Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 117

• 46 031
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Толкова сте бързи не смогвам да ви прочета , та какво остава да пиша. Но на мен ми е достатъчно да ви чета  Laughing
Пускам този пост , за да ви благодаря за един прекрасен филм , който изгледах благодарение на вас - ''Ако бях облак''. Нямам думи ...... трайно остава в сърцето ми .http://www.youtube.com/watch?v=sHaeROfbtrk  ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ ВАС   bouquet
Не съм сигурна , че клипчето ще излезе  Mr. Green(песента от облака  Simple Smile )

Барбаронка Hugтолкова трайно се е настанил и в моето сърце newsm51
Слушай музиката на Aytekin Atas от Облака в Youtube.Невероятна е  bouquet

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 14:44 от nitka

# 466
  • В Града на Липите
Преди време попаднах на откъси от една книга "След мълчанието" – историята на едно изнасилване от Нанси В.Рейн:

"Жертвата на изнасилване.
Тя е дълбоко опустошена. Засягат се всички етапи от психосоциалното развитие, самосъзнанието ,усеща глобална загуба. Източникът на тази загуба е заплахата от унищожение. Тя се преживява като постоянно съществуваща от всички жертви на изнасилване. Но дори и когато не са отправени смъртоносни заплахи, жертвата осъзнава убийствения гняв на изнасилвача. Когато чувството за сигурност и автономност на тялото са  разрушени, разрушава се  и всичко останало. Чувството  на безопасност, усещането за сигурност е безвъзвратно загубено. Универсално усещане при жертвите е страхът от безпомощност.
Жертвата загубва чувството за ”основно доверие”. Придобива се ”чувството,че си умряла” – при всяка жена, жертва на изнасилване. Старият Аз е умрял  и никога няма да се върне. На неговото място се явява вцепенен, безчувствен, умъртвен Аз.
Чувството за срам е толкова  силно при жертвите  на  изнасилване, че  много  от тях никога не проговарят за това. Избягват  говоренето  и в  психотерапията. Интензивното чувство на срам може  да причини загуба  на паметта. Срамът се  предава  и на слушателя, докато му  се  говори  за  това. Става  морален  пренос на  чувствата, които трябва  да изпитва  изнасилвачът. Изнасилените деца – не говорят за  това, защото  се  боят да  го изрекат, за да  не  се случи  нещо лошо и  страшно.
Невъзможността на жертвите да съобщят за изнасилването може би произлиза от несъзнавания конфликт, свързан с гнева и омразата, които са  основни за тях /жертвите на изнасилването/.
Ако не се отработят, тези конфликти създават осакатяваща вина – източник на депресия, себедеструктивно поведение от всякакъв вид.
Самоубийство, мисли за самоубийство, алкохолизъм, наркотици, прекъсване на интимна връзка, загуба на работа са често срещани сценарии при жертвите на изнасилването. Не е рядкост и проституцията.
Отказът от терапия е друг вид себедеструктивно поведение.
Самообвинение, чувство за лична вина  и съмнение  в  себе си…"

Хубаво е, че сценаристките са наблегнали толкова детайлно на възможните реакции след подобно насилие и ни показаха, как да бъдат преодолени. Един красив и поучителен урок по оцеляване в 80 серии.
Фатмагюл опита да се самоубие в началото, затвори се в себе си, слава богу не се пропи, оказва се както разбрахме и че се е сомообвинявала, видяхме чувството й за срам, страхът й... но видяхме и как реши да говори. Да се изправи пред проблема и да се пребори с него. И може старото й "АЗ" никога да не се върне, но й другото "АЗ" - вцепененото, безпомощтното, умъртвеното, също вече го няма. Много ми хареса етапа на лечение, който ни представиха.
Сега е време да възстановят и Керим, и дано им отнеме по-малко време. Но според мен щом той изля всичко, което таеше в душата си пред нея, това донякъде ще облекчи душата му. Може и да не заличи вината му, но нейното приемане, ще му донесе покой. И според мен никоя психоложка на света не би му помогнала повече от нейната любов и доверието й.
Важното е да не пускат ръцете си никога, и всичко ще се оправи.

