Рим - шеста тема

• 101 775
  • 728
  •   1
Отговори
# 285
Ние се върнахме от Рим и все се каня да напиша отзиви, но време все не стига.
Първо да кажа, че се върнах със смесени чувства. Много харесах самите забележителностите - площади, църкви, римски останки..., всички те създават невероятна атмосфера. Но има и много неща, които не ми допаднаха - начина на шофиране, отношението към пешеходците, незнанието на английски, мръсотията... но като ги забравя и си оставам с хубавите спомени за една романтична почивка.
Най-много се впечатлих от Ватикана и  Ватиканските музеи, купола на базиликата Свети Петър /самото изкачване и гледката отгоре спират дъха/, аудиенцията при Папата /който има време, може да се запише, атмосферата е уникална - много положителна и приятелска/. Други красиви забележителности, които ми харесаха са Палатино, Римския форум и Колизея. На Палатино лично аз мога да прекарам цял ден в разходки. В една от цъкрвите попаднахме на сватба, беше много интересно, не разбирах какво говореше свещеникът, но всички се смееха, беше истински празник.
За хапване отскачахме вечер до Трастевере и Карло Мента, много ни хареса. Има обедно и вечерно меню, което си заслужава всяко евро.
Най- конфузната ситуация, в която изпаднахме, беше незнанието откъде да си купим билети за градския транспорт. Било много лесно, но като не се бяхме информирали предварително и първата вечер се сблъскахме с този проблем. Накрая ни упътиха, че се продават в магазините за цигари. Изуми ме, че имаше автобуси, които се движат на интервал през един час, затова винаги поглеждахме и разписанието предварително, да не ни мине денят само в чакане.
Много впечатления ми се въртят в главата, много мога да разказвам, но това е накратко.
Благодаря за всички за съветите и мненията тук, много ми помогнахте!  Hug

# 286
Clioniki, мисля да посетя посочените от теб места за хапване. Извинявай за въпроса, но как се "урежда" аудиенцията  при Папата?

# 287
Clioniki, мисля да посетя посочените от теб места за хапване. Извинявай за въпроса, но как се "урежда" аудиенцията  при Папата?

От тук си запазихме билети:
http://www.santasusanna.org/popeVatican/tickets.html
Самата аудиенция на мен много ми хареса. Нашата беше в залата за аудиенции,  отидохме 1 час по-рано и вече нямаше почти никакви места за сядане. Но залата е направена страхотно и на последния ред да си всичко се вижда. Папата приветства на много езици, публиката също го поздравява, имаше и оркестри, хорове, духова музика, много весело и респектиращо в същото време.

# 288
Прибрахме се, Рим ни хареса!
Незнам как ще ви прозвучи, но този път се отдадохме повече на живот от колкото на забележителности. Преди няколко месеца бяхме в Барселона и там не бяхме много впечатлени от храната толкова, затова повече хапвахме на крак или си вьимахме технии вкусотийки да си ги ядем в хотела (хамон например). Така всичкото време ни оставаше за обикаляме по забележителности. Сега в Рим, по-малко разглеждахме, повечко хапвахме. Нямаше едно лошо заведение. Храната навсякъде беше много вкусна, категоризирахме заведенията единствено заради обслужването, на по-добри и не толкова.
Иначе видяхме колизеума и вън и вътре, докато във форума не влязохме. Беше неделя и по улицата на долу към монумента на Виктор Емануел имаше готин пазар на производители. Накупихме си вина и разни техни сладки по региони. Пантеона, пиаца Навона, парламента, испанските стълби, ватикана (само от вън), фонтана ди треви, санта мария маджоре, цирка максимус, пазара кампо ди фьори и още такива по пътя на туристическите бусчета, ги разгледахме всички. Един следобед се разходихме до трастевере, качихме се на едно високо място, където се виждаше цял Рим. Квартала много ми хареса, заведенията ме ги видяхме. Возих се на абсолтно всякакъв транспорт.

За гарата да кажа, че намерихме къде се дава багажа, но така и не го дадохме. Има огромна опашка, трябваше да чакаме един час.

Тези дни ще се опитам подробно с имена на ресторанти и цени да ви разкажа повечко.

