Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 117

• 45 901
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
# 721
Като гледам сватбата, колко влюбени и щастливи са Ф и К, не мога да повярвам какво стана. Мисля си, че в стремежа си да помогнат на Фатмагюл да преодолее травмата, вниманието с което я обграждаха, грижите, които полагаха за нея- това и даде сила да продължи, но от друга страна и създаде илюзията, че света се върти около нея. Време е да стъпи на земята, защото на всеки би му писнало от капризите и цупенето, от мълчанието и страха какво си мисли сега. Може би тя изобщо не заслужава Керим, поне до момента не е показала, че е достойна за любовта му, защото той изобщо не беше длъжен да остава с нея и да и помага.
Разбира се, че не беше длъжен. Беше длъжен обаче, да отиде още в самото начало в полицията и да направи самопризнание, а не да се хваща на играта на Яшаран. Ако ги бяха арестували и четиримата още в началото, животът на Фатма щеше да е съвсем различен.

# 722
Като гледам сватбата, колко влюбени и щастливи са Ф и К, не мога да повярвам какво стана. Мисля си, че в стремежа си да помогнат на Фатмагюл да преодолее травмата, вниманието с което я обграждаха, грижите, които полагаха за нея- това и даде сила да продължи, но от друга страна и създаде илюзията, че света се върти около нея. Време е да стъпи на земята, защото на всеки би му писнало от капризите и цупенето, от мълчанието и страха какво си мисли сега. Може би тя изобщо не заслужава Керим, поне до момента не е показала, че е достойна за любовта му, защото той изобщо не беше длъжен да остава с нея и да и помага.
А той дали я заслужава?
защо да не я заслужава? Той толкова се бори за нея и беше нейна опора през цялото време!
 Rolling Eyes