п.п. Подсказката с възрастната двойка ми е една от най-силните.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 14:47 от hrissi_sz

# 467
  • София
Barboranka,благодаря,аз си пускам поздрава ти с огромно удоволствие  Hug.Този филм е и в моето сърце завинаги!

Славенка
,  Joy Joy Joy.
Виждам,че само аз разбрах енергията Мустафа положително.
Обаче официално се отказвам от цялата романтика,която може да създаде,както и от всякаква форма ,която би могла да придобие  Joy.Даже и от писмото се отказвам,може изобщо да  не го дават, ако искат  Joy!

Боровинче,на мен ми се стори,че Муката успя да прибере някоя и друга паричка на конкретното място.Ама другите й бяха жестоко отнети.

# 468
  • Враца
Момичета, нещо ме притеснява в тези нови подсказки:

"Керим и Фатмагюл говорят за онази нощ..По-точно Керим.."

Отново само Керим ли ще говори, а ФГ. Нали трябва да му помогне да го преодолее. Ако продължава сам да си говори - незнам. Дано така да е написана само за заблуда.

# 469
  • Разград

# 470
Момичета, нещо ме притеснява в тези нови подсказки:

"Керим и Фатмагюл говорят за онази нощ..По-точно Керим.."

Отново само Керим ли ще говори, а ФГ. Нали трябва да му помогне да го преодолее. Ако продължава сам да си говори - незнам. Дано така да е написана само за заблуда.

Не с притеснявай..В този момент той няма нужда от помощ,а просто някой да го изслуша.Даже и като слушател Фатмагюл пак му помага.

# 471
А мен ме притеснява това:

"След Мустафа остава нещо...Какво може да е според вас?Съществен епизод..."

Аман вече от този, но какво е това, което остава след него?  Thinking

P.S.

vania_e , страхотни гифчета! Няма ли такива и на Фатмагюл?  Praynig

# 472
  • В Града на Липите
Аман вече от този, но какво е това, което остава след него?  Thinking

Писмото му Круелита, писмото.  Peace

# 473

Хриси,точно това е описано и в линка,който е в подписа ми...там има много истории на жени жертви на изнасилване и домашно насилие и интересното,е че извода до който стигнах четейки тези истории разказани от първа ръка е мълчание от страх да не пострада имиджа на семейството или от срам...Замислих се ако аз стана /да не дава горния/ на такова деяние дали бих мълчала.Наистина не знам,сигурно след като премине шока бих говорила...

# 474

Парите му от Яшаран,може да и иска Фатмагюл да ги дари за благотворителнст.Обаче ме съмнява,че няма да е това

# 475

Предполагам , че става въпрос за писмото... Thinking

# 476

Писмото му Круелита, писмото.  Peace
И аз мисля че е писмото за Фатма, и парите които най добре да са за синът му все пак
 А и  най вероятно една торба мръсно пране за Ердоан- да не скучае

# 477
Това ще бъде нещо много съществено. Така поне е дадено в подсказката. Не знам! Толкова да е важно едно писмо?!  Thinking

# 478
  • София
Хриси, много ми беше трудно да прочета,това което си постнала.Тежка тема,наистина Фг е силна жена и се е справила по възможно най-добрия начин.
В момента,обаче, нейният проблем изглежда решен,докато Керим определено не е добре.Също като теб, се надявам да се справи бързо и само с нейна помощ. Все пак е мъж, а психиката на мъжете е значително по-силна.
Круела,нямат ли предвид точно писмото,което ще остави Мустафа?! newsm78
Ако питаш мен,изобщо не е важно това писмо,но какво ли ще причини в отношенията им?!

# 479
  • Стара Загора
Добре де,той не знаеше,че ще го застрелят Мустафа,че да седне да завещава пари Rolling Eyes.Но може да е сторил това по-напред и да е оставил писмо,в което  обяснява всички свои постъпки и моли Фатмагюл за прошка.Оф изобщо не ми се иска да е така,но за какво ще пише?!
  Дани Hug,не видях,но Мука може и набързо да е скрила някоя паричка в пазвата Grinning!
На последните гифчета Керим е голям сладур с бялата тениска Embarassed!

Общи условия

Активация на акаунт