Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 558
  • 403
  •   1
Отговори
# 255
  • в здрача
Янечек за нищо никога не съм наказвала с шамар през устата дете. Подчертавам дете, защото съм забивала шамари, но на мъже. Лично за мен това е най-обидното и унизително нещо и не съм го причинявала на децата си, нямам и такова намерение. И не, не очаквам нито да одобрите хапането, нито да нахокате ритащите, а показвам как белите стават за секунди и как агресията поражда на свой ред агресия. Не съм съгласна, че дете на 1 няма място при по-големи деца ако е придружено от родител. Все пак няма специално обособени места за 1 годишни, за 2, 3 и т.н. Много пъти сме били на места с деца на различна възраст, просто до по-малките винаги има някой. Но който не е гледал деца, той не знае как едно дете се отскубва от ръката. Да, възрастния трябва да го държи, но аз държа здраво само когато сме на улицата, на безопасно място за игра отпускам хватката.

Iris04 Да, смятам че всичко започна именно от невъзпитаното 3 годишно момиченце, което би трябвало вече да е научено, че не се дърпат нещата от ръцете на другите/ на 1-2 г мога да го приема, въпреки, че моите деца никога не са го правили, дори и когато си играят двете в къщи заедно/, а на мен след този случай тепърва ми се наложи да уча моето, че не се хапе, просто дотогава не го беше правила. Но да, напълно нормално е да се преувеличава агресията на чуждите деца, а нашето да е света вода ненапита, но във форумите, реално в градинките не съм попадала на такива хора. Това е първия и единствен случай на среща на агресия на дъщеря ми, който се е развил пред очите ми. Всички останали са били в градината и в училище и съм разбирала за тях от трети лица. Аз лично по площадките и градинките никога не съм имала проблеми.

И Янечек, отново, коментар на същото едногодишно хапещо диване от преди 3 седмици - "Мамо, ама той ме скубе само за да го гоня. И това всяко междучасие. А Т.. пък скубе само А..." по повод, че в първи клас го няма скубането, хапането и дърпането. Нищо, че паралелно с това се подпъхват валентинки и любовни бележки под чинове и в раници. Ама то вече посланието на скубането и дърпането има май различен подтекст.

# 256
  О, то и в градината е така. Така нареченото гадже на дъщеря ми така я бъхте по гърба, че направо кънти. Или и посинява бузите, защото му била много сладка. И въобще е един синковец..., но тя си го харесва и при тая агресия само хихика.
 Деветдесет процента от тия неща са просто детски работи в съвсем друг контекст от тоя, който им придаваме ние тука. Но се случва и да има системен тормоз, с който ние се сблъскахме до степен детето да не иска да ходи на градина и да се страхува от едно момиченце. А пък една друга девойка от тяхната група, тя беше карала децата да и носят скъпоценностите си, защото иначе щяла да ги "изкаже" на майка си, която е полицайка (не знам дали е). И едно момиченце хваща и и занася един пръстен на майка си. А мойто отроче най-сериозно половин вечер рева, понеже не и разреших да занесе на поръчителката нещо, което е неин подарък но ми струваше бая пари и е ценно. Щяла да си има неприятности и ви като магаре.
 Абе в тая детска стават страшни неща, казвам ви. Joy

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 16:47 от Iris04

# 257
Ох, за детското влюбване просто не ми се говори, защото големият ми син е "популярен" сред момичетата и не мога да опиша малките пикли, замомели безвреме, какви интригантски номерца измислят, само и само да си изпросят заветния удар в гърба.

# 258
  • София
Янечек , благодаря за съвета, горе-долу така действам. Просто ми се иска самата аз да съм по-подготвена, за да подготвям и него. Simple Smile
А как се постъпва според вас, ако сте свидетел как чуждо дете  бие/тормози друго чуждо дете? Намесвате ли се? На мен ми се случи веднъж и май не реагирах много адекватно. На една височка пързалка беше станало малко стълпотворение горе на площадката, и едно по-голямо (от наша гледна точка Simple Smile ) дете - около 6-7 годишно - яростно пазеше някаква играчка, никой не можеше да я погледне. Та същият този юнак блъсна доста силно 3-4 годишно момченце, което всъщност нищо не беше направило, просто мина покрай ценността. Късмет, че детето не се прекатури от 1.80м високата пързалка върху асфалта, но си удари главата в ръба и ревна. Аз не бях сигурна дали трябва да раздавам справедливост - не познавам децата и родителите, а и бях заета да крепя моето, което се озова в периферията на конфликта и беше на ръба да падне от високото. Една жена дотича и се скара се на "баткото", така и не разбрах дали беше майка на пострадалия.
Та, накратко, редно ли е в такива случаи да се намесваме, или нямаме право?