# 723
  • plovdiv
А той дали я заслужава?
[/quote]
А тя то4но какви ка4ества има?

# 724
Привет на всички!
Виждам,че вече има трейлър.На тези,на които не им харесва,ще ги задоволи следващата серия,а на тези, на които им харесва,ще останат разочаровани.Горе дойу така функционираха нещата до сега.Само незнам при мен как ще е,защото на мен нито ми харесва ,нито не ми харесва.
Прочетох ви и много постове ми харесаха,но няма да раздавам оскарите.
Аз лично вярвам,че финалът ще е с добър край,защото иначе каузата ще се обезсмисли.Прочетох и превода на писмото на феновете.Не съм съгласна с всичко,но това е,всеки си възприема филма по свой си начин.И моето усещане е доста по-различно от това на много други от вас.Аз живея с този сериал малко повече от 1/2година.Тогава започнах да го гледам.Колкото повече гледах,толкова повече се зарибявах.Хареса ми каузата,харесаха ми артистите,хареса ми развитието на действието,хареса ми последователността в представянето на проблемите и тяхното мъчително решаване.След толкова гледани турски сериали,не можех да повярвам,че този наистина е по-различен.Обаче дойде момента с отвличането на Фатмагюл от Мустафа и тогава си казах,трябваше ли това да се случи.Тук вкараха типичен  елемент  за много турски сериали и това не ми хареса особено.Продължих да гледам и да се настройвам позитивно,търпението и вярата ми бяха възнаградени,но пак се стигна до разочарование и сега пак се опитвам да се настройвам позитивно.Според мен каузата щеше да спечели много повече ако някои решения на сценаристките ни бяха спестени.Лично мнение.Но дори и да бъда разочарована напълно,ще си остана със задоволството от онази част,която ми харесва.Повечето оъ сериалите,които съм гледала не са ми харесвала  на 100 процента,но са ме завладяли в началото и след това съм ги догледала.Така правя и с книгите.Само ако съвсем не става зарязвам.Обичам нещата,които започвам да ги завършвам.
Тук непрекъснато се повтаея,че всеки получава заслуженото наказание.Аз не съм съгласна напълно с това заради Фатмагюл.Дори и всички,които имат отношение към нейното нещастие да бъдат наказани,това няма да изтрие спомена  от миналото,няма да върне онази Фатмагюл, която беше преди онази нощ,няма  да може да започне живота си съвсем на чисто.Обаче наказанието на престъпниците е важно за нея,защото така поне ще остане надеждата,че справедливост има.Това,което особено не ми хареса е,че въпреки каузата на филма,сценаристките  наказаха най-много Фатмагюл.
-Тя беше зверски изнасилена от трима души
-Тя беше лишена от родители
-Тя беше лишена от представата си за любов в образа на Мустафа
-Тя беше принудена да живее с човек като Мукадес
-Тя беше принудена  да се омъжи
-Тя беше принудена  да вижда всеки ден пред себе си един от враговете си и като десерт пак Мукадес
-Тя беше принудена да се сблъска с негативното отношение на съседите към нея
-Тя беше принудена да изживява и личните драми,които изживяваха хората около нея
-Тя беше насилствено отвлечена и принудена да изживее същите страхове
-Тя е принудена  да излекува ,човекът който обикна по пътя на невъзможното,докосвайки се отново до старите рани
Възможно е да съм пропуснала някое наказание,но и тези ми се виждат прекалено много.
Питам ви на вас тамам ли са ви?
Аз познавам едно момиче,сега вече е жена,което навремето имаше само първите 2 наказания,с тая разлика,че нейните родители бяха живи,но я бяха изоставили още като бебе.Тогава се опитвах да и помогна и тя твърди и до днес,че аз съм била нейния спасител.Аз обаче мисля,че тя се справи благодарение на силата на нейния дух,който временно я беше изоставил.Но аз знам през какво премина тя,няма никога да забравя,как се опитвах да не плача,когато тя си изливаше душата пред мен,и как почти не се справях,как трудно подбирах думите,които да и кажа,и колко се мъчех да премълчавам онези,за които според  мен  не им беше дошло времето.Лечението и беше дълъг и мъчителен процес,както за нея,така и за мен.
Да,но тя нямаше повече наказания.Питам се колко биха издържали на наказанията на Фатмагюл?Фатмагюл е супер,супер силна жена.
За Мерием не искам да говоря,защото по принцип я харесвам.Съгласна съм обаче с мнението на Фантазия по този въпрос,само,че предвид това,че сериалът е турски,не съм очаквала Мерием да говори по интимни въпроси с Керим.Тя обаче знаеше много добре колко силно е развито чувството за вина у него и затова трябваше отдавна да говори с тази силна Фатмагюл.
Силно се надявам разочарованието ми от сценаристките в следващите максимално 2 серии да спадне и дори да се изличи.В противен случай никога няма да започвам да гледам техни филми вече.

# 725
# 726
  • Враца
and.... the translation of the summary.. Wink Are you sure you all want to read it???

Fatmagulun Sucu Ne? Episode 75 Summary:

Kerim and Fatmagul overcome another difficult hurdle in their lives, after spending their first night spent together. However, the big wound left from their past will take time heal.

The news of Mustafa’s death completely shatters the happiness of the wedding party (at the other house). While everyone is shocked with the news, it effects Rahmi and Mukadess primarily. Kadir and Fahretting are the ones that must deliver the news to Asu. Of course, Mukaddes tries to find an opportunity to contact Fatmagul, so she can the news to her directly.

Resat recovers from his heartattak; but, he is left with some health issues. At the same time, when it is found out that the Yasarans have been in contact with Selim, the Yasaran’s realize that the end is near.

Fatmagul and Kerim, for the first time spend time together alone, in their house, as a real, married couple. Realizing that the silence regarding their “first night” together will threaten their emotional closeness and future relationship, Kerim takes the first steps to discuss their first night together.

Mustafa is sent on his journey from Izmir, completely alone. However, even in departing this life, Mustafa manages to leave his behind his shadow on Fatmagul and Kerim’s future life together.

Това видяхте ли? Дано не се повтарям, но аз разбирам, че е имало първа брачна нощ?  А вие, виждате ли, че дават роклята на земята и сутринта, ако Ф. не е могла да спи, щеше даа я прибере....., просто е нямала време, насладила се е на Керим...ах дано!!!

