разходка място. А в околните улички има много ресторантчета.
Монумента на Виктор Емануел - много красива сграда. Намира се близо до Колизеума и Римския форум.
Пантеона - аз лично го пропуснах. Съпруга ми го посети.
Купола на Ватикана - пропуснах и това. /Имам страх от височини. Не се качих дори на Айфеловата кула заради това... / Но е било невероятно изживяване с мноаго адреналин - изкачваш се по много тясна стълба от вътрешната страна на купола. на известно разстояние са били разположени паник-бутони, ако на някой му стане зле. От горе са се видяли ватиканските градини - невероятна красота. Част от тях се виждаше и през прозорците на ватиканските музеи.

Чудесно бе, че в Рим на всяка крачка има фонтани. Малко разхлада в жегата. В парка край вила Бургезе дори си натопихме краката като по филмите наред с многото плажуващи край фонтаните.

Уличните чешмички също бяха страхотна благодат. Водата бе чиста и ледена. Самите римляни постоянно си наливаха бутилки от тези улични чешми. Не сме забелязали никакъв по-странен вкус при нито една от десетките чешми, чиято вода опитахме.

Някой беше питал за яденето - ние бяхме наели квартира - обурудван с кухненско обзавеждане апартамент, така че често пазаряхме и от магазина, за да си приготвим нещо сами. Но сядахме и навън. Пици, лазаня, паста обикновено са към 10 евро порцията/пицата. на парче е по-евтина наистина, но я хапваш на крак. Безалкохолните и бирата по заведенията на мен ми се сториха доста надценени - колата по 3 евро, а бирата по 6.  newsm78

Сладеледа - вкусен, но мооого сладък.  Crazy

# 86
Utro 77 - добре сте се завърнали! Разказът ти ми върна спомените за Рим и искам пак да отида, но наистина по по-хладно време. Ще очакваме и снимки.  Heart Eyes

# 87
Снимки обещавам да кача при първа възможност - няколко хиляди са и трябва да прегледаме кои стават.
А за жегите - дано някой не помисли, че преувеличавам, но наистина страшно изтощаващо и уморително действат. И не на последно място - изнервящо. Признавам си, бях нетърпима в обедните часове - не знам съпругът ми, горкия, как ме изтрая до последно. Но може би, защото и той самият в един момент сподели, че също му е крайно некомфортно чак се е зачудил да не му стане нещо зле от жегата единия следобед, който аз пропуснах, а той отиде до Пантеона.

Вечерните разходки определено ми допаднаха много повече, но нямаше как само вечер да излизаме...

# 88
Напълно те разбирам за жегите. Първият път в Рим беше самото начало на м.май, беше топло, но щом спокойно се разхождах с дънки, значи не е било тооолкова горещо, но... вторият път беше направо нетърпимо. Хем беше към 20 септември, но на обяд ставаше над 35 градуса и не беше възможно да се стои навън, затова тогава се прибирахме да почиваме в апартамента. После към 17 ч. пак отново продължавахме с разходките. В Рим като се напече този камънак, а и по тесните улички, където няма никакво движение на въздуха, на моменти трудно се издържа.
Хубаво е, ако има възможност, да се ходи там пролет и късна есен, дори и при нормална зима, там не е студено.

# 89
Определено Рим е за посещение през месеците, кгоато не са такива жеги. Иначе е много изтощаващо и неможе човек да се наслади на разходките и забележителностите както се полага Tired
Качвайте снимки  Hug

Общи условия

Активация на акаунт