# 259
Aз се намесвам. Щом родителите не го възпитават както трябва, редно е някой друг да му каже кое е хубаво и кое не да прави. Камо ли да удря и бута деца. На тези деца трябва от малки да им се говори, а не когато вече са тотално изпуснати.  Peace Ако не се намесваме, те ще възприемат държанието си за нормално, и че всичко което правят ще остава ненаказано. Ето така от малко невинно дете се формира един хулиган, а после и престъпник  Rolling Eyes

# 260
Аз също се намесвам, защото не ми е възможно да подминавам и премълчавам такива неща, нито да ги слагам в графата "не е моя работа". Ако има безучастен родител наблизо, правя забележка на него, а ако няма - директно на детето. Няма да забравя как преди време една мнооооооого популярна варненска форумка седеше с важен вид в Морската градина и с радост наблюдаваше чедото си да виси и да се люлее на един дървесен клон, навеждайки го до земята (големшко чедо си беше). Изчаках веднъж, дваж, триж, накрая се намесих и радостното беше, че се намесиха и други. Надали на лелка мозъкът е претърпял особена трансформация в посока възпитание, но поне за детето има грам надежда, ако някой му обърне внимание.

# 261
   Намесвам се винаги, ако ми е в обсега, като просто казвам на детето "Не прави това". Това са дребни неща, които не са показателни нито за мозъкът на родителя, нито за бъдещето криминално развитие на детето.

# 262
И аз се намесвам, обяснявайки.
Последният път смъмрах едно големШко, което се опитваше да юрка и побутва грубичко друго по-малко. Докато обяснявах, че другото е по-малко и т.н. и т.н., към мен се приближи придружителя на голямото, чу част от тирадата, но нищо не каза. Май беше съгласен.

Смятам, че за възпитанието на децата е добре, когато и чужди хора им правят забележка. Аз като родител не бих била против и на моето да му се направи забележка, ако е дало повод.

# 263

Смятам, че за възпитанието на децата е добре, когато и чужди хора им правят забележка. Аз като родител не бих била против и на моето да му се направи забележка, ако е дало повод.

И аз.  Peace
Също се намесвам винаги, когато става въпрос за безопасността на което и да е дете. Така ми идва отвътре и досега не ми се е случвало да съжалявам, че съм го направила.

# 264
  • София
ужас, и аз съм същата откачалка, че и по-голяма! А осъзнавах, че не ми е работа нито да разтървавам чуждите деца (дори когато моите не са замесени, но случката се развива на един метър от мен), не е като нарочно да съм се правила на въдворяващ ред! И постоянно гледах и по разните катерушки, пързалки да пазя другите, дори ми се е случвало да видя като на забавен кадър как някое дете аха-аха ще падне и го хвана в последния момент. Много е натоварващо за моята психика, затова и като поотраснаха децата, всячески започнах да избягвам детските площадки, че ме беше ядн на мен си - родителите на другите деца блеят някъде, а аз, само защото се чувствам отговорна за ставащото около мен, трябва освен моите да гледам и чуждите.

# 265
И на мен не е като да не ми се е случвало да правя забележки на чужди деца. Simple Smile  Не мога да се сдържа, като виждам, че нещо застрашава тях самите, или др. деца, гледам да съм деликатна /с моето дете съм по-строга/.  Ама и никой не се е разсърдил, не съм чула "Не ти влиза в работата" Grinning. Тия дни например гледам едно детенце 3-4г. кара триколка, а баба му си седнала спокойно, детето аха да излезе сред колите, гледам бабата никаква реакция, ами застанах пред него и му казах да се връща, защото минават коли. Бабката продължаваше да си блее. Crazy  Случвало се и да правя забележки и на деца, като видя, че бият друго дете.  Ами никой не се меси, да ги оставя да го налагат ли, сърцето ми се къса.  Rolling Eyes

# 266
И аз съм от хората, които се намесват в конфликти или рискови ситуации с непознати деца. Просто понякога е въпрос на секунди да има правилна реакция и хич нямам време да питам къде и кои са им родителите. Дори и по-грубичка се е случвало да бъда в някои моменти. После винаги родителите са ми благодарели. Никога не се е случвало някой да се е чувствал засегнат или обиден, че в правилния момент съм навикала безценното му.

# 267
  • Някъде на път....
...... После винаги родителите са ми благодарели. Никога не се е случвало някой да се е чувствал засегнат или обиден, че в правилния момент съм навикала безценното му.
Нормалната реакция е да не се чувстват засегнати или обидени, но съм виждала колко високомерно се отнасят на моменти дадени родители, ако кажеш на отрочето им "Не прави така, защото е опасно!".....  Tired

# 268
  • Русе/ София
И аз не бих се обидила и дори на моменти предпочитам чужд родител да направи забележка на моето дете, когато има основание. Понякога колкото и да говорим, да даваме пример и обяснения, детето не приема нашия опит  ooooh!, но приема чуждия. Случвало ми се е да помоля друг възрастен с когото сме излезли, да се намеси по темата: "Това не е правилно..." и тази забележка се запомня от децата ми и има ефект. Така че съм "ЗА" такава намеса и не би трябвало родителите да се засягат, още повече когато се касае за собствената безопасност на децата им. Peace

# 269
...... После винаги родителите са ми благодарели. Никога не се е случвало някой да се е чувствал засегнат или обиден, че в правилния момент съм навикала безценното му.
Нормалната реакция е да не се чувстват засегнати или обидени, но съм виждала колко високомерно се отнасят на моменти дадени родители, ако кажеш на отрочето им "Не прави така, защото е опасно!".....  Tired

За щастие не съм попадала на такива. Но пък за сметка на това са доста тези, които изцяло са оставили нещата в ръцете на другите родители, като изобщо не наблюдават дори отрочетата си, да не говорим да се намесват при нужда... Whistling

Общи условия

Активация на акаунт