Това звучи по различен начин от досегашните подсказки на  Бисена. newsm78 newsm78 newsm78  (сега видях - в резюмето е "първа нощ")

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 22:08 от mama_an_ji

# 727
а на мен ми се струва първосигнално да даваме овации, когато са незаслужени......
съжалявам, но следя този сериал много внимателно, да не говорим, че е единствения който ме вълнува...
историята е много сериозна, проблемите- много тежки.....травма от изнасилване и вина за престъпление....лечението и на двете коства години..., дори цял живот...
кой иска цветя и рози до финала???? ясно е че проблемите ще се решават и занапред....
но този начин на развитие на действието, малко сладко, малко горчивко.......сякаш си играем на кой е по-по най.....мерси....това, че направиха от Мустафа злодей..., сякаш грешим и нараняваме тези, които обичаме, само ако в душите си сме престъпници, сякаш "нормалните" хора не грешим......противопоставиха Керим на престъпника Мустафа - е страшен избор...няма що.....но това е много по-лесно за преглъщане от масовата публика - не е ли така....

това, че последната серия ми показа колко важен е рейтинга- съжалявам Вале, мила, но няма как да мине покрай мен....,  а ако ти харесва  - отдай го на ниската ми интелигентност.....
Ако гонеха рвйтинг, щяха да се съобразят с желанията на феновете. Аз не знам как е твоята интелигентност, но аз не смятам своята за по-висока от тази на сценаристките, режисьора и всички останали. Колкото и да не харесвам някои неща, това е ЕДИНСТВЕНИЯТ сериал в живота ми, в който съм потънала вече 7 месеца. Като чета вашите постове, и вие сте като мен. Защо тогава овациите за екипа да са незаслужени? Най-малкото, дължим им уважение поне да дочакаме как ще изградят финала.

# 728
А той дали я заслужава?

А с какво е толкова ценна тази Фатма, че да не я заслужава никой?  newsm78 Най-малкото пък Керим, който чудеса от храброст сътвори, за да й осигури комфорт във всеки смисъл на думата, който не спря да изкупва вината си към нея, ама той вече цялата вина на света изкупи и край няма. Е, то бива, то може, ама вече съвсем нереалистично стана. Сериал, сериал, но всеки уважаващ себе си сериал трябва да се придържа с една идея към реалността.

Каква е вината на Фатмагюл вече разбрахме, но каква е вината на Керим - докога?  smile3514

# 729
Въпросите, които се зададоха са много фундаментални и смятам, че са много добри. Фатма тука е представена като една героиня от приказките - тя е много добра, много красива, но дефекто като много героини на Дисни, примерно - дефакто не прави нищо за да докаже това, ние го приемаме като даденост. Керим можеше да се предаде още в началото - да - но какъв точно щеше да бъде живота на Фатма - ГАДЕН. Щото нямаше да има МЕрием, нямаше да има КАдир, нямаше да има Истанбул. Само тя, овцете, Мукадес и нейната черна дупка. Всичко това, което има Фатмагюл, дори и душевни си мир в момента, тя го има заради Керим и заради това, че той тръгна с нея за Истанбул, че не я остави нито за миг, въпреки всичко.

# 730
  • Разград

# 731
Въпросите, които се зададоха са много фундаментални и смятам, че са много добри. Фатма тука е представена като една геройня от приказките - тя е много добра, много красива, но дефекто като много героини на Дисни, примерно - дефакто не прави нищо за да докаже това, ние го приемаме като даденост. Керим можеше да се предаде още в началото - да - но какъв точно щеше да бъде живота на Фатма - ГАДЕН. Щото нямаше да има МЕрием, нямаше да има КАдир, нямаше да има Истанбул. Само тя, овцете, Мукадес и нейната черна дупка. Всичко това, което има Фатмагюл, дори и душевни си мир в момента, тя го има заради Керим и заради това, че той тръгна с нея за Истанбул, че не я остави нито за миг, въпреки всичко.

