Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 583
  • 403
  •   1
Отговори
# 165
Така,че не скачайте като ожилени-Как може майка да удари чуждо дете?
А си възпитавайте децата да не проявяват насилие над други деца,най-вече към по-малките.
Майка не може да удари чуждо дете по същата причина, по която по-голямо дете не може, т.е. не трябва да удари твоето, но с тази разлика, че все пак е възрастен човек и трябва да е една идея по-владееща се.

Мисля, че последният обрат на темата би трябвало да дава отговор на въпроса в заглавието "дали?", защото недвусмислено показва къде може да му излезе края като се тръгне по този път.

Последна редакция: нд, 10 юни 2012, 22:02 от инкс

# 166
  • София
темата придоби груб отенък, и по пози повод да питам тук - напоследък ми прави впечатление, че доста майки действат силово с децата си - доста изтупани памперси и дупета наблюдавам - това някаква нова мода във възпитанието ли е, или просто хората изкукаха  newsm78

# 167
  • София
не, нито са изкукали, нито е нова мода. По-скоро новата мода е да се обръща внимание на изтупването на  памперса, а преди години, особено през нашето детство никой не обръщаше внимание на опънати уши и какво ли не, че и памперси не е имало да омекоти удара.

# 168
  • София
не, нито са изкукали, нито е нова мода. По-скоро новата мода е да се обръща внимание на изтупването на  памперса, а преди години, особено през нашето детство никой не обръщаше внимание на опънати уши и какво ли не, че и памперси не е имало да омекоти удара.
преди години си е за преди години, сега си е за сега и когато аз бях по градинките нямаше такива неща  Peace

# 169
  • София
По-скоро си била фокусирана върху детето си и неговата безопасност.  Simple Smile

# 170
  • София
ами не е точно така - бях с две деца и вниманието ми беше раздвоено между едно 3-годишно и едно бебе, един единствен път една майка нашамари детето си на площадката и го видях, нямаше как - синът ми се ужаси и разрева /за това има причина, но не е за тази тема/, така че със сигурност щях да забележа, най-малкото детето щеше да забележи  Peace

# 171
Аз дори бившата да видя да удари мойто, ще знай че ще я хвана за врата ако разбера, камоли чужд човек.

# 172
  • София
Не мога да изчета цялата тема, защото за толкова години във форума, съм наясно какво пише...
По темата - да, ще удря!
От къде на къде някой ще си позволява да я удря, (говоря за умишлено "нападение"), а тя ще седи да го гледа, да му се обеснява, да го предупреждава и т.н. Уча я да отвръща на мига! Уча я да разпознава моментите, в които трябва да се бори или да избегне по - сериозната разправия.

Проблемът е, че късно почнах да я уча, защото и аз си мислех, че с говорене се оправят нещата...Но не стана.

# 173
Вие нормални ли сте? Нали ако сте до детето си, веднага ще можете да го предпазите, или пък не? Трябва другите да са до децата си, а вие да си ядете семки на пейката?
Не можете да удряте деца и е крайно време да го разберете! Лично аз, видя ли възрастен да удря дете, веднага ще извикам полиция, не ме интересува дали детето си го е заслужило. Но други ще предпочетат да отвърнат на майката-орлица с шамар и може да стане много интересно.

# 174
  Не може да се удрят чужди деца, това е извън всякакво съмнение.

По темата - аз за първи път довечера ще ходя да се разправям с тоя въпрос, тъй като от една седмица едно момиче бие моето. Всяка вечер се връща със синини и ожулвания, явно я удря на всяко разминаване, блъска я от столчето за занимание и от катерушката. Тъй като редовната и боксова круша е излязла във ваканция, сега си търси други жертви. След опити и насърчения да се оправят сами, оплаквания на учителката, която е предупредила другата майка, най накрая баща и вчера я научи  да я прасне по носа. Rolling Eyes

# 175
  • при късмета
Моето е на 3г. и сам се научи да отвръща преди около година.На нашата градинка има едно страшно невъзпитано момче с почти година по-голямо.Миналото лято редовно се опитваше да го удари без причина и след два успешни опита от негова страна, един ден както отидохме на градинката моя се изтича и го ступа, помнеше от предния ден.Съвсем умишлено не го спрях и не го упрекнах.
За 3г и 5м. досега не е ударил пръв никога.
И на въпроса: Да трябва да отвърне.
Никога няма да го уча да се държи/и да мисли/ като жертва.Насилниците това чакат, някой да ги търпи.

# 176
Не мога да изчета цялата тема, защото за толкова години във форума, съм наясно какво пише...
По темата - да, ще удря!
От къде на къде някой ще си позволява да я удря, (говоря за умишлено "нападение"), а тя ще седи да го гледа, да му се обеснява, да го предупреждава и т.н. Уча я да отвръща на мига! Уча я да разпознава моментите, в които трябва да се бори или да избегне по - сериозната разправия.