# 289
някой ще пътува ли до Рим с wizz air на 30,10,2012?

# 290
какво да си купим? Има ли дрехи, чанти и обувки на добри цени или оттук са по-ниски цените?

# 291
  • тук-там
какво да си купим? Има ли дрехи, чанти и обувки на добри цени или оттук са по-ниски цените?

Преди всичко ГЛЕДАЙТЕ и се наслаждавайте на атмосферата..и на Рим.
Парцалите тук определено са по-евтини! Peace

Ох... обещах да отида и със 6-та тема и май ще ме огрее.  Praynig
С Уиз успях да намеря за декември 230лв за двама, че ми изтича клубната карта...
Малко ще е студеничко, но... газовите им печки по "кръчмичките" са супер! Mr. Green
Надявам се и да се преборя за 2 два дни отпуск! ooooh!

И часовете за полети са променени, та няма да се тръшкаме да сме до Термини баш! Laughing

# 292

Това, което ние видяхме, беше по-скъпо от тук или като цените у нас, но ние не сме ходили на шопинг специално, а само ако случайно минехме покрай някой магазин. Има автобуси, които те  откарват на шопинг до Castel Romano, но пак казвам, че не съм запозната много, защото целта на нашата екскурзия беше друга. Ето инфо:
http://www.travelsignposts.com/Italy/shopping/getting-to-castel-romano

# 293
Благодаря!Искаше ми се да съчетая полезно с приятно, но явно няма да стане. Разгледах го този линк, но май ще се огледаме по магазините по пътя, за да си вземем нещо за спомен. А за подаръци?Дайте идеи за подходящи сувенири за колеги и познати!

# 294
За подаръци - освен традиционните магнити, катрички и всякакви видове статуетки, ключодържатели, на по-близките хора може да се купи пакетирана прясна паста, малки бурканчета със сушени домати, маслинова паста, зехтин, хубаво италианско кафе.
Който ще бъде в съботен ден в Рим, непременно да посети Кампо ди Фиоре - правят страхотен съботен пазар с по-горе изброените неща.  Peace

# 295
  • тук-там
Който ще бъде в съботен ден в Рим, непременно да посети Кампо ди Фиоре - правят страхотен съботен пазар с по-горе изброените неща.  Peace

Аззззззз! Букнах билетите за декември. Как чакам само.... Трети път ще ми е за 2 години, ама наистина ми остана сърцето там!  Heart Eyes

# 296
Wild_rabbit
i Аз също съм букнала за декември и хотел букнах вече
и сега почвам да правя програмка
 Wink
Моля за всякакви полезни/практични съвети от типа Бих / не бих не струва
Също, тъй като ще сме седмица в Рим. Ако може  къде са добри места за хапване цени ориентир.

# 297
  • Milano
Ние се върнахме от Рим и все се каня да напиша отзиви, но време все не стига.
Първо да кажа, че се върнах със смесени чувства. Много харесах самите забележителностите - площади, църкви, римски останки..., всички те създават невероятна атмосфера. Но има и много неща, които не ми допаднаха - начина на шофиране, отношението към пешеходците, незнанието на английски, мръсотията... но като ги забравя и си оставам с хубавите спомени за една романтична почивка.

Много интересно, това в сравнение с къде?
Да говорим ли за бг шофьорите и мръсотията (там оба4е няма милиони туристи на ден)?
В Испания, Франция и Русия по-добре ли са с английския?

# 298
  • тук-там
Много интересно, това в сравнение с къде?
Да говорим ли за бг шофьорите и мръсотията (там оба4е няма милиони туристи на ден)?
В Испания, Франция и Русия по-добре ли са с английския?

Вярно, не говорят английски повечето, обаче.....
Толкова мило и усмихнато ти обясняват на италиански...каквото и да е, че чак се чувстваш неудобно, че не го разбираш.
Докато французите, като им заговориш на английски и си обръщат главата на другата страна... ooooh!
Този път обаче почвам с разговорника - решила съмq да се оправяме на ,талянски! Laughing

Wild_rabbit
i Аз също съм букнала за декември и хотел букнах вече
и сега почвам да правя програмка

Аз ще се пробвам пак с airbnb. В половин Европа преспахме с тях! Peace
Програма няма - всичко вече е видяно и обходено! Mr. Green
Само червено вино, паста и ....разходки!

# 299
[quote author=Wild_rabbit link=topic=657601.msg23247915#msg23247915 date=1350220684

Аз ще се пробвам пак с airbnb. В половин Европа преспахме с тях! Peace
Програма няма - всичко вече е видяно и обходено! Mr. Green
Само червено вино, паста и ....разходки!
[/quote]
Благородно ти завиждам  HugНие бяхме миналата година в края на ноември....но изобщо не ми стигна.Живот и здраве пак искам да посетим Рим.

Общи условия

Активация на акаунт