Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 577
  • 403
  •   1
Отговори
# 180
Не мога да изчета цялата тема, защото за толкова години във форума, съм наясно какво пише...
По темата - да, ще удря!
От къде на къде някой ще си позволява да я удря, (говоря за умишлено "нападение"), а тя ще седи да го гледа, да му се обеснява, да го предупреждава и т.н.
Уча я да отвръща на мига! Уча я да разпознава моментите, в които трябва да се бори или да избегне по - сериозната разправия.

Проблемът е, че късно почнах да я уча, защото и аз си мислех, че с говорене се оправят нещата...Но не стана.

Peace  Именно!/То и аз преди време така мислих/  "Каквото почукало, това се обадило." Но само в случай на самозащита! Следващият път побойникът ще се замисли.

# 181
Бояна, благодаря, че се включи!

bouquet

# 182
Бояна, и аз да благодаря за включването  bouquet.
Баланс - явно, че това е ключът.
И отговорът на "Удряй, ако те ударят!" е "Да! Удряй, ако те ударят, но никога не започвай пръв!".
Благодаря на всички за мненията.

# 183
"Да! Удряй, ако те ударят, но никога не започвай пръв!".
.[/b]
Ето това е хубаво заключение  Peace

# 184
  • София
Не мога да изчета цялата тема, защото за толкова години във форума, съм наясно какво пише...
По темата - да, ще удря!
От къде на къде някой ще си позволява да я удря, (говоря за умишлено "нападение"), а тя ще седи да го гледа, да му се обеснява, да го предупреждава и т.н.
Уча я да отвръща на мига! Уча я да разпознава моментите, в които трябва да се бори или да избегне по - сериозната разправия.

Проблемът е, че късно почнах да я уча, защото и аз си мислех, че с говорене се оправят нещата...Но не стана.

Peace  Именно!/То и аз преди време така мислих/  "Каквото почукало, това се обадило." Но само в случай на самозащита! Следващият път побойникът ще се замисли.

Абсолютно подкрепям! Просто съм забравила да го допиша - естествено, че в моменти на самозащита!

# 185
Абе,хора,какви драми направихте?Лежане,втори начин,специални хора...........
Говорим за едно елементарно правене на забележка или шамар по дупето,докато ги разтърваваш,примерно.
Винаги е имало ситуации,налагащи по-сериозна намеса от родител,и по наше време и сега.
Аз,ако синът ми блъсне някое дете така както блъснаха него или ,ако си позволи да бие някое невинно дете и разбера,че майката му е ударила един шамар или му е издърпала ухото,ще умра от срам и ще й се извиня,не да подавам жалба срещу нея.
Щото,ако аз подам жалба,тя няма ли право да подаде също жалба,че аз не си гледам детето и то тормози и насилва нейното,а?

Ти наистина ли мислиш така?Никой възрастен няма право да удря твоето дете.Ти никога не трябва да допускаш чужд човек да удари детето ти под носа ти и ти даже да се чувстваш виновна...

Не,няма да шляпнеш по дупето твоето дете,защото се е зародил детски конфликт, преди да разбереш кой какво точно е направил,особено пък на публично място.
Ако си го правила вече, нищо чудно,че двете момиченца са го нападнали словесно.
Пазете авторитета на децата си -не ги унижавайте вие самите на публично място!Защото и другите ще си позволят да го направят ...
Възпитанието се прави насаме -без викове,крясъци и даване на възможност на сеирджиите да се израдват.В никакъв случаи не се раздават шамари на публично място също.Отделно,че и насаме не се раздават.
Виновният наш наследник се издърпва мирно и кротко далеч от ушите на останалите и там се обяснява кой, и какво, и защо, и как ....Когато драмата се овладее детенцето се хваща мирно за ръка и се отива при "жертвата " за да се извини .

Аз щях да пусна жалба срещу дебеланата ,която ми е ударила детето.И ще обясня на моето дете ,че съм пуснала тази жалба защото...Защото така се решават конфликтите-има си уредени от закона начини!Нали това искаш да го научиш-да решава конфликтите без бой.Да ги решава,не да ги подминава...
Не-тя няма право да подава жалба-тя е възрастният човек,който е ударил дете.При условие ,че може да поговори с теб,да хване за ръцете твоето дете,да говори с него...Тя е избрала да бие-няма извинение това поведение.

Какво послание му даваш иначе-не удряй,понеже не е е редно,не си търси правата по установеният начин,нека да те набият ,а ти си трай...М?Какво е посланието?
Никога не бих оставила собственото си дете да си мисли,че някой възрастен има право да го бие,особено  пред очите ми.

Как ще овладеем агресията на децата ни ,ако не успеем да овладеем първо нашата собствена.?!
Как ще ги научим да не стават "жертви",ако ние им показваме поведението на "жертва".

# 186
Първо-моето дете не удря,не обижда и не тормози останалите.Така,че едва ли ще попадна в подобна ситуация.
И второ-ако все пак се случи така,че сина ми тормози и наранява умишлено други деца-Да,ще се извиня.
Естествено,ако съм видяла и чула точно какво е станало и съм убедена,че детето ми се изявява като насилник.
Не мога да толерирам подобно поведение у детето си,то трябва да знае,че да тормози и пребива невинни хора е лошо дело,което обикновено носи след себе си последици.
Не ми обяснявай как да пазя авторитета на детето си,достатъчно съм разумна за да знам.
Но те затова насилниците повтарят и потретват,защото родителите им вдигат скандали и пазят достойнството им на всяка цена.
Какво им дреме,че на някое чуждо дете, тяхното отроче е смачкало достойнството,пребивайки го публично без причина?