+1

# 732
Здравейте, хайде и аз да се цопна в темата.
Току що изгледах трейлъра, не ми хареса, но съм сигурна че ни показват само най-лошото и то разбъркано.
Не съм съгласна с писмото до сценаристите, дори на някои да не им харесват определени епизоди от филма, като цяло е чудесен, докато ви чета виждам, че не съм единствената която гледа за първи път сериал и която е запленена от него, да не говорим колко теми се изписаха. Това означава, че сценаристите са си свършили работата до тук.
За Керим вече ми е много мъчно, не стига че не може да се примири със собствената си съвест, но и не получава необходимата подкрепа от най-близките му хора, но може би това е неговото наказание за онази нощ.Да бъде толкова близо до голямата си любов и в същия момент толкова далече.
Каквото и да е казвала ФГ не мисля, че тя иска смъртта на насилниците си и най-вече смъртта на Мустафа, затова е нормално да се натъжи като научи за нея, дано тук Керим пак си изиграе ролята.
Надявам се най-накрая нашите сладури да седнат да си поговорят,да си кажат болките и тревогите, дори и да се скарат , та нали след скандал се развихрят най-много страсти...

# 733
  • софия
а на мен ми се струва първосигнално да даваме овации, когато са незаслужени......
съжалявам, но следя този сериал много внимателно, да не говорим, че е единствения който ме вълнува...
историята е много сериозна, проблемите- много тежки.....травма от изнасилване и вина за престъпление....лечението и на двете коства години..., дори цял живот...
кой иска цветя и рози до финала???? ясно е че проблемите ще се решават и занапред....
но този начин на развитие на действието, малко сладко, малко горчивко.......сякаш си играем на кой е по-по най.....мерси....това, че направиха от Мустафа злодей..., сякаш грешим и нараняваме тези, които обичаме, само ако в душите си сме престъпници, сякаш "нормалните" хора не грешим......противопоставиха Керим на престъпника Мустафа - е страшен избор...няма що.....но това е много по-лесно за преглъщане от масовата публика - не е ли така....

това, че последната серия ми показа колко важен е рейтинга- съжалявам Вале, мила, но няма как да мине покрай мен....,  а ако ти харесва  - отдай го на ниската ми интелигентност.....
Ако гонеха рвйтинг, щяха да се съобразят с желанията на феновете. Аз не знам как е твоята интелигентност, но аз не смятам своята за по-висока от тази на сценаристките, режисьора и всички останали. Колкото и да не харесвам някои неща, това е ЕДИНСТВЕНИЯТ сериал в живота ми, в който съм потънала вече 7 месеца. Като чета вашите постове, и вие сте като мен. Защо тогава овациите за екипа да са незаслужени? Най-малкото, дължим им уважение поне да дочакаме как ще изградят финала.
"моята интелигентност" е обидена - щом така поставяш въпроса Peace
не проявявам неуважение към никого, а изразявам мнение.
в твой пост прочетох
Струва ми се първосигнално, да не кажа не твърде интелигентно, да критикуваме сценаристките. Не че не го правим,но не и да им пишем с указания как да си гледат работата. По-добре да си напъваме малките сиви клетки и да видим какво има да ни казват. Едва след края на филма ще можем да правим обобщения и оценки.

# 734
75 серия -резюме
К и Ф преодоляват още едно тежко препятствие в живота си l първата си нощ заедно. Въпреки това, голямата рана от миналото ще се нуждае от време, а да заздравее.
Новината за смъртта на Мустафа напълно съсипва радостта от сватбеното тържество (в другата къща). Всички са шокирани от новината, но най-вече Рахми и Мукадес. Кадир и Фахретин са тези, които трябва да занесат новината на Асу. Разбира се, Мукадес търси начин да се свърже с Ф, за да й съобщи новината лично.
Решат се възстановява от инфаркта, но здравословните му проблеми остават. В същото време, когато се разбира, че Яшаранови са се свързали със Селим, те осъзнават, че краят им е близо.
Ф и К за първи път прекарват насаме в собстсвената си къща като истинска семейна двойка. Керим осъзнава, че мълчанието относно "първата нощ" заплашва бъдещата им емоционална близост и връзка, затова прави първата стъпка към обсъждането на тази първа нощ.
Мустафа тръгва на последното си пътуване от Измир, напълно сам. Но дори и напускайки този живот, успява да хвърли сянката си върху бъдещия съвместен живот на К и Ф.
Превод от EAUFC

Ето още едно,малко по-ясно резюме.

Общи условия

Активация на акаунт