Проблемът е, че късно почнах да я уча, защото и аз си мислех, че с говорене се оправят нещата...Но не стана.
От няколко дни и аз съм на това мнение. Миналата седмица ходихме на Мак доналдс и каката си играеше в къщичката с деца, докато не изпища и не чух да реве с глас. Едно момче я беше изритало в кръста (при бъбреците, не спя да се вие и я болеше часове след това  Close)
Зарязах бебето в количката и влязох да видя какво става, едвам я измъкнах. Тя ми разказа, как това момче ходело и бутало всички. Та като тя изрева, и другите дечица си признах, че и тях е удрял (беше на около 6г) и не мога да разбера от къде може толкова много агресия да има в едно дете.Не можех докато не видях майката и таткото, на които не им пука  Shocked
Не само, че бих набила чуждо дете, ами и тях щях да омлатя, честно  #2gunfire
Вместо да се извинят, започнаха да разправят, че не било вярно и той не бил такова момче, а точно 3 деца потвърдиха, че е ударил и тях  Rolling Eyes
И вместо да се извинат и поне пред нас да се направят, че му правят забележка се хилеха и обясняваха, че не е вярно, а той не отричаше обаче  Sick
Е от тогава, вече я уча удрят ли те, удряй и ти. Все пак не съм раждала деца да бъдат бити, да търпят и плачат като ощипани госпожици. Пръв не бива да посягаш, но ако те бият, ще биеш и ти, това е положението  Crossing Arms

# 177
темата придоби груб отенък, и по пози повод да питам тук - напоследък ми прави впечатление, че доста майки действат силово с децата си - доста изтупани памперси и дупета наблюдавам - това някаква нова мода във възпитанието ли е, или просто хората изкукаха  newsm78

Ами в същност не, никак не е нова модата Wink Мисля като Андариел - винаги е било така, само че преди си беше даже.. съвсем нормално, едва ли не. И почти никой не би го направил на въпрос.. даже. Така мисля аз, де. Когато аз бях с големия по градинките... едва ли не всяка втора майка си поступваше (и почти всяка крещеше неистово) отрочето и да, все едно никой не забелязваше това..
Сега смятам, че може би това се среща даже по-рядко... може би...

# 178
  • София
Търся съвети, мнения, опит.
Накратко - имам си момче, почти на 5 години. Добър, дружелюбен, миролюбив.
Случката - този следобед се запозна с 2 момчета на неговата възраст, направиха си каре в тревата и си подаваха пасове. Играта вървеше идеално. Докато в един момент моето дете започна да плаче и пищи. Причината - тъй като ритал топката по-силно, едно от момчетата го рита по главата, а другото се прицелва с кожената тежка топка в слабините му.
Детето ми е научено, че конфликтите се решават по вербален път, никога с бой. Той не е агресивен, не посяга, не бие, не рита.
Научен е, че когато бъде ударен, трябва да предупреди насилника, че и той може да го удари, а ако насилието над него продължи да удари и той. Явно урокът не е усвоен. И аз съм безсилна да се справя.
В един момент се оказва, че моето дете се превръща в тормозено и бито, защото аз съм го научила, че боят не е решение, че да удариш, защото си ядосан, гневен е недопустимо.
Аз ли съм афектирана, но ми прави силно впечатление лавинообразното покачване на агресивността сред децата и то на тази крехка възраст. Нима е причина да удариш, защото Х рита добре и силно, или бяга по-бързо от теб?
Аз ли не разбирам? Моля ви да споделите своя опит - как учите децата си да решават конфликтите и да отговарят на физическа агресия?

Много объркано пиша, но ми е едно такова мъчно и притеснено.

Не съм чела темата, за което се извинявам, вероятно ще се включа не на място, но да кажа по първия пост.
Децата са агресивни по природа, момчетата още повече. Въпрос на по- сериозно възпитание е тази агресивност да се канализира в нещо полезно, а с повечето деца това не се случва, тъкмо напротив, гледат агресивни филми, играят компютърни игри с агресивни сюжети.

Не бих казала на детето да удря останалите, ако го ударят, поне не без нужда. Но и в малкото пъти, в които друго дете удря моето и то реагира не се карам, той има право да се защити и да си реши ситуацията. Като цяло въпроса с удрянето и защо е неприемливо го бяхме решили още в ранните години. Сега констатира, че съответното дете е агресивно и го избягва.

Много е деликатен въпроса, много, но мисля, че истината е в баланса. Наистина е тъпо детето от възпитание да влезе в ролята на жертва. На 5 би трябвало да знае добре, че не бива да удря, но че има право да се защити от удари. И винаги трябва да каже, че е имало размяна на удари с други деца. Но всичко зависи от детето и средата му, не вярвам в универсалните рецепти за точно такива неща. Лично аз в много краен случай бих казала с думи, че има право да удари дете, което го е ударило. По- скоро бих задава въпроси как и защо е реагирал в ситуацията и да видя защо не реагира, от страх или от морални съображения.

# 179
В тоя свят на хищничество, ако децата се учат да не отвръщат, най много да бъда тормозени в училище и тогава родителите малко ще съжаляват ако детето им е "училищния балък". При нас имаше един такъв дето всяко междучасие се гавриха с него. Понеже не обичам да се заяждам и да се гавря и ми дожалява дори и си стоя, си бяха решили да опитат и с мен, но се бях сбил веднъж с двама и се спряха. Но онова момче го яде до края защото не смееше. Аз дори се сприятелих с бабаитите, когато го отнесоха и така дори и да не бях един от тях се държаха приятелски.

Общи условия

Активация на акаунт