# 187

Ако си го правила вече, нищо чудно,че двете момиченца са го нападнали словесно.

Не знам какво си чела и разбрала,но моето дете в подобна ситуация не е попадало.
Бъркаш постовете и историите и си позволяваш доста назидателен тон.

# 188
По темата - да, ще удря!

Абсолютно съм съгласна и аз. Процедирах по същия разумен според мен начин, само че дотолкова се научи детето ми да отстъпва, че в много случаи не можеше да играе със собствените си играчки, да се забавлява нормално на пързалките и люлките, и понеже не можеше да се справи сам с тези неща, при всяка ситуация получавах търсещ и умоляващ поглед, питащ ме това ли трябва да е справедливостта.
Е, писна ми да ми тормозят детето. Вече му говоря по съвсем различен начин. И много съжалявам, че не го направих по-рано.

# 189

Абсолютно съм съгласна и аз. Процедирах по същия разумен според мен начин, само че дотолкова се научи детето ми да отстъпва, че в много случаи не можеше да играе със собствените си играчки, да се забавлява нормално на пързалките и люлките, и понеже не можеше да се справи сам с тези неща,  Peace Вече му говоря по съвсем различен начин. И много съжалявам, че не го направих по-рано.

Peace Така е абсолютно! Когато кротки и възпитани деца попаднат сред някои все едно от "джунгла" хванати, не се ли научат да се защитават, за жалост ще страдат. Rolling Eyes Животът е такъв, просто трябва да се научат да различават ситуациите - какво е самозащитата при нужда и огромната и разликата от нападението без причина. Те родителите на нападателя не успели да го възпитат, че детето-жертва ли да се опитва да го "превъзпитава", като не отвърне. Confused

# 190
Никой нормален човек няма да отрече ничие право на самозащита, това е нещо естествено.
Само че не е лошо да различаваме самозащита от саморазправа. Например, в описаната от авторката на темата ситуация, ако нейното дете беше отишло да шибне един, това не би било самозащита-защото каквото и да е станало, вече е приключило. И работа на възрастните е да се намесят, порицават, наказват и каквото там смята съответния родител, че се прави. Самозащита е да се защитаваш ДОКАТО те нападат.
(сега да не ме разберете погрешно - и аз бих побесняла, разбира се, в тази ситуация)

Пък и светът не е толкова черно-бял и говорим за деца все пак, не за някакви рецидивисти избиващи мирни граждани. Моето дете, например, не е агресивно, но не е и ангел. Случвало се е да я ударят без причина, случвало се е и тя да посегне. Просто си е бебешки мозък още.
Родител, който да не реагира, когато отрочето му удари или се държи зле досега не съм срещала.
А как, например, ще реагирате ако следвайки съветът ви да удари, ако го ударят детето ви нарани сериозно другото дете ? Или обратно - отвърне на някой бабаит, който го смели от бой...или изобщо много ситуации има различни ...

# 191
  • София

Родител, който да не реагира, когато отрочето му удари или се държи зле досега не съм срещала.
А как, например, ще реагирате ако следвайки съветът ви да удари, ако го ударят детето ви нарани сериозно другото дете ? Или обратно - отвърне на някой бабаит, който го смели от бой...или изобщо много ситуации има различни ...
А аз съм срещала, но това е друга тема. Въпросите ти са съвсем резонни, затова и казах, че в някакъв краен случай бих си позволила с думи да дам разрешение или насърчение детето да удря. Мога да не се карам, ако се защити, не знам, зависи от ситуацията, но пак ще натъртвам, че агресивното поведение е неприемливо. И това за бабаите сме го коментирали, наистина може да стане беля.

А по- назад коментирате потресаващи неща. Недопустимо е възрастен да бие дете, а камо ли непознат. Да го заведе при родителите и да търси сметка от тях, а ако му се бие да се сбие с тях.  Това е подсъдно, все пак.

# 192
Елена Ди-права си   bouquet
Малко съм смесила твоята история и тази на Кат Г -извинявай.

Сега се поправих-твоето дете на два пъти и било бутнато от колелото си от друго дете и ти си се ядосала до степен да искаш да удариш агресора ,но не си потърсила детето или родителите за изясняване на случката и получаване на извинение,а нейното дете е било дразнено и в последствие ударено от възрастен човек пред очите й,нали така?

Постът ти с 1,2,3 не мисля да го коментирам,понеже ,ако ти отговоря ,така както аз ги виждам нещата ,ще излезе, че се заяждам.

Би ли отговорила на въпросът ми директно -Наистина ли смяташ ,че възрастен човек има право да наругае и удари чуждо дете?

# 193
В нашия случай,направих забележка на детето и го попитах къде са родителите му,но то избяга.Дотам приключи всичко,нито съм го обиждала,нито удряла.
Но се почувствах така безпомощна пред собственото си дете.Не можах да го предпазя от това унижение,въпреки,че бях на половин метър от него.
И,да,мисля,понякога родителя има право да наругае или дори удари чуждо дете.
Давам пример-ако едно дете си играе и друго по-голямо скочи без причина върху му,започне да го рита и му разбие главата,примерно.
Родителите на другото дете ги няма,пуснали са го само,защото смятат,че е достатъчно голямо.
Тогава какво да направя-да му се моля да спре да наранява детето ми ли?
Естествено,че ще се намеся,ако трябва и ще ударя.
Съответно, ако аз съм такъв провалил се родител,чийто дете пребива невинни деца,бих изпитвала срам и неудобство от провала във възпитанието на детето си.

# 194
Разбира се, че е абсурдно чужд човек да удари (че и даругае?!) чуждо дете. Абсурд.
Няма ситуация, която да го оправдае.

Общи условия

Активация на акаунт